Nykypäivän orjuus

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1993
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Nykypäivän orjuus

Post by Queen » Fri Apr 28, 2017 4:54 pm

Luen kirjaa Nykypäivän orjuus. Ihan loppuun en ole vielä päässyt. Mutta onpa jäätävää tekstiä. Itse kuulun näihin, jotka ajattelevat, että orjuus on likipitäen poistettu maailmasta, onhan se lailla kielletty. Mutta orjia on noin 27 miljoonaa ihmistä maailmassa!
Orjia on maataloudessa, yksityisessä omistuksessa kartanoissa ym., kutomoissa ja muissa teollisuuslaitoksissa, seksiorjina jne.

Yksi esimerkki orjuudesta. Poika oli siepattu n. 8-vuotiaana. Hänet kuljetettiin mattokutomoon. Siellä hän teki 16 tuntista työpäivää hämärässä tilassa kangaspuiden ääressä. Hänen keuhkoihinsa tunki mattopölyä, se tunkeutui hänen silmiinsä. Hänen selkänsä kävi köyryiseksi ainaisesta, samasta työasennosta. Hän vältti yskimästä kangaspuiden alle ysköksiään, koska työpäivän päätyttyä hän käpertyi sinne nukkumaan aloittaakseen työnsä taas aamusella. Jos hän ei suoriutunut tehtävistään odotetulla tavalla, hänen isäntänsä tuli ja hakkasi häntä.
Orjuutta vastustavat henkilöt olivat tehneet iskun kohteeseen ja löytäneet tämän poikarukan, joka oli jäänyt kehityksestä jälkeen. Eihän hän ollut näinä orjuusvuosina päässyt kouluun, eikä hänellä ollut kontakteja ikätovereihinsa, joten ei hän oppinut sosiaalista kanssakäymistä toisten kanssa. Tämä kyttyräinen poika pääsi kuitenkin kuntoutukseen, minkä katsotaan olevan välttämätöntä vapautuville orjille. Hänelle kävi sikäli hyvin.

Kaikille ei käy. Kun orjat sairastuvat, esim. seksiorjille saattaa tulla HIV/Aids, silloin isäntä heittää heidät kylmästi ulos. Mitäpä hyötyä heistä olisi enää. Uuden orjan saa halvalla, hinta on noin 100 dollaria.
Mihin sairas orja menee? Jos hän sattuukin pääsemään entiselle kotiseudulleen, ei hänestä useinkaan ole enää tuottavaan työhön. Hän on ainoastaan rasite, yksi suu lisää syömään slummialueen roskiksista löytynyttä ruokaa.

Seksiorjia on ainakin kahdenlaisia; heitä joita myydään asiakkaille ja heitä - pieninä lapsina orjiksi otettuina - jotka ovat tarkoitettuja isäntiensä viihdykkeeksi.
Jotkut orjat ovat perineet orjuuden. Heidän isoisänsä ja isänsä ovat olleet orjia, velkaorjia. Rikkaat ovat ottaneet heidät orjiksi väittäen, että nämä ovat velkaa heille. Velat ovat periytyviä. Näin orjuuskin periytyy. Poika jatkaa velan maksua ja jälleen hänen poikansa jne.
Tästä kirjassa oli esimerkki; kun kuntoutusta ei ole, orjuus on ihmisen ainoa tuki. Orja oli vihdoin saanut maksettua väitetyn velan. Hän oli vapautunut orjuudesta. Orjuus oli tarjonnut hänelle sen verran ruokaa, että hän ja perhe oli säilynyt hengissä. Kun orjuus loppui, tuli hätä. Mies oli anellut isännältään, josko hän voisi jatkaa työtä ilmaiseksi tälle. No sehän sopi isännälle.
Onko ainoa mahdollisuus, että orja ei enää tekisi lapsia?

Orjuuden kriteereitä on juuri se, että tekee työtä palkatta, eikä itse määrää omasta elämästään ja ruumiistaan. Joku omistaa orjan.
Mikä avuksi orjuuteen? Koulutus. Mietin itse, miten koulutus poistaa orjuuden. On kuitenkin perheitä, jotka antavat lapsensa uskoen, että nämä pääsevät kaupunkioloihin, saavat asunnon, ruuan ja koulutuksen ja ehkäpä he joskus voivat auttaa heitäkin lähettämällä rahaa. Lapset eivät kuitenkaan saa yhtään mitään luvattua, heidät kuljetetaan suorin matkoin orjiksi. Jos ihminen vapautuu orjuudesta ja saa kuntoutusta sekä mahdollisuuden opiskella, heitä kunnioitetaan omassa kyläyhteisössä ja heistä voi tulla vaikka kyläpäälliköitä. Näin he pääsevät oman elämänsä alkuun.
Jospa itse muistaisi nasuttaessaan kaikesta (perhanan netti ei toimi, räntää sataa jne.), että joillakin ihmisillä asiat ovat paljon huonommin. Ja kun käymme hankkimassa kotiimme kivan maton, pitäisi kai tutkia, ettei se vain ole lapsiorjien solmima.


User avatar
Queen
Posts: 1993
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Nykypäivän orjuus

Post by Queen » Sat Apr 29, 2017 9:32 am

Tarkennan kirjan nimen, jos joku haluaa lukea: Kirjan on kirjoittanut Kevin Bales ja sen nimi on Nykyajan orjat.

Post Reply