Eläimiin kohdistuneet rikokset

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 5358
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Poliisi: Valko­poski­hanhia vahingoitettu Helsingissä
Poliisi kertoo, että hanhille on aiheutettu kipua ja kärsimystä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008958932.html
Reeta Hytönen
21.7. 19:48


Image
Valkoposkihanhien häiritseminen on rikos. KUVA: LAURA UKKONEN / LEHTIKUVA

HELSINGIN POLIISI on saanut kesällä ilmoituksia tapauksista, joissa valkoposkihanhille on aiheutettu kärsimystä.

Rikoskomisaario Crista Granroth kertoo, että tällä viikolla Helsingin poliisin tietoon on tullut muutamia valkoposkihanhiin kohdistuneita epäiltyjä rikoksia. Yhdessä tapauksessa aikuiselle hanhelle oli aiheutettu kipua kantamalla sitä sylissä Hietaniemen uimarannalla. Poliisi tutkii myös tapausta, jossa aikuisen valkoposkihanhen yli ajettiin samassa paikassa. Ilmoituksen tekijän mukaan yliajo tehtiin sähkömopolla.

VALKOPOSKIHANHI on rauhoitettu luonnonsuojelulailla Niiden häiritseminen ja tappaminen on rikos. Tapauksia tutkitaan eläin- ja luonnonsuojelurikoksina.

– Jokainen tapaus on liikaa, Granroth muistuttaa.
– Linnuille ei tietenkään saa aiheuttaa kipua, tuskaa ja kärsimystä.

Granroth kertoo, että ihmiset ovat antaneet tapauksista vihjeitä ja sähköisiä rikosilmoituksia poliisille. Joskus ihmiset soittavat tapauksista suoraan hätäkeskukseen, josta kenttäpoliisit saavat tiedon tapauksista. Kesäkuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa naisen kerrottiin päästäneen päästi koiran irti valkoposkihanhien läheisyydessä Suomenlinnassa. Tilanteessa koira hyökkäsi kahden lentokyvyttömän hanhenpoikasen kimppuun ja tappoi ne.
User avatar
-Uta-
Posts: 5358
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Kituneen rusakon tapauksessa epäillään rikosta
https://poliisi.fi/-/kituneen-rusakon-t ... an-rikosta
Julkaisuajankohta 26.7.2022 11.29
UUTINEN


Jyväskylän Väinölän ja Samulinniemen alueella on noin kahden viikon ajan liikkunut rusakko, jonka päässä oli kiinni nuoli. Asiassa on käynnistetty esitutkinta.

Kitunut rusakko tavoitettiin useiden yritysten jälkeen sunnuntaina 24.7.2022 ja lopetettiin asianmukaisesti vapaaehtoisen metsästäjän toimesta. Koska eläintä alun perin jousella ampunut henkilö on kohdellut eläintä julmasti ja tarpeetonta kipua, kärsimystä ja tuskaa sille aiheuttaen, asiassa epäillään eläinsuojelurikosta. Lisäksi epäillään metsästysrikosta, koska eläintä oli ammuttu jousella, jollaista ei saa käyttää metsästyksessä, ja koska rusakkoa ei ilman poikkeuslupaa saa metsästää tähän aikaan vuodesta.

Poliisi kiittää eläinsuojeluyhdistyksen ja riistanhoitoyhdistyksen vapaaehtoisia, jotka näkivät paljon vaivaa eläimen tavoittamiseksi ja sen kärsimysten päättämiseksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5358
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Eläimiin kohdistuneet rikokset

Post by -Uta- »

Suloiset kuvat: Nämä pienet siilit pelastuivat karulta kohtalolta – jo 150 tänä kesänä
Siilien lisäksi Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen hoitoon tulee kesällä paljon tervapääskyjä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/da5e ... b2bebf4f72
Hanna Sipinen
Eilen klo 21:06


Image
Vuosittain Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykselle tulee hoitoon 300–400 siiliä. PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELÄINSUOJELUYHDISTYS

Pienet poikaset tarvitsevat syöttämistä ympäri vuorokauden. Niiden selviytymisprosentti laskee huomattavasti, jos ne eivät saa myös yöllistä hoitoa, sanoo Nella Muurinen. Muurinen toimii puheenjohtajana Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksessä, jonka hoiviin on tullut tänä kesänä jo runsaat 150 siilinpoikasta. Yhdistyksen hoitamista siilinpoikasista uutisoi aiemmin Yle.

Muurisen mukaan ihmiset löytävät monesti ensin vain yhden siilinpoikasen. Huonokuntoinen ja nuori poikanen ei jaksa liikkua kauaksi pesältä, joten todennäköisesti pesä ja muutkin sisarukset löytyvät, jos niitä jaksaa sinnikkäästi etsiä esimerkiksi pensaiden ja terassin alta.

Yleensä emon kohtalo ei selviä. Tyypillisesti syynä on kuitenkin jääminen auton alle tai rotanloukkuun tai joutuminen koiran puremaksi. Lisäksi siilejä saattaa jäädä kiinni jalkapallo- ja marjaverkkoihin.

– Ihminen on melkein aina joko suoraan tai välillisesti syynä, sillä siilit asuvat ihmisen lähettyvillä. Emo voi myös mennä loisten runsaan määrän takia niin huonoon kuntoon, ettei se enää pysty huolehtimaan poikasistaan.

Vastasyntyneet poikaset hoitoon
Tänä kesänä yhdistyksen vapaaehtoiset ovat saaneet hoidettavakseen noin vuorokauden ikäiset poikaset. Muurinen kertoo, että jostain syystä siiliemo oli synnyttänyt keskelle pihaa eikä se palannut hakemaan poikasiaan. Poikaset olivat paikalla vielä niiden löytämistä seuraavana päivänä, joten ne jouduttiin ottamaan hoitoon.

Kuluvan kesän hoidettaviin lukeutuu myös tiine naarassiili, joka tarvitsi koiranpureman vuoksi antibiootteja ja haavanhoitoa. Siili synnytti ollessaan eläinsuojeluyhdistyksen hoivissa.

– Emot, joilla on pieniä poikasia, ovat aika herkkiä. Niitä ei käsitellä, vaan ne saavat itse hoitaa omat poikasensa, jos ne synnyttävät meillä hoidon aikana.

Säännöllistä siivousta ja ruokintaa
Siilinpoikasten hoito sitoo Muurisen mukaan hoitajaa vuorokauden ympäri. Pienet poikaset tai huonokuntoiset vanhemmat yksilöt tarvitsevat tukiruokintaa ruiskulla, ja ruokaa kuluu paljon. Jos siilillä on hoidettavia haavoja, se tarvitsee niihin aluksi hoitoa joka päivä. Muurinen kuvailee siiliä myös melko sotkevaksi eläimeksi, joka ulostaa ja virtsaa paljon, eli pitopaikka vaatii päivittäistä siivoamista. – Se kyllä palkitsee, kun ne rupeavat kuntoutumaan ja syömään itse, jolloin hoito helpottuu, hän sanoo.

Takaisin luontoon tarpeeksi painavana
Kun hoidossa ollut siilinpoikanen halutaan palauttaa luontoon, merkitsevää on iän sijaan sen paino. – Mitä lähemmäs syksyä mennään, sitä isompia niiden pitää olla. Tällä hetkellä voimme palauttaa luontoon 500–600-grammaisia, Muurinen sanoo.

Myöhemmin syksyllä luontoon palautettavan siilin tulee yleensä painaa 800 grammasta kiloon, jotta sillä on hyvät mahdollisuudet selviytyä talvihorroksesta. – Toki on myös pienikokoisia yksilöitä, joille 600 grammaa on maksimipaino.

Tarpeeksi suuri painokaan ei välttämättä riitä suojaamaan horrostavaa siiliä, jos talvi on leuto. Muurinen kertoo, että muutama vuosi sitten yhdistys sai talvisaikaan hoidettavakseen paljon huonokuntoisia siilejä. Leutona talvena satanut vesi oli kastellut pesät ja ajanut horroksesta heränneet siilit liikkeelle.


Pääskynpoikaset putoavat helteillä

Image
Helteillä lämpötila voi nousta pesässä niin korkeaksi, että tervapääskyjen poikaset yrittävät vilvoitella pesän reunalla ja saattavat pudota maahan. PÄÄKAUPUNKISEUDUN ELÄINSUOJELUYHDISTYS

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys saa Muurisen mukaan vilkkaimpina kesäpäivinä yli 150 puhelua. Siilinpoikasten lisäksi vapaaehtoisia työllistää kesäisin erityisesti tervapääskyjen hoito.

Kovina hellekesinä hoitoon on voinut tulla kaikkiaan yli sata poikasta. Tänä kesänä pääskynpoikasia on päätynyt yhdistyksen hoidettavaksi runsaat 60.

– Tervapääskyt pesivät lähellä katonrajaa. Jos aurinko porottaa koko päivän esimerkiksi peltikattoon, lämpötila nousee niin korkeaksi, että poikaset yrittävät tulla vilvoittelemaan pesän reunalle ja tipahtavat alas, Muurinen kertoo.

Tänä kesänä hoitoon tuodut poikaset ovat olleet erittäin laihoja ja vuodenaikaan nähden todella nuoria. – Olemme miettineet, onkohan pääskyjen ensimmäinen pesintä mennyt jostain syystä pieleen ja ovatko ne joutuneet tekemään uudet poikaset.

Poikasten laihuus ja heikkokuntoisuus ovat puolestaan saaneet eläinsuojeluyhdistyksen väen pohtimaan, onko pääskyille riittänyt tänä kesänä tarpeeksi hyönteisiä ravinnoksi.
Post Reply