Eläimiin kohdistuneet rikokset

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 4687
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Loukkaantunut karhu

Post by -Uta- »

Jatkotiedote Joensuun Enon rautakarhusta
https://poliisi.fi/-/jatkotiedote-joens ... takarhusta
8.10.2021 16.04
UUTINEN


Poliisi on tarkentanut toimintalinjaansa Joensuun Enossa pentujensa kanssa liikkuvan ja pienpetoraudat jalkaansa saaneen naaraskarhun suhteen. Poliisi sai ensimmäiset havainnot pesueesta heinäkuun alussa, jolloin loukkaantunutta karhua yritettiin pyydystää pyyntihäkillä. Tämän epäonnistuttua poliisi teki lopetuspäätökset koko pesueesta ja myöhemmin lopetuspäätös kohdistettiin vain emään. Nyt yritetään uudestaan emän nukutusta ja rautojen poistamista.

Itä-Suomen poliisi on päättänyt yrittää vielä kerran pyydystää Joensuun Enon rautakarhua. Pyydystämistä yritetään niin kutsutulla kyttäysmenetelmällä. Tehtävässä virka-apua poliisille antaa Luonnonvarakeskus. Operaatio käynnistyy 11.10.2021 ja se kestää enintään 21 päivää. Poliisin toimintasuunnitelma on rautakarhun pyydystäminen ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen. Jos nukuttaminen ja rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä, se vapautetaan. Mutta mikäli eläimen vammat ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Päätökset tekee molemmissa tilanteissa eläinlääkäri. Lisäksi virka-aputehtävään liittyen poliisi on pyytänyt asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide maastossa operoitava jalka olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia. Tällä on merkitystä muun muassa sille, vaikuttaako kipu ja tuska kielteisesti eläimen mahdollisuuteen selviytyä tulevaisuudessa.

Poliisi päätyi yrittämään vielä lievempiä keinoja, koska rautakarhusta ja sen neljästä pennuista on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta. Karhupentue ei ole myöskään aiheuttanut vaaraa alueella liikkuneille ihmisille tai liikenteelle. Lisäksi viranomaiset saavat tulevia tehtäviä varten arvokasta kokemusta eläintutkimukseen ja poliisin päätösprosesseihin liittyen.

Itä-Suomen poliisi sai 7.10.2021 Ruokavirastolta tutkimustiedot sekä Lieksan että Sonkajärven rautakarhujen osalta. Molempien kohdalla, pyyntiraudat olivat niin syvällä jalan sisällä, ettei niitä olisi saatu pois ilman kirurgiaa. Enon karhun kohdalla yritetään maasto-olosuhteissa rautojen kirurgista poistoa, mikäli se on mahdollista. Jos poistamista yritetään, se on toimenpiteen suorittajille yhtä aikaa sekä vaativa että vaarallinen.

Jos eläimen pyydystäminen ei onnistu lainkaan, poliisi harkitsee uudelleen, miten asiassa jatketaan eteenpäin.
User avatar
-Uta-
Posts: 4687
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Joutsenenmetsästystä Kaavilla

Post by -Uta- »

https://poliisi.fi/-/joutsen-ammuttu-ka ... -kuopiossa
11.10.2021 16.27

Joutsen ammuttu Kaavilla
Perjantaina 8.10.2021 aamupäivästä ammuttiin Kaavin Saarijärven Kohosalmessa joutsen. Poliisille tulleen ilmoituksen mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu viiden joutsenen parvessa lentänyt joutsen.
Poliisi tutkii asiaa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelurikoksena.
User avatar
-Uta-
Posts: 4687
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Valkoinen harakka

Post by -Uta- »

Tältä näyttää harvinainen harakka, joka on luonnossa jatkuvassa vaarassa
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008324455.html

Image
Helsinkiläinen Anne Porevirta on valokuvannut vuosia, mutta lintukuvaamista hän on harrastanut vasta muutaman kuukauden.
Alkajaisiksi hän ikuisti kuvaan harvinaisen valkoisen harakan. KUVA: ANNE POREVIRTA
Post Reply