Aleksei Navalnyi

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Aleksei Navalnyi

Post by -Uta- »

Aleksei Anatoljevitš Navalnyi ( s. 4. kesäkuuta 1976 )
on venäläinen oppositiojohtaja, yhteiskunnallinen aktivisti ja bloginpitäjä. Koulutukseltaan hän on juristi.
Navalnyi on luonnehtinut itseään kansallismieliseksi demokraatiksi.

Rikossyytteitä
Navalnyi tuomittiin heinäkuussa 2013 viiden vuoden vankeuteen kavalluksesta. Syytteen mukaan hän kavalsi 400 000 euroa kirovilaiselta metsäyhtiöltä. Tuomiota arvostelivat poliittiseksi ihmisoikeusjärjestöt, Britannia, Saksa, EU ja Yhdysvallat. Navalnyi ehti kärsiä tuomiotaan vain päivän ennen kuin hänet vapautettiin ehdonalaiseen. Vuonna 2014 Navalnyi joutui jälleen oikeuteen syytettynä petoksesta, ja hänet tuomittiin kolmen ja puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Navalnyin veli Oleg Navalnyi tuomittiin samassa oikeudenkäynnissä ehdottomaan vankeuteen. Kun Navalnyi palasi Saksasta tammikuussa 2021, poliisi pidätti hänet. Navalnyi joutui oikeuteen ehdonalaisen tuomionsa ehtojen rikkomisesta. Lisäksi viranomaiset avasivat Navalnyita vastaan kaksi uutta rikostutkintaa.

Myrkytys elokuussa 2020
Navalnyi myrkytettiin 20. elokuuta 2020 novitšok-hermomyrkyllä. Hän tuli huonovointiseksi ja alkoi huutaa tuskissaan lentokoneessa, joka oli matkalla Tomskista Moskovaan. Kone teki hätälaskun Omskiin. Navalnyi vietiin venäläissairaalaan, jossa häntä pidettiin koomassa. Sairaalan lääkärien mukaan myrkytyksestä ei löytynyt todisteita, vaan Navalnyin diagnoosi olisi aineenvaihdunnallinen sairaus, jonka laukaisevana tekijänä olisi ollut matala verensokeri. Navalnyi kuitenkin sai Omskin sairaalassa atropiinia, jota annetaan muun muassa hermomyrkyn aiheuttamaan myrkytykseen, muttei matalaan verensokeriin. Brittiläisessä The Sunday Timesin artikkelissa väitettiin, että Navalnyin myrkyttäjät yrittivät myrkyttää tämän toistamiseen sairaalassa Venäjällä. Tämäkin epäilty myrkytys saattoi epäonnistua Navalnyille aiemmin ambulanssissa annetun atropiinin takia.

Eri tahoilta tulleiden toivomusten ja Navalnyin omaisten pyynnön ansiosta Navalnyi kuljetettiin 21.8.2020 hoitoon Saksaan. Häntä hoidettiin Charitén yliopistollisessa sairaalassa Berliinissä. Navalnyi pääsi sairaalasta 22.9.2020 ja hänen odotettiin toipuvan hyvin.

Takaisin Venäjälle
Aleksei Navalnyi palasi Venäjälle 17. tammikuuta 2021. Häntä kuljettaneen lentokoneen oli määrä saapua Moskovan Vnukovon lentoasemalle, mutta se käännytettiin Sheremetjevon kentälle. Sinne saavuttuaan Navalnyi pidätettiin passintarkastuksessa.

Venäjän vankilavirasto ilmoitti, että Navalnyi on pidätetty syytettynä ehdollisen tuomion välttelystä vuoden 2014 petosjutussa. Navalnyi kuvaa sitä poliittiseksi kyhäelmäksi. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin asettui Navalnyin kannalle päätöksessään vuonna 2017.

Navalnyin välitöntä vapauttamista vaativat muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Navalnyi tuomittiin 2. helmikuuta 2021 3,5 vuodeksi vankeuteen ehdonalaisrikkomuksesta. Oikeuden mukaan tuomiosta vähennetään se aika, jonka Navalnyi on viettänyt kotiarestissa. Hän valittaa tuomiosta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Navalnyi

---

Image

Image

Image
Post Reply