Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Image

Nuorisorikollisuus tarkoittaa nuorten ihmisten tekemää rikollista toimintaa eli sellaista toimintaa, josta on laissa säädetty rangaistus. Suomessa nuorina rikoksentekijöinä pidetään henkilöitä, jotka olivat rikoksen tekohetkellä 15 mutta eivät 21 vuotta täyttäneitä. Monissa muissa maissa taas nuorisorikollisuus tarkoittaa pelkästään alaikäisten tekemää rikollista toimintaa. Nuoruuden on todettu olevan rikosten tekemisen kannalta varsin aktiivista aikaa: esimerkiksi Suomessa vuonna 2017 noin joka viides rikokseen syylliseksi epäilty oli alle 21-vuotias.

Rikosvastuun ikäraja on Suomessa 15 vuotta. Kun tätä nuorempi lapsi tekee rikoksen tunnusmerkistön täyttävän teon, ei häntä tuomita siitä rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Tekoon puuttuvat ensisijaisesti poliisi ja lapsen vanhemmat. Poliisin on lisäksi ilmoitettava rikoksesta sosiaaliviranomaisille, jos esimerkiksi lapsen käyttäytyminen tai kasvuolosuhteet edellyttävät lastensuojelun tarpeen kartoittamista. Tämä voi johtaa lapsen kannalta ankariinkin seurauksiin, toisaalta lieviin rikoksiin lastensuojelu ei välttämättä puutu laisinkaan.

Koulukiusaaminen tarkoittaa koulussa tai muussa oppilaitoksessa tapahtuvaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Koulukiusaaminen täyttää usein rikoksen, kuten kunnianloukkauksen tai pahoinpitelyn, tunnusmerkit. Kiusaaminen on tarkoituksellisesti tai suunnitelmallisesti toista vahingoittavaa, erotukseksi leikistä tai tasaveroisten tavanomaisesta nahistelusta. Koulukiusaaminen on yksilöiden välistä tai yhteisöllistä kiusaamista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorisorikollisuus
https://www.haaste.om.fi/fi/index/lehti ... ttuja.html
https://nettinappi.fi/tietoalue/laki-nuorelle/


Johdantolinkkinä ketjun aiheille, mielipiteille ja uutisille vielä tämäkin:
https://yle.fi/uutiset/18-42651


User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006661547.html

TAPAUS JATKUU alaikäisten ollessa kyseessä rikollisen teon tutkintana, jossa teosta epäiltyjä poikia on tarkoitus puhuttaa tämän viikon aikana ja selvittää, millainen on kunkin osuus tapahtumiin.

– Varsinaista esitutkintaa ei järjestetä. Puhuttamisen jälkeen katsotaan, onko aihetta lastensuojelu- ja sosiaalipuolen toimiin. Poliisi voi myös nuhdella tekijöitä, Luoto sanoo.
Pojat eivät voi joutua nuoren ikänsä johdosta rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta heidät voidaan määrätä maksamaan vahingonkorvauksia.

Luotoa huolestuttaa, että poliisin selvitettäväksi tulleita väkivaltatapauksia lasten kesken on ollut viime aikoina enenevässä määrin.
– Näitä on tullut aika paljon. Väkivallan malli on otettu jostakin. Ei siltä voi välttyä, kun netissä pyörii ampumis- ja hakkaamisvideoita. Väärän kuvan ne lapsille kuitenkin antavat, Luoto mietti.

Ote.

Kaiketi nuo netin väkivaltavideot ovat isossa roolissa noissa. Ja tuntuu , että yhä nuoremmat niitä katsovat.
Kovasti paljon noita on nyt esiin tullut.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006662963.html
Viestintäpäällikön mukaan Pohjanmaan poliisi on viime viikkoina pistänyt merkille, että nuorten, myös alaikäisten, autolla kaahailut ja muut liikennerikkomukset ovat lisääntyneet.

– Yksi näyttö siitä ovat selvästi lisääntyneet ajokieltomääräykset, Appel linjasi.

Omassa tiedotteessaan poliisi kuvasi pahentunutta tilannetta hiljattain näin:

– Järjetön kaahailu, monta kertaa laittomilla ajoneuvoilla, on yleistynyt alueen jokaisella paikkakunnalla, poliisin tiedotteessa kirjoitettiin.

Image

Liittyy aiheeseen , joskin on onnettomuus.
Auto mennyt niin seulaksi , ettei sen merkkiäkään oikein tunnista.
Joskin se nyt on aivan merkityksetön seikka.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
-Uta-
Posts: 3494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

16-vuotias poika pahoinpiteli naisohjaajaa nuorisokodissa Karkkilassa
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ace1 ... 12fc367a75
torstai 15.10.2020 klo 23:20

16-vuotias paiskasi keski-ikäisen naisohjaajan kahdesti päin tuulikaappia.
Poika yritti potkia ja lyödä kyynärpäällä, mutta ohjaaja sai iskut torjuttua.

Toinen ohjaaja todisti tekoa ja soitti samalla hätäkeskukseen.

Tapaus sattui pienessä nuorisokodissa Karkkilassa viime vuoden syyskuussa. Ohjaaja sai rytäkässä pinnallisia haavoja, ruhjeita ja mustelmia vartaloonsa, olkapäähän sekä lonkkaan. Kivut kestivät ainakin viikon. Uhri järkyttyi henkilökohtaisen koskemattomuutensa loukkaamisesta. Sairaanhoitajan koulutuksen saanut nainen ei kyennyt jatkamaan nuorisokodissa vaan hakeutui toiseen työpaikkaan.

Pian 18 vuotta täyttävä nuori sai vastattavakseen syytteen pahoinpitelystä.
Rikoksen nuori mies kiisti katsoen toissijaisesti teon olevan lievä pahoinpitely. Siihen hänen piti turvautua hätävarjelutilanteessa.

”Itse aiheutettuja”
Nuorukainen myönsi työntäneensä asianomistajan yhden kerran päin seinää. Teosta naiselle syntyi ”pinnallisia vammoja”.

Syytetyn mukaan hän oli alkutilanteessa riidellyt talon ulko-ovella ohjaajan kanssa. Ohjaaja oli käynyt häneen käsiksi. Hän oli pyytänyt naista lopettamaan. Nainen ei kuitenkaan ollut lopettanut vaan oli repinyt häntä vaatteista ja yrittänyt painia hänen kanssaan. Nuorukaisen mukaan nainen oli luultavasti halunnut hänet pois oven luota. Selän vammat saattoivat syntyä tästä tilanteesta. Muut vammat voivat olla itse aiheutettuja. Tilanne oli ollut syytetyn mukaan nopea ja kesti muutaman minuutin.

”Houkutteli” toista ulos
Entisen ohjaajan mukaan hänen silloiselle työpaikalleen oli tullut uusi nuori, jolla oli niin sanottu liikkumisvapauden rajoitus eli hän ei saanut mennä ulos. Talon vanha asukas, 16-vuotias poika oli kuitenkin halunnut lähteä uuden nuoren kanssa ulos. Molemmille nuorille todettiin, etteivät he saisi lähteä yhdessä. Toinen saisi mennä, mutta uusi nuori jäisi. Uusi nuori saatiinkin puhumalla luopumaan lähtöaikeesta. 16-vuotias avasi kuitenkin ulko-oven ja jatkoi toisen nuoren ”houkuttelua”. Tällöin naisohjaaja työnsi kätensä 16-vuotiaan selän taakse oven kahvaan ja alkoi vetää ovea kiinni.

Tarrasi tiukasti rinnukseen
Nainen havahtui siihen, että poika tarttui häntä käsistä sekä olkapäistä aikoen työntää voimalla päin seinää. Naisen onnistui tarttua pojan paidan rinnukseen. Siten nainen sai hieman hidastettua törmäystä tuulikaapin seinään. Seuraavaksi poika yritti naisen mukaan potkia ja lyödä häntä kyynärpäillä. Nainen tarrasi tiukasti kiinni pojan paidan rinnukseen. Näin sai pidettyä pojan käsivarren mitan päässä itsestään.

Toinen ohjaaja ilmoitti 16-vuotiaalle, että paikalle on hälytetty poliisi. Osapuolet neuvottelivat jo lopettamisesta, mutta sitten poika astui pari askelta taaksepäin, otti vauhtia ja työnsi uudelleen naisen seinää vasten. Tilanne päättyi tähän. Uhrin mukaan väkivalta kesti muutaman minuutin.

Todistajan kertomus
Todistaja eli toinen ohjaaja kertoi tapahtumista pitkälti entisen kollegansa tavoin. Todistajan mukaan poika oli aloittanut väkivallan hetkellä, jolloin kollega sulki ovea. Todistajan mukaan osapuolet olivat menneet tuulikaapissa edes takaisin. Asianomistaja oli törmännyt kahdesti seinään, mutta saanut torjuttua ”aika hyvin” lyönnit ja potkut.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus lausuu, että asianomistaja on kertonut tilanteesta johdonmukaisesti ja uskottavasti. Todistajan kertomus vahvisti naisen sanoja. Myös lääkärin havaitsemat vammat tukevat syytettä.

500 euron korvaus
Sitä vastoin syytetyn väite, että ohjaaja olisi aloittanut väkivallan on epäuskottava. Käden työntämistä 16-vuotiaan selän taakse oven sulkemista varten ei voida oikeuden mukaan pitää väkivaltana.

Käräjäoikeuden mukaan teko täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Rikos on tehty nuorena henkilönä, joka lieventää rangaistusta.

17-vuotias sai 25 päiväsakon rangaistuksen. Maksettavaa sakoista kertyy 150 euroa. Sen lisäksi nuorukaisen tulee korvata uhrilleen korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 500 euroa sekä valtiolle 181 euroa todistelukustannuksia.

Torstaina annettu käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Teko tapahtui yksityisessä, 7-paikkaisessa lastensuojelun erityisyksikössä. Kyseinen yksikkö on tarkoitettu 10—17-vuotiaille nuorille. Talon nuorilla on psyykkistä ja päihteistä johtuvaa oireilua.

PETRI ELONHEIMO /IL

Post Reply