Ior Bock

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ior Bock

Post by -Uta- »

Ior Bock [ˈiːɔr ˈbɔkː] (ent. Bror Holger Bertil Svedlin; 17. tammikuuta 1942 Porvoo – 23. lokakuuta 2010 Helsinki
oli suomenruotsalainen pakanahenkinen eksentrikko ja taiteilija, joka tunnetaan julkaisemastaan Bockin perheen saagasta ja urastaan Suomenlinnan museolinnoituksen oppaana.

Image
Ior Bock

Kuolema
Bock kuoli 23. lokakuuta 2010 puukotuksen uhrina kotonaan Rakuunantiellä, Helsingin Munkkiniemessä. Tapauksen vuoksi vangittiin samassa asunnossa asuneet 19- ja 28-vuotiaat ulkomaalaiset miehet. He olivat poliisin mukaan olleet Bockin henkilökohtaisia avustajia ja kodinhoitajia, joiden apua Bock tarvitsi jäätyään liikuntarajoitteiseksi vuonna 1999 tapahtuneen puukotuksen takia. Tutkinnan edettyä 26. lokakuuta 2010 kerrottiin, että vangittuja henkilöitä epäillään murhasta. Seuraavana päivänä Helsingin käräjäoikeus määräsi vangittavaksi 19- ja 28-vuotiaat intialaiset kodinhoitajat todennäköisin syin murhasta epäiltyinä. Syytteen nostamisen määräajaksi asetettiin 27. tammikuuta 2011. Toinen epäillyistä, 1991 syntynyt intialaismies, vapautettiin 9. marraskuuta 2010.

Poliisi kohdisti tämän jälkeen epäilynsä enää vain toiseen, vuonna 1982 syntyneeseen intialaismieheen. Esitutkinnan selvityksen mukaan puukotuksesta epäilty henkilökohtainen avustaja oli kärsinyt jo jonkin aikaa mielenterveysongelmista ja oli puukotushetkellä sekavassa mielentilassa, piti mm. Bockia Paholaisena. Syyttäjän mukaan Bock oli ollut ennen puukotusta aikonut irtisanoa kyseisen avustajansa ja vaihtaa hänet toiseen avustajaan. Kuulusteluissa murhasta epäilty intialaismies tunnusti teon mutta väitti Bockin ohjailleen häntä voodoon sekä magian avulla ja saattaneen hänet riippuvaiseksi kannabiksen käytöstä.

Helsingin käräjäoikeus jätti 16. elokuuta 2011 tuomitsematta Bockin surmanneen intialaismiehen, koska hän oli tapon tehdessään syyntakeeton. Lääkäreiden mukaan mies oli mielentilatutkimuksen alkuun mennessä kuitenkin jo parantunut mielenterveydellisestä häiriöstä, ja oikeus määräsi miehen päästettäväksi heti vapaaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Irma Kotilainen sanoi olevan hyvin harvinaista että rikoksentekohetkellä mielisairaaksi todettu todetaan mielentilatutkmuksen loppuessa tervehtyneeksi. Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände ei ollut koko uransa aikana törmännyt vastaavanlaiseen tapaukseen. Myös tutkimusprofessori, Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma sanoi, ettei hänellä ollut tiedossa toista vastaavanlaista tapausta. Hän kuitenkin uskoi oikeuden päätöksen olleen vakavasti ja pitkään harkittu ja totesi näin nopean parantumisen olevan harvinaista muttei mahdotonta.

Viranomaiset karkottivat Bockin surmaajan kotimaahansa Intiaan. Poliisit saattoivat miehen reittilennolla Mumbaihin. Maahanmuuttovirasto antoi hänelle karkotuspäätöksen lisäksi toistaiseksi voimassa olevan maahantulokiellon Schengen-alueelle. Kihlakunnansyyttäjä Anssi Hiivala valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Maaliskuussa 2012 Helsingin hovioikeus pääsi aloittamaan jutun käsittelyn intialaismiehen vapaaehtoisesti palattua Suomeen oikeudenkäyntiä varten. 9. maaliskuuta julkistetussa päätöksessään hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ior_Bock

---

Image
Tappaja laskettiin istunnon jälkeen vapaaksi,
koska hän oli tekohetkellä syyntakeeton.
Googlekuva


---

Bockin perheen saaga
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bockin_perheen_saaga
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ior Bock

Post by -Uta- »

Kansainvälinen etsijäryhmä uskoo: Sipoon luolista löytyy pian 20 miljardin arvoinen Lemminkäisen aarre
Vuosikymmeniä kestänyt etsintä pohjaa edesmenneen Ior Bockin tarinoihin.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cd0 ... 8abbd1d688
Jaakko Isoniemi
perjantai 05.11.2021 klo 20:04


Image
Ior Bock Lemminkäisen temppelin kaivauksilla vuonna 1989. HANNES HEIKURA, LEHTIKUVA

Vuonna 1984 muuan Ior Bock (synt. Holger Svedlin) kertoi Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanrunousarkiston virkailijoille ja sittemmin myös laajemmalle yleisölle fantastisen tarinan: Sipoossa, Odinin mailla, sijaitsee Lemminkäisen temppeli, jonka hänen esi-isänsä sulkivat tuhanneksi vuodeksi, etteivät ristiretkeläiset pääsisi käsiksi satumaiseen aarteeseen. Bockin tarinoissa esiintyi toki myös ylin siittäjä Pukki Lemminkäinen, Ukko Väinämöinen ja muuta, jota ei otettu niin vakavasti, mutta aarretarina alkoi elää omaa elämäänsä.

Vuonna 1987 Bockin määrittelemällä paikalla alkoivat vakavat kaivaukset, joiden muskeleina toimivat Sipoon Säästöpankki ja rakennusyhtiö Lemminkäinen Oy. Tuona vuonna tuli sattumoisin kuluneeksi tasan tuhat vuotta siitä, kun temppelin sisäänkäynti sinetöitiin vuonna 987, jolloin haluttiin estää aarteiden päätyminen valloittajien käsiin.

Bockin ryhmä käsitti aluksi 24 ihmistä, 12 miestä ja 12 naista, mutta alkuperäisestä porukasta on mukana enää kaksi henkilöä. Heistä ja kaivausten historiasta on juuri julkaistu kirja Temporarily Insane (vapaasti suomennettuna Tilapäinen mielenhäiriö), jonka on kirjoittanut hollantilais-kanadalainen Carl Borgen. Borgen tutustui Bockin taruun jo 80-luvulla Goalla, jossa myös Bock vaikutti. Hän ei itse lähtenyt Suomeen rikkauksien perässä, toisin kuin moni hänen ystävänsä

Image
"Lemminkäisen aarteen” uskotaan koostuvaan esimerkiksi jalokivistä ja patsaista. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS

Löytyy ensi kesänä?
Kirjailija kertoo puhuneensa nykyisen aarteenmetsästäjäryhmän, niin sanotun ”Temppelitusinan” kanssa viimeksi viime viikolla. – Olen käsittänyt, että temppelillä on saavutettu merkittävää edistystä ja ryhmä on erittäin innoissaan erityisesti tulevista kuukausista, Borgen kommentoi brittilehti Mirrorin mukaan. – Leirissä puhutaan, että he ovat merkittävän läpimurron kynnyksellä, joka suoraan sanottuna voi olla maailman suurin ja arvokkain aarrelöytö.

Työ Gumbostrandin louhoksella on hidasta, sillä kovan rahan kaivuuapu päättyi jo vuonna 1990, kun Bockin porukka jäi kiinni hasiksen käytöstä ja moni karkotettiin maasta. Mirrorin mukaan kaivauksia voi tehdä vain kesäisin, koska syksyllä luola alkaa täyttyä ”jäätävästä sadevedestä” ja koska Suomen ”talvet ovat karuja”. Kaivausten aluksi luolasta pitää tyhjentää 1,5 miljoonaa litraa vettä.

Aarteen uskotaan koostuvan kymmenistä tuhansista jalokivistä, täyskultaisista patsaista ja historiallisista esineistä. On epäselvää, mistä arvio on peräisin, mutta kansainvälinen lehdistö puhuu 20 miljardin dollarin saaliista.

Arvio on, että temppeli löytyy ensi vuonna, touko-syyskuussa.

Sukunsa viimeinen
Traagisen väkivallan kohteeksi joutunut Ior Bock, väitetysti sukulinjansa viimeinen, ei ole mahdollista saavutusta näkemässä. Vuonna 1999 häntä puukotettiin sillä seurauksella, että hän halvaantui kaulasta alaspäin ja joutui luottamaan ympärivuorokautiseen apuun. Vuonna 2010 toinen hänen avustajistaan, intialainen 28-vuotias mies, puukotti hänet hengiltä hänen kotonaan Helsingin Munkkiniemessä.

Suomen rikosoikeuden historiaan jääneessä tapauksessa epäilty vapautettiin surmatyöstä sekä käräjä- että hovioikeudessa syyntakeettomana, todettiin parantuneeksi ja karkotettiin Intiaan. – Se saattaa kyllä kuulostaa kummalliselta, mutta toisaalta, jos ei rangaista voi eikä ole hoidon tarpeessa, niin ei sitä voi hoitoonkaan laittaa, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi Iltalehdelle maaliskuussa, kun potilaansa tappanut hoitaja vapautui syyntakeettomana.
Post Reply