Vesiliikenteen turvallisuus

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
Vulvados
Posts: 1773
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Vesiliikenteen turvallisuus

Post by Vulvados » Mon Jun 25, 2018 10:38 am

Yleensähän kylmä ja sateinen juhannus vähentää merkittävästi hukkumisia, mutta ei näköjään kokonaan, harmi! :(
Image"Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä - universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestäkään aivan varma." -- Albert Einstein


User avatar
will
Posts: 2004
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Vesiliikenteen turvallisuus

Post by will » Mon Jun 25, 2018 10:59 am

Vain kaksi juhannushukkumista on alustavasti kirjattu, niistä toinen, vahvistamaton asialliseksi kerrotun huvikuljetusveneen hajottua kesken matkan. Toinen Haukiveden onnettomuus mukaan lukien hukkuneita olisi voinut kertyä tavanomaista enemmän, mikäli ei olisi käytetty pelastusliivejä. Se, että Porosalmella veneessä ollut mies on edelleen kateissa pelastusliiveistä huolimatta voisi viitata siihen, että hän olisi päässyt maihin ja menehtynyt sairauskohtaukseen etäämpänä rannasta, mistä ei ole osattu etsiä.

Vai onko liivit löydetty ajelehtimasta tai vesirajasta, mutta ei miestä? Näkikö joku hänen hukkuvan? Oliko liivejä riittävästi?

Edit: Rantasalmen lehti 27.6.2018 tarkentaa onnettomuutta veneen osalta siten, että se oli alumiinirunkoinen, keulastaan lasikuitua ja katsastettu 12 hengelle. Poliisin mukaan veneessä ei ollut ylipainoa, mutta oli 13 henkeä, joista noin puolet lapsia. Kaikilla 12 pelastetulla oli asianmukaiset pelastusliivit, eikä alkoholilla ollut osuutta haveriin vaan se oli puhdas onnettomuus, ilman rikosepäilyjä.

Onnettomuusvene oli matkalla Porosalmen lomakylän satamaan ja se upposi n. 200m:n päähän lähimmästä rannasta. Veden varaan joutuneista 12 henkeä pelasti Oravin suunnasta tullut toinen vene ja kadoksissa olleen etsintöihin osallistui myös pian onnettomuusveneen uppoamisen jälkeen paikalle tullut poliisivene.

---

Kadoksiin jääneen miehen pelastusliivien käytöstä ei tässäkään uutisessa kerrota mitään. Häntä etsitään sukeltajien avulla, mikä voisi merkitä tiedettävän, ettei juuri hänellä sittenkään olisi ollut pelastusliivejä.

Jonkinlainen estoniaefekti tulee mieleen: Lasikuitukeula olisi repeytynyt kiinnityksistään, kun olisi isolla kuormalla ja moottoriteholla ajettu myrskyn nostamaan jyrkkään aallokkoon, minkä jälkeen veneen matalampi, alumiininen tasakeula olisi ruvennut ottamaan vettä sisään. Kun vettä tulee veneeseen paljon, siitä ei nopeasti selvitä lippimällä yhdellä äyskärillä. Pitäisi olla ämpäri tai useampia. Tällaista veneen hätätyhjentämistä on testattu. Oli uppoamisen syy mikä oli, se kunnolla selvitetään, kun vene on nostettu.

User avatar
will
Posts: 2004
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Vesiliikenteen turvallisuus

Post by will » Thu Jul 05, 2018 2:46 pm

Poliisitiedotteen mukaan Rantasalmen Parkunselän onnettomuuden kateissa ollut uhri löytyi aamulla kuolleena Poronsalmesta n. 400m:n päässä veneen uppoamispaikalta, mistä puolestaan on aiemmin kerrottu olleen 200m lähimpään rantaan. Poliiisi selvittää kuolinsyytä ja aikoo nostaa veneen lähiviikkoina veneonnettomuuden syyn tutkimista varten.
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ytyi_71942

Onnettomuuspaikkaa ei ole tarkemmin kerrottu, mutta tiedotteessa hukkuneeksi kuvatun uhrin löytöpaikkana mainittu Poro(n?)salmi on Porosalmen kylän Linnonniemen ja Suvisaaren välinen, n. puoli kilometriä pitkä salmi, joka eteläpäästään aukeaa onnettomuuspaikkana mainitulle Parkunselälle.
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... A100%7D%5D
Mahdollisesti on tultu salmen suojasta selkäveden tuulen alaiselle puolelle, missä aallokko olisi ylittänyt veneen merikelpoisuuden.

Koska onnettomuusveneen matka on ollut Järvisydämen matkailukeskukseen, vesi ns. syvää, rannalle 200m ja onnettomuuden nähnyt sekä useimmat uhrit pelastanut veneilijä tullut Oravin suunnasta, haveri olisi voinut sattua Linnonsaaren itäpuolella mihin Rantasalmen mantereen suunnasta puhaltaneen myrskytuulen nostama aallokko hyvin sopi. Ruumis olisi voinut siitä ajautua Porosalmeen. Löydetyn uhrin pelastusliivien päälläolosta ei edelleenkään ole mitään mainintaa.

Post Reply