Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2525
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by will »

Suuria luonnonkatastrofeja tapahtuu Suomessa harvoin, niitä on vaikea ennustaa täsmällisesti ja niihin on vaikea varautua. Tuoreessa muistissa ovat viime vuoden kesällä sattuneet ukkosmyrskyt jotka aiheuttivat mittavia taloudellisia vahinkoja yksityisille ihmisille ja yhtiöille sekä sotkivat alueiden normaalielämän viikoiksi.

Katastrofeille altteilla alueilla muualla maailmassa yllättävistä tapahtumista johtuvat tuhot ja ihmishenkien menetykset voivat olla todella suuria, kuten Tohokun järistys ja siihen liittynyt kaksinkertainen tsunami viime keväänä osoittivat.

Yhteiskunnan kannalta ongelma on mm., mitä voi ja on syytä ennakolta tehdä erittäin harvinaisen uhkan varalta, joka todennäköisesti ei toteudu kenenkään nyt elävän ihmisen aikana, mutta voi sattua.

Geofysiikan seura järjestää asiasta keskustelutilaisuuden, johon yleisöllä on vapaa pääsy:
Geofysiikan seura wrote: 13.12 Paneelikeskustelu

Klo 16.00 alkaen Tieteiden talossa salissa 104, Kirkkokatu 6, Helsinki.

Perinteisen paneelikeskustelun aiheena on Luonnonkatastrofeihin varautuminen ja yhteiskunnan rooli.
Keskustelun alustajina toimivat toimitusjohtaja Timo Hellenberg (Hellenberg International Oy), johtaja Pekka Heikkinen (Seismologian instituutti), valmiuspäällikkö Tapio Tourula (Ilmatieteen laitos) ja tutkimusprofessori Kimmo Kahma (Ilmatieteen laitos). Paneelin puheenjohtajina toimivat Seuran puheenjohtaja Heikki Vanhala (Geologian tutkimuskeskus) ja varapuheenjohtaja Kirsti Kauristie (Ilmatieteen laitos).
http://www.geofysiikanseura.fi/

Panelistien alustusten lyhennelmät on linkitetty em. sivulla alustajien nimien kautta.


aniko
Posts: 30
Joined: Tue Nov 22, 2011 1:43 am

Re: Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by aniko »

Tähän asiaan liittyen mielenkiintoista luettavaa on Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010:

http://www.defmin.fi/files/1696/Yhteisk ... a_2010.pdf

Jos ajatellaan vaikkapa tilannetta, jossa sähkönjakelu esimerkiksi myrskyn takia keskeytyy pitkäksi aikaa, niin tilanne on yllättävän hankala.

- GSM-verkot tippuvat muutamissa tunneissa
- myös viranomaisverkko VIRVE lakkaa toimimasta
- puhtaan veden pumppaus keskeytyy, eikä jätevesiä pystytä käsittelemään - ollaan vesitornien varassa
- ei sähkölämmitystä, pakkasella kestää vain noin 24h ennenkuin lämmittämättömien rakennusten sisälämpötila on 0 astetta
- huoltoasemilta ei saa bensaa (sähkötoimiset pumput)
- kauppoihin ei voida jakaa ruokaa, joka ei edes säilyisi
- sairaaloiden varavoima on rajallista ja kapasiteetti ylittyy nopeasti

Tilanne ei itseasiassa ole kuvitteellinen, vaan sen eteen jouduttiin viime talvena Savossa, kun sähkölinjoja katkesi tykkylumen takia, ja olosuhteet korjauksien tekemiselle olivat erittäin vaikeat. Vanhuksia jouduttiin evakuoimaan autopartioiden avulla asunnoistaan haja-asutusalueella. Silloin nähtiin yhteiskunnan yllättävä haavoittuvaisuus.

User avatar
will
Posts: 2525
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by will »

Strategiassa on 91 sivua aiheesta, mutta näin taas kuitenkin kävi Tapanin- ja Hannunmyrskyjen jälkeen. Yksi kuolemaan johtanut tapaturma sattui puun kaatuessa myrskyvahinkoa korjattaessa. Sadat tuhannet olivat ilman sähköä, tuhannet perheet päiväkausia. Pakastimia suli, vettä ei tullut hanasta, ruokaa ei voinut laittaa, kotona oli kylmä ja tarpeet piti toimittaa ulos. Viranomaisverkko ei toiminut. Elinkeinoministeri haluaa nyt voimakaapelit maan alle ja sähköyhtiöt korjaamaan uudet maanpäälliset luonnontuhot nykyistä nopeammin. - Juvalla sähköyhtiö järjesti Vapepan kävelemään linjat läpi vikakohtien paikantamiseksi. Luova ratkaisu, kun asennushenkilökunta oli kiinni korjaustöissä. - Aggregaatit tekivät kauppansa. Ihmiset alkavat varautua omatoimisesti, kun järjestelmä palautuu hitaasti luonnonkatastrofin jälkeen.

http://www.yle.fi/uutiset/teemat/talvim ... 36828.html

Remppa maksaisi 10GEUR, kaiketi kuluttajille, koska yhteiskunnalla tuskin on varaa sen tukemiseen näinä aikoina. Mm. koska täytyy järjestää nopea verkko joka majaan, että kansa saa tietoa viivytyksettä. Panem et circenses - sossua ja nettiä.

User avatar
will
Posts: 2525
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by will »

Einonpäivän myrskyn jälkeen on taas kymmeniä tuhansia talouksia ilman sähköä, kun voimajohtoja on jäänyt kaatuvien puiden alle. Hätänumerot ovat tukossa, viranomaisverkko toimii puuutteellisesti, tavallisilla matkapuhelimilla yhteydet katkeilevat, sähköyhtiön vikapalvelimeen ei saa yhteyttä. Kodeissa pakastimet sulavat jne. Tästä vitsauksesta saadaan analyysi aikanaan.

Kukaan ei ole onneksi menettänyt henkeään.
Ikäihmisistä huolehditaan:
http://www.ita-savo.fi/uutiset/l%C3%A4h ... vesi-83048

Parin vuoden päästä nähdään, mitä parannuksia sähkövarmuuteen on saatu aikaiseksi. Vastaavia vihureita kun säämiesten mukaan sattuu noin joka toinen vuosi.

User avatar
will
Posts: 2525
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by will »

Suomessa menehtyy ihminen salamaniskun vuoksi keskimäärin joka toinen vuosi. Salama iskee täällä harvemmin kuin kerran neliökilometrille vuodessa. Ts. satavuotiaaksi kun elää, pääsee mahdollisesti kerran salamaniskun kanssa samalle hehtaarille. Enempi on tuuria tai johtuu jostain vetovoimatekijästä, kuten asumisesta korkean maston juurella.

Iltalehden faktavideo salamaniskuista. Niitä on maapallolla paljon ja jatkuvasti:
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017081 ... 2_u0.shtml

User avatar
will
Posts: 2525
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Suomessa sattuvat luonnononnettomuudet

Post by will »

Suomen Espoossa on pienimuotoisia ongelmia runsaan sateen vuoksi, jota on saatu paikkakunnan lokakuun sade-ennätystä ennakoivia määriä jo kuun kymmenenteen päivään mennessä. Turunväylä on rakennettu Glims ja Gloms jokien tulva-altaana toimivan, kuivatun entisen Kirkkojärven pohjalle, jolla tie vielä on vajonnut metristä kahteen. Toinen ajorata on tulvan vuoksi suljettu ja toinen suojattu valleilla. Liikenne jatkuu normaalia hitaampana, mutta kukaan ei ole menettänyt henkeään tai autoja edes ole jäänyt tulvan vangiksi. Kuitenkin tulvajärven rannalle lähivuosina pystytettyjen rakennusten salaojissa todennäköisesti seisoo vesi. Ongelmia voi siis tulla kiinteistönpidolle. Aika sen näyttää. Golf-kenttä on osittain veden alla, ja kastelujärjestelmä todennäköisesti kärsinyt vaurioita.

On myös ollut kuivia syksyjä, jolloin Kirkkojärvi ei ole tupannut itseään rakennetulle alueelle. Se saattaa olla toivottu normaali. Moottoritien korotus on tekeillä. Ehkä Espoonjoen virtauskapasiteettiä lisätään. Tässä tilanteessa sadevettä pidätellään Bodominjärvessä, jotta virtaama Kirkkojärveen jäisi pienemmäksi. Sateita on tulossa lisää, joskin poutaa välillä myös. Uutisia riittänee.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005403226.html

Päällisin puolin näyttäisi rakennetun liian alas tulvien kannalta ja osin ajan mittaan kestämättömälle perustalle.

Edit: Tulvaviikon perjantaina otetun SAR-tutkakuvan mukaan on arvioitu vesitilannetta kuivatun Kirkkojärven paikalla.

Image

Lähde: Ilmatieteen laitoksen tiedote http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/426787229
Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus ohjelmoi COSMO-SkyMed-satelliitin SAR-tutkan kuvauksen perjantaina 13.10. klo 7:31 Espoon alueelta. Avaruuskeskuksessa tuotettiin karttakuva, jossa näkyy Espoon Kirkkojärven tulvan laajuus ja kuinka syvä vesi on tulvan alueella.​
Bodom-keskustelussa on esitetty arvaus, että kadonneet tavarat olisi kätketty tuollon rakenteilla olleen moottoritien alle ... Aina syvemmäs painuvat, jos ovat päätyneet Kirkkojärven kohdalle tien perustuksiin. Vaan ei tarvitse niin kauas kurkottaa. Olihan Korsbackassa kätköpaikaksi epäilty ja niihin aikoihin täytetty kaivo, joka sittemmin jäi tien alle.

User avatar
härkä
Posts: 6669
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Salamaniskut

Post by härkä »

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... tehtavissa


Kaksi miestä kuoli perjantai-iltana Juuassa salaman iskettyä puuhun.

Tapaus sattui Sieravaarassa. Menehtyneet miehet olivat vuonna 1950 ja 1953 syntyneet veljekset. Komisario Ilpo Kortelainen Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo, että Etelä-Suomesta kotoisin olevat miehet olivat lähteneet lämmittämään mökillä illalla saunaa.
Miesten sisko oli jäänyt sisälle mökkiin ja kuullut hetken kuluttua kovan pamauksen. Hän löysi veljekset ulkoa mökin edustalta maasta elottomina. Ambulanssi kävi paikalla, mutta mitään ei ollut tehtävissä miesten pelastamiseksi.

- Vieressä oli korkea kuusi, jossa näkyi railo, ja maa oli kostea. Epäilys on, että salama iski puuhun ja miehet saivat kostean maan kautta sähköiskun, Kortelainen kertoo.


Uutinen eilispäivältä.
Salamointia on nyt ollut peräkkäisinä päivinä runsaasti eri puolella maata. Es eilen varsinkin itä-suomessa.
Vielä 1950 - luvulla saattoi vuoden aikana menehtyä jopa 10 ihmistä vuodessa. Rakennukset olivat suojaamattomia ja tehtiin paljon töitä maatalouden parissa ulkona.

https://yle.fi/uutiset/3-7267229

Yhdysvaltalaismeteorologit Ronald L. Holle ja R.E. López (siirryt toiseen palveluun)ovat arvioineet, että salamaniskun seurauksena kuolee vuosittain 24 000 ihmistä ja loukkaantuu kymmenkertainen määrä.

Arvio perustuu arvioon, että salama surmaa vuosittain alle 0,3 ihmistä miljoonaa ihmistä kohden kehittyneissä maissa, joissa asunnot ovat hyviä ja työvoimavaltainen maatalous vähäistä. Muualla salamoiden arvioidaan surmaavan kuusi ihmistä miljoonaa kohden.
Suomessa salama tappaa keskimäärin yhden ihmisen kahdessa vuodessa.


Yhdysvaltalainen luonnonpuiston vartija Roy Sullivan on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan (siirryt toiseen palveluun) ainoana ihmisenä, johon salama on iskenyt seitsemän kertaa.

Vuosina 1942 – 1977 sattuneiden salamaniskujen seurauksena Sullivanin hiukset muun muassa syttyivät kahdesti palamaan, hänen olkapäänsä korventui, hän loukkasi nilkkansa ja sai palovammoja. Salama ei kuitenkaan surmannut Sullivania, vaan hän kuoli vuonna 1983 oman käden kautta.


Otteet Ylen linkistä.

Henkilökohtaisia kokemuksiakin minulla on.

Ensimmäinen aivan lapsena.

Toinen eräällä leirintäalueella noin 20 - vuotiaana, jolloin zalama iski isoon kuuseen. Kuusen alla oli saksalaisnuorten teltta. Paikalle tuli ambulanssi ja osa nuorista sai selkiinsä palovammoja. Puun juuret kulkivat teltan alla.
He selvisivät , joskin kova kokemus varmaan oli.
Seurasin tapahtumaa muutaman metrin päästä autossa istuen. Autoon siirryimme , kun ukkonen tuli päälle.

Kolmas Savossa kesämökillä.
Polttelin tupakkaa mökin terassilla sateelta paossa. Näin zalaman iskevän arviolta 70 m:n päähän maastoon. Paikalla ei ollut sanottavan korkeaa puuta. Oli selvästi havaittavissa zalaman kulku eräitten puiden edestä katsomapaikkaani nähden.
Ääni oli melkoinen ja menin "veteläksi" iskun jälkeen hetkeksi.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply