Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

La Palman tulivuorenpurkaus saattaa jatkua pitkään – haitallista rikkidioksidia ilmassa huolestuttava määrä
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/la- ... #gs.daayy7
JULKAISTU 07.10.2021 20:45

La Palman tulivuorenpurkauksen päästöt viittaavat siihen, että purkaus tulee jatkumaan pitkään. Asiasta kertoo Canarias7-uutiskanava.

Canarias7 perustaa tietonsa Kanariansaarten tulivuortentutkimuskeskuksen mittauksiin, joiden mukaan tulivuoren rikkidioksidipäästöt enteilevät sen jatkuvan pitkään. Mittausten mukaan eilen keskiviikkona rikkidioksidia vapautui ilmaan 13 100 tonnia. Rikkidioksidin määrä ilmassa yrittää joillakin alueilla La Palmaa maailman terveysjärjestö WHO:n suositusarvot.

Tänään La Palmassa koettiin myös maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 4,3. Järistys tapahtui 35 kilometrin syvyydessä. Viranomaisten mukaan järistys on saattanut avata tulivuoreen uusia aukkoja, joista laavaa pääsee purkautumaan.

Lisäksi lentoliikennen la Palman kentältä keskeytettiin jälleen tänään lentoliikennettä haittaavan tuhkan takia.

Tulivuori alkoi purkautui 19. syyskuuta. Viime päivinä se on purkautunut hieman aiempaa rauhallisemmin.

Laava on tähän mennessä tuhonnut yli 1150 rakennusta ja ajanut evakkoon 6000 ihmistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

TULIVUORET

"Sulan magman päällä kelluvat mannerlaatat muodostavat Maan kuoren.
Laattojen liike synnyttää tulivuoria ja tulivuorenpurkauksia."

Tieteen kuvalehden artikkelikokoelma :
https://tieku.fi/luonto/tulivuoret
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Onko Maan magneettikenttä keikahtamassa ympäri ensi kertaa 780 000 vuoteen?
Satelliitit ja muuttolinnut voivat seota täysin
Magneettikentän napaisuus on vaihtunut kymmenen kertaa viimeisen 2,6 miljoonan vuoden aikana.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/372 ... 0bb97062a6
Martti Ranta
Eilen klo 23:10


Image
Suojaa satelliiteille. Magneettikenttä suojelee Maapalloa muun muassa aurinkotuulelta.
Kuva on kuvituskuva, eikä se ole oikeassa mittakaavassa. NASA / PICRYL


Maan magneettikentän napaisuus on piakkoin vaihtumassa, jotkut tutkijat väittävät. Se tarkoittaisi siis sitä, että vanha magneettinen etelänapa olisi tulevaisuudessa pohjoisnapa ja päin vastoin.

”Piakkoin” voi toki tarkoittaa ihmisikään verrattain pitkiäkin aikoja. Napaisuus on viimeksi vaihtunut 780 000 vuotta sitten, ja viimeisen 2,6 miljoonan vuoden aikana vaihdoksia on ollut epäsäännöllisin välein yhteensä kymmenen. Tämä on saatu selville tutkimalla eri-ikäisiä tuliperäisiä kivikappaleita, joiden sisältämä rauta on jäähtyessään magnetoitunut silloin vallinneen magneettikentän suuntaisesti.

Viimeisen 200 vuoden aikana magneettikenttä on hitaasti mutta varmasti heikentynyt. Samalla magneettinen pohjoisnapa on siirtynyt ensin Kanadan saaristosta Jäämerelle ja sieltä etelään Siperiaa kohti.

Viime vuosina siirtymävauhti on kasvanut jopa 48 kilometriin vuodessa. Ottaen huomioon magneettikentän kehityksen ja viimeisestä napaisuuden vaihdosta kuluneen ajan, jotkut tutkijat ennustavat napojen vaihdon tapahtuvan pian.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Yksi maailman suurimmista tulivuorista purkautui Japanissa
Aso-vuoren lähistöllä asuvia ja oleskelevia on kehotettu pysymään poissa.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c5d ... e83c891aea
Joonas Lehtonen
Tänään klo 12:44 (muokattu klo 15:57)


Tulivuori Aso purkautui keskiviikkona kahdesti Japanissa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Image
Kuvakaappaus videolta, jonka Japanin meteorologinen instituutti julkaisi Aso-tulivuoren purkauksesta. ALL OVER PRESS

Ensimmäinen purkaus alkoi puoliltapäivin paikallista aikaa ja toinen noin tuntia myöhemmin. Reutersin mukaan tuhkaa syöksyi vuoresta jopa 3,5 kilometrin korkeuteen. Kiviä lensi lähes kilometrin päähän.

Kyushun saarella Japanin lounaisosissa sijaitseva Aso on maan suurin aktiivinen tulivuori ja yksi koko maailman suurimmista. Ason huippu on noin 1 600 metrin korkeudessa, ja sen kaldera on halkaisijaltaan noin 25-kilometrinen.

Tiedossa ei ole, että kukaan olisi kuollut tai loukkaantunut purkauksissa. Vuorella oli ensimmäisen purkauksen aikaan ainakin 11 kiipeilijää, jotka evakuoitiin onnistuneesti, kertoo yleisradioyhtiö NHK. Aso tunnetaan suosittuna retkikohteena.

Paikallisia on varoitettu mahdollisista laavavirroista ja sinkoutuvista kivistä ja kehotettu pysymään poissa vuoren lähistöltä. Alueen riskitaso on nostettu viisiportaisella asteikolla tasolle 3. Varoitus koskee aluetta noin kahden kilometrin säteellä vuoresta Ason ja Takamorin kaupungeissa.

Japanin pääministerin kansliaan on perustettu kriisikeskus, joka seuraa tilanteen kehittymistä.

Aso purkautui viimeksi vuonna 2019. Vuoren riskitaso on viimeksi ollut yhtä korkea vuonna 2016, jolloin tapahtui ensimmäinen purkaus 36 vuoteen.

Japanissa on kaikkiaan 110 aktiivista tulivuorta, mikä tekee siitä yhden vulkaanisesti aktiivisimmista maista maailmassa.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Suuri tuhovoima
Supertulivuorten purkautumisaikeita on mahdotonta ennakoida, sanoo tietokirjailija Marcus Rosenlund.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3ff ... df51a3587c
Heini Kilpamäki
19.09.2021 klo 6:59 (muokattu tänään klo 12:51)


Kolmen miljoonan asukkaan Napolin läheisyydessä uinuu Campi Flegrei -tulivuori.
Tutkijat ovat kuitenkin havainneet siinä viime vuosina heräämisen merkkejä. Edellisestä pienemmästä purkauksesta on jo viitisensataa vuotta. Kyseessä ei ole mikä tahansa nukkuva jättiläinen, vaan yksi maapallon niin sanotuista ”supertulivuorista”.

– Jos Campi Flegrei keksisi nyt pamahtaa taivaan tuuliin, se tuntuisi pian täällä Suomessakin. Tulivuoren ilmaan syöksemä tuhka pimentäisi taivaan ja tulisi kylmä. Purkaus vaikuttaisi globaalisti ilmastoon ja elämän edellytyksiin maapallolla, sanoo tiedetoimittaja-tietokirjailija Marcus Rosenlund.

Miljoonakaupungin läheisyys ennakoi mahdolliselle purkaukselle jopa satojatuhansia välittömiä kuolonuhreja. Mutta uhrit eivät jäisi siihen. Valtavan tulivuorenpurkauksen aiheuttama vulkaaninen talvi vaikeuttaisi ruoan viljelyä, tulisi nälänhätää ja poliittista liikehdintää, sillä jäljelle jäävä ruoka jakautuisi epätasaisesti.
– Kyllä joukkomme siinä harvenisivat.

Rosenlund on kirjoittanut supertulivuorista kirjassaan ”Sää, joka muutti maailmaa”. Tietokirja sai 2019 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Synkästä aiheesta huolimatta Rosenlund vaikuttaa videopuhelussa rauhalliselta, jopa huolettomalta. Hän sanoo, että Napolin lentoja ei kannata peruuttaa. Ei, vaikka supertulivuorten purkautumista on hankala ennakoida. Syynä on se, että ”kohta” saatetaan laskea jopa miljoonissa vuosissa. Voi olla että katastrofi on tuloillaan. Tai sitten sitä ei kuulu. – Tässä kannattaa vain nostaa jalat pöydälle ja ihmetellä. Ihminen on hyvin pieni tämän kokoluokan mittasuhteissa. Ihmetellään siis lisää, mistä tässä ilmiössä on kyse.

Pamaus, joka oli hävittää ihmiset kokonaan
Yellowstone, Krakatau, Toba.

Napolin hurjimuksen lisäksi maailmassa on muitakin niin sanottuja supertulivuoria, joilla on potentiaali saada aikaan massiivista tuhoa. Niitä on enimmäkseen Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Indonesiassa.

Mutta hyviä uutisia heille, joista supertulivuorenpurkaus kuulostaa epämiellyttävältä ajatukselta.

Näitä ilmastoon ja historiaan vaikuttavia luonnon suuria voimannäyttöjä sattuu äärimmäisen harvoin. Koko kirjoitetun historian aikana ei ole koettu yhtäkään purkausta, joka olisi tulivuorien räjähtävyyttä mittaavalla VEI-indeksillä (Volcanic Explosivity Index, asteikko 0-8) kahdeksan, eli megakolossaalinen.

Yhden megakolossaalisen pamauksen ihmiskunta kuitenkin joutui kokemaan 71 000 vuonna ennen ajanlaskun alkua, kun Toban supertulivuori purkautui nykyisen Indonesian alueella. Purkaus oli koitua lajimme kohtaloksi, sillä ilmasto muuttui kylmäksi ja ruokaa oli hankalaa löytää. Ihmisiä menehtyi tuolloin paljon. – Tuohon aikaan maapalolla oli vähimmillään vain joitakin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Me kävimme silloin sukupuuton partaalla, Rosenlund sanoo.

Nälänhätiä, sotia, kauhukertomuksia
Mutta myös pienemmät ja vähemmän tuhoisammat tulivuorenpurkaukset ovat vaikuttaneet historian suuntaan.

Islantilaisen Laki-tulivuoren vuoden 1783 purkaus pukkasi ulos jopa 15 neliökilometriä basalttista laavaa. VEI-asteikolla kyseessä oli voimakkuudeltaan kutosen, eli kolossaalisen, kokoinen mullistus. Purkaus johti Islannin viljelysten ja ruokavarastojen tuhoon ja pian nälänhätään, jossa kuoli 10 000 ihmistä. Tämä vastasi viidesosaa Islannin tuon ajan väestöstä. Purkautunut rikkidioksidi leijaili myös Brittein saarille, jossa sen kyllästämä sumu surmasi arviolta 23 000 ihmistä. Purkaus vaikutti ilmastoon kauempanakin, sillä Pohjois-Amerikkaa koetteli kylmin talvi miesmuistiin. Meksikonlahdella oli jäätä.

Kaksi tulivuorta räjäyttivät itsensä maailmanhistoriaan 1800-luvulla. Ne olivatkin jo islantilaista suurempia purkauksia. Indonesiassa sijaitseva Tamboran tulivuori purkautui 1815 voimalla, joka kuultiin ja koettiin kaukana. Kyseessä oli VEI-indeksillä mitattuna seitsemän räjähdys, eli superkolossaalinen. Räjähdyksen ääni kuultiin tuhansien kilometrien päässä Sumatralla: ”kuin joku olisi ampunut tykeillä”. Tämäkin purkaus aiheutti maailmanlaajuisia muutoksia ilmastossa. Vuotta 1816 kutsuttiin kesättömäksi vuodeksi. Satoa ei kasvanut riittävästi. Se johti nälänhätään ja tautiepidemioihin.

Myös muita kauhutarinoita syntyi, sillä kurja sää ajoi ihmisiä sisätiloihin. Sveitsissä Geneven järven rannalla huvilassa kokoontui taiteilijajoukko, joka huvitti itseään kummitusjutuilla. Romanttinen naistenmies Lordi Byron keksi, että jokaisen pitäisi kirjoittaa oikein karmea tarina. 19-vuotias Mary Shelley kirjoitti romaanin Frankensteinista. Byronin lääkäri John Polidori taas Vampyyrin, modernien vampyyritarinoiden isän.

Voimakkain ääni
Toinenkin suuri mullistus koettiin 1800-luvulla, kun Indonesiassa purkautui Krakataun tulivuori. Purkaus syöksi ilmaan suuria kivenjärkäleitä, joista kerkevimmät laskeutuivat 420 kilometrin päähän. 36 000 ihmistä sai heti purkauksessa surmansa. 4 500 heistä menehtyi välittömästi kuumiin tuhka- ja kaasupilviin, jotka olivat hengenvaarallisia vielä 40 kilometrin säteellä Krakatausta. Suurin osa kuitenkin menehtyi luonnonmullistuksen aiheuttamiin tsunameihin. Aallot löivät jopa yli 3 000 kilometrin päässä sijaitsevan Intian Kalkutan rantaan.

Image
Aikalaiskuvitus Krakataun tulivuoren superpurkauksesta vuodelta 1883. Suuri räjähdys kuultiin lähes 5 000 kilometrin päähän. AOP

Räjähdys vastasi 10 000 Hiroshiman atomipommia ja paineaalto kiersi koko planeetan useamman kerran. Siitä aiheutui ”historian kovin ääni”, jonka ihminen on kuunaan kirjannut ylös. Tuolloin, 20. toukokuuta, kuultiin 160 kilometrin päässä nykyisen Jakartan alueella jyrähdys, joka merkittiin olleen voimakkuudeltaan 180 desibeliä. Nykyisellä mitoituksella 130 desibeliä pidetään kuulolle vaarallisena meluna. On laskettu, että paikan päällä räjähdyksen ääni olisi ollut jopa 285 desibeliä. Räjähdys kuultiin myös keskellä Australiaa, Alice Springsissä. Ääni oli kantautunut lähes 5 000 kilometrin päähän.

Purkaus vaikutti myös ilmaston viilenemiseen koko maailmassa, sillä se tuotti stratosfääriin aerosolipilven, joka koostui rikkihappopisaroista. Kaukana purkauspaikasta, pohjoisella pallonpuoliskolla, lämpötila laski yli asteen. Toisaalta pohjoisessa ihailtiin myös erittäin voimakkaan värisiä auringonlaskuja. Voimakas verenpunainen taivas näyttäytyy myös norjalaisen taidemaalari Edvard Munchin Huuto-maalauksen taustalla. Tutkijoiden mukaan taivaan väri on perua Krakataun purkauksesta tuhansien ja taas tuhansien kilometrien päässä.

– Kävelin polkua pitkin kahden ystävän kanssa – – aurinko oli laskemassa – – yhtäkkiä taivas muuttui verenpunaiseksi – – pysähdyin, tuntien itseni uupuneeksi, ja nojasin aitaan – – sinimustan vuonon ja kaupungin yllä oli verta ja tulisia kieliä – – ystäväni jatkoivat kävelyään, ja minä seisoin siinä, vapisten ahdistuksesta – – ja tunsin loputtoman huudon kulkevan läpi luonnon, Munch kirjoitti.

Kuuluisa Yellowstone
Image
Morning Glory Pool on kuuma lähde ja geysir Yellowstonen kansallispuistossa. Tutkijat havaitsivat vulkaanista aktiivisuutta alueella, mutta eivät olleet ensin löytää tulivuorta. Myöhemmin paljastui, että koko Yellowstonen alue oli yksi valtava tulivuori. AOP

Tällä hetkellä Campi Flegrein lisäksi maapallolla elonmerkkejä on silloin tällöin väläytellyt Yellowstonen supertulivuori Yhdysvalloissa. Koko kansallispuiston kattava tulivuori-kaldera lienee nykyisistä supertulivuorista kuuluisin. Tutkijoiden mukaan sen purkautumisväli on noin 600 000 vuotta. Nyt se ei ole purkautunut 640 000 vuoteen. Sekin räjähdys tästä puuttuisi! – Purkautuessaan se tekisi suuresta osasta Pohjois-Amerikan mantereesta asuinkelvottoman ja suistaisi muunkin maailman raiteiltaan, Rosenlund sanoo.

Nyt on valitettavasti palattava tämän jutun pessimistisempään päätyyn. Rosenlund pitää superpurkausta yhtenä suurimmista potentiaalisista uhista sivilisaatiomme selviytymisen näkökulmasta. – Se on top kolmosessa. Hollywoodin erikoistehosteiden tekijät saisivat tehdä kaikkensa, että saisivat tämän näyn kuvattua action-elokuvassa.

Uhasta huolimatta tulivuorille on annettava tiettyä tunnustusta. Vaikka nyt niistä on puhuttu uhan näkökulmasta, on pidettävä mielessä, että vulkaaninen toiminta on ollut elämän edellytys maapallolla. Pintaan puskeva laava on hedelmällistä ja mahdollistaa elollisen kasvun. Lisäksi tulivuoret pitävät käynnissä niin sanotun hiilisyklin. – Ilman maankuoren tuliperäisyyttä maapallo olisi jäässä.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Yli sata kuollut Intian ja Nepalin rankkasateissa
Ankarat sateet ovat koetelleet Intiaa ja Nepalia useita päiviä.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008346370.html
STT–AFP
10:59

DELHI

Image
Rakennettava silta romahti rankkasateiden seurauksena Chalthissa, Intiassa 19. lokakuuta.

INTIASSA ja Nepalissa yli sata ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. Ankarat sateet ovat koetelleet Intiaa ja Nepalia useita päiviä.

Uttarakhandissa Pohjois-Intiassa ilmoitetaan kuolleen ainakin 46 ihmistä. Kadoksissa on seudulla 11 ihmistä. Etelä-Intian Keralassa 39 ihmistä on menettänyt henkensä.

Naapurimaa Nepalissa kerrotaan puolestaan 31 ihmisen kuolleen tulvissa ja maanvyörymissä. Kadoksissa on Nepalissa ainakin 43.

Intiassa meteorologit ovat ennustaneet myös tälle päivälle kaatosateita monille alueille.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

La Palmalta: Tulivuori puhkunut pian jo kaksi kuukautta tauotta – yli 2 600 rakennusta tuhoutunut
Cumbre Viejan tulivuori jatkaa purkautumistaan. Torstaina koettiin suurin maanjäristys sitten purkautumisen alkupäivien.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008399818.html
Kirsi Jääskeläinen
11.11. 23:05


KANARIANSAARTEN La Palmalla sijaitseva Cumbre Viejan tulivuori on purkautunut lähes kaksi kuukautta. Tulivuorenpurkaus alkoi 19. syyskuuta.

Torstaina La Palmalla tapahtui maanjäristys, jonka magnitudi oli viisi. Järistys oli yksi voimakkaimmista sen jälkeen, kun tulivuori alkoi purkautua, ja se tuntui viereisellä Teneriffan saarella asti.

Tähän mennessä tulivuorenpurkauksen seurauksena on tuhoutunut jo yli 2 600 rakennusta. Laavavirta kattaa jo melkein tuhat hehtaaria. Henkilövahinkoja ei ole syntynyt

Kuukausi sitten laavavirta saavutti meren ensimmäisen kerran, ja nyt toinen laavavirtaus on osunut mereen. Tällä kertaa viranomaiset eivät antaneet saaren asukkaille määräystä pysyä sisätiloissa.

Purkauksen alussa viranomaiset pelkäsivät, että laavan ja meriveden välinen reaktio voisi laukaista voimakkaita räjähdyksiä ja laukaista myrkyllisiä kaasupilviä. Edellisen suuren tulivuorenpurkauksen aikana vuonna 1971 yksi mies kuoli hengitettyään myrkyllisiä kaasuja.

La Palman viranomaiset ovat kertoneet, että myrkylliset rikkidioksidipäästöt ovat vähenemään päin, ja saaren ilmanlaatu on varsin hyvä.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Rankkasateet ja tulvat kurittavat Länsi-Kanadaa – useita kuolonuhreja
Rankkasateet ovat moukaroineet Kanadan läntisintä provinssia.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/233 ... 12be71fdac
Jari Himanen
Eilen klo 4:29


Image
Kanadan rankkasateissa, tulvissa ja mutavyöryissä on menehtynyt useita ihmisiä, mutta tarkasta lukumäärästä ei ole vielä tietoa. ZUMAWIRE/MVPHOTOS

Viikonloppuna alkaneet rankkasateet sekä niitä seuranneet tulvat ja mutavyöryt ovat aiheuttaneet runsaasti tuhoa Kanadan läntisimmässä provinssissa Brittiläisessä Kolumbiassa.

Paikallista aikaa tiistaiaamuna julkaistu karttakuva kertoo, kuinka laaja tuhoalue on kyseessä. Huomattava osuus koko provinssista oli tuolloin joko jo tulvaseurannan alla tai alueelle oli annettu tulvavaroitus.

Image

Viranomaisten mukaan ennätyksellisen rajuksi kutsuttu myrsky on vaatinut useita kuolonuhreja, brittilehti The Guardian kertoo. Kuolleiden tarkkaa lukumäärää ei kuitenkaan tässä vaiheessa tiedetä. – Olemme toiveikkaita, että löydämme ihmisiä hengissä, Pembertonissa etsintä- ja pelastustoimintaa johtava David MacKenzie sanoo.

Viranomaisten mukaan mutavyöryt ovat vieneet mennessään ainakin kymmenen ajoneuvoa. Toistaiseksi ainakin yhden henkilön ruumis on löydetty maanvyöryn jäljiltä. Myös armeija on hälytetty etsintä- ja pelastustöihin. Ihmisiä etsitään myös koirien avulla.

Äärimmäiset sääolosuhteet ovat vaurioittaneet pahoin muun muassa valtateitä ja siltoja. Uutistoimisto AFP:n mukaan tuhot ovat käytännössä katkaisseet liikenneyhteyden Vancouverin kaupungin ja muun Kanadan välillä. Lisäksi tulvat ja mutavyöryt ovat aiheuttaneet runsaasti tuhoa rakennuksille, mukaan lukien asuinrakennuksille ympäri provinssia.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan useilta pieniltä paikkakunnilta on evakuoitu kaikki asukkaat. Mutavyöryjen vuoksi autoineen loukkuun jääneitä ihmisiä on myös pelastettu helikopterien avulla. Mediatietojen mukaan kymmeniätuhansia on ilman sähköä. Myös Brittiläisen Kolumbian eteläpuolella sijaitsevassa Washingtonin osavaltiossa liki 50 000 on ilman sähköä myös sinne yltäneen rajuilman vuoksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

La Palman tuli­vuoren­purkaus pakotti 3 000 ihmistä sisä­tiloihin – uusi laava­virta saavutti Atlantin
Myös saaren itärannikolla sijaitsevan pääkaupungin Santa Cruzin asukkaita kehotettiin maanantaina ensimmäistä kertaa käyttämään kasvomaskeja ilmassa olevien pienhiukkasten ja rikkidioksidin varalta.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008424188.html
Anna Nuutinen
23.11. 9:48


TULIVUORENPURKAUS Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla jatkuu kolmatta kuukautta. Maanantaina paikalliset viranomaiset määräsivät kolmen saaren länsirannikolla sijaitsevan kaupungin asukkaita pysymään kodeissaan. Syynä määräykseen oli uusi laavavirta, joka mereen edetessään nostatti ilmaan paksuja, mahdollisesti myrkyllisiä kaasuja sisältäviä pilviä. Reutersin mukaan kyseessä on kolmas laavavirta, joka on lähtenyt etenemään rannikkoa kohti saaren keskiosassa Cumbre Viejan harjanteella sijaitsevasta nimettömästä tulivuoresta. Laavavirta saavutti meren maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa Tazacorten kaupungin lähellä. Rannikolta kuvatulla videolla näkyi, kuinka Atlantista nousi valkoisia kaasupilviä tulikuuman kivimassan luisuessa kallioilta veteen.

Image
Poliisit estivät liikenteen etenemistä purkautuvan tulivuoren liepeille La Palman saarella maanantaina. KUVA: BORJA SUAREZ / REUTERS

LA PALMAN länsirannikolla sijaitsevissa Tazacorten, San Borondonin ja El Cardonin kaupungeissa sisätiloihin kehotettuja ihmisiä kehotettiin pitämään asuntojen ikkunat suljettuina, kun tuuli painoi kaasupilviä takaisin sisämaahan päin. Määräys koskee noin 3 000:ta ihmistä. Armeijan hätätilayksikön sotilaita lähetettiin mittaamaan alueen ilmanlaatua. Myös saaren lentokenttä jouduttiin sulkemaan arviolta 48 tunniksi epäsuotuisien sääolosuhteiden vuoksi.

– Heti kuin meillä on perusteellista tietoa kaasujen koostumuksesta sekä niiden leviämisetäisyydestä, voimme tehdä päätöksen kotieristyksen lopettamisesta. Päätös tehdään todennäköisesti tiistaina, kertoi Kanariansaarten vulkaanisten hätätilojen komitean Pevolcan tiedottaja Miguel Ángel Morcuende El Diarion mukaan.

Morcuenden mukaan tuoreimman laavavirran etenemisnopeus yllätti myös Pevolcan.
Tulivuorenpurkauksen vaikutukset eivät ole tähän mennessä näkyneet La Palman itärannikolla sijaitsevassa pääkaupungissa Santa Cruzissa yhtä paljoa kuin saaren länsipuolella. Maanantaina myös Santa Cruzin asukkaita neuvottiin varustautumaan ensi kertaa FFP2-kasvomaskeilla ilmassa olevien pienhiukkasten ja rikkidioksidikaasun vuoksi.

Syyskuun 19. päivänä alkaneen tulivuorenpurkauksen synnyttämät laavavirrat ovat tähän mennessä tuhonneet kokonaan tai osittain noin 2 650 rakennusta sekä pakottaneet tuhansia asukkaita jättämään kotinsa.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Video: La Palman tulivuori ei rauhoitu – uusi laavavirtaus tuhoaa alueita edetessään
Cumbre Vieja -tulivuori purkautui ensimmäisen kerran 19. syyskuuta.
https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/ ... f6871cde1f
Inka Soveri
Eilen klo 9:36


La Palmassa sijaitseva Cumbre Vieja -tulivuori ei näytä rauhoittuvan.

Viime päivät tulivuori on sylkenyt taas sisuksistaan valtavia laavasuihkuja ja kuuma laavavirta vyöryy pitkin tulivuoren rinnettä.

Viranomaiset raportoivat, että tulivuoreen on syntynyt uusi aukko, josta laava pääsee suihkuamaan.

Kansallinen vulkanologiryhmä videoi torstaina 25. marraskuuta paksun laavamassan etenemisen Las Manchasin kaupungissa La Palmassa. Näet videon yltä (eli linkistä).

EU:n satelliittiseurantajärjestelmän mukaan laavavirta oli keskiviikkoon mennessä peittänyt 1073 hehtaaria maata. Lisäksi laavapurkaus on vaurioittanut tai tuhonnut lähes 2700 rakennusta. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Lähde: Reuters
Post Reply