Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
User avatar
will
Posts: 2730
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Norjan maanvyöry 30.12.2020

Post by will »

Kaksi kolmesta kateissa olleesta Gjerdrumin juoksusavionnettomuuden uhrista on löydetty menehtyneinä kahden metrin syvyydestä saven seasta. Uhrien paikallistamisessa käytettiin koiria. Kyseessä ovat ilmeisesti ne kaksi henkilöä, jotka ehtivät poistua vyöryvälle savelle kotoaan juuri ennen rakennuksen luhistumista perustustensa päälle, kolmannen jäädessä raunioihin ja säilyttäessä henkensä. Viimeisen, yhä kateissa olevan vyöryn uhrin otaksutaan kuolleen.

Gjerdrumin juoksusavionnettomuus luetaan lajissaan Norjan suurimpien joukkoon.


Image
Kuva: Kambiz Zakaria / NRK

https://www.nrk.no/nyheter/leirskredet- ... 1.15307406
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007793317.html

Moderaattorin lisäys 23.3.2021:
Wikipedian mukaan viimeinen kateissa olleista vyöryn uhreista on löydetty 22.3.2021. Hän oli nimeltään Rasa Lasinskiene ja iältään 49 vuotta. Onnettomuudesta on meneillään sekä poliisitutkinta että asiantuntijatutkimus, jolle on annettu aikaa ensi elokuuhun asti. Onnettomuus on aiheutunut juoksusavikerroksen purkautumisesta pois paikoiltaan. Tutkinnan kohteena on sellainen mahdollinen ihmistoiminta, joka olisi myötävaikuttanut purkautumisen alkamiseen tai syntyneisiin vahinkoihin, henkilövahingot mukaan lukien.
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Islannissa käynnissä tulivuorenpurkaus - Krysuvikin tulivuorijärjestelmä

Post by -Uta- »

Islannissa on käynnissä tulivuorenpurkaus – tapahtumaa ennakoitiin jo vajaa kuukausi sitten.
Alueen läheisyydessä ei ole asutusta.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/881 ... ee692d19bb
Tänään klo 1:55

Islannissa Reykjavikin lähellä on käynnissä tulivuorenpurkaus. Asiasta kertovat useat kansainväliset mediat.
Islannin meteorologian laitoksen mukaan purkaus on käynnissä noin 40 kilometrin päässä Reykjavikista
Fagradalsfjall-vuorella.

Laitoksen mukaan Krysuvikin tulivuorijärjestelmä ei ole ollut aktiivinen 900 vuoteen. Aluetta on kuitenkin valvottu tiiviisti helmikuun lopussa sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Islannin ilmatieteen laitos sai ensitiedon järjestelmässä tapahtuvasta purkauksesta hieman ennen iltakymmentä.

Lentoliikenne maan suurimmalle lentokentälle Keflavikille on keskeytetty purkauksen vuoksi.

MATIAS HAIKONEN /IL

---

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... -reykjavik :

Image
The volcano erupting close to Fagradalsfjall on the Reykjanes peninsula, Iceland.
Photograph: Icelandic Meteorological Office/Twitter
User avatar
will
Posts: 2730
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Islannissa käynnissä tulivuorenpurkaus - Krysuvikin tulivuorijärjestelmä

Post by will »

Videoita:
https://icelandmonitor.mbl.is/news/news ... on_videos/

Linkissä purkauksen johdosta kuultu geofysiikan emeritusprofessori Pall Einarsson pitää purkausta niin pienenä, että sille mahdollisesti ei tulla antamaan edes nimeä. Se saattaa kuitenkin aloittaa alueella uuden purkauskauden, joka voi kestää 200-300 vuotta, kuten edellinen. Nykyisen purkauksen laavat tulisivat peittymään uusien kerrosten alle.

Seurantaa:
https://www.volcanodiscovery.com/reykja ... ivity.html

Image
Kuva (IMO / twitter): Purkauksen paikka reliefikartalla

Sivuston mukaan maanjäristysten ilmaisema n. 500m pitkä rako on muodostanut kivisulalla täyttyneen juonen, jonka sisältö pursuaa pinnalle yhdestä suuremmasta ja muutamasta pienemmästä keskuksesta. Jonkin ajan kuluessa suurin purkauskanava todennäköisesti muotoutuu ainoaksi kivisulan virtausreitiksi ja sen päälle kehittyy pieni tulivuorenkeila. Purkauksen kestoa on vaikea arvioida, mutta 4-6km:n syvyydessä jatkuvat maanjäristykset antavat viitteitä siitä, että kivisulan purkautumistiet voivat muuttua ennen sulan kiven lähteen ehtymistä. Magma on juoksevaa eikä tuhkaa muodostu juuri lainkaan, mutta tulivuoriperäiset kaasut muodostavat riskin ihmisille lähelle mentäessä, koska purkaus on laaksossa, missä ne saattavat kertyä paikoilleen. Purkaus uhkaa peittää Islannin asuttamisen ajalta peräisin olevan arkeologisen kohteen ikuisiksi ajoiksi. Hätäkaivaukset ovat käynnissä.

Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaatat ovat kuluneen purkauksettoman 800 vuoden mittaisen jakson aikana erkaantuneet toisistaan puolen toistakymmentä metriä. Nyt on arvioitu, että laavalla täyttynyt purkausrako on n. metrin levyinen. Rakokapasiteettia on siis vielä jäljellä, vaikkakaan ei tiedetä tarkkaan missä muut raot ovat tai minne ne tulevat aukeamaan ja missä järjestyksessä ne tulevat toimimaan purkauskanavina.

Tämänkertainen purkauskohta ja Reykjanesin hautavajoama ovat itään turistikohteesta "Silta mannerten välillä". Saattaa olla, että Pohjois-Amerikan laatta liukuu karkuun Euraasian laatalta länteen päin tunnetulla nopeudella 2cm vuodessa ja reunallaan jättää Maan vaippaa paljaaksi litosfäärikerroksesta. Siihen tilaan sitten tursuu basalttista kivisulaa astenosfääristä, muodostaen rakopurkauksia ja tulivuoria sekä lopulta uutta litosfääriä.
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Maapallolla on 27,5 miljoonan vuoden geologinen pulssi – syy on täysi mysteeri
Planeettamme ”sykkii” tasaisella rytmillä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bc5 ... 3f352bcff0
Pekka Numminen
Eilen klo 15:46


Image
Maapallon geologiaa säätelee syyltään tuntematon rytmi. NASA

Suurin osa maapallon todella vaikuttavista geologisista tapahtumista sattuu 27,5 miljoonan vuoden välein.

Isoiksi tapahtumiksi on luokiteltu suuret merenpinnan korkeuden vaihtelut, tulivuoren purkaukset, mannerlaattojen voimaperäiset liikkeet. Mukana on myös niin kutsutut meren anoksiset kaudet, jolloin merissä on ollut hyvin vähän happea. Anoksiakauden maapallo oli jäätön ja navoillakin oli todennäköisesti noin 30 astetta lämmintä. Anoksisessa vedessä eli lähinnä rikkibakteereita ja muita hapettomien ympäristöjen eliöitä.

Uudessa Geoscience Frontiers -tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta selviää, että Maalla on selvä rytmi. – Valtaosa tutkijoista on ollut sitä mieltä, että geologiset tapahtumat ovat pääasiassa sattumanvaraisia, kertoo New Yorkin yliopiston biologian ja ympäristötieteiden professori Michael Rampino. Toisaalta oli joukko geologeja, jotka olivat havainneet noin 30 miljoonan vuoden rytmin. Rampino ryhmineen päätti selvittää asian.

”Ei ole sattumaa”
He tarkastelivat viimeksi kulunutta 260 miljoonan vuoden jaksoa. Kirjallisuustutkimuksesta löytyi tältä ajanjaksolta 89 tiedossa olevaa suurta geologista tapahtumaa. Ne pistettiin aikajärjestykseen ja niihin sovellettiin Fourier-analyysiä, jolla voidaan selvittää tapahtumien jaksollisuutta.

Selvisi, että useimmat isot geologiset tapahtumat ryhmittyivät kymmeneen ”piikkiin”, joiden väli oli 27,5 miljoonaa vuotta.– On hyvin epätodennäköistä, että tämä on sattumaa, sanoo Rampino Live Science-sivustolle.

Image
Valtavat tulivuoren purkaukset voivat muuttaa Maan ilmastoa. ADOBE STOCK

Image
Meret muuttuvat tasaisin väliajoin hapettomaksi ja elämä bakteereita lukuunottamatta katoaa. ADOBE STOCK/AOP

Pimeää ainettakin veikataan syyksi
Syytä tälle Maan ”rytmille” ei varmasti tiedetä. Se voi johtua tektoniikasta eli mannerlaattojen liikkeistä Maan manttelissa. Rytmin voi aiheuttaa myös Maan liike Aurinkokunnassa tai omassa Linnunradassamme.

– Kun planeettamme kulkee pimeän aineen läpi, se voi imeä sitä itseensä ja se voi vapauttaa valtavat määrät lämpöä, joka puolestaan voi johtaa rytmiseen geologiseen aktiivisuuteen, pohtii Rampino.

Hän myöntää, että tämä on vain teoria. Ongelmana on se, että kukaan ei tiedä, mitä pimeä aine on. Se muodostaa valtaosan maailmankaikkeuden massasta, mutta sitä ei voida suoraan havaita. Pimeän aineen vaikutus tavalliseen aineeseen on kuitenkin havaittavissa gravitaation ja heikon vuorovaikutuksen kautta.

Edellinen aktiivinen sykli oli Rampinon mukaan noin 10 miljoonaa vuotta sitten eli ehkäpä taas reilun 15 miljoonan vuoden kuluttua rytisee. Kunnolla.
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Kaspianmeren mutatulivuori

Post by -Uta- »

Kaspianmerellä purkautui valtava mutatulivuori – liekit kohosivat 100 metrin korkeuteen.
Azerbaidžanissa sijaitsee maan päällä ja meren alla satoja mutatulivuoria, jotka purkautuvat välillä raivokkaasti.
Maan suurten kaasuvarantojen uskotaan olevan purkausten tulisuuden taustalla
https://yle.fi/uutiset/3-12009561
SAKARI NUUTTILA
5.7. 21:49


Image
Kaspianmeren mutatulivuori

Sunnuntai-iltana nähtiin valtava räjähdys Kaspianmerellä Azerbaidžanin rannikon edustalla. Liekit kurottelivat 100 metrin korkeuteen.

Azerbaidžanin viranomaiset kiirehtivät ilmoittamaan, ettei hurjannäköinen räjähdys liittynyt eikä vaikuttanut merellä tapahtuvaan öljyn- ja kaasunporaukseen, eikä kukaan loukkaantunut.

Kyseessä oli luonnollinen ilmiö, mutatulivuoren purkaus. Azerbaidžanissa sijaitsee maan päällä ja meren alla satoja mutatulivuoria, jotka purkautuvat välillä raivokkaasti.

Mutatulivuorissa ei ole laavaa, mutta Azerbaidžanin suurten kaasuvarantojen uskotaan vaikuttavan siihen, että ne syttyvät joskus purkautuessaan tuleen.

Viranomaiset julkaisivat tunteja purkauksen jälkeen yllä olevan videon edelleen kytevästä tulivuoresta keskellä merta. Aiemmin mediassa ehti kiertää lukuisia videoita ja kuvia varsinaisesta purkauksesta, joka näkyi kymmenien kilometrien päähän rannalle asti.


BNO News
@BNONews 4. heinäk.
WATCH: Large explosion reported near oil platform in the Caspian Sea; officials say it may have been caused by a mud volcano
https://twitter.com/i/status/1411762188721790979
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Kaspianmeren mutatulivuori

Post by -Uta- »

Öljykentän valtava räjähdys saatiin videolle
https://www.verkkouutiset.fi/oljykentan ... /#e262ebe6
ANTTI KIRKKALA | 05.07.2021 | 23:55

Syyksi epäillään mutatulivuoren maakaasun syttymistä tuleen.

Azerbaidžanissa on ihmetelty valtavaa räjähdystä lähellä öljy- ja kaasuteollisuuden kohdetta Kaspianmerellä.

Räjähdyksen syy oli pitkään pimennossa, eivätkä viranomaiset tiedottaneet aiheesta tarkemmin. Sunnuntai-iltana sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla näkyi korkealle nouseva tulipatsas merellä.

Valtiollinen öljy-yhtiö Socar ilmoitti myöhemmin, ettei öljynporauslauttoja vaurioitunut räjähdyksessä. Alustavien tutkimusten perusteella syynä olisi luonnonilmiö eli ”mutatulivuori”, joista purkautuu ajoittain maakaasua.

Guardian-lehden mukaan räjähdys sattui noin 75 kilometriä Bakun rannikon edustalla. Vuonna 1958 räjähtänyt Makarov Bank -mutatulivuori päästi ilmoille jopa 600 metriä korkean ja 150 metriä leveän tulipatsaan.

Tutkijoiden mukaan ylöspäin sinkoutuvat kivet aiheuttavat ajoittain kipinöitä, jotka sytyttävät esiintymien maakaasun tuleen.
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Hurrikaani Elsa

Post by -Uta- »

Elsa-myrsky voimistui hurrikaaniksi – iskemässä Floridan rannikolle.
Myrskyn uskotaan jatkavan sisämaahan USA:n itärannikkoa ylös.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/937 ... fbb37135eb
Pekka Numminen
Tänään klo 8:23


Image
Hurrikaani Elsa iskee Floridan niemimaan länsirannikolle ennusteen mukaan puolen päivän jälkeen Suomen aikaa
ja jatkaa USA:n itärannikkoa ylös. NOAA


Kauden ensimmäinen hirmumyrsky Elsa riehui jo Kuubassa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Nyt se on jatkanut kohti pohjoista ja Floridan rannikkoa. Yön aikana se voimistui uudelleen hurrikaanilukemiin. Tällä hetkellä Elsa ”kyttäilee” Tampan lähellä Floridan niemimaan länsipuolella.
Bodominlapsi
Posts: 80
Joined: Mon Oct 26, 2015 12:18 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by Bodominlapsi »

Kun pohjolassa on ennätyshelteet, niin Keski-Euroopassa sataa vettä ja yli sata on kuollut (linkki päivittyvään uutiseen, toivottavasti ei katoa, linkissä myös dronekuvaa). https://yle.fi/uutiset/3-12023162

Google Mapsin avulla voi verrata tuhokuvia aiempaan tilanteeseen.
Essem_ennen4b.jpg
Kuva Google maps: https://www.google.fi/maps/place/Blesse ... 81!5m1!1e4

Image Kuva: https://yle.fi/uutiset/3-12023162, EPA-EFE/All Over Press

Kuvan perusteella esimerkkitapauksessa Erftstadt-Blessemissä yhtään rakennusta ei toistaiseksi joutunut varsinaiseen vöyryyn.

Kun katsoo aluetta tarkemmin, ymmärtää paremmin mitä on tapahtunut ja voi todeta että ihan pelkästään luonnonvoimia ei voi syyttää. Alla oleva kuva on siis ennen maanvyöryä!
Blessem_ennen_laaja2_marked2.jpg
Kuvassa taustalla siis Erftstadt-Blessem ja oikealla louhoksen ja moottorietien välissä luikertelee Erft-joki.

edit.: Merkitsin maanvyöryalueen ja joen kuvaan ja muuta säätöä.
User avatar
will
Posts: 2730
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

^Joka hiekalle rakentaa ...

Ilmatieteen laitoksen mukaan Saksan pahimpien tuhoalueiden asutus on ollut suhteellisen jyrkkärinteisten laaksojen pohjilla, mitä kautta taivaalta satanut vesi on valunut pois. Ja missä ei ole heti ehtinyt, on tulvinut pois joenuomasta. Hulevedellä on melkoinen potentiaalienergia, mikä yhdessä maaston kaltevuuden kanssa aikaansaa virtausta ja eroosiota.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/93b ... ef1b7446a5

Olisiko meillä vastaavista sademääristä aiheutunut Saimaan vesistössä vuoden 1899 vedennousun vertainen tulva, jonka aikana järven pinta käväisi vajaat kaksi metriä keskiveden yläpuolella (nk. valarikon tulva)?
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/04/l042111001y/wqfi.html

Saksassa vettä oli kahden vuorokauden aikana satanut 148mm, mikä nopeasti valui mäkimailta jokilaaksoihin suhteellisen pienelle alalle.
https://www.theguardian.com/environment ... in-germany
Tulva-altaita ei ole ollut riittävästi. No, kuvien soramontusta sitten tuli uusi tulva-allas.

Ajatellaan, että Saimaalla kolmasosa tuollaisen sateen aiheuttamasta tulvasta sataisi suoraan vesistöön ja kaksi kolmannesta järven lähirinteiltä pikapuolin valuisi sinne sateen jatkoksi. Järven pinta nousisi 450mm. Lopputulos riippuu järvenpinnan lähtötasosta, joka juuri heinäkuussa keskimäärin on korkeimmillaan, mutta vaihtelee vuosittain. Laitureita lähtisi uimasilleen, veneet olisivat täynnä vettä ja osa järvenpohjassa, jonkun rantasaunan lattiat saattaisivat kastua, kuin myös lähelle vesirajaa paikoitettujen autojen moottorit. Mikäli tierummut eivät vetäisi, ylivirtaus särkisi teitä. Juoksutukset aloitettaisiin jokseenkin pian. Tuskin olisi mikään täyskatastrofi, eikä verrattavissa vuoteen 1899, mutta opiksi epäilemättä otettaisiin, mikä näkyisi tulvasuojelumääräyksissä pienellä viiveellä.

Jos teoretisoidaan, että allas olisi suljettu, haihtumista ei esiintyisi ja kaikki valuma-alueen sade kerralla hulahtaisi Saimaaseen, sen pinta-ala kasvaisi kymmeniä prosentteja, koska valuma-alue on n. 15 kertainen keskiveden mukaiseen järven pinta-alaan nähden. Järven pinta nousisi pari metriä, ajatellen 10% kaltevuutta rantavyöhykkeessä. Tosiasiassa, koska virtaus maalta järveen on hidasta (kevättulva heinäkuussa) vettä ehtisi valua ja haihtua pois, osa menisi pohjaveteen, osan haihduttaisivat kasvit, eikä kaikki näkyisi tulvassa. Muistettava tapaus se olisi. Nykyisenä maastomallien aikana tästä saisi laskuharjoituksen.
User avatar
-Uta-
Posts: 4615
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: La Niña -ilmiö

Post by -Uta- »

La Niña -ilmiö sekoittaa loppuvuoden säätä – ääri-ilmiöt yleistyvät: ”Jännittää, mitä tuo tullessaan”
Maailmanlaajuinen sääilmiö on jälleen käynnistymässä syksyn aikana.
https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/7 ... f9ffec48cc
Jari Himanen
Eilen klo 21:25


Poikkeuksellisia sääilmiöitä on tänä vuonna esiintynyt ympäri maapalloa yllin kyllin, mistä pohjoisen pallonpuoliskon helleaallot ja lämpöennätykset ovat tuoreimpia esimerkkejä.

Poikkeuksellisia sääilmiöitä on tänä vuonna esiintynyt ympäri maapalloa yllin kyllin, mistä pohjoisen pallonpuoliskon helleaallot ja lämpöennätykset ovat tuoreimpia esimerkkejä. Tilanne ei ole rauhoittumassa loppuvuonnakaan, sillä meteorologi Markus Mäntykannas ennakoi hurjien sääilmiöiden saavan jatkoa myös tulevana syksynä ja talvena. Syy tähän on La Niña -ilmiö, jonka aikana sään ääri-ilmiöt yleistyvät eri mantereilla.

– Maailmalta on kantautunut huolestuttavia sääuutisia harva se päivä, ja nyt meteorologia jännittääkin, mitä loppuvuosi vielä tuo tullessaan, Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa.

Yhdysvaltain sää- ja valtameren tutkimuslaitos NOAA arvioi, että tulevan syksyn tai talven aikana maapallo on jälleen astumassa uuteen La Niña -vaiheeseen. Tämä tulee Mäntykannaksen mukaan ”vääjäämättä sekoittamaan säätä monilla mantereilla”.

La Niña laskee keskilämpötilaa
Tavallisesti La Niña laskee Tyynen valtameren pintalämpötilaa tropiikin ympäristössä 3–5 asteella. La Niñan aikana koko maapallon keskilämpötila tyypillisesti laskee. Viime vuosi oli kuitenkin poikkeus, sillä La Niñasta huolimatta 2020 oli mittaushistorian kuumin. – Tämä saakin pohtimaan, onko planeetallamme tapahtuva ilmastonmuutos kumoamassa yhä useammin La Niñan aiheuttaman luontaisen ja syklisen viilenemisen? Mäntykannas toteaa. – On pysäyttävää pohtia, mitä seurauksia seuraavilla voimakkailla El Niño -ilmiöillä on maapallomme säähän ja minkälaisia äärisääilmiöitä tulemme kohtaamaan.

La Niñan vaikutus
Suomessa La Niñan aikana talvi saattaa olla tavanomaista leudompi, mutta korrelaatiota ei Forecan mukaan esiinny kaikkina talvina. Ilmiön vaikutusten tutkiminen Suomen ja Pohjois-Euroopan osalta vaatisi useamman vuosikymmenen.

Muualla vaikutukset ovat kuitenkin suurempia ja paikoin mahdollisesti tuhoisia.

La Niña -ilmiön aikana sademäärä vähenee Tyynen valtameren itäosassa. Vastaavasti meren länsiosassa sademäärät kasvavat ja trooppiset hirmumyrskyt yleistyvät.

Kaakkois-Aasiassa La Niña voikin pitkittää monsuunikautta ja moninkertaistaa tulvariskin.

Pohjois-Amerikassa La Niña siirtää mantereen yli kulkevaa suihkuvirtausta tavallisesti etelämmäs, mikä mahdollistaa arktisen ilman romahduksen Kanadasta eteläisille leveysasteille.

– Viime talvena pakkasta ja lunta nähtiin Teksasissa ja Meksikossa saakka ja tulevana talvena tämä voi toistua, mikäli La Niña pääsee vakiintumaan useammaksi kuukaudeksi, Mäntykannas kirjoittaa.

Mikäli La Niña käynnistyy syyskuukausien aikana, hurrikaanikausi Atlantilla voi pitkittyä. Hirmumyrskyt voivat olla myös tavallista rajumpia, sillä Mäntykannaksen mukaan La Niña provosoi hurrikaanikehitystä.

Australian pohjoisrannikolla puolestaan jouduttaneen varautumaan sykloneihin, joiden todennäköisyys kasvaa La Niñan takia etenkin ilmiön kestäessä yli vuodenvaihteen.
Post Reply