Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3598
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Kaksi hurrikaania iskee samaan paikkaan muutaman päivän sisällä toisistaan Yhdysvaltain etelärannikolla
– evakuointimääräys annettu
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/028 ... 5d1357989f
sunnuntai 23.08.2020 klo 19:38 (muokattu eilen klo 15:09)

Image

Marco ja Laura ovat tällä hetkellä trooppisia myrskyjä,
mutta molempien on ennustettu voimistuvan hurrikaaneiksi.

Matalilla rannikkoalueilla asuville Louisianan asukkaille annettiin sunnuntaina evakuointikäsky, kun hurrikaaneiksi voimistuvat myrskyt Marco ja Laura iskeytyvät Yhdysvaltain rannikon alueelle lähipäivinä, uutisoi Reuters. Hurrikaanien ennustetaan tuovan alueille voimakkaita tuulia ja rankkasateita. Trooppisen myrskyn, Marcon, ennustetaan osuvan Louisianaan maanantaina. Sitä seuraa Laura-myrsky, joka on tällä hetkellä Dominikaanisen Tasavallan yllä. Lauran on ennustettu iskevän Louisianaan torstaina.

Forecan julkaisun mukaan Marco on saapunut vähän aikaa sitten Meksikonlahdelle ja se liikkuu hitaasti kohti Louisianaa. Marco on voimakkuudeltaan tällä hetkellä trooppinen myrsky, mutta sen ennustetaan voimistuvan ensimmäisen luokan hurrikaaniksi lähitunteina. Ennusteiden mukaan se iskeytyy rannikolle paikallista aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Myös Laura on tällä hetkellä trooppinen myrsky. Ennusteiden mukaan se tulee liikkumaan Kuubaa pitkin Meksikonlahdelle, jossa voimistuu ensimmäisen tai jopa toisen luokan hurrikaaniksi ennen iskeytymistään maihin Louisianan ja Texasin osavaltioiden alueella.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen sääennustaja Stacy Stewart varoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain rannikolle saapuvat hurrikaanit voivat johtaa pitkäaikaiseen vaaralliseen säähän. Virkamiehet määräsivät Louisianan rannikon matala-alueiden asukkaita pakolliseen evakkoon sunnuntaina. Yhdysvaltain rannikkovartiosto esitti myös varoituksensa koskien New Orleansin satamaa ja kehotti aluksia suunnittelemaan joidenkin alueiden evakuointia.

Tulva- ja evakuointimahdollisuudet nostattivat huolta myös koronan leviämisestä. New Orleansin suurin yksityinen työnantaja, Tulanen yliopisto, ilmoitti sulkevansa testauskeskuksen maanantaina mahdollisten tulvien ja sähkökatkojen vuoksi ja kehotti opiskelijoita noudattamaan ohjeita sosiaalisen etäisyyden pitämisestä muihin.

Lähde: Reuters, Foreca

JULIA VALTANEN /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 3598
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Trooppinen myrsky Marco ehti saada 1-luokan hurrikaaniluokituksen. Se kuitenkin
heikentyi trooppiseksi matalapaineeksi. Marcon rauhoittuminen säästi Meksikonlahden kahdelta samanaikaisesti alueella liikkuvalta hurrikaanilta. Kaksoishurrikaania ei ole Meksikonlahdella ainakaan 150-vuotisen kirjatun historian aikana koettu.

Hurrikaani Laura
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hurrikaani_Laura
Trooppinen hirmumyrsky Karibian ja Yhdysvaltojen etelärannikon alueella Atlantin valtamerellä. Laura oli vuoden 2020 Atlantin hurrikaanikauden kahdestoista nimetty myrsky ja ensimmäinen toiseksi voimakkaimman eli 4. luokan hurrikaani Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Myrsky aiheutti yli 20 ihmisen kuoleman ylittäessään Haitin ja Dominikaanisen tasavallan. Se katkoi sähköt yli miljoonalta ihmiseltä, aiheutti maanvyöryjä ja katkoi kulkuyhteyksiä kaupunkeihin. Laura rantautui Texasin ja Louisianan rannikolle 26. elokuuta 2020. Sen tieltä evakuoitiin yli puoli miljoonaa ihmistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 3598
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

Egeanmeren maanjäristys 30. lokakuuta 2020 tapahtui Egeanmerellä Kreikan Sámoksen saaren ja Turkin rannikon välisellä merialueella. Se oli magnitudiltaan 7,0. Järistys oli poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Järistys aiheutti suurimmat tuhot Turkin İzmirissä, jossa kuoli kuusi henkeä. Kreikassa se tuntui erityisesti Sámoksella, jossa kuoli kaksi henkeä. Saarella suurimmat tuhot olivat Sámoksen kaupungissa ja Karlóvasissa. Kreikassa järistys tuntui myös erityisesti Dodekanesiassa ja Kykladeilla. Se tunnettiin myös Ateenassa ja Kreetan Iraklionissa saakka. (Wikipedia)

Image
Egeanmeren laatta (myös Egean/Aigeian (meri)laatta, Helleeninen laatta) on pieni mannerlaatta Egeanmeren alueella Kreikan ja Turkin välissä. Laatalla sijaitsevat Egeanmeren ja Egeanmeren saarten pääosan lisäksi Peloponnesoksen niemimaa, Keski-Kreikka ja Kreeta sekä Vähän-Aasian länsiosa. Laatan pohjoispuolella sijaitsee Euraasian laatta, eteläpuolella Afrikan laatta, länsipuolella Adrianmeren laatta ja itäpuolella Anatolian laatta. Egeanmeren laatan olemassaoloa esitti ensimmäisen kerran D. P. McKenzie (1970, 1972). (Wikiwand)
User avatar
-Uta-
Posts: 3598
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

https://finlandabroad.fi/web/tur/ajanko ... tys/384951
Suomen suurlähetystö, Ankara

Egeanmerellä on tapahtunut voimakas maanjäristys
Kosin saaren ja Turkin Egeanmeren rannikon välisellä alueella on tapahtunut voimakas maanjäristys (6,7 magnitudia) 21.7. klo 1:31. Suurlähetystö seuraa tilannetta. Alueella mahdollisesti olevia suomalaisia pyydetään olemaan yhteydessä omaisiinsa ja seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita. Hätätapauksissa voi ottaa yhteyttä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen puh. +358 9 160 55 555.

---

Image
User avatar
-Uta-
Posts: 3598
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Egeanmeren maanjäristys 2020

Post by -Uta- »

Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen pelastustyöt jatkuvat – järistys kylvi tuhoa Turkin Izmirin rannikkokaupungissa
https://www.uusimaa.fi/uutissuomalainen/3149209
UUTISSUOMALAINEN 31.10.2020 17:13


Image
Elonjääneiden etsintää romahtaneen rakennuksen raunioista Turkin Izmirissä tänään. AFP / LEHTIKUVA


STT–AFP

Turkissa pelastustyöntekijät ovat jatkaneet maanjäristyksessä sortuneiden rakennusten raunioihin mahdollisesti jääneiden ihmisten etsintää. Kuolonuhrien määrä on noussut 28:aan. Lisäksi noin 800 ihmistä on loukkaantunut.

Kreikka on tähän mennessä ilmoittanut kahdesta kuolonuhrista.

Voimakas maanjäristys tapahtui perjantaina Egeanmeren rannikolla. Järistys aiheutti myös pienen tsunamin. Turkin viranomaisten mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6, mutta Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut suurempi, 7,0.

Maanjäristys kylvi Turkissa pääosin tuhoa rannikolla sijaitsevassa Izmirin kaupungissa. Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmir on yksi Turkin suurimmista kaupungeista.
Post Reply