Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Vanki löytyi menehtyneenä Vantaan vankilasta
https://poliisi.fi/-/vanki-loytyi-meneh ... n-vankilas henkirikosta
27.1.2022 13.43
UUTINEN


Vantaan vankilassa sijaitsevasta matkasellistä löytyi tänään 27.1.2022 varhain aamulla vanki menehtyneenä. Samassa tilassa oli vainajan lisäksi säilytyksessä viisi muuta tutkintavankia.

– Tapauksen tukinta on nyt siirtynyt meille Itä-Uudenmaan poliisiin. Menehtyneenä löytyneen vangin kuolemansyy on tässä vaiheessa vielä epäselvä, joten tällä hetkellä tukimme tapausta epäiltynä henkirikoksena, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

– Olemme ottaneet tapauksen johdosta kiinni viisi henkilöä. Jatkamme tapauksen tukintaa teknisellä tutkinnalla ja kuulusteluin. Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, joten tällä hetkellä meillä ei ole asiasta muuta tiedottavaa, Tyynelä jatkaa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Parikymppinen vanki löytyi kuolleena vankilan matkasellistä Vantaalla – poliisi tutkii epäiltyä tappoa
Poliisin mukaan kuolleena löytyneen vangin kuolemansyy on tällä hetkellä epäselvä. Samassa sellissä oli viisi muuta tutkintavankia.
https://yle.fi/uutiset/3-12289767
KATRI KIRSI
27.1. 13:56 • Päivitetty 27.1. 16:36


Image
Kuva: Taisto Lapila / Yle

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee henkirikosta Vantaan vankilassa. Vankilan matkasellistä löytyi tänään torstaina varhain aamulla vanki kuolleena. Hän oli noin parikymppinen mies.

Samassa sellissä oli vainajan lisäksi säilytyksessä viisi muuta miestä tutkintavankeina.

Kuolleena löytyneen vangin kuolemansyy on tässä vaiheessa vielä epäselvä. Poliisi tutkii tällä hetkellä tapausta epäiltynä tappona. Poliisi epäilee sellissä olleiden viiden henkilön liittyvän uhrin kuolemaan. Heidät on otettu kiinni henkirikoksesta epäiltyinä. Tilanteen tutkintaa jatketaan teknisellä tutkinnalla ja kuulusteluilla. – Selkeää syytä henkilön luonnolliseen kuolemaan ei ole tiedossa. Tässä vaiheessa näyttää, että asiaan liittyy jotain muutakin, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

Poliisi ei kommentoi enempää tapauksen yksityiskohtia, koska esitutkinta on vasta alussa. Epäiltyjä esitetään vangittaviksi viikonloppuna.

Selleissä ei ole videovalvontaa

Vantaan vankilassa selvitetään tilannetta vankilan toiminnan näkökulmasta.
– Tarkastelemme toimintapamme siltä osin läpi, miten tällaista on käynyt. Selvityksen myötä katsomme toimenpiteet, joita on syytä tehdä, kertoo Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen.

Matkaselleissä on normaali sellivarustus ja mahdollisuus hälyttää apua tarvittaessa. Videovalvontaa selleissä ei ole yksityisyyden suojan vuoksi. Ainoastaan tarkkailusellissä vankia voi valvoa kameravalvonnalla. – Muutoin valvotaan käymällä selleissä tarpeen mukaan tai sellejä avatessa ja suljettaessa, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti.

Matkasellit ovat yleensä tilapäistä asumista varten. Henkilöt ovat siellä odottamassa siirtoa toiseen yksikköön, käräjäoikeuteen tai muualle. Yleensä sellit ovat ovat yhden hengen sellejä. Osassa vankiloita on myös kahden hengen sellejä. Kuusi henkilöä voidaan majoittaa väliaikaisesti matkaselliin.

Se, minkälaisia ihmisiä sijoitetaan samaan selliin, päätetään vangin riskiarvioiden ja muiden vangista olevien tietojen perusteella.

– Risessä on vankiloiden turvallisuutta kehitetty koko ajan. On liian varhaista sanoa, millä tavalla tämä tapaus vaikuttaa vankiloiden turvallisuuden kehittämiseen, Juuti toteaa

Viimeisin henkirikos vankilassa vuonna 2014
Henkirikokset vankilassa ovat harvinaisia Suomessa.

Viimeisin vankilassa tapahtunut henkirikos on Riihimäen vankilassa vuonna 2014 tehty tappo. Kaksi miesvankia tappoi kolmannen vangin vankilan keittiössä.

Tekoon syyllistyneestä kaksikosta toiselle annettiin käräjäoikeudessa yhdeksän vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta, ja toinen jätettiin ilman rangaistusta syyntakeettomana.

Sitä edellinen tapaus oli vuonna 2004 Pelson vankilassa, jossa miesvanki murhasi vanginvartijan pakoyrityksen yhteydessä. Teon aikaan parikymppinen mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Vantaan vankilasta menehtyneenä löytyneeseen vankiin liittyvä tutkinta etenee
https://poliisi.fi/-/vantaan-vankilasta ... nta-etenee
1.2.2022 15.11
UUTINEN


Itä-Uudenmaan poliisi on edistynyt viime viikon torstaina 27.1.2022 Vantaan vankilassa sijaitsevasta matkasellistä löytyneeseen vainajaan liittyvässä tukinnassa. Tapausta on tutkittu henkirikoksena.

– Samassa matkasellissä oli tapahtuma-aikaan vainajana löytyneen vangin lisäksi säilytyksessä viisi muuta vankia, jotka otettiin tapauksen johdosta kiinni heti torstaiaamuna, kun epäilty henkirikos havaittiin. Viime viikonlopun aikana heidät kaikki viisi on vangittu syytä epäillä perusteella, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

– Tehtyjen kuulusteluiden ja teknisten tutkimusten perustella rikosnimike on muutettu murhaksi, koska uhriin oli kohdistettu erittäin raakaa ja julmaa väkivaltaa. Jatkamme edelleen epäiltyjen kuulusteluja sekä teknisiä tutkimuksia selvittääksemme, miten matkaselliin sijoitetut henkilöt liittyvät tutkittavan olevaan rikosepäilyyn, Tyynelä jatkaa.

– Syytä epäillä perusteella vangittujen henkilöiden osalta asia on käsiteltävä uudelleen viikon kuluessa vangitsemispäätöksestä. Esitukinnassa selviävien seikkojen perusteella tulemme arvioimaan jokaisen yksittäisen epäillyn osuutta rikosepäilyyn. Näiden seikkojen perusteella tulemme tämän viikon aikana esittämään epäiltyä/epäiltyjä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä kyseiseen henkirikokseen, summaa Tyynelä.

Tällä hetkellä poliisilla ei ole tapauksesta muuta tiedotettavaa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Vantaan vankilan kuolemaa tutkitaan nyt murhana – poliisin mukaan uhriin on kohdistettu raakaa ja julmaa väkivaltaa
Henkirikoksesta epäiltynä on vangittu viisi henkilöä, joiden osuutta tekoon selvitetään edelleen. Epäillyt olivat samassa sellissä uhrin kanssa.
https://yle.fi/uutiset/3-12297191
KATRI KIRSI
1.2. 15:54 • Päivitetty 1.2. 15:58


Vantaan vankilassa viime viikolla tapahtunutta epäiltyä henkirikosta tutkitaan nyt murhana. Vankilan matkasellistä löytyi torstaina 27. tammikuuta aamulla kuollut parikymppinen mies.

Samassa sellissä vainajan kanssa oli viisi henkilöä. Heidät otettiin kiinni heti torstaiaamuna ja vangittiin viikonlopun aikana syytä epäillä -perusteella. Aluksi poliisi tutki epäiltyä henkirikosta tappona, mutta tutkinnan edettyä rikosnimike koventui.

– Tehtyjen kuulusteluiden ja teknisten tutkimusten perusteella rikosnimike on muutettu murhaksi, koska uhriin oli kohdistettu erittäin raakaa ja julmaa väkivaltaa, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä poliisin tiedotteessa.

Poliisi tutkii tällä hetkellä, miten sellissä olleet miehet liittyvät tutkittavana olevaan rikosepäilyyn. Syytä epäillä -perusteella vangittujen henkilöiden vangitseminen on käsiteltävä uudelleen viikon kuluessa vangitsemispäätöksestä.

– Esitutkinnassa selviävien seikkojen perusteella tulemme arvioimaan jokaisen yksittäisen epäillyn osuutta rikosepäilyyn, Tyynelä sanoo.

Tällä hetkellä henkirikoksesta epäiltynä vangittuina on kaksi vuonna 1980 syntynyttä henkilöä. Loput vangituista ovat syntyneet vuosina 1988, 1998 ja 2003.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

"Surunvalittelut omaisille" - Suomen vankiloiden ylin johtaja pahoittelee vankisurmaa ja kertoo, miten se oli mahdollista
Poliisi epäilee, että Vantaan vankilassa murhattiin tutkintavanki. Yle kysyi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajalta, miten on mahdollista, että vankilassa voidaan tehdä henkirikos.
https://yle.fi/uutiset/3-12298256
PÄIVI HAPPONEN
2.2. 16:10 • Päivitetty 2.2. 17:12


Poliisi tutkii Suomen oloissa äärimmäisen harvinaista henkirikosta.
- Poliisi epäilee, että tiukasti vartioidussa Vantaan tutkintavankilassa murhattiin noin 20-vuotias vanki. IS:n mukaan vanki oli tuomittu seksuaalirikoksista.
- Uhri löytyi surmattuna viikko sitten torstaina matkasellistä. Samassa sellissä olleita 19–42-vuotiaita vankeja epäillään murhasta.
- Matkasellissä ei ollut vartijoita eikä kameroita.
- Tutkinnanjohtajan mukaan uhriin on kohdistettu erittäin raakaa ja julmaa väkivaltaa.
- Yle kysyi yhdeksän kysymystä vankisurmasta ja seksuaalirikollisten kohtelusta vankiloissa.
Kysymyksiin vastaa Suomen vankiloita johtavan Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.

Image
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

1. Kuinka on mahdollista, että vankilan sisällä voi tapahtua henkirikos?
– Kaikki on aina mahdollista, kun ihmisiä suljetaan pieneen tilaan. Kun otetaan huomioon, että meillä on väkivaltaisesti käyttäytyvää porukkaa, niin kaikki on mahdollista. Siitä huolimatta vaikka teemme parhaamme, että näiltä tilanteilta vältyttäisiin.

2. Miksi kameroita ei ollut matkasellissä, johon oli sijoitettu useita henkilöitä?
– Vankiloissa käytetään aika paljon kameravalvontaa, mutta selleihin ei lain mukaan saa viedä kameroita. Syynä on se, että selleissä halutaan säilyttää vankien yksityisyys.

3. Pitäisikö lakia muuttaa niin, että sellejä voitaisiin valvoa kameroilla?
– Se on monisäikeinen kysymys. En osaa suoralta kädeltä siihen vastata. Kameravalvonnalla varmaankin pystyttäisiin estämään joitakin tällaisia tapauksia. Mutta jos selleihin vietäisiin kamerat, emme tiedä, millaisia seurannaisvaikutuksia sillä olisi. Sitä ei ole millään tavalla arvioitu tai tutkittu.
– Jokainen voi itse kuvitella, miltä tuntuisi, jos on jatkuvassa kameravalvonnassa ja joku seuraa koko ajan. Kyllä se vaikuttaa siihen ilmapiiriin sekä olemiseen ja elämiseen.

4. Miksi useita henkilöitä oli laitettu samaan selliin, jota ei lainkaan vartioitu?
– Matkaselleihin kootaan usein vankeja (esimerkiksi oikeudenkäyntien) kuljetuksia varten. Näin joudumme logistisesti toimimaan.

5. Tehtiinkö Vantaan vankilassa virhearvio vankien sijoittamisessa samaan selliin?
– En osaa sanoa, tehtiinkö tässä virhearvio. En haluaisi tässä vaiheessa tehdä niin pitkälle menevää johtopäätöstä.
– Selvää on, että tämä tapaus tullaan käymään tarkasti läpi. Katsomme, olisiko tässä voitu toimia toisin. Ja miten näiden vankien keskinäiset kemiat ja rikoshistoriat oltaisiin voitu paremmin ottaa huomioon, kun heitä on selliin sijoitettu.

6. Millaisia muutoksia Vantaan vankilan tapaus voi aiheuttaa käytäntöihin?
– Tulevaisuudessa käymme tarkemmin läpi vankien rikoshistoriat, heidän ominaisuutensa ja taipumuksensa sekä riskiarviot. Selvitämme asioita paremmin ja tarkemmin kuin tähän saakka.
– Mitään järjestelmällistä ongelmaa en ole ainakaan vielä tässä vaiheessa havainnut tässä tapauksessa.

7. Miten seksuaalirikoksista epäiltyja tai tuomittuja säilytetään vankiloissa?
– Heihin liittyy erityisiä riskejä. Heihin kohdistuu painostusta ja suoranaista väkivaltaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin moneen muuhun vankiryhmään. Tämän takia heihin liittyvät riskit täytyy kyetä jatkossa astetta paremmin kartoittamaan.
– Vankiloissa on vain vähän osastoja, joissa on ainoastaan seksuaalirikollisia. Arviointi vangin sijoituksesta tehdään pitkälti yksilökohtaisen riskiarvion pohjalta.

8. Epäilläänkö vankilan viranomaisia jostain rikoksesta tässä tutkinnassa?
– Minun tietojen mukaan ei epäillä.

9. Haluatteko sanoa jotain muuta tähän tapaukseen liittyvää?
– Haluan sanoa uhrin omaisille, että minä ja Rikosseuraamuslaitos olemme todella pahoillamme, että näin on päässyt käymään. Haluan välittää surunvalittelut omaisille.
– Voin luvata, että tämän tapauksen opit ja selvitykset tulemme ottamaan tosissaan. Pyrimme tekemään kaikkemme, että vastaavaa ei enää tapahtuisi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Veriteosta Vantaan vankilassa epäillään nyt 19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä – molemmat yrittäneet henkirikosta aiemmin
Poliisi epäilee 19-vuotiaan ja 23-vuotiaan miehen murhanneen parikymppisen sellitoverinsa Vantaan vankilassa. 19-vuotias on tuomittu aiemmin muun muassa tapon yrityksestä ja 23-vuotias murhan yrityksestä.
https://yle.fi/uutiset/3-12300238
KATRI KIRSI
3.2. 17:21 • Päivitetty 3.2. 19:38

Vantaan vankilassa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen tutkinta etenee. Poliisi epäilee parikymppisen miehen murhasta kahta uhrin kanssa samassa sellissä ollutta miestä.

Kaikkiaan sellissä oli vainajan lisäksi viisi miestä, jotka kaikki vangittiin aluksi henkirikoksesta epäiltyinä. Yle ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa torstaina kommentoimaan esitutkintaa. Tutkinnan edettyä poliisi on mahdollisesti voinut sulkea osan sellissä olleista henkirikosepäilyn ulkopuolelle. Muiden epäiltyjen uusia vangitsemisia voi esittää vielä lauantaina, mikäli poliisi epäilee heitä yhä henkirikoksesta.

Poliisi tutkii tekoa murhana, koska uhriin oli kohdistettu erittäin raakaa ja julmaa väkivaltaa. Vainaja löytyi matkasellistä aamulla 27. tammikuuta.

Poliisi esittää murhasta todennäköisin syin epäiltyinä vangittaviksi vuonna 2003 ja vuonna 1998 syntyneitä miehiä. Epäiltyjen vangitsemisoikeudenkäynnit järjestetään huomenna 4. helmikuuta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Ylen Uudenmaan käräjäoikeuksista saamien tietojen mukaan kummallakin epäillyllä on taustallaan vakavia väkivaltarikoksia.

23-vuotias iski miestä veitsellä
Vankilasurmasta epäilty vuonna 1998 syntynyt 23-vuotias mies on tuomittu murhan yrityksestä Helsingin käräjäoikeudessa. Mies tuomittiin vankeuteen 10 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi 15. maaliskuuta 2021 annetussa tuomiossa. Murhan yrityksen lisäksi mies sai tuomion ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Murhan yrityksestä tuomittiin samaan tilanteeseen liittyen myös toinen mies.

Vuonna 1998 syntynyt mies oli suunnitellut uhrin tappamista. Hän houkutteli tekoon mukaan toisen miehen lupaamalla antaa velkoja anteeksi. Suunnitelmana oli pyytää uhri samaan autoon kuvitteellisen ryöstökeikan varjolla ja tappaa hänet.

Miehet saivat uhrin tulemaan autoon suunnitelman mukaisesti Helsingin Vuosaaressa. Hetken ajelun jälkeen 23-vuotias mies iski uhria autossa useita kertoja veitsellä, mutta uhri onnistui pääsemään autosta ulos. Miehet lähtivät hänen peräänsä, jonka jälkeen uhri pakeni takaisin autoon. 23-vuotias ampui katkaistulla haulikolla kohti autoon mennyttä uhria, mutta ei osunut häneen. Uhri pääsi ajamaan karkuun. Motiivina teolle oli riita uhrin suhteesta 23-vuotiaan entiseen naisystävään.

23-vuotias on valittanut tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Pääkäsittely pidetään 13. kesäkuuta 2022.

19-vuotias yritti tappaa isänsä
Vuonna 2003 syntynyt nyt 19-vuotias epäilty tuomittiin tapon yrityksestä Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2021. Hän oli tuolloin vielä 18-vuotias. Hän sai kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen.

Mies yritti tappaa oman isänsä huhtikuussa 2021 Helsingissä. Hän lähestyi isäänsä Helsingin Kontulassa Kostinkallion puiston alueella veitsi kädessään. Isä näki veitsen ja lähti juosten karkuun, mutta kompastui ja kaatui. Poika löi miestä veitsellä selkään. Lisäksi poika löi isäänsä nyrkillä kasvoihin. Tuomiosta ilmenee, että isä oli aikaisemmin pahoinpidellyt poikaansa. Poika oli elänyt huostaan otettuna, eikä ollut oppinut tuntemaan isäänsä. Tuona keväänä hän asui isänsä luona, koska halusi tutustua mieheen. Isä ja poika ajautuivat kuitenkin riitoihin. Tuomio on lainvoimainen.

Lisäksi alkuvuodesta 19 vuotta täyttänyt mies on tuomittu pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Tuomio Nurmijärvellä toukokuussa 2020 tapahtuneista rikoksista annettiin tammikuun alussa 2022. Mies oli rikosten aikaan alle 18-vuotias. Hän tunkeutui yhdessä muiden miesten kanssa uhrin kotiin. Joukolla oli mukanaan väkivallan tekemistä varten muokattu mailanvarsi. Mies kaatoi uhrin lattialle ja otti tätä kaulasta kuristaen kiinni. Mukana ollut toinen mies potki ja löi uhria. Kysymys oli jonkinlaisesta kostosta varastetun moottoripyörän vuoksi. Kaksi henkilöä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Valituksen määräpäivä on huomenna.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Parikymppistä miestä pahoinpideltiin sellissä brutaalisti kaksi päivää – tapaus johti kuolemaan, nyt poliisi selvittää Vantaan vankilan toiminnan. Poliisi epäilee 19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä parikymppisen sellitoverin murhasta Vantaan vankilassa.
https://yle.fi/uutiset/3-12395264
KATRI KIRSI
7.4. 15:42 • Päivitetty 7.4. 16:20

Vantaan vankilassa tammikuun lopussa tapahtuneen epäillyn murhan esitutkinta on edennyt loppusuoralle.

Poliisi epäilee 19-vuotiaan ja 23-vuotiaan miehen murhanneen samassa sellissä olleen miehen raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen. Parikymppinen uhri löytyi sellistä kuolleena torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Tero Tyynelän mukaan uhriin oli kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivalta alkoi jo tiistaina 25. tammikuuta lievempinä tekoina ja yltyi lopulta erittäin raa’aksi ja julmaksi.

– Väkivalta oli brutaalia. Siinä käytettiin erilaisia välineitä, mutta en tässä vaiheessa kommentoi sitä tarkemmin, Tyynelä sanoo.

Poliisi pitää tekoa myös suunnitelmallisena.

– Siinä on ollut selkeä pyrkimys siihen, että tältä eräältä henkilöltä otetaan henki.

Muut sellissä olleet eivät uskaltaneet puuttua
Tyynelän mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Syytä uhrin vaikenemiseen tuskin saadaan koskaan tietää.

– Se kysymys on jäänyt omaankin mieleen, että miksi hän ei ilmoittanut vartijoille, Tyynelä toteaa.

Samassa matkasellissä oli uhrin lisäksi viisi miestä. Esitutkinnan alkuvaiheessa heidät kaikki vangittiin henkirikoksesta epäiltyinä. Lopulta poliisi ja syyttäjä päätyivät epäilemään murhasta vain kahta.

Kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat tapauksessa todistajan asemassa. He olivat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät olleet mahdollisesti uskaltaneet kertoa tapahtumista vankilan henkilökunnalle.

– He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria. Kokonaisarvion mukaan heillä ei ollut käytännössä mahdollisuutta puuttua tilanteeseen, Tyynelä kertoo.

Teon motiivina oli uhrin seksuaalirikostausta
Ylen Helsingin käräjäoikeudesta saamien tietojen mukaan murhasta epäillyillä vuonna 2003 ja vuonna 1998 syntyneillä miehillä on väkivaltarikostausta.

19-vuotias on tuomittu oman isänsä tapon yrityksestä vankeuteen ja 23-vuotias on tuomittu murhan yrityksestä vankeuteen. 23-vuotiaan tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Muun muassa Iltasanomien tietojen mukaan vankilassa surmattu mies oli tuomittu seksuaalirikoksista. Poliisi ei vahvista uhrin taustoja.

Suomessa vuonna 2021 tehdyn Suomalainen vanki -tutkimuksen mukaan seksuaalirikolliset ovat vankilassa alinta kastia. He voivat olla muita vankeja suuremmassa riskissä joutua väkivallan kohteeksi.

Tästä huolimatta seksuaalirikollinen oli sijoitettu samaan selliin väkivaltarikollisten kanssa. Tyynelän mukaan sellitoverit olivat saaneet uhrin rikostaustan selville sellissä käydyn selvittelyn myötä.

– Uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin, Tyynelä sanoo.

Poliisi selvittää vankilan toiminnan
Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta.

Tyynelän mukaan poliisi tekee erillisen selvityksen Vantaan vankilan toimenpiteistä tapahtumiin liittyen. Siinä tutkitaan, onko viranomaisia syytä epäillä rikoksesta.

Tyynelä vastaa selvityksestä itse. Selvityksen pohjalta päätetään, aloitetaanko vankilan toiminnasta esitutkinta.

Vantaan vankila on tehnyt tapauksesta myös oman selvityksen Rikosseuraamuslaitoksen esimiesvirastolle. Tehty selvitys on salassa pidettävä.

Vantaan vankilan johtajan Tommi Saarisen mukaan vankila on täsmentänyt turvallisuuteen liittyviä asioita uusilla ohjeistuksilla ja toimintatavan muutoksilla.

Vankilassa on muun muassa laadittu riskiarviointimalli vankilaan tulevien vankien turvallisuuden lisäämiseksi aikaisemmasta. Lisäksi osastoja on järjestetty uudelleen ja henkilökunnan valvontamääräyksiä on täsmennetty.

Epäilty murha siirtyy ensi maanantaina syyttäjille syyteharkintaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Aamupuuron syönti keskeytyi Vantaan vankilassa – kidutus­surma paljastui vangin valheen jälkeen.
Vanginvartija luuli murhasyytetyn väitettä vitsiksi.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008813593.html
Niko Ranta
10:52


Image
Perttu Pyynönen (vas.) on toinen murhasyytetyistä. Uhrin päälle heitettiin kuumaa vettä, minkä lisäksi hänet tukahdutettiin
kuoliaaksi muovipussilla. KUVA: KUVA: ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS, RONI REKOMAA / LEHTIKUVA, POLIISI


AAMIAISEN jakaminen alkoi tuttuun tapaan Vantaan vankilassa torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Vartija ja putsarit, eli ruokaa jakavat vangit saapuivat matkasellin numero 14 eteen. Sellin asukkaista puuroa halusi ensimmäisenä 19-vuotias Abshir Muye. Sitten hän lohkaisi vanginvartijalle pysäyttävät sanat.
– Muye sanoi siinä samalla, että kaveri on tappanut itsensä tuohon sängylle. Me ajattelimme aluksi, että kyseessä on joku vitsi, sillä Muyen käytös oli ihan normaalia ja hän tosiaan otti samalla sitä puuroa, vartija kertoi poliisikuulusteluissa.

PIAN toinen vartija hälytti lisää vartijoita ja hoitajan. Seksuaalirikoksista tuomittu nuori mies löytyi sellin yläpedistä kuolleena. Itsemurhaväite ei pitänyt paikkaansa, vaan häntä oli kidutettu ja nöyryytetty parin päivän ajan ennen surmaansa. Mies ei ollut hakenut apua tai kertonut vartijoille julmasta väkivallasta.

Murhasta syytetään Muyeta ja 23-vuotiasta Perttu Pyynöstä. Molemmat olivat uhrin kanssa samassa matkasellissä.

Syyttäjän mukaan Muye oli pyytänyt vartijalta, voisiko Pyynönen tulla hänen kanssaan samaan matkaselliin. Vartija väittää puolestaan saaneensa puhelimitse tiedon siirtotoiveesta sairaanhoitajalta, jonka nimeä hän ei muistanut. Soittoa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä, eikä soittajaa löytynyt, vaikka poliisi haastatteli kaikki tapahtumien aikaan töissä olleet sairaanhoitajat. – Kun Pyynönen siirrettiin siihen selliin, niin minulle tuli vähän sellainen tunne, että Muye tuntisi hänet jo entuudestaan. Muye jotenkin tervehti Pyynöstä sillä tavalla, vartija kertoi poliisille.

UHRIN löytymisen jälkeen sellin asukkaat käskytettiin vankilan käytävälle.
– Ei siinä kukaan vangeista puhunut mitään, kaikki olivat hiljaa siinä käytävällä, vartija kertoi.

Molemmat syytetyt kiistävät murhanimikkeen. Muye myöntää tapon, mutta Pyynönen ainoastaan törkeän pahoinpitelyn. Heillä kummallakin on taustaa henkirikoksen yrityksestä.

Murhasyytettä käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa toukokuun ajan.

Poliisi on aloittanut tutkinnan myös Vantaan vankilan henkilökunnan toimista. IS ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa kommentoimaan sitä, onko Pyynösen siirtänyt vartija yksi epäillyistä.

---
Lue myös:

Vantaan selli­murhasta syytetty kirjoitti poliisille vihaa uhkuvan kirjeen
Oikeussalissa riehunut Perttu Pyynönen lähestyi virkavaltaa kirjeellä esitutkinnan aikana.
Murhasyytetyt vierittelivät syytä toistensa niskoille
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008812540.html
Sanni Mattila
12.5. 19:15


Vaarallinen välikohtaus käräjillä: Vantaan sellimurhasta syytetty hyökkäsi muovisen "rassin" kanssa, joutui rautoihin. Kumpikin Vantaan sellimurhasta syytetyistä on aiemmin yrittänyt surmata ihmisen. Tiistaina toinen heistä järjesti vaarallisen välikohtauksen käräjäistunnon aluksi.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008803642.html
Sanni Mattila
10.5. 6:30 | Päivitetty 10.5. 16:01


Poliisi aloitti esitutkinnan Vantaan vankilan toiminnasta –vanki piestiin matkasellissä kuoliaaksi, mutta kukaan ei huomannut.
Poliisin mukaan mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan aikana.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008803939.html
Sanni Mattila
9.5. 15:15
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Raa’asta sellimurhasta syytetyille vaaditaan mielentilatutkimusta ja vaarallisuusarviota – nuori mies surmattiin sadistisesti Vantaan vankilassa. Jos syytettyjä ei tuomita murhasta elinkautiseen, vaativat syyttäjät syytetyille jopa 15 vuoden yhdistelmärangaistusta.
https://yle.fi/uutiset/3-12470970
KATRI KIRSI
2.6. 08:29 • Päivitetty 2.6. 15:19


Image
Syyttäjä vaatii 19-vuotiaalle ja 23-vuotiaalle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia törkeistä raiskauksista ja murhasta.
Kuvassa Vantaan vankilan matkalliselliosaston kyltti. Kuva: Kristiina Lehto / Yle


Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen syytteitä käsiteltiin tänään torstaina viimeistä päivää Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla.

19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä syytetään Vantaan vankilassa samassa sellissä vankina olleen nuoren miehen törkeistä raiskauksista ja murhasta. Syytteiden mukaan uhriin kohdistettiin kidutuksenomaista väkivaltaa kahden päivän ajan. Uhri löytyi kuolleena matkasellistä aamulla 27. tammikuuta. Syytetyille vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Oikeudessa kuultiin tänään osapuolten loppulausunnot, eli heidän näkemyksensä tapahtuneista rikoksista ja rangaistuksista.

Syyttäjät: Miehet murhasivat uhrin yhdessä
Syyttäjien loppulausunnon mukaan teoista ei jää varteenotettavaa epäilystä. Riidanalaista on se, osallistuivatko molemmat syytetyt henkirikokseen.

Kaikkiaan surmasellissä oli tekojen aikana kuusi henkilöä, joista yksi oli uhri, kahta syytetään murhasta ja kolmea muuta on kuultu todistajina. Kolme samassa sellissä ollutta todistajaa ja 19-vuotias syytetty ovat kertoneet 23-vuotiaan syytetyn osallistuneen väkivaltaan ja uhrin kuoliaaksi tukehduttamiseen.

Oikeudessa 19-vuotias muutti kertomustaan ja otti syyt uhrin tukehduttamisesta niskoilleen. Syyttäjien mukaan tämä johtuu 23-vuotiaan syytetyn hyökkäyksestä oikeudenkäynnin ensimmäisenä käsittelypäivänä. – Siinä on selkeä syy-yhteys, aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti toteaa loppulausunnossa.

Syyttäjän mukaan samassa sellissä olleiden todistajien kuvaukset tapahtumista ovat luotettavia. Yhdellä todistajista ei ole muiden kanssa yhteistä kieltä, eivätkä he tunteneet toisiaan etukäteen. Syyttäjän mukaan heillä ei ole mitään syytä kertoa muuta kuin totuus sellin tapahtumista.

Syyttäjien loppulausunnon mukaan syytetyt surmasivat uhrin yhdessä. Hän olisi voinut kuolla väkivallasta saamiinsa vammoihin ilman tukehduttamistakin. Tukehduttaminen oli syyttäjien mukaan sadistisen tekokokonaisuuden päätös, mutta he katsovat kaiken väkivallan osaksi murhaa. – He ovat yhdessä keskustelleet siitä, miten sitkeä uhri on eikä hän kuole millään. Meidän mielestämme molemmat ovat osallistuneet yhdessä tekemiseen, Ilander-Raulahti sanoo.

Syyttäjä: Uhrille aiheutettiin tarkoituksella tuskaa

Syyttäjien mukaan teko täyttää kaikki murhan kriteerit. Se on ollut suunnitelmallinen, erityisen raaka ja julma sekä vakaasti harkittu. Syyttäjien mukaan teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Vakaa harkinta syntyi syyttäjien mukaan teon aikana. Väkivalta jatkui pitkään, joten syytetyillä oli useita tunteja aikaa päättää toimia toisin. Suunnitelmallisuudesta kertoo puolestaan se, että teko yritettiin lavastaa itsemurhaksi. 19-vuotias syytetty käytti teon aikana kumihanskoja.

Syyttäjien mukaan syytetyt eivät voi vedota itse itselleen aiheuttamaansa kiihtymystilaan lieventävänä seikkana. Uhri ei toiminnallaan aiheuttanut syytetyille kiihtymystä. Hän oli todistajien mukaan hiljainen ja kiltti.

– Tässä on aiheutettu tarkoituksellisesti uhrille kovia tuskia. Teossa on käytetty päättäväisyyttä ja poikkeuksellisen sitkeää surmaamispyrkimystä. Tämä on jopa murhana poikkeuksellisen raaka ja julma teko, Ilander-Raulahti toteaa.

Syyttäjä: Uhri raiskattiin törkeästi

Syyttäjien loppulausunnon mukaan myöskään törkeistä raiskauksista ei jää varteenotettavaa epäilystä. Molemmat syytetyt ovat poliisin esitutkinnassa myöntäneet teon kuvauksen. 23-vuotias muutti kertomustaan oikeudessa, mutta syyttäjien mielestä hänen selityksensä eivät ole uskottavia.

Ainakin kaksi todistajaa kertoivat oikeudessa syytettyjen menneen uhrin kanssa sellin wc-tilaan ja kuulleensa puhetta teosta. Lisäksi uhrin vammat kertovat tapahtuneesta.

Syyttäjien mukaan tunkeutuminen toisen sukupuolielimeen on lähtökohtaisesti raiskaus. Tässä tapauksessa tekoon käytettiin välinettä. Teon tarkoituksena oli osoittaa uhrille, miltä raiskatuksi tuleminen tuntuu. Motiivina oli uhrin aiempi seksuaalirikos, josta hänet oli tuomittu.

– Uhrin näkökulmasta tämä on seksuaalista tunkeutumista. Ei se mene pelkkänä käytettynä väkivaltana, Ilander-Raulahti sanoo.

Syyttäjien mukaan uhrille on aiheutettu erityisen tuntuvaa henkistä kärsimystä.

– Uhri on ollut sellaisessa pelkotilassa, että hän ei ole kyennyt ilmaisemaan tahtoaan tai pyytämään apua.

19-vuotias myöntää tapon
Syytetyt kiistävät murhan ja törkeät raiskaukset. 19-vuotias syytetty myöntää tapon ja 23-vuotias syytetty törkeän pahoinpitelyn.

19-vuotiaan syytetyn avustajan, asianajaja Risto Kyytisen loppulausunnon mukaan 19-vuotias tukehdutti uhrin, mutta kysymys on taposta. Asianajajan mukaan päätös henkirikoksesta syntyi vain hetkeä ennen tekoa. Tuolloin syytetty ilmoitti uhrille aikeistaan ja käski tätä rukoilemaan.

Asianajajan loppulausunnon mukaan uhrista tehty lääkärin tutkimus osoittaa, että surmaaminen kesti vain lyhyen ajan. Kyytinen katsoo sitä edeltäneen väkivallan pahoinpitelyksi.

– Surmaamistarkoitusta ne teot eivät täytä. Niistä yksikään teko ei ole ollut sellainen, että se aiheuttaisi kuoleman. Ne eivät olisi edes yhdessä aiheuttaneet uhrin kuolemaa, Kyytinen sanoo loppulausunnossaan.

Asianajajan mukaan henkirikoksessa on kysymys tahallisuuden korkeimmasta asteesta; tarkoitustahallisuudesta. Se ei silti tee Kyytisen mukaan teosta murhaa. Kyytisen mukaan 19-vuotias syytetty on toiminut kiihtyneenä. Syytettyä oli kiihdyttänyt muun muassa se, että uhri oli puolustellut aiempia rikoksiaan.

Tästä syystä teko ei puolustuksen mukaan ollut vakaasti harkittu. Puolustuksen mukaan surmaamisen tapa eli tukehduttaminen ei ollut myöskään erityisen raaka tai julma. Puolustus kuvaa tukehduttamista tavanomaiseksi tapon tekotavaksi.

23-vuotiaan syytetyn puolustus kyseenalaistaa todistajat
23-vuotiaan syytetyn avustajan, asianajaja Lari Ruokamon loppulausunnossa käsitellään syytetyn osallisuutta tekoon ja tekojen oikeudellista arviointia. Puolustuksen mukaan 23-vuotiasta koskevat syytteet törkeästä raiskauksesta ja murhasta tulee hylätä.

Puolustuksen mukaan 23-vuotiaan osallistumista uhrin tukehduttamiseen ei ole voitu riittävällä tasolla todistaa. Puolustuksen mukaan todistajien kertomukset poikkeavat sen verran toisistaan, että niiden uskottavuutta voidaan kyseenalaistaa. – Heidän oma toimintansa heittää epäilyksen varjon heihin. Heillä on ollut miesylivoima sellissä syytettyihin nähden ja useita mahdollisuuksia puuttua tilanteeseen. Se on merkillinen seikka, jota ei pelkkä pelko selitä, Ruokamo sanoo loppulausunnossaan.

Toinen syytetty kertoi aiemmin poliisille, että 23-vuotias oli osallistunut uhrin surmaamiseen tukehduttamalla. Hän kuitenkin muutti mielensä oikeudessa. – Hänen sanomiinsa on syytä suhtautua varauksella, Ruokamo toteaa.

Puolustuksen mukaan 23-vuotias syytetty on osallistunut uhrin pahoinpitelemiseen. Puolustus myöntää, että väkivalta on ollut kidutuksenomaista. Sen tarkoituksena ei kuitenkaan ollut puolustuksen mukaan tappaa uhria. Syytetty myöntää törkeän pahoinpitelyn.

23-vuotiaan syytetyn puolustus pitää sellissä tapahtunutta väkivaltaa ja uhrin surmaamista tukehduttamalla erillisinä tekoina. – Uhrin ennen tukehduttamista saamat vammat ovat olleet sellaisia, että hän olisi niistä suurella todennäköisyydellä selvinnyt.

Puolustuksen mukaan 23-vuotiaan syytetyn toiminta sellissä ei ollut pitkäkestoista, koska hän tuli selliin vasta myöhemmässä vaiheessa. Syytetyn uhriin kohdistama väkivavalta ei puolustuksen mukaan ollut myöskään suunnitelmallista. Hän toimi tunnekuohun vallassa.

– Hänen on vaikeaa hallita tunnemyrskyään. Syytetty ei myöskään saanut hänelle määrättyä lääkitystä, mikä on osaltaan vaikuttanut tilanteeseen.

23-vuotias syytetty on oikeudessa kiistänyt osallistuneensa syyttäjien raiskauksena pitämään tekoon. Poliisille hän kuitenkin aiemmin myönsi tekotavan. Joka tapauksessa puolustus kiistää teon olleen törkeä raiskaus, koska sitä ei tehty seksuaalisessa tarkoituksessa.

Molemmille vaaditaan mielentilatutkimusta
Syyttäjät vaativat molemmille syytetyille mielentilatutkimusta. 19-vuotias syytetty on itsekin toivonut mielentilansa selvittämistä. 23-vuotias syytetty ei vastusta mielentilatutkimusta.

Syyttäjien mukaan syytetyille tulee määrätä yhdistelmärangaistus, ellei heitä tuomita murhasta elinkautiseen vankeuteen. Yhdistelmärangaistus vaatii mielentilatutkimuksen yhteydessä tehtävää vaarallisuusarviota.

Mikäli teot tuomitaan erillisinä tekoina, on niistä silloin syyttäjien mukaan annettava maksimirangaistus. Taposta, törkeästä raiskauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä se olisi noin 14–15 vuotta vankeutta. Vankeutta seuraisi vuoden valvonta-aika.

Molempien syytettyjen puolustus vastustaa yhdistelmärangaistusta.

Oikeus antaa ratkaisun mielentilatutkimukseen määräämisestä välituomiossaan 16. kesäkuuta. Oikeuden edustajien mukaan mielentilatutkimukseen määräämisestä oltiin tänään käydyssä keskustelussa yksimielisiä.

Välituomiossa oikeus ottaa kantaa myös siihen, mitä tekoja se katsoo syytettyjen tehneen uhrille. Mielentilatutkimuksen jälkeen oikeus päättää rangaistuksista.

Motiivina uhrin rikostausta
Henkirikoksen motiivina oli syytteiden mukaan uhrin seksuaalirikostausta. 19-vuotias syytetty oli saanut jostain päähänsä, että uhri olisi raiskannut 8-vuotiaan lapsen. Todellisuudessa uhri oli tuomittu 14- ja 15-vuotiaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Molemmilla syytetyillä on väkivaltarikostausta. 19-vuotias syytetty kertoi toukokuussa oikeudessa, että hän ei voi olla samassa tilassa seksuaalirikollisten kanssa omien traumojensa vuoksi. Asiaa ei avattu oikeudessa sen enempää.

Sellitoverit kertoivat toukokuussa oikeudessa, että he eivät olleet uskaltaneet puuttua väkivaltaan sellissä pelon vuoksi. Syytetyt uhkailivat heitä ja heidän perheitään väkivallalla, jos he olisivat kertoneet tilanteesta vankilan vartijoille. Oikeudessa puhuneet sellitoverit tahtoivat oikeutta uhrin omaisille ja kertoivat sellissä tapahtuneesta väkivallasta yksityiskohtaisesti.

Poliisi tutkii vankilan toimintaa
Poliisilla on meneillään esitutkinta Vantaan vankilan toiminnasta tapaukseen liittyen. Siinä selvitetään muun muassa sitä, miksi seksuaalirikollinen oli sijoitettu samaan selliin väkivaltarikollisten kanssa.

Oikeudessa on aiemmin kuultu myös vartijoita, jotka olivat vankilassa töissä uhriin kohdistuneen väkivallan aikana. He eivät kertomansa mukaan havainneet sellissä mitään poikkeavaa.

Uhri ei ollut ilmaissut vartijoille toivetta vaihtaa selliä. Oikeudessa kuultujen todistajien mukaan hän oli mahdollisesti niin lamaantunut ja peloissaan väkivallasta, ettei pystynyt hakemaan apua.

Todistajien mukaan uhri oli pysytellyt enimmäkseen sellissä omassa sängyssään. Hän oli kuollessaan 21-vuotias. Esitutkinnassa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan hän oli ikätasoaan epäkypsempi.

Oikeudenkäyntiä häiritty runsaasti
Oikeudenkäyntiä on leimannut syytettyjen poikkeuksellisen voimakas pyrkimys häiriköintiin.

Ensimmäisenä oikeuspäivänä 23-vuotias syytetty alkoi riehua oikeussalissa teräväksi viritetyn muoviveitsen kanssa. Poliisi ja vartijat taltuttivat hänet nopeasti. Mies seurasi oikeudenkäynnin loppuun kädet selän taakse kiinnitettyinä.

Poliisi tutkii oikeussalin veitsikohtausta. 23-vuotiasta epäillään törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Tempauksen kohteena oli mahdollisesti 19-vuotias syytetty. 23-vuotiaan syytetyn mielestä hänet yritetään lavastaa syylliseksi henkirikokseen.

Teräase-episodin lisäksi molemmat syytetyt ovat huudelleet oikeussalissa asiattomasti. 23-vuotias syytetty on näyttänyt myös kurkun leikkaamista kuvaavia eleitä sekä erilaisia käsimerkkejä. 19-vuotias syytetty tuuletti oikeudessa erään todistajan puhuessa hänelle mieluisalla tavalla.

Edellisellä käsittelykerralla syytetyt seurasivat oikeudenkäyntiä erillisistä tiloista, mutta he onnistuivat häiritsemään käsittelyä silti etänä kameran ja mikrofonin välityksellä. Lopulta kamerat suunnattiin heistä pois.

Tämän vuoksi oikeudessa on kiinnitetty nyt erityistä huomiota turvallisuuteen. Media ja yleisö seurasivat oikeudenkäyntiä erillisessä salissa. Sen sijaan syytetyt oli sijoitettu tänään torstaina samaan saliin.

Yle seurasi oikeudenkäynnin neljättä päivää 2. kesäkuuta tässä artikkelissa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5370
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaan vankila - Epäilty henkirikos 27.1.2022

Post by -Uta- »

Vantaan sellimurhasta syytetyt määrättiin mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon
https://yle.fi/uutiset/3-12496080
KATRI KIRSI, SAIJA NIRONEN, STT
16.6 • Päivitetty 16.6


Osalainaus :

Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen välituomio annettiin tänään torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus määräsi Vantaan vankilassa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetyt mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon. 19- ja 24-vuotiaita miehiä syytetään murhasta yhdessä vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla.

Vasta mielentilatutkimusten ja vaarallisuusarvioiden valmistuttua oikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion, jossa se ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja mahdollisiin rangaistuksiin.

Syyntakeettomiksi todetut päätyvät yleensä tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Syyttäjät vaativat vaarallisuusarviota
Vaarallisuusarvion teettämistä vaativat syyttäjät. He hakevat miehille ensisijaisesti elinkautista vankeutta murhasta.

Jos oikeus ei katso tekoa murhaksi, syyttäjät vaativat kummallekin miehelle taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä raiskauksesta yhdistelmärangaistusta, jossa 14–15 vuoden ehdotonta vankeutta seuraisi vuoden valvonta-aika.

Yksi yhdistelmärangaistuksen ehdoista on, että tuomittu on todettu vaarallisuusarviossa erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Syyttäjät ovat perustelleet mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion teettämistä teon poikkeuksellisella luonteella. Aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoi loppulausunnossaan oikeudelle, että henkirikos oli murhaksikin poikkeuksellisen raaka ja julma.

Image
Yle vieraili Vantaan vankilan matkaselliosastolla 11. toukokuuta 2022.
Kuvissa ei ole sama selli, jossa epäilty murha tapahtui. Tilat ovat kuitenkin vastaavat.
Post Reply