Lassi Tapio Salmensuu: tapon yritys, murhan yritys, murha 2012-13

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Lassi Tapio Salmensuu: tapon yritys, murhan yritys, murha 2012-13

Post by Queen » Sun Jun 09, 2019 10:47 am

Lähde: Alibi 8/2013 + omat muistiinpanot tuomion osalta
Tämä tapaus on mainittu surmattujen naisten listalla, mutta kun se tuli vastaani vanhasta rikoslehdestä, kokosin sen tiedot tähän omaksi ketjukseen. Tekijällä näyttää olevan kokolailla paheneva ansioluettelo.
Lehdessä murhan yrityksen uhrin nimeksi on mainittu Marko, myöhemmissä uutisoinneissa hänestä on käytetty nimeä Nevalainen eli liekö sitten Marko Nevalainen.


Tapon yritys

15.9.2012 Lassi Salmensuu, 29 v., yritti surmata mieshenkilön sen vuoksi, että tämä oli tullut sovitusta poiketen Joensuun keskustasta Kontiolahdelle toisella taksilla. Salmensuu hyökkäsi miehen kimppuun ja hakkasi tämän päätä nyrkein. Kun uhri kaatui maahan, Salmensuu potki tätä niin, että lopulta uhrin kasvot olivat muusina. Tekijä ehti myös lyödä taksikuskia.
Salmensuu ilmeisesti luuli miehen kuolleen ja poistui paikalta kotiinsa. Uhri kuitenkin selvisi ja Salmensuu sai syytteen tapon yrityksestä.

6.2.2013 Lassi Salmensuu sai kyydin Joensuuhun, jossa hänen oli tarkoitus käydä pankkiasioilla. Autosta hän jäi kauppatorille ja tapasi tuttavansa Markon, jonka kanssa ryhtyi ryypiskelemään. Salmensuu kävi Alkosta hankkimassa konjakkia, Suomi-viinaa sekä olutta ja sitten lähdettiin Kontiolahdelle.
Siellä miehet menevät varttitunniksi Salmensuun naapurin, 48-vuotiaan Arja Piiroisen luo. Salmensuu ja nainen asuivat rivitaloyhtiössä. Nainen oli jossakin vaiheessa päivää ja iltaa ollut miesten seurassa, mutta poistunut omaan asuntoonsa.

Murhan yritys

Esitutkinnassa Salmensuun muistikuvat yöltä ovat hatarat. Sen hän muisti, että jossakin vaiheessa yötä otti käteensä mattoveitsen.
Klo 3.53 hätäkeskukseen tulee puhelu: miestä on puukotettu kaulaan. Poliisien kiitäessä Kontiolahden Kiveläntielle, on verta niin ulkona kuin sisälläkin asunnossa. Olohuoneessa makasi mies, jolla näkyi kallovamma. Hän pystyi sanomaan vaivalloisesti: Käytti mattoveistä.
Makaavan miehen sivulla on polvillaan Lassi Salmensuu. Hänen vasemmassa kämmenessään on suihkuava haava, johon pannaan kiristysside.

Murha

Poliisit tutkivat tapahtumapaikan ja huomaavat, että tältä asunnolta lähtevät verijäljet lähellä olevaan asuntoon, jonka ovi on auki. Välittömästi tämän asunnon tuulikaapin jälkeen lattialla makaa nainen. Uhrin pään ja kaulan alla on suuri verilammikko. Nainen on kuollut. Hän on sama nainen, jonka luona miehet ovat aiemmin käyneet.
Naisen naapuri kertoo, että nainen oli päivän ja illan aikana ollut miesten seurassa. Yöllä oli naisen asunnosta kuulunut pamaus.
Marko oli tässä vaiheessa kiidätetty leikkauspöydälle ja Salmensuu myös tikattavaksi. Markoa jouduttiin paikkaamaan sairaalassa 500 tikin voimin.

11.7. asia menee oikeuteen. Raskain syyte on naisen murha.
Oikeus toteaa, että Salmensuu on viiltänyt mattoveitsellä naisen kaulan auki otteella takaapäin naisen asunnon eteisessä. Naisen pukeutumisesta oli pääteltävissä, että hän on ennen veritekoa ollut jo nukkumassa.

Tekijä, Lassi Salmensuu ei osannut sanoa syytä teolleen. Hänen päässään vain oli pimentynyt. Näitä pimenemisiä oli hänelle tullut aiemminkin, eikä hän niiden aikana pystynyt kontrolloimaan itseään, vaan ne purkautuivat väkivallan tekoina.
Salmensuu muisti heidän vääntäneen kättä sekä painineen Markon kanssa illan aikana. Lopputuloksesta, kumpi voitti, ei ole tietoa.
Poliisikuulusteluissa Salmensuu muisti lyöneensä jotakin ihmistä mattoveitsellä sekä myös itseään, koska koki itsetuhoaikeita.
Salmensuu myös kertoi, että Marko oli ollut hänen hyvä kaverinsa.

Oikeudenkäyntiaineistona oli myös hätäpuhelutallenne, jonka oli soittanut Marko sen jälkeen, kun Salmensuu oli häneen jo kohdistanut väkivaltaa. Veitsimies oli välillä poistunut asunnostaan ja käynyt tässä välissä surmaamassa naapurin naisen! Hätäpuhelusta kuuluu, miten Salmensuu palaa asuntoonsa. Tässä vaiheessa puhelua oli kestänyt 7 minuuttia.
Marko oli piiloutunut asunnon vessaan, mutta Salmensuu oli tunkeutunut sinne huutaen tappavansa Markon. Tämä kuuluu puhelusta. Marko anelee Salmensuuta lopettamaan pahoinpitelyn, mutta anelulla ei ole vaikutusta.

Salmensuulla oli paha päihdetausta. Sukulaiset olivat yrittäneet saada häntä uudelleen hoitoon, kun aiempi hoito ei ollut tuottanut toivottua tulosta, mutta mies oli uhkaillut heitäkin sanomalla: Lähdette tuosta ovesta kohta ruumiina!
Oikeus määräsi Salmensuun mielentilatutkimukseen. Syyntakeisuutta alentavia seikkoja ei tutkimuksessa käynyt ilmi.
Lopulta Lassi Tapio Salmensuu tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tähän tuomioon sisällytettiin myös muut teot: murhan yritys, törkeä pahoinpitely, pahoinpitely sekä kaksi vahingontekoa.
Tekijä tuomittiin maksamaan erilaisia korvauksia yhteensä noin 59 000 euroa.
Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut tuomiota.


Post Reply