HKI Kannelmäki - 23v.nainen surmattu syysk.2018

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

HKI Kannelmäki - 23v.nainen surmattu syysk.2018

Post by -Uta- » Wed May 22, 2019 2:25 pm

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005843297.html
Julkaistu: 27.9.2018 13:18

Toimitusjohtaja vangittiin Kannelmäen naissurmasta

Rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja on poliisin mukaan tunnustanut osallisuuden 23-vuotiaan naisen surmaan Helsingin Kannelmäessä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi torstaina 38-vuotiaan miehen, jota epäillään Helsingin Kannelmäessä viime sunnuntaina tehdystä henkirikoksesta. Uhri oli 23-vuotias nainen.

– Henkilöt tunsivat toisensa entuudestaan, tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth Helsingin poliisista on aiemmin kommentoinut osapuolten välistä suhdetta.

Mies vangittiin epäiltynä taposta. Vangittua avustava asianajaja ei tässä vaiheessa kommentoinut rikosepäilyä. Poliisin mukaan mies on tunnustanut osallistuneensa tapahtuneeseen.

Vangittu mies on rakennusalalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja ja omistaja. Toistakymmentä henkeä työllistänyt yritys teki viimeisimmällä tilikaudellaan yli miljoonan euron liikevaihdon.


User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: HKI Kannelmäki - 23v.nainen surmattu syysk.2018

Post by -Uta- » Wed May 22, 2019 2:31 pm

Nuori nainen surmattiin Helsingissä: Epäillyllä kovatuloisella toimitusjohtajalla on törkeä rikostausta – iski Elm Street -veitsiaseen miehen kaulaan jo 2004
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/170d ... ed794f100e
03.10.2018 klo 16:06

Poliisi ei ole kommentoinut epäillyn tapon syytä tai osapuolten suhdetta tarkemmin. Vangitun miehen historiasta käy ilmi, että työmenestyksen takana on ollut vakava huume- ja väkivaltarikostausta.
- Kannelmäen taposta epäilty mies on sarjarikollinen. Hänellä on ollut huume- ja väkivaltaongelmia.
- Uhriksi joutunut nainen ja toimitusjohtaja asuivat yhdessä vuonna 2016.
- Törkeästä ylinopeudesta tulleet 13 000 euron sakot kertovat miehen tulotasosta.

Helsingin poliisi tutkii Helsingin Kannelmäessä syyskuun 23. päivänä tapahtunutta henkirikosta. Käräjäoikeus on vanginnut todennäköisin syin taposta epäiltynä 38-vuotiaan miehen. Poliisin mukaan mies on myöntänyt osallisuutensa surmatekoon. Epäilty mies on aiemmin tuomittu kolmen vuoden vankeuteen tapon yrityksestä. Miehellä on takanaan muun muassa traagisesti päättynyt parisuhde.

Henkirikoksen uhriksi joutui vuonna 1995 syntynyt nuori nainen, joka poliisin mukaan tunsi epäillyn hyvin entuudestaan. Taposta epäilty mies on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja. Yrityksellä oli tuoreimmalla ilmoitetulla tilikaudella miljoonaluokan liikevaihto, ja toimitusjohtaja tienasi vuonna 2016 yli 200 000 euroa ansiotuloja. Poliisi ei ole kommentoinut epäillyn tapon syytä tai osapuolten suhdetta tarkemmin. Vangitun miehen historiasta käy ilmi, että työmenestyksen takana on ollut vakava huume- ja väkivaltarikostausta.

”Ylivilkas lapsi”

Toimitusjohtajalla on ollut läpi vuosituhannen kymmeniä rikosasioita Suomen käräjäoikeuksissa. Hovioikeudessakin hän on ollut syytteidensä vuoksi neljään otteeseen. Takavuosien oikeudenkäynnissä esimerkiksi miehen äiti kuvaili, että hänen lapsensa oli aina ollut ylivilkas ja sen vuoksi ehkä kyvytön kontrolloimaan itseään stressitilanteissa. Miehen oma isä taas oli sitä mieltä, että poika ei ollut väkivaltainen luonne. Vuonna 2005 tuleva yritysjohtaja oli joutunut huumeiden viemäksi. Noin vuoden 2003 paikkeilla hänen avovaimonsa oli riistänyt itseltään hengen, ja isän arvion mukaan poika oli masentunut.

Terä jäi kaulaan
Mies tuomittiin vuonna 2005 tapon yrityksestä ja muista rikoksista kolmen vuoden vankeuteen. Hovioikeus vahvisti tuomion ykskantaan saman vuoden syksyllä. Rikos tapahtui vuonna 2004. Mies tunnisti metron liukuportaissa uhrin, joka oli kertomuksen mukaan aiemmin ryöstänyt hänet. Mies raivostui ja päätti lähteä kostamaan ryöstöä. Hän huuteli uhrille ja iski tätä nyrkkiraudan kaltaisella aseella kaulaan. Tekovälineen kuvaukset muistuttavat Painajainen Elm Streetillä -elokuvissa kuvattua veitsihanskaa: Erikoisessa, itse tehdyssä aseessa oli jopa 10-senttisiä teriä, joista yksi jäi uhrin kaulaan. Puukotettu mies joutui 2-3 päiväksi Meilahden sairaalaan. Samassa pääkäsittelyssä käsiteltiin myös karkaamistapausta. Tuleva rakennuspomo karkasi Pasilan poliisitalon parkkihallissa partioautosta ja yritti juosta kadulle. Miehellä on ollut vakavia huumeongelmia. Vaarallisten huumeiden sekakäytöstä kertoo hänen tuorein tuomionsa, joka tuli 24. syyskuuta eli päivä sen jälkeen, kun hän poliisin epäilyn mukaan tappoi 23-vuotiaan naisen Kannelmäessä.
Mies autoili helmikuussa Helsingissä niin, että hänen veressään oli samaan aikaan metadonia, väkevää opiaattikipulääkettä oksikodonia, kannabista sekä rauhoittavia lääkkeitä. Hänellä ei ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Putosi takaisin rikosten tielle
Toimitusjohtajan kovista tuloista kertovat myös käräjäoikeuden tuomitsemat sakot. Yhteensä 80 päiväsakkoa tarkoitti yli 13 000 euroa maksettavaa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Mies on saanut tuomion myös törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Pirkanmaalla. Hän ajoi yli 150 kilometriä tunnissa 80:n rajoitusalueella vuonna 2016. Taposta epäilty mies pääsi ainakin käräjäoikeuden listojen perusteella tolpilleen sen jälkeen, kun oli suorittanut vankilatuomionsa tapon yrityksestä. Vuodesta 2005 lähtien häntä ei näkynyt yli vuosikymmeneen raastuvassa vastaajana. Rikosten tehtailu alkoi uudelleen aivan viime vuosina.

Yhteinen kannabisfarmi
Ei ole tiedossa, milloin ja millä tavalla mies tutustui nuoreen naiseen, joka kuoli 23. syyskuuta. Osapuolet tunsivat toisensa kuitenkin niin hyvin, että asuivat yhdessä vuonna 2016. Tuolloin poliisi sai toimitusjohtajan ja nuoren naisen kiinni kannabiksen kasvattamisesta. Kasvit kasvoivat vahvasti varustetussa kasviteltassa. Hallusta löytyi yli puoli kiloa valmista huumetta. Tuomiot olivat ehdollista vankeutta. Nainen ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Taposta epäilty mies on elämänsä aikana joutunut oikeuteen muun muassa maksuvälinepetoksesta, väärennöksestä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Solmu Salminen /IL

User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: HKI Kannelmäki - 23v.nainen surmattu syysk.2018

Post by -Uta- » Wed May 22, 2019 2:35 pm

23-vuotias nainen ammuttiin Kannelmäessä – syyttäjä vaatii surmaajalle 10 vuoden vankeutta
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006113579.html
Julkaistu: 21.5. 2019 16:18

Mielentilatutkimuksen mukaan taposta syytetty mies oli teon aikaan syyntakeinen.
Syyttäjä vaatii rangaistusta taposta 39-vuotiaalle miehelle, joka surmasi ampumalla 23-vuotiaan naisen Helsingin Kannelmäessä viime syyskuussa. Helsingin käräjäoikeus jatkoi henkirikosjutun käsittelyä tiistaina syytetylle tehdyn mielentilatutkimuksen valmistuttua.

– Tapon rangaistusasteikko on vähintään kahdeksan ja enintään kaksitoista vuotta. Tässä yksittäistapauksessa ei ole isossa kuvassa katsottuna perusteita, jotka tekisivät siitä tappona poikkeuksellisen törkeän tai poikkeuksellisen lievän. Sen vuoksi hänelle tulisi tuomita kymmenen vuoden rangaistus, kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen sanoi.

Mielentilatutkimuksen mukaan syytetty oli syyntakeinen naisen surmatessaan. Hänet on jo todettu syylliseksi tekoon välituomiolla, joka annettiin tammikuussa. Hän ampui naista kerran pistoolilla rintaan.


Rikosnimike ja rangaistus määritellään vasta varsinaisessa tuomiossa, jonka käräjäoikeus antaa kahden viikon kuluttua.

Oikeussalissa istui kaksi poliisia turvaamassa käsittelyn sujumista. He olivat läsnä pitkälti syytetyn turvaksi, sillä henkirikos on herättänyt pahaa verta uhrin lähipiirissä. Järjestyshäiriöitä ei kuitenkaan ilmennyt.

Syytetyllä on entuudestaan mittava rikoshistoria lähinnä huume- ja väkivaltarikoksia. Hän oli toimitusjohtaja ja omistaja rakennusalan yrityksessä, jonka liikevaihto oli yli miljoona euroa. Miehen vangitsemisen jälkeen yritys on ajautunut konkurssiin.

Rami Mäkinen

User avatar
itäviitta
Posts: 479
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: HKI Kannelmäki - 23v.nainen surmattu syysk.2018

Post by itäviitta » Tue Jun 04, 2019 3:29 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6aaf ... 21c5c00bf4

Nuoren naisen tappaneelle toimitusjohtajalle yli 10 vuotta vankeutta - ampui pistoolilla rintaan muutaman sentin päästä, odotti tunnin ennen hätäpuhelua

Rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 10 vuoden ja viiden kuukauden vankeuteen.
Vuonna 1980 syntynyt Niko Toivonen tuomittiin tiistaina häntä huomattavasti nuoremman naisen taposta ja pahoinpitelystä. Lisäksi hän syyllistyi ampuma-aserikokseen ja huumausainerikokseen.
Toivonen myös tuomittiin maksamaan surmatun naisen vanhemmille korvauksia yli 10 500 euroa.

Toivosen tuomiota kovensi hänen aiempi ehdollinen vankeusrangaistuksensa, josta oli vielä koeaika menossa. Toivonen tuomittiin marraskuussa 2017 Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta vuoden ja yhden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen. Tämän tuomion koeaika piti päättyä tämän vuoden marraskuussa.
Toivonen määrättiin käräjäoikeuden tammikuussa antamassa välituomiossa myös mielentilatutkimukseen. Mielentilalausunnon mukaan Toivonen on ollut vaikeasti monipäihderiippuvainen ja päihteidenkäytön vuoksi hän on tekojen aikana kärsinyt vainoharhaisuudesta. Tästä huolimatta hänen syyntakeisuuden ei katsottu alentuneen.

– Toivosella on todettu monipäihderiippuvuus ja epäsosiaalinen persoonallisuus, joihin sekä epäsosiaalisiin elämäntapoihin liittyen hänellä on ilmennyt alttiutta epäluuloisuuteen ja impulsiivisuuteen. Toivosen kyky ymmärtää tekojensa oikeudenvastaisuus, tosiasiallinen luonne ja seuraukset ei ole ollut teon hetkellä heikentynyt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnossa todetaan.

Viivytteli hätäpuhelussa

Vuonna 1995 syntyneen naisen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa riidasta Toivosen asunnossa Helsingin Kannelmäessä viime syyskuussa. Toivonen kertoi poliisikuulusteluissa, että he olisivat maanneet naisen kanssa sängyllä makuuhuoneessa ja heillä kummallakin olisi ollut aseet.
Toivosen mukaan nainen oli lähestynyt häntä sängyllä, jolloin hänen kädessä ollut Beretta-merkkinen pistooli olisi lauennut. Tämän jälkeen mies kertoi ehdottaneensa, että veisi naisen sairaalaan. Ampumahaavasta ei kuitenkaan tullut verta, joten he eivät tajunneet tilanteen vakavuutta, vaan nukahtivat.
Toivonen kertoi heränneensä hetken kuluttua ja huomanneensa, että nainen oli hereillä ja valitti huonoa oloa. Naisen mentyä veltoksi hän raahasi tämän olohuoneeseen ja soitti sekavan puhelun hätäkeskukseen.

Poliisitutkinnan mukaan Toivonen soitti kuitenkin ensin äidilleen, joka kehotti häntä soittamaan hätänumeroon. Ambulanssin ja poliisien päästessä paikalle nainen todettiin kuolleeksi ja Toivonen otettiin kiinni.
Oikeudessa todettiin että Toivonen oli soittanut hätäkeskukseen vasta lähes tunti naisen kuoleman jälkeen.

Ei lauennut vahingossa

Käräjäoikeuden mukaan yksiselitteisesti ei voida päätellä, miten naisen kuoleman aiheuttanut ampumavamma syntyi. Oleellista on kuitenkin se, että voidaan poissulkea muut kuin syytteessä mainitut tavat ampumavamman syntymisestä.

Toivonen muutti myöhemmin kertomustaan ja sanoi, ettei muista tarkasti mitä on tapahtunut. Hän oli käyttänyt tapahtuma-aikaan paljon päihteitä ja tajunnut jälkikäteen kärsineensä mielenterveysongelmista. Hänen mukaansa laukaus on tapahtunut makuuhuoneessa, mutta hän ei muista missä olosuhteissa.

Rikosteknisten tutkimusten perusteella oikeus totesi, ettei laukausta ole ammuttu lähelläkään vuodetta. Ase ei myöskään ole lauennut itsestään pudotessaan tai Toivosen kädessä vahingossa. Oikeus katsoi myös, että ase on ollut laukaisuhetkellä korkeintaan kymmenen sentin päässä naisen rinnasta.
Ampumista edelsi raju pahoinpitely, jonka yhteydessä Toivonen muun muassa löi naista leukaan ja kuristi häntä. Pahoinpitelyn jälkeen nainen lähetti äidilleen viestin, jossa kertoi miehen ”heitelleen häntä pitkin seiniä ja lattioita ja kuristaneen, sekä uhanneen tappaa”. Viestin lisäksi pahoinpitelystä todistivat naisesta löytyneet vammat.

Raskas rikoshistoria

Niko Toivonen on rakennusalan yrityksen toimitusjohtaja. Yrityksellä oli tuoreimmalla ilmoitetulla tilikaudella miljoonaluokan liikevaihto, ja toimitusjohtaja tienasi vuonna 2016 yli 200 000 euroa ansiotuloja.
Toivosella on taustallaan raskas rikoshistoria ja häntä on syytetty kymmenistä rikosasioista Suomen käräjäoikeuksissa. Hovioikeudessakin hän on ollut syytteidensä vuoksi neljään otteeseen. Muun muassa vuonna 2005 hänet tuomittiin tapon yrityksestä ja muista rikoksista kolmen vuoden vankeuteen sekä käräjä- että hovioikeudessa.
Toivonen ja surmansa saanut nainen tunsivat toisensa entuudestaan. He myös asuivat vuonna 2016 jonkun aikaa yhdessä.

Nyt käydyssä oikeudenkäynnissä Toivonen kiisti syytteet pahoinpitelystä ja taposta, mutta myönsi huumausaine- ja aserikokset. Pistooliaan hän kertoi kantaneensa jatkuvasti mukana, koska väitti pelkäävänsä. Omien sanojensa mukaan hän luuli, että joku yrittää lavastaa häntä työsuojelurikkomuksen tekijäksi.
Käräjäoikeus katsoi kuitenkin Toivosen syyllistyneen kaikkiin syytekohtiin. Vankeusrangaistuksen ja vahingonkorvausten lisäksi hänen omaisuuttaan määrättiin jo välituomiossa vakuustakavarikkoon 40 000 euron arvosta. Lopullisessa tuomiossa takavarikko pidettiin voimassa. Lisäksi hän menetti sotilasarvonsa ja kaksi pistooliaan, sekä niihin sopivia patruunoita. Hänen kotoaan takavarikoitiin myös huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Kierrä minut rannan puolelta

Post Reply