Valkeakoski18.1.19 2 miestä tapettu + tulipalo

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Valkeakoski18.1.19 2 miestä tapettu + tulipalo

Post by -Uta- »

Kolmekymppiset miehet murhasivat kaksi kaveriaan ja sytyttivät uhrin asunnon tuleen
- vaativat tuomion hylkäämistä, koska tuomari oli etänä
Tuomarin osallistuminen videoyhteydellä oikeudenkäyntiin oli virhe, katsoo korkein oikeus.
Se ei kuitenkaan hylännyt murhatuomioita.
https://yle.fi/uutiset/3-12249876
PÄIVI HAPPONEN 30.12.2021 • Päivitetty 31.12.2021 12:15

Tuomari ei voi osallistua oikeudenkäyntiin etänä.
Näin linjasi korkein oikeus (KKO) ennakkopäätöksessään, joka koski kahden miehen saamaa murhatuomiota.

Yksi kolmesta tuomarista oli osallistunut hovioikeudessa oikeudenkäyntiin yhtenä päivänä etänä, koska oli joutunut koronakaranteeniin. Tämän takia elinkautisen vankeusrangaistuksen saaneet miehet vaativat korkeimmassa oikeudessa murhatuomion hylkäämistä ja uutta oikeudenkäyntiä hovioikeudessa.

Korkein oikeus katsoi joulun alla antamassaan ratkaisussa, että Turun hovioikeudessa oli tehty oikeudenkäyntivirhe, koska tuomari osallistui pääkäsittelyyn videoyhteyden kautta. Murhatuomioita ei kuitenkaan hylätty, eikä juttua palautettu takaisin hovioikeuteen.

Julmaa väkivaltaa ja asunto palamaan
Kahden miesuhrin kuolemaan johtaneet tapahtumat alkoivat tammikuussa 2019 eräässä asunnossa Valkeakoskella.

32-vuotias mies ja 33-vuotias mies hakkasivat nyrkeillä ja erilaisilla teräaseilla kahta asunnossa ollutta kaveriaan. Julma pahoinpitely jatkui toisen uhrin asunnossa. Kun molemmat uhrit olivat kuolleet, surmaajat kasasivat toisen uhrin päälle ja lähelle irtaimistoa ja levyjä, ja sytyttivät ne palamaan.

Naapuri huomasi kerrostalohuoneiston tulipalon ja soitti hätäkeskukseen.
Miehet laittoivat myös lieden päälle levyjä ja väänsivät keittolevyt kuumenemaan. Tämän jälkeen surmaajat poistuivat paikalta uhrilta varastamallaan autolla, jonka myös myöhemmin polttivat. Naapuri huomasi kerrostalohuoneiston tulipalon ja soitti hätäkeskukseen.

Miksi tuomari ei saa osallistua etänä oikeudenkäyntiin?
Lain mukaan syytetty, syyttäjä ja todistaja voivat osallistua videoyhteyden avulla oikeudenkäyntiin, jos tuomioistuin niin päättää. Sen sijaan tuomarin etäosallistumisesta ei ole säädetty laissa. Tämän takia korkein oikeus linjasi, että tuomarin on osallistuttava oikeudenkäyntiin fyysisesti.

– Käytännölliset syyt eivät oikeuta tuomaria osallistumaan pääkäsittelyyn videoyhteydellä, korkein oikeus totesi ratkaisussaan.

Etätuomarointi oli aiheuttanut sekavuutta oikeudenkäynnin järjestämisessä.
Korkein oikeus käsitteli kahta tapausta, jossa tuomari oli osallistunut etänä oikeudenkäyntiin. Ylin oikeusaste katsoi, että murhatuomion saaneiden oikeuksia ei loukattu niin vakavasti, että juttu olisi pitänyt käsitellä uudelleen hovioikeudessa. Sen sijaan korkein oikeus palautti Vaasan hovioikeuteen jutun, jossa etänä ollut tuomari oli ollut antamassa tuomiota velallisen epärehellisyydestä. Korkeimman oikeuden mukaan videoyhteys oli toiminut huonosti ja etätuomarointi oli aiheuttanut sekavuutta oikeudenkäynnin järjestämisessä.

"Tänä vuonna jonoon on jäänyt 900 rikosjuttua"
Suomen suurinta tuomioistuinta johtava laamanni Tuomas Nurmi sanoo, etteivät tuomarit ole osallistuneet Helsingin käräjäoikeudessa etänä pääkäsittelyihin. – Tiedossani ei ole, että pääkäsittelyihin olisi osallistuttu videoyhteydellä.
Nurmi katsoo, että laissa pitäisi säätää myös tuomareille mahdollisuus osallistua tarvittaessa etänä pääkäsittelyihin. Käytännön tilanteet ovat sellaisia, että siitä olisi hyötyä. Ja tekniikka kehittyy koko ajan.

Korona viivästyttää jatkuvasti oikeudenkäyntejä.
Tuomareiden etäosallistuminen auttaisi esimerkiksi silloin, jos tuomarin koronakaranteenin vuoksi laaja juttu jouduttaisiin perumaan ja siirtämään. Koronapandemian kiihtyessä yhä useampi Suomessakin sairastuu ja joutuu karanteeniin. Korona on viivästyttänyt oikeudenkäyntejä jo nyt. – Henkilökunta on sairastunut pelättyä vähemmän. Mutta oikeudenkäyntejä on jouduttu siirtämään tai perumaan asiakkaiden korona-altistumisten tai sairastumisten vuoksi.

Helsingin käräjäoikeus pyrkii ratkomaan vuosittain saman verran juttuja kuin niitä tulee taloon. Tästä ollaan nyt kaukana yleisen resurssipulan ja koronan takia. – Tänä vuonna jonoon on jäänyt 900 rikosjuttua. Se on huolestuttava kehitys, laamanni Nurmi sanoo.

Juttua ja kuvatekstiä korjattu 31.12.2021 klo 12: Aiemmin kerrottiin, henkirikokset tehtiin Lempäälässä. Ne tehtiin kuitenkin Valkeakoskella Lempääläntiellä sijaitsevassa asunnossa.
Post Reply