Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2300
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by -Uta- » Fri Jan 11, 2019 3:10 pm

Tulipalo tuhosi omakotitalon Pudasjärvellä
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ella_77224
10.01.2019 klo 15.35
Oulu

Petäjäkankaantiellä syttyi torstaina 10.1. aamulla tulipalo, jonka seurauksena omakotitalo paloi pahoin. Paloa tutkittaessa löydettiin talon lähistöltä ulkoa tien vierestä kuollut mies.
Poliisi epäilee, että tapahtumiin liittyy henkirikos.
Poliisi kaipaa tapahtumiin liittyen havaintoja punaisesta Kia Ceed- merkkisestä henkilöautosta GIM-639, ja myös muista havainnoista Petäjäkankaantiellä yön ja aamun ajalta. Havainnot autosta pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112. Poliisi tiedottaa asiasta lisää aikaisintaan perjantaina 11.1.

Lisätiedote liittyen Pudasjärven asuntopaloon
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... loon_77227
10.01.2019 klo 20.09
Oulu
Pudasjärven asuntopaloon liittyen pyydettiin havaintoja Kia Ceed- merkkisestä henkilöautosta GIM-639. Uuden tiedon mukaan ajoneuvossa aseistettu vaarallinen henkilö. Havainnoista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112.


User avatar
-Uta-
Posts: 2300
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by -Uta- » Fri Jan 11, 2019 3:15 pm

Poliisi löytänyt etsityt henkilöauton ja henkilön Pudasjärven omakotitalopaloon ja epäiltyyn henkirikokseen liittyen
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... tyen_77235
11.01.2019 klo 10.36
Keskusrikospoliisi

Poliisi on löytänyt Kia Ceed -henkilöauton, josta poliisi pyysi eilen havaintoja Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä torstaina 10. tammikuuta tapahtuneeseen tulipaloon ja epäiltyyn henkirikokseen liittyen.
Poliisi on lisäksi saanut tavoittelemansa henkilön kiinni. Hänen lisäkseen kiinni on otettu kaksi muuta henkilöä eilen aamulla.

Kaksi henkilöistä otettiin kiinni Kiimingistä ja Kian kuljettajaksi epäilty henkilö Luulajasta Ruotsista. Samalla poliisi löysi naisen, jonka poliisi epäilee epäillyn ottaneen mukaansa palopaikalta vasten naisen tahtoa.
– Ensitietojen mukaan siepattu nainen löytyi fyysisesti vahingoittumattomana. Epäillyn otti kiinni Ruotsin poliisi, ja kiinniotto sujui rauhallisesti, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Keskusrikospoliisista.

Vastuu esitutkinnasta on siirtynyt tänään aamulla Keskusrikospoliisille. KRP tekee tutkintaa edelleen tiiviisti Oulun poliisilaitoksen kanssa.

Henkirikos paljastui, kun Pudasjärven Petäjäkankaantiellä syttyi eilen aamulla tulipalo, jonka seurauksena omakotitalo paloi pahoin. Talon lähistöltä löydettiin ulkoa tien vierestä kuolleena mies. Hän oli syntynyt vuonna 1960.

Kokonaisuutta tutkitaan tässä vaiheessa ainakin murhana, törkeänä ryöstönä ja törkeänä vapaudenriistona.

Poliisi kaipaa edelleen tietoja punaisen Kia Ceed -henkilöauton liikkeistä. Auton rekisterinumero on GIM-639. Vihjeet autosta ja muista mahdollisista vihjeistä rikoksiin liittyen pyydetään osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi

User avatar
härkä
Posts: 5931
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by härkä » Sat Jan 12, 2019 9:22 am

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/k ... sa/813396/

Kaksi tapahtumaan liittyvää henkilöä otettiin eilen aamulla kiinni Kiimingistä. Poliisin etsimän Kia Ceed -henkilöauton kuljettajaksi epäilty henkilö taas otettiin kiinni Luulajasta Ruotsin puolelta perjantaina aamuyöllä. Poliisi pyysi ajoneuvosta eilen havaintoja ja ilmoitti samalla, että sitä kuljettaa aseistautunut ja vaarallinen henkilö.

Samalla poliisi löysi naisen, jonka epäillään otetun mukaan palopaikalta vastoin tämän tahtoa.

– Ensitietojen mukaan siepattu nainen löytyi fyysisesti vahingoittumattomana. Epäillyn otti kiinni Ruotsin poliisi, ja kiinniotto sujui rauhallisesti, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Keskusrikospoliisista kertoo.

Nurmenniemi kertoo, että siepattu ja Luulajasta löydetty nainen on henkirikoksen uhrin puoliso.

Tutkinnanjohtajan mukaan kiinniotettuna on tällä hetkellä kaksi miestä ja yksi nainen.

– Ei ole tiedossa, että heillä olisi kytköksiä uhriin tai hänen puolisoonsa, Nurmenniemi toteaa.

Heidän kaikkien epäillään olleen paikalla Pudasjärvellä tapahtumien aikana. Nurmenniemen mukaan ei ole tiedossa, että tapahtumiin liittyisi järjestäytynyttä rikollisuutta.


Näyttäisi siltä , ettei uhreilla ole yhteyttä epäiltyihin.
Pieleen mennyt murto , tekijöiden auton mahdollinen ulosajo paikan lähellä ??
Erikoinen ja varsin agressiivinen tapaus.
https://www.google.com/maps/place/Pet%C ... d26.725755
Ko. tie mollolla.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by itäviitta » Sun Jan 13, 2019 7:37 pm

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/p ... ia/813497/

Pudasjärvellä murhasta, va­pau­den­riis­tos­ta ja talopalosta epäilty kolmikko vangittiin – Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin mukaan epäillyt ovat oululaisia

Henkirikos tuli ilmi, kun Petäjäkankaantiellä sijaitseva talo paloi pahoin torstaiaamuna. Talon tuntumasta tien vierestä löytyi vuonna 1960 syntynyt mies, joka oli surmattu.
Henkirikos tuli ilmi, kun Petäjäkankaantiellä sijaitseva talo paloi pahoin torstaiaamuna. Talon tuntumasta tien vierestä löytyi vuonna 1960 syntynyt mies, joka oli surmattu. KUVA: Toivo Kiminki


Pudasjärvellä viime torstaina tapahtuneesta henkirikoksesta ja tapahtumiin liittyvästä omakotitalon palosta ja talossa asuneen naisen vapaudenriistosta epäillyt kaksi miestä ja yksi nainen on vangittu käräjäoikeudessa viikonvaihteessa.

Keskusrikospoliisin mukaan vangitut ovat oululaisia. Vangitsemisesta kertoi ensin Iltalehti.

Henkirikos tuli ilmi, kun Petäjäkankaantien varrella sijaitseva talo paloi pahoin torstaiaamuna. Talon tuntumasta tien vierestä löytyi vuonna 1960 syntynyt mies, joka oli surmattu. Poliisin mukaan mies oli ammuttu.


Vangittua kolmikkoa epäillään nyt todennäköisin syin miehen murhasta. Murha on laissa henkirikos, johon liittyy erityistä raakuutta tai julmuutta tai suunnitelmallisuutta.

Muut rikosnimikkeet ovat törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja tuhotyö. Poliisin mukaan rikosnimikkeet voivat vielä muuttua tutkinnan edetessä.

Epäillyillä oululaisilla on kaikilla vakavaa aiempaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia ja "monenlaista muuta", kertoo keskusrikospoliisissa tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Jukka Nurmenniemi.

Vangituista miehistä toinen on iältään vähän yli 40-vuotias ja toinen yli 30-vuotias. Nainen on iältään nuorin, reilut 20 vuotta, Nurmenniemi kertoo.

Toinen miehistä vangittiin poissaolevana, sillä hän on vielä Ruotsin poliisin hallussa. Vaarallinen ja aseistettu mies ehti paeta ajamallaan Kia Ceed-henkilöautolla rajan yli. Autossa oli myös palopaikalta mukaan pakotettu surman uhrin vaimo.

Pakenevan miehen sai kiinni Ruotsin poliisi Luulajassa perjantaiyönä, ja samalla uhrin siepattu vaimo pääsi poliisin suojiin. Hän selvisi koettelemuksesta tiettävästi ilman fyysisiä vammoja.

Prosessi epäillyn miehen luovuttamiseksi Suomeen on käynnissä, Nurmenniemi kertoo.

Nyt vangitun kolmikon toinen mies ja nainen otettiin puolestaan kiinni Kiimingissä jo torstaina.

Poliisi ei vielä avaa tapahtumien ketjua

Nurmenniemen mukaan näyttää yhä siltä, että uhriksi joutunut pariskunta ja epäilty kolmikko ei tuntenut entuudestaan eikä heillä ole muutakaan yhteyttä.

Poliisi selvittää vielä tapahtumien kulkua ja motiiveja. Nurmenniemi ei toistaiseksi tutkinnallisista syistä avaa tarkemmin tapahtumaketjua, joka on edeltänyt surmaa ja talon paloa sekä uhrin vaimon vapaudenriistoa.

Nurmenniemi kertoi aiemmin, että tutkinta siirrettiin Oulun poliisilta Keskusrikospoliisille tapauksen poikkeuksellisuuden ja kansainvälisen kytköksen vuoksi, koska yksi epäillyistä otettiin kiinni Ruotsista.

Aiemmin Pudasjärven tapahtumien yhteydessä uutisoitiin myös, että keskustassa Naamangantien tuntumassa oli ammuttu laukauksia torstaina aamuyöstä. Vain tunteja myöhemmin samana aamuna havaittiin Petäjäkankaantien talopalo ja surma.

Rikoskomisario Nurmenniemen mukaan tutkinnassa on edelleen se, onko laukausten ampumisella ja myöhemmillä tapahtumilla ja epäillyllä kolmikolla tekemistä keskenään.

Ju­ko­lan­tiel­lä ole­van ker­ros­ta­lon par­vek­keen ovesta löytyi ainakin yksi luodinreikä. Luoti oli mennyt kah­den ovi­la­sin läpi ja tehnyt ison iskemäjäljen rap­pu­käy­tä­vän kiviseinään. Kukaan ei loukkaantunut laukauksesta.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
-Uta-
Posts: 2300
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by -Uta- » Tue Jan 15, 2019 3:38 pm

Uutiset | Kotimaan uutiset
Pudasjärven murhasta vangituista kahdella mittava rikostausta: Toinen hyökkäsi vankienkuljetusauton kimppuun yrittäen vapauttaa vangin
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c92d ... cc6822f7cd
Tänään klo 10:14

Uhrin vaimon sieppauksesta epäillyllä miehellä on taustallaan huomattava rikoshistoria, joka pitää sisällään toimintaa yhdessä United Brotherhood -rikollisjärjestön jäsenten kanssa.

Poliisi on pidättänyt kolme henkilöä Pudasjärvellä torstaina 10. tammikuuta tapahtuneeseen henkirikokseen liittyen. Epäillyistä yksi on nelikymppinen mies, toinen noin 35-vuotias mies ja kolmas parikymppinen nainen.

Kaikkia kolmea epäillään muun muassa murhasta, tuhotyöstä, kahdesta törkeästä ryöstöstä ja ampuma-aserikoksesta. Iltalehden selvityksen mukaan kahdella vanhimmalla epäillyllä on taustallaan pitkä rikosrekisteri.

Oulun seudulta kotoisin oleva noin 35-vuotias epäilty on tuomittu tällä vuosikymmenellä vankeuteen tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Hän viilsi nuoren miehen kaulan auki mattoveitsellä ravintolan vessassa. Hengenvaarallisista viilloista jäi nuorukaisen kasvoihin ja kaulaan näkyvät arvet. Mies viilsi samassa yhteydessä myös nuorukaisen veljeä mattoveitsellä pään ja käden alueelle. Lisäksi häneltä löytyy taustaltaan lukuisia eriasteisia rikoksia, joita on selvitelty käräjäoikeuksissa yhteensä seitsemäntoista kertaa.

Jo pari vuotta ennen tapon yritystä mies tuomittiin hovioikeudessa neljäksi vuodeksi vankeuteen hänen syyllistyttyään muun muassa törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään ryöstöön. Tällöin hän oli toisen miehen kanssa hakannut ja puukottanut kolmannen miehen henkihieveriin, tunkeuduttuaan ensin tämän kotiin. Ryöstötuomio tuli kun mies oli haulikolla ampuen tunkeutunut sivullisten omakotitaloon ja ottanut mukaansa sekä auton että rahaa. Poliisien tavoittaessa hänet, mies uhkasi ladattu kivääri kädessä ampua nämä.

Nelikymppinen epäilty on työllistänyt viranomaisia rikoksillaan vuosikausia. Hänen tekemisiään on selvitelty pelkästään käräjäoikeuksissa ympäri maata yhteensä 49 kertaa ja hänellä on tilillään lukuisia vankeustuomioita.

Kolmas epäilty on 1990-luvulla syntynyt nainen. Hänetkin on tuomittu käräjäoikeudessa viisi kertaa eri rikoksista.

Lukuisia huumerikoksia

Epäillyistä yksi ehti paeta Pudasjärveltä Ruotsiin asti, ennen kuin hänet tavoitettiin perjantaina Luulajassa. Hänen mukanaan oli henkirikoksen uhriksi joutuneen miehen vaimo. Miestä epäillään muiden rikosnimikkeiden lisäksi myös uhrin vaimon vapaudenriistosta ja kuljettamisesta rajan yli Luulajaan. Poliisin mukaan sieppaustilanteessa oli vakavan väkivallan uhka, vaikka nainen selvisi ilman fyysisiä vammoja.

Toinen epäilty mies ja nainen saatiin kiinni Oulun läheltä Kiimingistä.

Epäillyistä vanhin Oulun seudulta kotoisin oleva mies on muun muassa tuomittu 2000-luvulla vankeuteen hyökkäyksestä vankienkuljetusauton kimppuun. Hän yritti kahden muun miehen kanssa vapauttaa Rovaniemeltä Ouluun matkalla olleen vangin, jonka he tiesivät olevan auton kyydissä.

Erityisesti hänen taustaltaan löytyy lukuisia huumerikoksia, joihin on yleensä liittynyt myös laittomien aseiden ja patruunoiden hallussapitoa, sekä rattijuopumuksia, huumeiden vaikutuksen alaisena ajamista ja törkeää liikenteen vaarantamista. Poliisin tavoittaessa miehen hänen hallustaan on löytynyt lähes aina käsiase ja panoksia siihen.

Epäilty on tuomittu monia kertoja käräjäoikeudessa kovien huumeiden kuten amfetamiinin ja Subutexin, sekä huumaavien lääkkeiden hallussapidosta. Hänen hallustaan löytyneet isommat rahaerät ja huumausaineiden määrät ovat viitanneet myös huumeiden kauppaamiseen.

Hän on paennut poliisia useita kertoja ja ainakin kerran aiheuttanut myös poliisimiehelle vakavan vaaratilanteen. Tässä tapauksessa poliisi oli havainnut etsintäkuulutetun miehen autossaan ja mennyt ottamaan tätä kiinni. Poliisin seisoessa auton oviaukossa, mies oli kuitenkin lähtenyt peruuttamaan autoa kaasu pohjassa. Auto törmäsi lopulta läheisen talon seinään ja kyydissä roikkunut poliisi selvisi tilanteesta mustelmilla.

Yöllinen uhkailureissu

Huume- ja ampuma-aserikosten lisäksi Pudasjärven tapahtumista epäilty mies on tuomittu osallistumisesta rikollisjengin jäsenten kanssa suoritettuun uhkailuun, joka kohdistui Oulun seudulla asuvaan lapsiperheeseen. Vuonna 2013 Oulusta pienemmälle paikkakunnalle seitsemän miehen voimin tehty uhkailureissu suoritettiin oikeuden tuomioiden mukaan rikollisjärjestöksi luokitellun United Brotherhoodin lukuun.

Yölliselle ajelulle uhkailun kohteen luokse lähdettiin kahdella henkilöautolla järjestön Oulun osaston kerhotiloista. Varustuksena miehillä oli ainakin teleskooppipatukka, asejäljitelmiä ja nyrkkirauta.

Perille päästyä osa miehistä asettui pihatielle riviin, toisten kierrellessä ympäriinsä asejäljitelmät kädessään. Uhkailun kohteena ollut perheenisä piilotteli samaan aikaan erillisessä saunarakennuksessa. Viereisessä asuintalossa paikalla olivat hänen avovaimonsa ja heidän kaksi lastaan. Uhkailijat ilmoittivat lähtiessään vielä palaavansa kostamaan ja polttamaan perheen talon.

Miehen tuolloin saama kahdeksan kuukauden ehdoton vankeustuomio liittyi isompaan rikosvyyhteen, jossa tuomittiin seitsemän miestä eriasteisista rikoksista. Käräjä- ja hovioikeudessa heistä kolmen katsottiin kuuluneen United Brotherhoodiin ja heillä todettiin olleen järjestön tunnuksilla varustetut nahkaliivit yllään. Muiden uhkailureissulle osallistuneiden katsottiin olleen rikollisjärjestön tukijoita. Heillä oli yllään järjestön logolla varustettuja huppareita.

Nelikymppinen mies tuomittiin rikosvyyhdessä laittomasta uhkauksesta ja huumausainerikoksesta, sillä hänen hallustaan löydettiin huomattava määrä Subutex-tabletteja.

Etälamautinkaan ei tehonnut

Vanhin murhaepäilty on kerännyt 2000-luvulla jatkuvasti muutaman kuukauden mittaisia ehdottomia vankeustuomioita. Tammikuussa 2008 Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet yhteensä kolmestatoista eri rikoksesta kolmen kuukauden vankeuteen. Vain kuukautta aiemmin Kemi-Tornion käräjäoikeus oli tuominnut hänet useista rikoksista myöskin vankeuteen. Oulun käräjäoikeus totesi tuolloin päätöksessään, että mies oli ”syyllistynyt jo useita kymmeniä kertoja nyt syyksiluetun kaltaisiin rikoksiin”.

Viiden vuoden aikana hänen syykseen oli luettu seitsemän eriasteista ampuma-aserikosta, yksitoista huumausaineen käyttörikosta taikka huumausainerikosta, joista yksi oli törkeä, kahdeksan rattijuopumusta, nelisenkymmentä kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta ja muuta liikenteessä ajoneuvoa kuljetettaessa tehtyä rikosta. Hänen kiinniottojaan edelsi usein kovavauhtinen poliisien pakeneminen henkilöautolla tai moottoripyörällä.

Vuonna 2007 mies otettiin kiinni hänen liikkuessaan jalkaisin kadulla Oulussa. Poliisipartion tavoittaessa hänet miehellä oli ollut käsissään vasara ja putkipihdit. Poliisien yrittäessä ottaa häntä kiinni, mies yritti lyödä ja potkia heitä.

Poliisipartion ammuttua häntä etälamauttimella, mies oli kaatunut maahan, mutta ylös nostamisen jälkeen riuhtaissut itsensä irti ja alkanut uudestaan huitoa poliiseja nyrkeillä, sekä juossut pakoon paikalta. Poliisien saavuttaessa miehen häntä ei rauhoittanut edes kahteen kertaan kasvoille sumutettu pippurikaasu. Lopulta poliisipartion otettua teleskooppipatukat esille mies saatiin laitettua käsirautoihin.

Lukuisista käräjäoikeuksissa annetuista tuomioistaan mies on yleensä aina valittanut hovioikeuteen. Lähes joka kerta valitukset on kuitenkin hylätty. Tuomioistuimissa on myös todettu usein, ettei miestä mittavan rikoshistorian takia voida tuomita ehdolliseen vankeuteen tai yhdyskuntapalveluun, hänen pyynnöistään huolimatta.

Matti Tanner /Iltalehti

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by itäviitta » Wed Jan 16, 2019 10:29 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f528 ... d8b7db5e51

Pudasjärven henkirikos: Epäilty väittää, että uhrin leski halusi itse liittyä pakomatkalle - Ruotsin poliisi teki voimallisen rynnäkön hotelliin Luulajassa

Ruotsin poliisi toteutti Luulajassa näyttävän operaation vuonna 1984 syntyneen epäillyn kiinniottamiseksi.
Ruotsin tuomioistuimen asiakirjasta käy ilmi, että Pudasjärven epäilty kaapparimurhaaja otettiin kiinni keskellä yötä.
Poliisi rynnäköi raskaissa varusteissa luulajalaiseen hotelliin ja teki kiinnioton.
Aftonbladetin kertomien tietojen mukaan siepattu nainen toimitettiin sairaalaan.
Epäilty pakeni vuonna 2016 käyttöön otetulla punaisella Kia Ceedillä. Kuvituskuvassa vuoden 2018 malli. Epäilty pakeni vuonna 2016 käyttöön otetulla punaisella Kia Ceedillä. Kuvituskuvassa vuoden 2018 malli.

Suomen ja Ruotsin poliisiviranomaiset tekivät torstaina ja perjantaina yhteistyötä, jotta rajan yli paennut murhaepäilty saatiin kiinni.

Vuonna 1984 syntynyt suomalaismies riisti poliisin käsityksen mukaan rikospaikalta autoon henkirikoksen uhrin lesken ja ajoi Luulajaan. Suomen poliisi sai tiedon paosta ja pyysi viranomaisapua länsinaapurista.

Epäilty oli paetessaan mahdollisesti aseistettu ja vaarallinen. Aftonbladetin Iltalehdelle kertomien tietojen mukaan Ruotsin poliisin erikoispartiot tekivät rynnäkön Luulajassa sijaitsevaan hotelliin. Virkavalta oli raskaasti aseistettu.

Poliisimiehet mursivat huoneen oven ja ymmärsivät vasta tässä kohtaa, että uhrin puoliso oli siepattu epäillyn murhan jälkeen.

Aftonbladetin tietojen mukaan uhrin vaimo toimitettiin kiinniottopaikalta sairaalaan.

Luulajan käräjäoikeus vangitsi maanantaina 34-vuotiaan miehen epäiltynä sieppauksesta. Vangitsemispäätöksen mukaan poliisi teki kiinnioton torstain ja perjantain vastaisena yönä kello 1.55. Suomi aikoo pyytää epäillyn luovuttamista kotimaahansa.

Mies on Ruotsin poliisin kuulustelussa kiistänyt syyllistyneensä sieppaukseen. Epäilty väittää, että leski lähti omasta tahdostaan palopaikalta hänen mukaansa.

Pakenemisvaara
Käräjäoikeuden päätöksen mukaan mies tulee pitää vangittuna, koska vapaana ollessaan hän saattaa paeta tai vältellä poliisia. Oikeuden mukaan mies pystyy myös halutessaan muilla tavoilla vaikeuttamaan rikoksen tutkintaa.

Luulajan käräjäoikeus katsoi, että miestä epäillään rikoksesta todennäköisin syin. Mies on vangittu samalla, painavammalla perusteella poissaolevana myös Suomessa. Vangitsemispäätös tehtiin sunnuntaina keskusrikospoliisin vaatimuksesta.

Iltalehti kertoi aiemmin epäillyn raskaasta rikostaustasta. Mies on saanut tällä vuosikymmenellä vankeustuomiot tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä sekä myös törkeästä ryöstöstä.

Henkirikoksen uhrilla ei ole käräjähistoriansa puolesta mitään tekemistä rikollisuuden kanssa. Keskusrikospoliisin mukaan uhrilla ja epäillyillä ei ollut aiempaa yhteyttä toisiinsa.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
-Uta-
Posts: 2300
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by -Uta- » Sun Jan 20, 2019 6:55 pm

Poliisi: Näin Pudasjärven outo murha tapahtui
- uhri yritti estää mönkijävarkauden ja tuli ammutuksi, puoliso siepattiin rahan takia
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... s.oEmeptAn
Julkaistu 18.01.2019 17:35

Poliisi on edistynyt Pudasjärven murhan tutkinnassa, ja epäilty tapahtumankulku on hahmottunut. Noin kuusikymppisen miehen murha tuli ilmi viime viikon torstaina.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemi KRP:stä kertoo, että tapahtumaketju alkoi todennäköisesti, kun teosta epäilty kolmikko suistui autolla tieltä tienpenkkaan – Todennäköisesti hinausapua on haettu anastaen lähitalosta mönkijä, jonka takia talon isäntä on lähtenyt oman omaisuutensa perään. Sitten on nämä ikävät teot tapahtuneet ja mies tullut ammutuksi, Nurmenniemi kertoo.

Talo paloi ja leski kaapattiin kuolleen miehen autoon
Tapaus todennäköisesti jatkui niin, että henkilöt olivat siirtyneet lähettyvillä olleeseen miehen taloon, jossa tapahtumat olivat jatkuneet. Talon sisällä tapahtuneita asioita tutkitaan törkeänä ryöstönä ja törkeänä kotirauhan rikkomisena. Jossain vaiheessa talo oli myös syttynyt tuleen, poliisin epäilyjen mukaan tahallisesti sytytettynä. – Siitä sitten on siirrytty tilanteeseen, jossa ammutun miehen puoliso on vastoin tahtoaan otettu mukaan ja poistuttu paikalta, Nurmenniemi kertoo. Kulkupeliksi valikoitui ilmeisesti ammutun miehen auto.

Tulipalo kavalsi henkirikoksen
Tapaus tuli viranomaisten tietoon talon tulipalon vuoksi. Sivullinen oli ilmoittanut asista hätäkeskukseen, ja viranomaiset löysivät paikalta ammutun miehen, mistä seuraisi henkirikostutkinta. Ei ole täysin selvää, mitä henkirikoksen ilmitulon jälkeen tapahtumat viranomaisten puolella etenivät, mutta kaksi teosta epäiltyä, mies ja nainen, otettiin kiinni Kiimingistä. Kolmannen epäillyn osalta poliisi ilmoitti yleisölle tiedotteessaan, että se etsii punaista autoa, jota ajaa aseistettu ja vaarallinen henkilö.

Yksi pakeni Ruotsiin saakka
Etsintäkuulutettua autoa ajanut mies otettiin kiinni Ruotsin Luulajasta. Samassa yhteydessä poliisi löysi mukaan otetun naisen fyysisesti vahingoittumattomana. Poliisilla on myös epäilynsä siitä, miksi nainen oli pakotettu miehen mukaan. – Todennäköisesti taloudelliset syyt ovat olleet taustalla. Tällaista ainakin epäillään, Nurmenniemi kertoo.

Poliisi jatkaa tarkemmin tapahtuneen yksityiskohtien, ajankohtien ja mahdollisen suunnitelmallisuuden osalta tutkinta jatkuu. Tässä vaiheessa kuitenkin vaikuttaa siltä, että epäillyt eivät ole tunteneet uhreja ennakolta, ja tapahtumat kohdistuvat kyseisen talon asukkaisiin sattumalta: auto ajoi ulos tieltä juuri kyseisessä kohdassa.

Nurmenniemi arvioi tutkinnan kestävän pitkälle kevääseen tai kesään asti.


Linkissä video, jossa toimittaja Ari Kettunen haastattelee tapauksen tutkinnanjohtajaa Jukka Nurmenniemeä.

User avatar
härkä
Posts: 5931
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by härkä » Thu Jan 24, 2019 9:37 am

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/krp-e ... i-3399086/

KRP epäilee: Pudasjärven sieppaus ja murha saivat alkunsa ulosajoa seuranneesta mönkijävarkaudesta – "Talon isäntä on lähtenyt omaisuutensa perään ja tullut ammutuksi"
Image

Suppeasti Lapin Kansasta.
Jos noin , niin huono tuuri on talonväellä ollut.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by itäviitta » Mon Jun 17, 2019 3:49 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2692 ... 075ee4b894

KRP paljastaa kylmäävät yksityiskohdat Pudasjärven veriteosta: Pariskunta joutui uhriksi täysin sattumalta – mies ammuttiin, vaimo pakotettiin Ruotsiin

Poliisin mukaan Oulusta pelottelureissulle lähtenyt porukka päätyi sattumalta surmaamaan miehen, sieppaamaan naisen, ryöstämään heidän omaisuuttaan ja polttamaan heidän talonsa.
Pudasjärvellä sattui tammikuussa julma henkirikos, jossa kolmikko surmasi pudasjärveläisen miehen varastettuaan tämän mönkijän.
Surman jälkeen kolmikko meni surmatun miehen omakotitaloon ja kohdistivat väkivaltaa tämän vaimoon.
Yksi epäillyistä pakotti surmatun miehen vaimon mukaansa Ruotsiin.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi tämän vuoden tammikuussa tapahtuneen henkirikoksen tutkinnan, ja asian käsittely on siirtynyt syyteharkintaan.
Kokonaisuutta on tutkittu muun muassa murhana, törkeänä ryöstönä ja törkeänä vapaudenriistona.
Rikokset liittyvät tapahtumakokonaisuuteen, jossa vuonna 1960 syntynyt pudasjärveläinen mies surmattiin ampumalla Petäjäkankaantiellä noin seitsemän kilometriä Pudasjärven keskustasta.
Kokonaisuudesta epäillään kolmea oululaista henkilöä, 35- ja 45-vuotiaita miehiä sekä 23-vuotiasta naista.

Näin tapahtumat etenivät

Poliisi epäilee, että miehen surmaan johtaneet tapahtumat saivat alun perin alkunsa Pudasjärven keskustasta, jossa rikoksista epäillyn kolmen hengen seurueen autosta ammuttiin kohti kerrostaloa. Poliisi epäilee, että kolmikko lähti Pudasjärvelle tarkoituksenaan pelotella ihmisiä.
Välittömästi ampumisen jälkeen autoseurue oli jatkanut matkaansa Petäjäkankaantietä Oulun suuntaan, jolloin heidän autonsa suistui lumipenkkaan.

Poliisi epäilee, että kolmikko anasti lähellä sijaitsevasta omakotitalosta mönkijän, jolla he yrittivät hinata penkkaan ajamansa auton takaisin tielle. Poliisi epäilee, että talon isäntä, myöhemmin surmattu mies, oli herännyt anastetun mönkijän ääneen ja lähtenyt selvittämään, mitä oli tapahtumassa. Kun hän saapui auton suistumispaikalle, kolmikko surmasi hänet ampumalla. Tämän jälkeen rikoksesta epäillyt siirtyivät surmatun miehen omistamaan läheiseen omakotitaloon.
– Rikoskokonaisuus on poikkeuksellisen törkeä, ja uhrit valikoituivat kohteeksi täysin sattumalta onnettoman tapahtuman seurauksena, sanoo rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Surmatun vaimoa uhattiin

Esitutkinnan mukaan rikoksesta epäillyt siirtyivät surman jälkeen kuolleen miehen omistamaan omakotitaloon, jossa poliisi epäilee heidän kohdistaneen törkeää väkivaltaa miehen vaimoon ja pakottivat hänet muun muassa tekemään rahansiirtoja verkkopankissa. Tämän lisäksi talosta anastettiin omaisuutta.
Pahoinpitelyn jälkeen yksi epäillyistä anasti surmatun miehen auton, pakotti tämän vaimon mukaansa ja pakeni Ruotsiin. Matkan aikana nainen pakotettiin käyttämään pankkikorttiaan ja myös epäilty käytti naisen pankkikorttia. Epäilty saatiin kiinni seuraavana yönä Luulajassa yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa.

Samassa yhteydessä saatiin turvaan myös vasten tahtoaan mukaan pakotettu surmatun miehen puoliso.
Kaksi muuta epäiltyä jatkoivat matkaansa Pudasjärveltä Oulun suuntaan. Heidät saatiin kiinni heidän ajettuaan autonsa ojaan Kiimingin tiellä.
Poliisi epäilee, että rikoksesta epäillyt sytyttivät lähtiessään pariskunnan omakotitalon palamaan. Talo tuhoutui palossa asumiskelvottomaksi.

Syyte murhasta

Kaikki kolme rikoksesta epäiltyä ovat edelleen vangittuina. Syyteharkintaan siirtynyt esitutkinta pitää sisällään muun muassa seuraavat rikosnimikkeet: murha, kaksi törkeää ryöstöä, törkeä kotirauhan rikkominen, tuhotyö ja törkeä vapaudenriisto. Syytteen nostamisen määräaika on elokuun puolessa välissä.
KRP on tehnyt asian selvittämisessä tiivistä yhteistyötä Oulun poliisilaitoksen ja Ruotsin poliisin kanssa.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Pudasjärvi - Epäilty henkirikos ja sieppaus 10.1.2019

Post by itäviitta » Tue Aug 27, 2019 7:33 pm

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006218306.html

Pudasjärven taposta syytetty mies: halusin pelotella kaverin tytärtä ahdistellutta pedofiiliä – sitten homma lähti käsistä

Pudasjärvistä perhettä kohdanneiden hurjien tapahtumien taustalla oli pelottelureissu. Taposta syytetty mies halusi säikäyttää kaverinsa alaikäistä tyttöä lähennellyttä miestä.
Pudasjärvisen miehen taposta, hänen puolisonsa vapaudenriistosta ja pariskunnan omakotitalon tuhotyöstä syytetyt miehet eivät muista kuin osittain tammikuisen aamuyön tapahtumia. 35- ja 45-vuotiaita syytettyjä kuultiin Oulun käräjäoikeudessa tiistaina. Kolmas syytetty, 23-vuotias nainen, ei halua tulla kuulluksi oikeudessa.

59-vuotiaan miehen ampumisesta ja hänen vaimonsa sieppaamisesta syytetty oululaismies kertoi käräjäoikeudelle, ettei muista yön tapahtumista paljoakaan. Hän oli vahvasti olleensa huumeiden vaikutuksen alainen.

Hän muistaa kuitenkin, ettei ole käyttänyt väkivaltaa sieppaamaansa naista kohtaan. Pudasjärvelle menon syyksi hän paljasti halun pelotella siellä asuvaa miestä.

– Piti käydä pelottelemassa yhtä tyyppiä, joka oli ahdistellut kaverin alaikäistä tyttöä. En tuntenut muita seurueeseen kuuluneita kovin hyvin, olimme naamatuttuja, 35-vuotias syytetty kertoi.

Hän tunnustaa ampuneensa Pudasjärven keskustassa kaksi laukausta kerrostalon yläkerrosta kohti. Esitutkintapöytäkirjojen mukaan ampuminen tapahtui kuitenkin väärässä osoitteessa. Peloteltava mies asui viereisen kerrostalon alakerrassa.

Seuraavat laukaukset ammuttiin Petäjäkankaantiellä, missä 59-vuotias uhri sai surmansa tullessaan hakemaan takaisin varastettua mönkijää. Syytetyn mukaan hän ei ampunut miestä tahallaan, vaan tähtäsi aseella uhrin yli.

Syyttäjän mukaan uhria ammuttiin ensin autoon, mutta 35-vuotias syytetty kiistää sen. Hänen mukaansa ase laukesi vahingossa käsirysyn aikana.

Syytetty ei osannut sanoa miksi talosta otettiin uhrin puoliso mukaan ja kuka sytytti talon palamaan.
– En ymmärrä miksi hän (uhrin puoliso) ei vain lähtenyt pois autosta kun pysähdyttiin. Lopulta ajattelin jättää hänet sinne hotellihuoneeseen Luulajaan.

Toinen syytetty, 45-vuotias oululaismies kertoi kuulemisessa, ettei hänellä ollut tietoa siitä miksi kolmikko suuntasi Pudasjärvelle. Hän kiistää tehneensä väkivaltaa uhrin puolisolle kolmikon ryöstäessä tavaroita talosta. Hän ei myöskään ole havainnut kiväärinlaukauksia talossa.
Kierrä minut rannan puolelta

Post Reply