Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 » Tue Aug 14, 2018 6:52 pm

Jari Osvald Aaltonen katosi 31.8.1998. Tapaus pysyi ratkaisemattomana 10 vuotta, kunnes Lauri Johansson tunnusti vuonna 2008 surmanneensa Aaltosen huumausainekaupoista jääneiden maksamattomien velkojen vuoksi. Tapauksesta on kirjoitettu kattavasti, yksi parhaista selonteoista on mielestäni tämä: https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.e6yX9Vs josta tapaukseen voi tutustua tarkemmin mikäli taustat ovat vielä täysin tuntemattomat. Niille jotka tapauksen tuntevat kirjoitan pienen muistinvirkistyksen, mutta enemmän tässä kirjoituksessani keskitynkin siihen seikkaan ettei Aaltosen maallisia jäännöksiä ole tähän päivään mennessä löytynyt.

-Jari Aaltonen nousi Lauri Johanssonin ja Jani Leinosen seuraksi Mellunmäen Kesoilin pihalla seisseeseen Audiin 31.8.1998. Mellunmäen Kesoil on sittemmin purettu ja paikalla seisoo nykyisin Mellunmäen metroaseman vieressä sijaitseva kukkakauppa/ parkkipaikka.

Matka jatkui julkisuudessa kertomatta jäänyttä reittiä kohti Porvoota, reittiä joka johti kuitenkin Keravan ja Porvoon väliselle tielle 148, Öljytielle. Tältä tieltä Leinosen ohjaama Audi kääntyi tuntemattomalle metsäautotielle, jonka päässä Johansson ja Aaltonen nousivat autosta ja kävelivät metsään. Metsässä Johansson ampui puuhun sidottua Aaltosta otsaan äänenvaimentimella varustetulla 9mm pistoolilla. Johansson ja Leinonen hautasivat Aaltosen ruumiin metsään, jossa se oletettavasti makaa edelleen tänä päivänä. Tästä Johansson ja Leinonen jatkoivat matkaa kohti Koskenkylää, jonka sillan juurella hävitettiin surma-ase, äänenvaimennin sekä surmatyössä käytetyt vaatteet. Koskenkylästä matka jatkui Kouvolan suunnalla sijaitsevaan Pukarin Paroniin. Pukarissa miehet söivät lounaan ennen kuin palasivat helsinkiin.

Katoamisen alkuvaiheessa KRP epäili, että ruumis olisi hävitetty jossakin Tattarisuolla sijaitsevassa hallissa, mutta tämä teoria on sittemmin hylätty näytön puutteen vuoksi.

Johansson tunnusti surmatyön 10 vuotta tapahtuneen jälkeen, vuonna 2008, jonka jälkeen Poliisi järjesti mittavat etsinnät Johanssonin osoittamassa surmapaikassa. Kaiken kaikkiaan aluetta kaivettiin pienen telakaivurin avulla auki noin 2 hehtaarin verran, noin metrin syvyydestä. Ruumista tai sen jäänteitä ei löytynyt. Ainoa esine joka kaivausten yhteydessä paikalta löydettiin oli ruosteinen kääntöveitsi. Johansson tunnisti veitsen Aaltosen mukana olleeksi, mutta teknistä näyttöä tälle ei enää saatu. Etsintöjen tuloksettomuuden syyksi Johansson arveli eläinten levittäneen jäänteet ympäristöön. Etsinnät päätettiin lopulta syksyllä 2008, jolloin paikalla kävi Pappi siunaamassa Aaltosen oletetun viimeisen leposijan alueen.


Ja nyt se syy miksi tämä tapaus kiinnostaa: missä on Aaltosen surmapaikka, sekä maalliset jäänteet? HUOM! :Tästä eteenpäin kaikki on tavalla tai toisella mutua.Koitetaan ensin haarukoida surmapaikkaa sen mukaan mitä tapauksesta on luettavissa:

-KRP kertoi aikanaan julkisuuteen että surmapaikka sijaitsee Öljytien varrella, Nikkilän ja Kulloon välillä. Toisin sanoen kaikki Sipoon keskustan itäpuolella, aina tielle 170 saakka

-Johansson istuu varsinaista tuomiotaan tälläkin hetkellä vuonna 2001 tehdystä Sami Huhtimon murhasta. Huhtimo sekä Johansson istuivat kahvilla Kulloon Kotituvassa ennen surmatyötä. KRP on kertonut että Huhtimon surmapaikka sijaitsee noin 5km päässä tuosta kahvilasta

-Poliisin mukaan Huhtimo surmattiin Öljytien varrella olevan laittoman kaatopaikan perällä

-Poliisin mukaan Huhtimon surmapaikka sijaitsee noin 200-300 metrin päässä Aaltosen surmapaikasta

-Johansson on kertonut että Aaltosen surmapaikka on jyrkän mäen alapuolella, metsäautotien kääntöpaikalla

Näistä on jo mahdollista rajata paikka alle viiteen mahdolliseen tiehen.Miksei ruumista löytynyt?

-Johansson on kertonut että Aaltosen puoli-istuva ruumis haudattiin noin puolimetriä syvään hautaan. Hautaan joka jo kaivettaessa täyttyi vedellä

-Hieman ennen ampumista Johansson kertoi repineensä Aaltosen flanellipaidan auki. Samoin paikalta vuonna 2008 löytynyt kääntöveitsi oli Aaltosen vyöllä. Voidaan siis päätellä että Aaltonen oli pukeutunut "ei kevyesti". Mahdollisesti farkkuihin, flanellipaitaan ja kenkinäkin on todennäköisesti ollut jotkin sandaaleita raskaammat

-Eteläsuomen suurimpia petoeläimiä ovat satunnaiset ilvekset sekä supikoirat. Kumpikaan näistä ei raatele tai kanniskele ympäriinsä mädäntyneen aikuisen ihmisen ruumiinkappaleita niin kauas ettei mitään enää löydy

-Vaikka parin viikon kuluttua tapauksesta tulee kuluneeksi 20 vuotta, Aaltosen ruumiista on mitä suurimmalla todennäköisyydellä vielä jäljellä ainakin kallo, lonkkaluu, reisiluut, sääriluut, vyön solki, kenkien kumipohjat.

-Syy miksi poliisi lopetti etsinnät tuloksetta oli lopulta se ettei suomen lainsäädäntö vaadi ruumista jotta henkirikoksesta voidaan tuomita. Syyttäjällä oli tunnustus, sekä esitutkinta joka tuki tätä tunnustusta. Olisi ollut lopulta määrärahojen hukkaanheittämistä jatkaa etsintöjä. Ainoa ketä se enää liikutti oli lähiomaiset.

Eri lähteistä riippuen Johansson oli surmatyön tehdessään päihteiden vaikutuksen alaisena. Tätä on käytetty selityksenä siitä että surmapaikkaa ei varmuudella tiedä enää kukaan ja etsintäalue on aivan liian laaja. Omasta mielestäni selitys on huono. Surmapaikka on niillä suunnilla mihin Johansson on sen osoittanut, enää kaivataan asialle omistautunut ryhmä jolla riittää mielenkiintoa suorittaa vapaaehtoista paikkatutkimusta. Löytyisikö se täältä?


User avatar
härkä
Posts: 5973
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by härkä » Wed Aug 15, 2018 3:09 pm

`
Kiitos hyvästä tapauksen kuvauksesta.
Mielenkiintoa saattaa löytyäkin ja tuollapäinhän on ollut muitakin etsintojä.
Käsittääkseni Aaltosestakin on ollut väliin puhetta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen » Thu Aug 16, 2018 7:50 pm

Olen joskus miettinyt, että jospa Late ei ihan kaikkea kuitenkaan kertonut ja jätti ruumiin tarkan paikan näyttämättä ihan tarkoituksella. Hänhän kertoi tunnustettuaan murhan, ettei halua kertoa muuta kuin oman osuutensa tapauksesta. Jospa kaveri tekikin jotain, mitä Late ei voinut kertoa. Jos ruumis olisi löytynyt, kaveri olisi joutunut liriin.
Eikö Hejacissa muuten ole Lauri Johanssonista ketjua? Minulla on mielikuva, että olisin joskus Laten edesottamuksista kirjoittanut, mutta ehkä se on jäänyt haaveeksi.

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen » Fri Aug 17, 2018 10:13 am

Jatkan nyt paremmalla aikaa juttua:

Viltsun postauksessa lukee, että Aaltonen nousi Mellunmäen Kesoilin pihassa Johanssonin autoon. Aaltosen tyttären Petran mies (eräiden tietojen mukaan) kylläkin kuskasi Aaltosen Mellunmäen Nesteen kylmäasemalle, jossa late odotti häntä. Kun en asiaa tunne, ovatko nämä siis eri paikkoja?

Johansson näytti poliisille tuon paikan, josta ruumis piti löytyä. Sijainnista kerrottiin, että ensin ajettiin metsätietä ja sitten piti kävellä loppumatka metsikköön. Alueen kerrottiin olleen sellainen, ettei siellä ihmisiä liiku, mutta liikenteen äänet kuuluvat sinne läheiseltä tieltä.

Alibin Mika Lahtonen kävi Petra Aaltosen kanssa tuolla paikalla sen jälkeen, kun poliisit olivat paikan tutkineet ruumiskoiran ja kaivinkoneen kanssa mitään löytämättä. Tuolla paikalla on kaksi mäntyä vierekkäin, joiden alaosiin on maalattu punaiset, pitkulaiset läikät. Joissakin puissa oli tuolloin ollut sininen nauha. Petra epäili, josko nuo ovat poliisien merkintöjä.

Tästä haudan syvyydestäkin näkyy olevan erilaista tietoa. Tässä mtv:n jutussahan haudan kerrottiin olleen metrin syvyinen ja noin 1,5 m pitkä. Johansson oli kuitenkin kertonut Petralle, että Aaltosen ruumis on haudattu 2,5 metrin syvyyteen. Tätä poliisi ei uskonut, vaan oletti syystä tai toisesta, että hauta olisi noin 1,5 metrin syvyinen.
Nuo syvyydet tuntuvat oudoilta, oli asia sitten miten päin hyvänsä. Millä ihmeen keinolla Late on kaverinsa kanssa kaivanut tuollaisen montun metsäpohjaan? Metsäthän ovat yleensä täynnä juurakoita ja sinne on vaikeaa haudata kärpästäkään. Oli heillä tosin hyvät työkalut ilmeisesti, mutta Late ei varsinaisesti tuohon aikaan ainakaan näyttänyt miltään raskaan työn raatajalta.

Petra oli Lateen puhelinyhteydessä sen jälkeen, kun tämä oli tunnustanut tappaneensa Aaltosen. Late oli pyytänyt vielä, josko Petra voisi kirjoittaa hänelle vielä puhelun jälkeen ja näin oli tapahtunutkin. Late oli pyytänyt tekoaan anteeksi, mutta Petra oli sanonut, ettei hän voi sellaista anteeksi antaa. Petran suurin toive oli, että hänen isänsä saataisiin haudattua äidin viereen hautausmaalle.

Jos tuota aluetta haluaa joku mennä tutkimaan, mielestäni olisi pari mahdollisuutta löytää tuo paikka:
Joko ottaa yhteyttä Petra Aaltoseen ja kysyy, haluaisiko hän lähteä oppaaksi alueelle tai ottaisi yhteyttä Mika Lahtoseen, jos hän haluaisi opastaa sinne.
Epäilen kyllä vahvasti, ettei Aaltosen ruumis ole tuolla paikalla ehkä koskaan ollutkaan. Petra ei kaikilta osin myöskään tuntunut vakuuttuneen Laten antamista tiedoista.
Lahtonen kuvasi artikkelissaan aluetta suhteellisen suppeaksi (en nyt sanamuotoa tarkkaan muista, mutta kuitenkin niin, ettei olisi mahdottomuus löytää sieltä ruumista, jos se siellä olisi).

User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 » Fri Aug 17, 2018 1:54 pm

Queen wrote:
Fri Aug 17, 2018 10:13 am
Jatkan nyt paremmalla aikaa juttua:

Viltsun postauksessa lukee, että Aaltonen nousi Mellunmäen Kesoilin pihassa Johanssonin autoon. Aaltosen tyttären Petran mies (eräiden tietojen mukaan) kylläkin kuskasi Aaltosen Mellunmäen Nesteen kylmäasemalle, jossa late odotti häntä. Kun en asiaa tunne, ovatko nämä siis eri paikkoja?
Olisko tässä käynyt vain pieni käpy kun kaikki K-ryhmän omistamat Kesoilit muuttuivat Nesteiksi? Tiedä häntä, Mellunmäestä jokatapauksessa matkaan lähdettiin.
Queen wrote:
Fri Aug 17, 2018 10:13 am
Johansson näytti poliisille tuon paikan, josta ruumis piti löytyä. Sijainnista kerrottiin, että ensin ajettiin metsätietä ja sitten piti kävellä loppumatka metsikköön. Alueen kerrottiin olleen sellainen, ettei siellä ihmisiä liiku, mutta liikenteen äänet kuuluvat sinne läheiseltä tieltä. ?
Jotenkin olen saanut käsityksen että tuo metsäautotie päättyi tukkirekkoja varten tehtyyn kääntöpaikkaan; "silmukkaan". Surmatyötä ei tehty tuolla paikalla vaan muistaakseni nimenomaan Johanssonin sanoin "pienen vesakon keskellä". Tämä tukisi käsitystä puunkaadosta ja tukkirekoista.


Queen wrote:
Fri Aug 17, 2018 10:13 am
Alibin Mika Lahtonen kävi Petra Aaltosen kanssa tuolla paikalla sen jälkeen, kun poliisit olivat paikan tutkineet ruumiskoiran ja kaivinkoneen kanssa mitään löytämättä. Tuolla paikalla on kaksi mäntyä vierekkäin, joiden alaosiin on maalattu punaiset, pitkulaiset läikät. Joissakin puissa oli tuolloin ollut sininen nauha. Petra epäili, josko nuo ovat poliisien merkintöjä.
Mulla on sellainen käsitys että nämä siniset ja punaiset merkinnät puissa liittyy nimenomaan harvennukseen ja puunkaatoon; mitä kaadetaan, mitä ei ja missä menee kaatoalueen rajat.
Queen wrote:
Fri Aug 17, 2018 10:13 am
Tästä haudan syvyydestäkin näkyy olevan erilaista tietoa. Tässä mtv:n jutussahan haudan kerrottiin olleen metrin syvyinen ja noin 1,5 m pitkä. Johansson oli kuitenkin kertonut Petralle, että Aaltosen ruumis on haudattu 2,5 metrin syvyyteen. Tätä poliisi ei uskonut, vaan oletti syystä tai toisesta, että hauta olisi noin 1,5 metrin syvyinen.
Nuo syvyydet tuntuvat oudoilta, oli asia sitten miten päin hyvänsä. Millä ihmeen keinolla Late on kaverinsa kanssa kaivanut tuollaisen montun metsäpohjaan? Metsäthän ovat yleensä täynnä juurakoita ja sinne on vaikeaa haudata kärpästäkään. Oli heillä tosin hyvät työkalut ilmeisesti, mutta Late ei varsinaisesti tuohon aikaan ainakaan näyttänyt miltään raskaan työn raatajalta.
2,5m vaikuttaa hemmetin kovalle suoritukselle, puolitoista ehkä vähän uskottavammalta mutta tuskin metriä syvemmäs ollaan edes menty. Mukana oli pari lapiota, kirves ja harava, eli varmaan aika pintaan jäänyt. Ainakin olisi pitänyt jäädä jos tuohon metsäneläinten ruumiinhävittämiseen on uskominen. Kahdesta ja puolesta metristä ei supikoira enää ruumista kokonaan kaiva.
Queen wrote:
Fri Aug 17, 2018 10:13 am
Jos tuota aluetta haluaa joku mennä tutkimaan, mielestäni olisi pari mahdollisuutta löytää tuo paikka:
Joko ottaa yhteyttä Petra Aaltoseen ja kysyy, haluaisiko hän lähteä oppaaksi alueelle tai ottaisi yhteyttä Mika Lahtoseen, jos hän haluaisi opastaa sinne.
Epäilen kyllä vahvasti, ettei Aaltosen ruumis ole tuolla paikalla ehkä koskaan ollutkaan. Petra ei kaikilta osin myöskään tuntunut vakuuttuneen Laten antamista tiedoista.
Lahtonen kuvasi artikkelissaan aluetta suhteellisen suppeaksi (en nyt sanamuotoa tarkkaan muista, mutta kuitenkin niin, ettei olisi mahdottomuus löytää sieltä ruumista, jos se siellä olisi).
Minä uskoisin että Aaltonen kyllä löytyy jostain tuolta alueelta. Toki kaikki on aika puhdasta arvailua, mutta itse järkeilisin asian näin:

-Johansson oli surmannut jo aiemmin henkilön muutaman sadan metrin päässä tästä Osvaldin viimeiseltä leposijalta. Eli paikka oli toiminut jo kertaalleen samassa käyttötarkoituksessa ja tuntui ehkä "turvalliselta" uudelle surmalle. Lähialue on myös toiminut Johanssonin mukaan huumausaineiden metsäkätkönä, josta saattoi ehkä vetää johtopäätöksen ettei alue ollut viranomaisten tiedossa/ tarkkailussa. Miksi riskeerata ja tehdä surmatyö jossain uudella alueella, kun tiedossa oli ainakin yksi poliisin "tutkalta" pimennossa oleva paikka?

Muistaisin, että poliisi aikanaan löysi tuon mustan Audin, jonka kyydissä Aaltonen vietiin Öljytien varrelle ja suoritti siihen melko pitkään teknistä tutkintaa. Mikäli Aaltosen päähänammuttu ruumis olisi kuljetettu tuolla Audilla pois surmapaikalta olisi ollut todella haastavaa pakata ruumis/ tuhota mahdolliset jäljet ruumiista auton verhoiluista. Tiedä häntä, itse toistaiseksi kallistun siihen että siellä se Aaltonen vieläkin makaa.

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen » Sat Aug 18, 2018 9:07 am

Ehkä kirjoitin huonosti, koska ainakin osan Viltsu on väärin ymmärtänyt.

Otetaan uusiksi tuo paikkakuvaus. Johansson oli kertonut, että paikka on Sipoon ja Porvoon välissä. Ensin ajettiin metsäautotietä pitkin. Siitä oli kävelty metsään aukiolle, jossa surma tapahtui. Johansson sitten näytti paikan, mielestään siis oikean paikan. On tietysti mahdollista, että hän erehtyi, koska 10 vuodessa puut kasvavat ja maisema muuttuu.

En ole väittänytkään, enkä edes ajatellut, että Johansson olisi surmannut Aaltosen jossakin tien varressa, kääntöpaikalla tai kuljettanut häntä autolla. Auto tutkittiin todella. Mutta on tietysti mahdollista, ettei Johansson tarkoituksella näyttänyt sitä ihan oikeaa paikkaa, ehkä näytti oikean suunnan.

Itsekin mietin ainakin noiden punaisten merkkien osuutta puun kyljissä, että ehkä ne ovat merkkejä kaadettavista puista tai kaivuualueesta. Ne eivät ole pyöreitä punaisia merkkejä, joita usein näkee puiden kyljissä, vaan pitkulaisia alaosassa runkoa olevia.

Johanssonin uskoon tulo ja rikosten tunnustaminen asetti hänet itsensä kuumaan paikkaan. Hänet syrjäytettiin NBK:n presidentin paikalta, eikä varmasti ole hyvällä katsottu hänen tunnustuksiaan, sillä yksin hän ei ole surman aikaan toiminut. Siksi hän korostikin, ettei kerro kenenkään muiden tekemisistä, ainoastaan omistaan. Mukana ollutta Leinostakin hän selkeästi yritti suojella kertomalla, ettei Leinonen ollut mukana metsässä ampumisen aikana ja että ampuminen tuli Leinoselle yllätyksenä. Alibissa tätä Johanssonin tilannetta kuvattiin: Johansson on hengenvaarassa.

Poliisi siis pääsi tuolle mahdolliselle alueelle vasta 10 vuotta Aaltosen kuoleman jälkeen. Kevättalvella he aloittivat kaivaukset ja lopettivat ne toukokuun lopussa. Petra pääsi poliisin opastamana paikalle kesäkuun alussa. Silloin nuo punaiset merkit ja nauhat olivat yhä puissa. Kuvissa tuo alue on puiden ympäröimä aukio. Kuvissa näkyy myös kaadettuja puita. Merkkipuut ovat kuitenkin pystyssä.
Jos ajattelee, että kaksikko olisi kaivanut mahtavan kuopan haudaksi, olisiko se 10 vuodessa täyttynyt luonnon omin voimin niin, ettei sitä enää tunnistaisi entiseksi hautapaikaksi, siis jos eläimet olisivat vieneet ruumiin?

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen » Sat Aug 18, 2018 9:24 am

Lisään vielä, että jos hauta olisi ollut yli kaksi metriä syvä, millä Johansson ja Leinonen olisivat päässeet itse sieltä ylös. Ei voi pitää paikkaansa. Ehkä poliisi on päätellyt tuon puolentoista metrin syvyyden juuri esim. Johanssonin pituudesta ja mahdollisuudesta nousta kaivamastaan kuopasta.

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by Queen » Mon Aug 20, 2018 10:32 am

Laitan tähän samaan ketjuun hieman Lauri Johanssonin historiaa.

Ensimmäisen vankilatuomionsa Lauri Johansson sai 1982. Hänen elämäänsä on kuulunut huumekauppaa, ryöstelyä ja väkivalta- ja henkirikoksia. Hän on syntynyt Lapinjärvellä ja on jo 50 vuotta täyttänyt. Hänellä on vaimo ja poika.
Vuonna 1997 hän perusti Natural Born Killers -rikollisjärjestön.

Johanssonin auton alle viritettiin pommi 2001. Isku epäonnistui, sillä pommi laukesi liian aikaisin.

Johansson tuomittiin 6,5 vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta. Kaksi muuta sai saman pituisen rangaistuksen. Rikokset alkoivat selvitä puhelinkuuntelun perusteella. Huumeet tulivat Virosta. Kaksi henkilöä kävi asiaa Virossa järjestelemässä Johanssonin antamien ohjeiden mukaisesti. Virolainen rekkakuski toi amfetamiinia 5,2 kg autossaan Suomeen 15.10.2001.
Johansson kertoi erottaneensa kolme miestä NBK:sta. Kaksi heistä leikkasi itse pois pikkurillinsä ja kolmas vietiin metsään ja ammuttiin.

Huhtimo murhattiin

16.10.2001 katosi Sami Huhtimo. Poliisi alkoi heti epäillä, että NBK-järjestöllä oli tekemistä katoamisen kanssa. Epäiltiin, että Huhtimo olisi kenties halunnut erota NBK:sta, eikä tällainen ollut hyväksyttyä.
Johanssonin katsottiin olleen yksin vastuussa tästä Huhtimon murhasta ja hänelle luettiinkin elinkautinen.
Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan Johansson oli tekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla. Oikeudessa kuitenkin katsottiin, että hän teki surman vakaasta harkinnasta.
Johansson on aikanaan vapautettu armeijasta mielenterveydellisistä syistä ja samoista syistä hän sai myös eläkkeen. Ensimmäisen tuomionsakin Johansson sai "varttihullun" papereilla, mutta nyt Huhtimon henkirikoksen yhteydessä tällaista ei otettu huomioon.
Tuomioistuimen päätös ei ole kuitenkaan riippuvainen näistä lausunnoista, joten valituksista huolimatta Johanssonin elinkautinen jäi voimaan.

Johansson kiisti aluksi surmanneensakaan Huhtimoa, mutta hovioikeudessa hän tunnusti tekonsa. Hänen oli tehnyt jo mieli alioikeudessa tunnustaa, mutta päätti katsoa sitten, miten asia etenee. Porvoon käräjäoikeus tuomitsi Huhtimon murhasta elinkautiseen kaksi muutakin miestä, mutta hovioikeus vapautti heidät.

Johansson kielsi, että Huhtimon murhassa olisi ollut kyse tämän halusta erota järjestöstä. Hänen mukaansa asia meni niin, että Huhtimo oli lupautunut tiettyyn juttuun. Johansson kertoi jättäneensä kaverinsa levähdyspaikalle ja menneensä kahdestaan Huhtimon kanssa metsään kokeilemaan pistoolia. Siinä he sitten olivat kinanneet, että hoitaako Huhtimo lupaamansa homman eli erään henkilön tappamisen. Huhtimo ei halunnut ampua ko. henkilöä. Hän oli sanonut, ettei halua mitään pahaa kenellekään ja on menossa naimisiinkin.
Johansson kertoi, ettei varsinaisesti ollut päättänyt metsään mentäessä Huhtimon ampumista, joskin hän oli miettinyt, että siinä voi niinkin käydä, että vain toinen tulee sieltä takaisin.

Saastamoisen ja Aaltosen murhat

Uskoon Johansson tuli 2007. Tällöin hän tunnusti pimeinä olleet murhat: Pauli Saastamoisen murhan 1991 sekä Jari Aaltosen murhan 1998. Lisää rangaistusta ei tullut, koska elinkautinen oli jo menossa, joten nämä sisällytettiin aiempaan tuomioon.
Saastamoinen oli ammuttu ja upotettu Kotkan satama-altaaseen.

2009 Johansson hairahtui hetkeksi kaidalta tieltään ja oli kokeillut vankilassa huumeita. Hän kuitenkin kertoi päässeensä kokeilustaan yli ja jatkoi uskoonsa luottaen.
Johansson anoi 2016 hovioikeudelta ehdonalaiseen vapauteen pääsyä, mutta se evättiin. Mies oli silloin istunut 15 vuotta elinkautista.
Johansson anoi aikanaan pääsyä Vilppulan vara-/avovankilaan. Hän oli jopa hommannut itselleen koulutuksen Keuruulta. Koulutus olisi ollut opiskelua seurakunnan työntekijäksi. Johansson oli opiskellut ylioppilaaksi vankilassa. Hän ei päässyt Vilppulaan, mutta hänet siirrettiin 2014 Kuopiosta Naarajärven avovankilaan.

Siellä sattui episodi, että Johansson oli itse vähentänyt hänelle kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön määrättyjä lääkkeitä. Se oli vikatikki, sillä mies sekosi täysin sukkiinsa. Hänet kärrättiin psykiatriseen hoitolaitokseen ja lääkitys pantiin kohdalleen. Hän kertoi tästä ajasta, että yksi kuukausi katosi täysin hänen elämästään ilman, että hän siitä mitään muistaisi. Hän kuitenkin pääsi palaamaan hoitojakson jälkeen Naarajärvelle.

Johansson on vankeutensa aikana käynyt kertomassa uskostaan eri puolilla Suomea.

Noita tunnustuksia kun ajattelee, ne kaiken kaikkiaan olivat hyvin järkevä teko sikälikin, että tuomiot niputettiin yhteen, jolloin istuttavaa ei tullut lisää. Paha juttu olisi ollut, jos Johansson ei olisi tunnustanut kahta murhaa lisää. Hän olisi aikanaan vapautunut elinkautisesta ja jos sen jälkeen olisikin saatu selville nämä myöhemmät murhat, olisi jälleen tuomioksi tullut elinkautinen.

Sitä en epäile, etteikö Johansson olisi ihan todella uskossa. Mielestäni hän kertoo asioistaan mm. Alibin palstallaan sen laatuisesti, että hän on todella miettinyt uskonasioita syvällisesti. Hänen äitinsä olikin toivonut ja rukoillut, että poika jättäisi rikokset ja tulisi uskoon. Sitä Johansson surikin, ettei äiti tullut elinaikanaan tätä iloa kuulemaan.

Edit. Vuosilukuja saa sorvata yhtenään. Jospa ne nyt olisivat jo oikein.

User avatar
will
Posts: 2220
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by will » Mon Aug 20, 2018 1:03 pm

Viisi kilometriä öljytietä Kulloon kotituvan pihasta Nikkilään päin:
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... %3A1%7D%5D

Viisi kilometriä linnuntietä Kulloon kotituvan pihasta öljytien varteen Nikkilään päin:
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... %3A1%7D%5D

Metsätien päästä autolla alas, mistä edelleen pääsee kävellen alarinteeseen, paikkaan, jonka vieressä on hakkuuaukea. Matkaa on Kulloon kotituvalta linnuntietä 4,9km, autolla 5,7km.
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... A100%7D%5D
Olisiko auto ollut viimeisen kuvan pisaran kohdalla?

OT. Maailma on pieni. Murha-ase, Glock pistooli sanottiin varastetuksi Helsinki Shooting Clubilta. Olen ampunut siellä Glockilla tauluun varkautta edeltäneellä vuosikymmenellä, ehkä on ollut sama asekin. Moni jakanee kokemuksen.

User avatar
viltsu81
Posts: 40
Joined: Thu Jan 17, 2013 1:25 pm

Re: Jari Osvald Aaltonen, Porvoo 1998

Post by viltsu81 » Mon Aug 20, 2018 7:03 pm

Ihan mielenkiintoinen ehdotus. Googlen street view:sta poiketen tuo soratie on muistaakseni nyt aidattu kahdella kivenjärkäleellä joiden välissä roikkuu uutuuttaan kiiltelevä ketju. Pitääpä ajaa tuosta joku päivä ohi ja ottaa muutama kuva.

Oma veikkaukseni oli tuosta tiestä Sipoon keskustaa kohti n. 100 metriä ja oikealle juuri ennen rautatienylitystä. Sieltä löytyy kaksikin kääntöpaikkaa joista ainakin toinen näyttää 2009 satelliittikuvan mukaan oudosti myllätyltä.

Jos tuo Will:in ehdottama paikka olisi nyt ajatuksena se Osvaldin surmapaikka, missä siinä tapauksessa Huhtimo olisi surmattu? Näillä paikoillahan ei ilmeisesti ole etäisyyttä kuin muutama sata metriä?

Post Reply