Lohja, Routio - Henkirikos 23.4.2018

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Lohja, Routio - Henkirikos 23.4.2018

Post by -Uta- » Sat May 12, 2018 5:22 pm

Erokriisiin joutunutta miestä epäillään ex-vaimonsa ampumisesta - uhri konttasi rappukäytävään ja kuoli: ”Oli niin monta osumaa, ettei voinut tehdä mitään”
www.iltalehti.fi/kotimaa/201805122200936559_u0.shtml
Lauantai 12.5.2018 klo 11.02

Kuoleva nainen pääsi asunnosta porraskäytävään, mutta ampumahaavoja oli liikaa.
- Lohjan Roution henkirikos etenee piakkoin syyteharkintaan.
- Tutkintaa johtavan rikoskomisarion mukaan mahdollinen motiivi teolle on aviokriisi. Mies oli saanut maaliskuussa käräjäoikeuden päätöksen avioerosta.
- Mies surmasi ex-vaimonsa kerrostalossa useammalla pistoolinlaukauksella.

Poliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan henkirikoksesta, joka tapahtui Lohjan Routiolla 23. huhtikuuta.
Vuonna 1957 syntynyt naisuhri menehtyi kerrostalon rappukäytävään aamulla kello 10 jälkeen, kun epäilty, vuonna 1952 syntynyt mies oli ottanut luvallisen pienoispistoolinsa ja avannut tulen.
Epäilty tekijä on tutkintavankeudessa käräjäoikeuden päätöksellä.

"Yritti pakoon"
Miehen tekoa edelsi avioero, joka oli astunut voimaan käräjäoikeuden päätöksellä maaliskuun 5. päivänä. Poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Rauli Salonen ei kerro epäillyn henkilötietoja, mutta avaa surmatapauksen taustoja. Siinä oli useampaankin kertaan selvitelty omaisuuden jakamista ja asunnon myyntiä. Sellaisilla asioilla puoliso oli nytkin tullut. Oli tullut riitaa, ja mies oli päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että oli useammalla laukauksella ampunut ex-puolisoaan, Salonen sanoo. Uhri löytyi verisenä kerrostalon porraskäytävästä. Salosen mukaan hoitohenkilöstö tuli paikalle nopeasti. Sivulliset olivat kuulleet naisen avunhuudot ja soittaneet hätäkeskukseen. Auttaminen ei kuitenkaan ollut enää mahdollista.

Ampuminen tapahtui asunnossa. Hän yritti pakoon ja pääsi rappukäytävään, mutta oli niin monta osumaa, ettei voinut tehdä mitään. Ampujan kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti ja vaarattomasti. Käräjäoikeus on vanginnut miehen todennäköisin syin epäiltynä. Salosen mukaan avioeroon liittyviä riitoja oli ollut jo jonkin aikaa. Epäillyllä ei ole aiempaa rikoshistoriaa.
Hän ei kiistä sitä, että tällainen olisi tapahtunut. Rikosnimike on tappo. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi erityistä raakuutta tai suunnitelmallisuutta. Syytteennoston määräpäivä on kesäkuun lopulla. Poliisin mukaan esitutkinta on pääosin tehty, mutta odottaa vielä esimerkiksi teknisen tutkinnan lausuntoja.

SOLMU SALMINEN
solmu.salminen@iltalehti.fi


User avatar
-Uta-
Posts: 2494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Lohja, Routio - Henkirikos 23.4.2018

Post by -Uta- » Mon May 28, 2018 10:44 am

Mies vangittiin epäiltynä ex-vaimonsa taposta Lohjalla – tekovälineenä pienoispistooli
https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli ... ovalineena
27.4.2018

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi torstaina lohjalaismiehen epäiltynä 61-vuotiaan naisen taposta. Tekovälineenä viime maanantaina oli poliisin mukaan käytetty pienoispistoolia.
Nainen löydettiin Roution Salmenmäentiellä olevan kerrostalon rappukäytävästä vakavasti loukkaantuneena aamukymmenen jälkeen. 65-vuotias mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä.
Vangittu mies ja menehtynyt nainen ovat poliisin mukaan olleet aviopari, kertoo Länsi-Uusimaa.

Miehellä on ollut voimassa oleva pistoolin hallussapitolupa. Rikoksesta epäillyllä ei ole aiempaa rikostaustaa.

User avatar
-Uta-
Posts: 2494
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Lohja, Routio - Henkirikos 23.4.2018

Post by -Uta- » Wed Feb 13, 2019 12:40 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/96a6 ... de39c3050a
11.2.2019 klo 21:57

Eläkeläismiehelle kymmenen vuotta vankeutta vaimonsa taposta
- omaiset olivat varoittaneet uhria: älä mene sinne

- Teon taustalla oli aviomiehen mustasukkaisuus.
- 66-vuotiasta miestä ei ole aiemmin mistään rikoksesta tuomittu.
- Puolisoon kohdistunut väkivalta oli ollut aiemmin henkistä.
- Aviomies oli vahtinut tarkkaan naisen menemisiä ja soittanut aina perään.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei löytänyt teosta mitään lieventäviä piirteitä, pikemminkin ankaroittavia. Käräjäoikeus tuomitsi 66-vuotiaan Sakari Oiva Kalervo Katajan taposta kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Image
Henkirikos sattui tässä talossa kesken arkisen keskiviikon. Antti Nikkanen

Rikos tapahtui viime vuoden huhtikuun 23. päivä Lohjan Routiossa sijaitsevassa kerrostalossa. 45-vuotta yhdessä olleet puolisot olivat jo muodollisesti eronneet. Vaimo pelkäsi ja oli viettänyt kahteen otteeseen aikaa turvakodissa. Nainen oli kuitenkin tullut kohtalokkaana aamuna vapaaehtoisesti miehen asuntoon selvitelläkseen muun muassa avioeron ositusta. Hänen piti saada asunnosta myös eräitä tavaroita. Ystävät ja sisarukset olivat varoittaneet 62-vuotiasta naista. Hänen ei olisi pitänyt näiden mielestä mennä entisen miehensä luokse yksin tai ilman viranomaisia.
Huolta lisäsi se, että nainen oli kertonut läheisilleen, että miehellä oli aseita.

”Uuden kumppanin” soitto
Nainen saapui asuntoon aamulla. Kataja oli kertomansa mukaan laittanut häntä varten kahvipöydän.
Oikeudenkäynti oli osin salainen. Kaikki yksityiskohdat tai teon vaikuttimet eivät siten ole tiedossa. Tiedossa on kuitenkin, että kello 10:03:55 naisen kännykkään tuli puhelu, joka kesti vain kuusi sekuntia. Sakari Katajan mukaan soittaja oli vaimon ”uusi henkilö” tai ”kumppani”. Hyvin pian tuon puhelun jälkeen Sakari Kataja ampui naista kohti seitsemän kertaa. Hän käytti .22 kaliberin pienoispistoolia. jonka piippuun oli ruuvannut äänenvaimentimen. Luodeista viisi osui. Laukaukset suuntautuivat selkäpuolelta naisen ylävartaloon.

Uhri yritti panna vastaan
Ennen laukauksia nainen oli kamppailut entisen miehensä kanssa. Siitä todistivat muun muassa aseen tähtäimestä eritetty DNA-löydös. Viime vaiheessa nainen yritti pakoon asunnosta. Hän pääsi portaikkoon, mutta tuupertui sinne. Sattumalta portaikossa oli ollut töissä juuri tuolloin siivooja. Hän oli kuullut kovaääniset avunhuudot. Huutoja oli ollut monta. Paikalle rynnännyt siivooja tapasi uhrin asunnon oven edessä hissin vieressä. Nainen oli ollut vatsallaan, hänen kätensä oli ollut kasvojen alla. Paikalle saapui kohta myös talossa asuva rouva, joka tunnisti heti (entisen) naapurinsa. Siivooja soitti kertomansa mukaan välittömästi hätäkeskukseen. Tuo puhelu käytiin kello 10:12:40.
Molempien naisten ollessa uhrin luona rapussa he kuulivat sisältä asunnosta oven sulkeutuvan.

”Mummua ei enää ole”
Samaan aikaan, kun siivooja soitti hätäkeskukseen, soitti Sakari Kataja pojalleen. Hän kertoi tälle tehneensä typeryyksiä. Poika soitti heti tuon puhelun jälkeen hätäkeskukseen ja totesi isänsä ilmeisesti tehneen lopullisen ratkaisun. Kataja oli ollut kohta uudelleen poikansa kanssa puhelinyhteydessä. Tuossa puhelussa hän totesi, että ”mummua ei enää ole”.
Poliisi otti Sakari Katajan kiinni hetkeä myöhemmin. Kataja ei tehnyt vastarintaa. Poliisi takavarikoi myös teossa käytetyn aseen.
Elotonta uhria yritettiin elvyttää rappukäytävässä. Se oli jo myöhäistä. Hänet todettiin kuolleeksi.

Väittää ettei muista
Länsi-Uudenmaan poliisi tutki tekoa murhana teon raakuuden vuoksi. Poliisin nimikkeet eivät sido syyttäjää. Sakari Kataja saikin vastattavakseen tapposyytteen. Oikeudessa kataja kiisti tapon. Hän on mielestään syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Kataja vetosi siihen, että on auttanut asian selvittämisessä jo tuoreeltaan tapahtumapaikalla. Samoin hän vetosi siihen, ettei ole aiemmin rikoksiin syyllistynyt, kyse oli ollut vain yksittäisestä hetkestä ja että hän on jo iäkäs.
Katajan mukaan hän ei muista ampumisesta mitään. Hänen viimeinen muistikuvansa on puhelusta ja siitä, että puhelun jälkeen hänen vaimonsa oli kehaissut jotakin.

Tapasi jo teininä
Sekä poliisikuulusteluissa että oikeudessa Kataja myönsi, että oli ollut vaimostaan mustasukkainen. Mustasukkaisuus oli Katajan mukaan varsinaisesti alkanut 1990-luvulla vaimon oltua Siuntion kylpylässä juhlissa. Hänen oli kertomansa tuolloin pitänyt hakea vaimo juhlista pois. Kataja kiisti koskaan lyöneensä vaimoaan. Hänestä olikin ollut loukkaavaa, kun hänen vaimonsa oli passittanut erään kerran hänet ”Lyömätön Linja” -tapaamisiin. Katajan mukaan hän ei eron jälkeen enää seurannut tai vahtinut vaimoaan. Todistajat kertoivat toista. Oikeudessa todistajana puhuneet uhrin sisaret ja läheisin ystävä kuvailivat Katajan suhdetta vaimoonsa erittäin mustasukkaiseksi.
Pariskunta oli ollut yhdessä suurimman osan elämäänsä. Vaimo oli tavannut tuolloin parikymppisen Katajan ollessaan vasta 16-vuotias.

Tarkkaili myös nukkumista
Todistajien mukaan Katajan mustasukkaisuus ilmeni henkisenä väkivaltana ja kontrollointina. Kataja saattoi esimerkiksi soittaa kerta toisensa jälkeen vaimonsa perään, vaikka tämä oli ollut tavanomaisella vierailuilla tai hoitanut arkisia askareita. Kataja oli epäillyt ja uskonut vaimostaan kaikenlaista. Hän oli jopa päätellyt tämän nukkuma-asennoista, onko tällä muita miehiä. Uhrin parhaan ystävän mukaan Kataja oli epäillyt, että vaimolla olisi ollut suhde hänen miehensä kanssa heidän ollessaan kolmistaan. Mikään ei ystävän mukaan kuitenkaan pitänyt paikkaansa. 61-vuotiaaksi eläneellä naisella ei ollut ulkopuolisia suhteita avioliiton aikana.

Halusi erota sovussa
Paras ystävä lisäsi, että hyviäkin vuosia oli pariskunnalla ollut. Alkuvaiheessa hän oli suhtautunut Katajan mustasukkaisuuteen hyväntahtoisesti, koska ystävä kuitenkin halusi jatkaa yhdessä miehen kanssa. Ystävän mukaan vaimo halusi erota Katajasta sovussa. Hän halusi järjestää asiat ja oli ollut huolissaan miehestä. Samaan aikaan nainen oli kuitenkin myös pelännyt Katajaa. Pelkoa lisäsi se, että hän tiesi tällä olevan aseita.

Syyntakeinen

Käräjäoikeus passitti Katajan viime kesänä oikeuslääketieteelliseen mielentilatutkimukseen. Lääkärit totesivat Katajan olleen tekoaikaan syyntakeinen eli täysissä järjissään. Käräjäoikeus tuomitsi hänet sen mukaan.
Oikeuden mukaan rikos on syytteessä kuvatulla tavalla tappo.
Teossa oli tiettyä suunnitelmallisuutta. Katajan oli pitänyt hakea pistooli asekaapista, ladata se ja kiinnittää äänenvaimennin kiertämällä piippuun. Oikeuden mukaan teossa ei ole piirteitä, joiden mukaan rangaistusta voitaisiin lieventää. Pikemminkin teossa on rangaistusta ankaroittavia piirteitä. Toisaalta Kataja ei tekonsa jälkeen pakoillut vastuuta ja hän on selvittänyt tapahtumia. On niin ikään totta, että hän on jo iäkäs henkilö joka ei ole aiemmin rikoksiin syyllistynyt.

Käräjäoikeus katsoo, että kohtuullinen ja oikeudenmukainen rangaistus taposta on kymmenen vuotta vankeutta. Pojalleen Katajan tulee korvata hautauskulujen ohella 2500 euroa kärsimyksestä. Toiselle pojalle hänen tulee korvata kuolemantapauksen aiheuttamasta järkytyksestä 8000 euroa. Samoin hänen tulee maksaa uhrinsa sisarelle 3500 euroa korvauksena loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä Ruger-merkkinen pienoispistooli patruunoineen ja vaimentimineen tuomittiin valtiolle menetetyksi.
Ase oli ollut luvallinen.

Iltalehti on kertonut teosta ja välituomiosta aiemmin.

Petri Elonheimo /IL

User avatar
härkä
Posts: 6118
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Lohja, Routio - Henkirikos 23.4.2018

Post by härkä » Wed Feb 13, 2019 5:07 pm

Pariskunta oli ollut yhdessä suurimman osan elämäänsä. Vaimo oli tavannut tuolloin parikymppisen Katajan ollessaan vasta 16-vuotias.
^yltä.

Joskus tuollainen riippuvuus kummastuttaa.
Mustasukkaisuus saanut aikaan äärimmäisiä reaktioita , jos vaimon nukkuma-asentokin on tutkittu.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply