Henkirikos Kiuruvedellä 28.12.2017

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Henkirikos Kiuruvedellä 28.12.2017

Post by -Uta- » Fri Dec 29, 2017 11:48 pm

Henkirikos Kiuruvedellä
http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista ... anguage=fi

29.12.2017
Itä-Suomi
Hätäkeskukseen tehtiin torstaina (28.12.2017) klo 23.31 aikaan ilmoitus, että naishenkilö on joutunut väkivallan uhriksi Kiuruvedellä. Uhri menehtyi ensiavusta huolimatta tapahtumapaikalla saamiinsa vammoihin.
Poliisi tutkii tapausta henkirikoksena. Väkivallanteko tapahtui yksityisasunnossa, kerrostalossa.
Tapahtuman yhteydessä poliisi on ottanut kiinni rikoksesta epäiltynä 39 -vuotiaan kiuruvetisen mieshenkilön.
Esitutkinta on alkuvaiheessa ja jatkuu taktisella sekä teknisellä tutkinnalla.


User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Henkirikos Kiuruvedellä 28.12.2017

Post by -Uta- » Fri Dec 29, 2017 11:55 pm

Taposta epäillyllä miehellä on rankka rikostausta
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kiu ... 5#cxrecs_s
29.12.2017 16:26

Kiuruvedellä taposta epäillyllä miehelle on erittäin rankka rikostausta. Poliisi epäilee kiuruvetisen 39-vuotiaan miehen tappaneen naisen kerrostaloasunnossa Kiuruvedellä perjantain vastaisena yönä.

Savon Sanomien tietojen mukaan mies on vuosia sitten aiemmin tuomittu henkirikoksesta ja hän sovitti silloin vankeusrangaistuksensa vankilassa. Vapautumisensa jälkeen mies on kuitenkin tuomittu useita kertoja erilaisista uusista väkivallanteoista ja häiriökäyttäytymisestä.

Aiemmin tänä vuonna mies muun muassa hyökkäsi poliisipartion kimppuun. Poliisien käyttämä etälamautin ei tehonnut mieheen, vaan konstaapelit joutuivat taltuttamaan hyökkääjän oc-sumuttimella. Mies on myös useilla muilla kerroilla lyönyt tai uhannut paikallisia asukkaita tai paikalle hälytettyjä viranomaisia.

Nyt poliisi epäilee miestä taposta ilmi tulleen henkirikoksen vuoksi. Hätäkeskukseen ilmoitettiin torstain ja perjantain välisenä yönä ennen puolta yötä, että nainen on joutunut väkivallan kohteeksi asunnossa Kiuruvedellä.
Paikalle hälytettiin poliisit ja ensihoitajat. Naista yritettiin elvyttää, mutta se ei enää auttanut.

Asta Tenhunen

---

Taposta epäilty vangittiin oikeudessa - uhri oli miehen naisystävä
Pohjois-Savon käräjäoikeus Iisalmessa vangitsi henkirikoksesta epäillyn miehen poliisin esityksestä.
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Tap ... vä/1088790
29.12.2017 17:17

User avatar
itäviitta
Posts: 479
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Henkirikos Kiuruvedellä 28.12.2017

Post by itäviitta » Tue Jan 02, 2018 7:46 pm

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018010 ... 4_u0.shtml

Kumpikin henkirikos uutenavuotena: Naisentappaja iski toistamiseen - uhrina jälleen seurustelukumppani
Tiistai 2.1.2018 klo 19.23
Naisystävänsä taposta vangittu kiuruveteläismies on myöntänyt tekonsa. Hänen aiempi seurustelukumppaninsa koki saman kohtalon uutenavuotena vajaat 20 vuotta sitten.

Kiuruvedeltä kotoisin ollut nainen kuoli väkivallan uhrina miesystävänsä asunnossa uudenvuoden alla.
Käräjäoikeus on vanginnut lukuisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneen 39-vuotiaan miehen jälleen taposta epäiltynä.
Mies tappoi aiemman naisystävänsä uutenavuotena 1999.
Henkirikos tapahtui tuolloinkin miehen asunnossa.
Henkirikoksesta sekä lukuisista vakavista väkivaltarikoksista tuomittu kiuruveteläinen mies on jälleen vangittuna. Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi 39-vuotiaan miehen viime perjantaina todennäköisin syin epäiltynä naisystävänsä taposta.
Henkirikos oli tapahtunut edellisiltana vähän ennen puoltayötä epäillyn asunnossa, missä uhri oli käymässä.

Soitto asunnosta

Poliisi vahvistaa, että epäilty soitti itse hätäkeskukseen ja ilmoitti tapahtuneesta. Ambulanssimiehistön elvytysyritykset eivät kuitenkaan enää auttaneet. Uhri menehtyi asunnossa.
Poliisi arvelee, että rikos oli tapahtunut vain vähän ennen hätäpuhelua. Asunnossa ei tekohetkellä ollut muita kuin epäilty ja uhri. Epäilty otettiin kiinni paikan päältä.
- Epäiltyä on kuulusteltu ja hän on alustavasti myöntänyt tekonsa, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Veli Pallonen Itä-Suomen poliisista.
- Motiivi on vielä auki, kuulustelut jatkuvat, hän sanoo.
Pallonen ei paljasta uhrin surmatapaa, mutta kertoo, että tekoväline on poliisin hallussa.

Epäillyllä on erittäin väkivaltainen rikostausta muun muassa lukuisista pahoinpitelyistä, törkeästä pahoinpitelystä, tapon yrityksestä ja taposta.
Mies surmasi aiemman naisystävänsä Kiuruvedellä uudenvuodenyönä 1999. Tuolloin 20-vuotias mies tappoi asunnossaan naisopiskelijan kylmäverisesti perhosveitsellä. Hän kuljetti ruumiin sadan kilometrin päähän Pyhännälle ja hautasi sen lumeen yhdessä tuolloin 15-vuotiaan uuden tyttöystävänsä kanssa.
Henkirikos paljastui kuukauden kuluttua, kun mies puukotti Kiuruveden keskustassa toista miestä kaulaan. Kun puukottaja saatiin kiinni, hän kertoi naisen surmasta ja osoitti poliiseille ruumiin kätköpaikan.
Mies tuomittiin käräjäoikeudessa 11 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen.

Uhoa sivuilla

Epäilty on uhonnut ja esiintynyt uhmakkaasti muun muassa Facebookissa. Vielä surmaviikolla hän päivitti sivuilleen kuvan, jossa hän toivottaa hyvää joulua kommandomaski päässään ja kädessään rynnäkköase.
Uutta henkirikosta tutkiva poliisi sanoo olevansa hyvin tietoinen epäillyn toimista.
- Hänen käytöksensä on ollut hyvin aggressiivinen poliisiakin kohtaan, rikoskomisario Veli Pallonen toteaa.
Miehen joulutervehdyksessä esittelemä ampuma-ase oli kuitenkin poliisin mukaan muovinen leikkiase. Epäillyn hallusta ei löytynyt oikeita ampuma-aseita.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
-Uta-
Posts: 2477
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Henkirikos Kiuruvedellä 28.12.2017

Post by -Uta- » Wed Apr 10, 2019 10:01 am

”Antikristuksen vallassa olevaa naista saa lyödä” - Kiuruveden pistinmurhan uhri oli kertonut peloistaan tyttärilleen
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0ca9 ... b7a5e5d1bb
Eilen klo 22:18

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli toissa uutena vuotena tapahtunutta veritekoa 12 ja puoli tuntia mutta päätyi lopulta samaan tulokseen kuin Pohjois-Savon käräjäoikeus.
- Hovioikeus vahvisti Petri Tapani Kankaanpään murhatuomion.
- Rangaistus on elinkausi vankeutta.
- Itse teko oli nopea, mutta oikeudessa kuultiin kuinka Kankaanpää oli kerta toisensa jälkeen pahoinpidellyt ja uhannut tappaa seurustelukumppaninsa.

Image
Tekovälineenä toimi miehen koriste-esineenä käyttämä ”taisteluveitsi” eli ilmeisesti pistin. Kuvituskuva. AOP

40-vuotiaan Kankaanpään ja häntä runsaat 20 vuotta vanhemman naisen suhde alkoi vuoden 2017 alussa. Suhde oli naisen tyttären mukaan väkivaltainen alusta saakka. Nainen oli useita kertoja paennut Petri Kankaanpäätä ja tämä oli toistuvasti pahoinpidellyt naista.
Kankaanpää oli esittänyt myös tappouhkauksia - ”haluatko monttuun nyt vai myöhemmin” -tyylillä. Kankaanpää oli vain noin kuukautta ennen murhaa tuomittu avovaimonsa pahoinpitelystä sakkoihin. Nainen ei uskaltanut todistaa miestään vastaan.
Nainen vietti useita viikkoja Oulun turvakodissa. Hänellä oli muutakin kuin omakohtaista syytä pelätä Kankaanpäätä, sillä hän tiesi tämän aiemmin (uutenavuotena 1999) tappaneen silloisen naisystävänsä. Lopulta nainen palasi Kankaanpään luo Kiuruveden keskustassa sijaitsevaan asuntoon. Naisen piina jatkui.

Luki Raamattua loppupäivän
Oikeudessa uhrin tyttäreltä kuullun mukaan Kankaanpää oli ollut seurusteluaikaan vainoharhaisen uskonnollinen. – Antikristuksen vallassa olevaa naista saa lyödä, oli hän huutanut. Tuolloin Kankaanpää oli lyönyt todistajan äitiä korvaan. Poski oli ollut turvoksissa ja mustana. 61-vuotias nainen oli lepyttänyt Kankaanpäätä lukemalla Raamattua koko loppupäivän. Ilmeisesti Kankaanpäätä lepyttääkseen nainen otti esille myös ajatuksen mennä naimisiin. Vähän ennen henkirikosta he olivat hankkineet avioliittoa varten tarvittavat paperit. Petri Kankaanpää tappoi 28. joulukuuta 2017. Hän oli napannut seinältä koriste-esineenä käyttämänsä ”taisteluveitsen” eli ilmeisesti pistimen. Tuolla pistimellä Kankaanpää iski uhriaan ensin kylkeen ja sitten selkään.

Kumpikin oli tappava
Nainen kykeni viimeisillä voimillaan pakenemaan asunnosta. Hän anoi armoa huutaen (Kankaanpään kertoman mukaan) ”Petri Tappaa!”. Kankaanpää veti uhrinsa takaisin asunnon eteiseen. Sitten hän soitti hätäkeskukseen ilmoittaen lyöneensä pistimellä naisystäväänsä. Kesken kaiken Kankaanpää kuitenkin katkaisi puhelun. Hätäkeskuspäivystäjä ei saanut suoralta kädeltä tietoonsa, mistä soitto tuli.
Apu olisi todennäköisesti tullut joka tapauksessa liian myöhään, sillä oikeudessa todetusti kumpikin isku oli ollut tappava.

Suuri kokoero
Syyttäjä vaati Kankaanpäälle rangaistusta murhasta. Syyttäjän mukaan teko oli ollut harkittu. Siitä todistavat lukuisat aiemmin lausutut tappouhkaukset. 61-vuotias naisystävä oli kertonut tappouhkauksista tyttärilleen sekä muillekin ihmisille. Syyttäjä otti esiin myös osapuolten ikä- sekä kokoeron. Naisella ei ollut fyysisesti mitään mahdollisuutta Petri Kankaanpäätä vastaan.

Kankaanpää myönsi tapon mutta kiisti murhan. Teko ei hänen mukaansa ollut suunnitelmallinen. Seurustelukumppani oli Kankaanpään mukaan keksinyt tyttärilleen mustasukkaisuuskuvion huomiota saadakseen. Kankaapään mukaan hän oli sanonut naiselle, että tämän tarvitsee vain sanoa, niin hän lähtee suhteesta.

”Oikeastaan sankari”
Tekopäivänä ei Kankaanpään mukaan ollut ollut mitään sen kummempaa riitaa. Suhde oli kuitenkin ollut ”epämääräinen ja sekava”. Tuon vuoden aikana oli ”tapahtunut omituisia asioita”. Poliisin alustavassa puhuttelussa Kankaanpää oli todennut, että ”se oli vaan pakko tehdä”. Kankaanpää oli maininnut, että ”toiminta oli ollut epämääräistä” hän oli ollut ”omasta mielestään oikeastaan sankari”. Käräjäoikeudelle Kankaanpää selitti, että oli sankari-lauseellaan tarkoittanut, että oli yrittänyt omalta osaltaan saada suhteen toimimaan.

Uhkasi lääkäriä
Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoo viime toukokuussa antamassaan tuomiossa, että Kankaanpään teko ei ollut perusmuotoinen tappo vaan murha. Käräjäoikeus tuomitsi Kankaanpään elinkaudeksi vankilaan. Elinkautiseen rangaistukseen yhdistettiin myös muita rikoksia. Tuomionsa jälkeen Kankaanpää oli muun muassa uhannut Kuopion vankilan lääkäriä tyyliin ”Haluaako lääkäri kuolla?” Käräjäoikeus toteaa, että osapuolten suhde oli ollut väkivaltainen ja että suhteessa oli ollut alistamista. Todistajat olivat kertoneet myös useista tappouhkauksista, jotka asianomistaja oli ottanut tosissaan. Petri Kankaanpää ei tyytynyt käräjäoikeuden tuomion vaan valitti Itä-Suomen hovioikeuteen vankilasta käsin.

Väitti uhrin liioitelleen
Valituksessaan Kankaanpää katsoi, ettei ollut syyllistynyt murhaan vaan tappoon. Tekoon ei ollut liittynyt minkäänlaista ennakkoharkintaa. Tilanteessa oli ollut ”jonkinlaista riitaa, joka oli johtanut lyönteihin”. Kankaanpään mukaan hänellä ei ollut ollut sitkeää surmaamistarkoitusta. Hän oli lyönyt seinältä ottamallaan veitsellä kiihtymystilassa. Teon vaikuttimena olivat suhteen päättymiseen johtaneet seikat. Hän ei ollut uhkaillut asianomistajaa, ja jos hänen näytettäisiin uhkailleen, niin kyse oli ollut ainoastaan pahoinpitelyiden yhteydessä tehdyistä uhkauksista. Kankaanpään mukaan asianomistaja oli (eläessään) liioitellut uhkauksia. Kankaanpää otti esille myös sen, että oli soittanut hätäkeskukseen.

Hallitsi pelolla
Hovioikeus järjesti asiassa uuden pääkäsittelyn. Tuo istunto kesti peräti 12 tuntia 25 minuuttia. Kirjallisen ratkaisunsa hovioikeus antoi kuluvan viikon tiistaina. Teko on murha. Hovi vahvisti elinkautisen vankeustuomion. Perusteluinaan hovioikeus otti esiin aiemmat tappouhkaukset. Uhkauksia ei lievennä se, että ne ovat pääosin lausuttu pahoinpitelyiden yhteydessä. Hovioikeus katsoo, että uhkaukset olivat liittyneet siihen, että nainen halusi muuttaa omaan asuntoon, mitä Kankaanpää ei hyväksynyt. Hovioikeuden mukaan Kankaanpää oli väkivallalla ja uhkauksin pyrkinyt hallitsemaan asianomistajaa. Asianomistaja oli pelännyt henkensä edestä. Nainen oli pitänyt uhkauksia todellisena, ja oli siksi niistä kertonut tyttärilleen sekä muille. Merkittävää on myös se, että muutkin olivat pelänneet naisen hengen puolesta. Nainen oli useita kertoja paennut mutta aina palannut Kankaanpään luo. Miestä hän ei uskaltanut pelkonsa vuoksi jättää.

Petri Elonheimo /IL

Post Reply