Porvoo. Epäilty perhesurma+ mahd. itsari HKI 18.11.21

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7574
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Porvoo. Epäilty perhesurma+ mahd. itsari HKI 18.11.21

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008415457.html
Äidin ja lapsen epäillään joutuneen murhatuiksi Porvoossa, isä löytyi kuolleena Helsingistä – aamun kuolon­kolari osana tutkintaa
Poliisi tutkii kaksoismurhaa Porvoossa. Myös Helsingissä tapahtunut kuolonkolari kytkeytyy tutkintakokonaisuuteen.

Helsingin Kyläsaaressa tapahtui torstaina aamulla kuolonkolari, joka liittyy kokonaisuuteen.
Image

POLIISI LÖYSI Porvoossa sijaitsevasta yksityisasunnosta naisen ja alle kouluikäisen lapsen kuolleina varhain torstaina aamulla.
Lapsen ja naisen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo keskusrikospoliisista kertoo Ilta-Sanomille, että ruumiit löytyivät Itä-Uudenmaan poliisin saaman tehtävän yhteydessä.
Tutkinnan tuoreuteen vedoten hän kieltäytyy kommentoimasta tapauksen yksityiskohtia kuten sitä, millaisten seikkojen perusteella poliisi oli hälytetty paikalle asunnolle.

POLIISIN MUKAAN myös perheen isä löydettiin menehtyneenä Helsingistä. Tutkinnanjohtaja ei kommentoi, mikä on isän rooli henkirikostutkinnassa tai sitä, onko kyseessä perhesurmaepäily.
Aarnisalo vahvistaa kuitenkin, että Helsingissä torstaina aamulla tapahtunut kuolonkolari kytkeytyy osaksi henkirikostutkintakokonaisuutta.
Henkilöautoa ajanut mies kuoli auton ja rekan yhteentörmäyksessä Kyläsaarenkadulla lähellä Vanhankaupunginlahtea hieman ennen aamukahdeksaa. Aarniosalo ei toistaiseksi vahvista törmäyksessä menehtyneen miehen henkilöllisyyttä eli sitä, oliko kyseessä perheen isä.

Poliisi pitää toistaiseksi omana tietonaan myös sen, asuivatko isä, äiti ja lapsi samassa asunnossa.
– En ota mitään kantaa rikosepäilyihin vielä. Teemme myös poissulkevaa tutkintaa. Tekninen tutkinta tekee nyt omaa työtään, ja huomenna olemme toivottavasti huomattavasti viisaampia, Aarnisalo sanoo.
TAPAUSTA tutkitaan kahtena murhana erityisen raa’an tai julman tekotavan takia.

Aarnisalon mukaan tutkinnassa ei toistaiseksi ole ilmennyt muita rikosepäilyjä henkirikosten lisäksi.
Keskusrikospoliisi tutkii tapausta Itä-Uudenmaan poliisin kanssa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7574
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Porvoo. Epäilty perhesurma+ mahd. itsari HKI 18.11.21

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008416038.html
Tragedia keskellä Porvoon puutaloidylliä: Äiti ja lapsi löytyivät kuolleina – poliisi epäilee murhaa
Vanhan Porvoon puutaloidyllistä löydettiin varhain torstaina äiti ja päiväkoti-ikäinen lapsi kuolleina. Poliisi tutkii tapahtumia kaksoismurhana.
Image
https://is.mediadelivery.fi/img/658/7c7 ... 9.jpg.webp
Surmatalo on aivan vanhan Porvoon keskustassa. Oven yli menee poliisin eristenauha. Oven vieressä on lastenrattaat.
Epäilty murha tapahtui 1800-luvulla rakennetussa puutalossa kivenheiton päässä turistien rakastamista kaduista, jotka vilisevät ihmisiä viikonloppuisin.
Arkitorstaina mukulakadut ovat tyhjät. Vanha tuomiokirkkokin on autio. Kynttilöitä ei vielä näy.
Soma puukaupunki on kuin Astrid Lindgrenin kirjojen lasten ihmemaa. Surmayhteys on makaaberi.
Kaupunki on koristeltu jouluvaloilla, ja myös uhrien ulko-oven vieressä havupuut on puettu kausivaloihin.

POLIISI löysi perheen äidin ja lapsen kuolleina varhain torstaiaamuna kotoaan poliisitehtävän yhteydessä. Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, minkä takia asuntoon mentiin.
Poliisin mukaan myös perheen isä löydettiin menehtyneenä Helsingistä. Tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo vahvisti Ilta-Sanomille, että Helsingissä torstaina aamulla tapahtunut kuolonkolari kytkeytyy osaksi henkirikostutkintakokonaisuutta.

Kyseisessä kolarissa henkilöautoa ajanut mies kuoli auton ja rekan yhteentörmäyksessä Kyläsaarenkadulla lähellä Vanhankaupunginlahtea hieman ennen aamukahdeksaa. Mies ajoi vuoden 1996 Peugeotia. Toinen kuski ei saanut hoitoa edellyttäviä vammoja.
Tutkinnanjohtaja ei vahvistanut törmäyksessä menehtyneen miehen henkilöllisyyttä eli sitä, oliko kyseessä perheen isä.
Kolarissa osallisena ollut auto oli kuitenkin Porvoon surmatalossa asuvan miehen nimissä.

IS:N TIETOJEN mukaan vanhemmat työskentelivät luovalla alalla ja heillä oli sama osoite. Molemmat olivat kantasuomalaisia.
Poliisi on ollut tapahtumista vaitonainen. Aarnisalo ei torstaina ottanut kantaa siihen, mikä on isän rooli henkirikostutkinnassa tai onko kyseessä perhesurmaepäily.
Poliisi tiedotti torstaina neljän aikaan tavoittaneensa menehtyneiden lähiomaiset.
Keskusrikospoliisi johtaa tutkintaa, koska uhreja löytyi eri poliisilaitosten alueelta.

PORVOOLAISILLE tarjottiin kriisiapua tapahtumien käsittelyyn.
– Uutinen on järkyttävä ja surullinen, ja se koskettaa varmasti syvästi kaikkia porvoolaisia, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula totesi tiedotteessa.

– Tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia, mutta ne saattavat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta myös ulkopuolisissa. Ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin. Keskustelu lieventää ahdistusta. Ajatuksia voi jakaa omien läheisten kanssa, mutta tarvittaessa voi ottaa yhteyttä myös ulkopuoliseen ammatilliseen keskustelutukeen, kertoi Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimies Kirsi Nurme.
Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee vuorokauden ympäri numerossa 040 517 4194.

LASTEN KANSSA tapahtumista kannattaa puhua lapsen kehitystason mukaisesti.

Porvoon kaupungin verkkosivuilla kehotetaan kysymään lapselta, joka on tällaiseen asiaan törmännyt, mitä hän tietää ja ajattelee asiasta. Pienetkin lapset voivat havaita mediassa esiintyvät onnettomuudet. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen apua, ja aikuisen on hyvä kertoa olevansa saatavilla keskusteluun, vaikka lapset eivät tahtoisi puhua.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut verkkosivuilleen ohjeita vaikeiden uutisaiheiden käsittelyyn lasten kanssa.

”Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktioita, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Lapsi ei osaa kertoa huolestaan niin kuin aikuiset. Lapsi ja nuori voi ilmaista omaa hämmennystään ja pelkoaan nauramalla tai heittämällä vitsiä. Se saattaa hämmentää tai suututtaa aikuista”, MLL:n sivuilla kerrotaan.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Porvoo. Epäilty perhesurma+ mahd. itsari HKI 18.11.21

Post by -Uta- »

Poliisi edistynyt Porvoossa tapahtuneiden henkirikosten tutkinnassa
https://poliisi.fi/-/poliisi-edistynyt- ... utkinnassa
25.11.2021 12.01
UUTINEN


Keskusrikospoliisi on jatkanut Porvoossa 18.11.2021 tapahtuneiden henkirikosten tutkintaa.
Esitutkinnan perusteella naisen ja lapsen murhasta epäillään perheen isää.


Poliisin tekemien taktisten ja teknisten tutkimusten perusteella vuonna 1991 syntyneen naisen ja tämän vuonna 2019 syntyneen lapsen kuolemaa tutkitaan kahtena murhana. Rikoksesta epäilty lapsen isä, eli vuonna 1993 syntynyt mies kuoli Helsingissä pian epäiltyjen murhien jälkeen.

– Esitutkinnan perusteella olemme pystyneet sulkemaan pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuuden. Tapahtumien kulku, tekotapa ja tekoon johtaneet syyt ovat pääosin poliisin tiedossa. Toki aina tämän kaltaisiin tapahtumiin ja niiden syihin lopullista totuutta ei välttämättä saada, koska epäilty on kuollut, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo.

Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa yhdessä Itä-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa.

Asiasta ei tiedoteta enempää.
User avatar
-Uta-
Posts: 4996
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Porvoo. Epäilty perhesurma+ mahd. itsari HKI 18.11.21

Post by -Uta- »

https://www.is.fi/uutiset/art-2000008431606.html
Sanni Mattila
29.11. 6:00


Porvoon perhe­surmasta epäilty isä oli tuttu näky vaunu­lenkeillä maalais­miljöössä
- ”Mitään ei huomannut päällepäin”

Image
Ennen Porvooseen muuttoa kolmihenkinen perhe asui äidin kotipaikka­kunnalla Askolan maaseudulla.

PORVOOSSA toissa viikon torstaina paljastunut perhetragedia on koskettanut läheisesti myös naapurikunta Askolan asukkaita.

IS vieraili noin 5 000 asukkaan pikkukunnassa viikko perhesurman jälkeen ja haastatteli useita paikallisia. Valtaosa heistä oli tietoisia, että miehensä surmaamaksi joutunut 30-vuotias nainen oli varttunut ja käynyt peruskoulunsa Askolassa.

Tragediasta kysyttäessä askolalaisten ilmeet vakavoituvat. Uutisia lapsen ja naisen kohtalosta on seurattu raskain mielin. – Kyllä, tunsin tämän äidin. Kauhealtahan se tuntui, tosi pahalta. Ja hyvänen aika, lapsikin vielä! paikallisen marketin edustalta tavoitettu eläkeläisrouva sanoo. Hänen silmänsä näyttävät hivenen vettyneiltä. Nainen kertoo, että työskenteli ennen eläköitymistään perhepäivähoitajana. – Hän (perheenäiti) oli minulla lyhyen aikaa hoidossa pikkutyttönä. En nyt enää aikuisiällä häntä tuntenut, mutta lapsena kyllä, nainen sanoo ja toistaa surmatun perheenäidin etunimen surun raskauttamalla äänenpainolla.

PUOLISONSA surmaamisen lisäksi 28-vuotiaan perheenisän epäillään riistäneen noin 2,5-vuotiaan poikalapsensa hengen. Sekä naisen että lapsen ruumiit löytyivät perheen yhteisestä asunnosta Porvoon keskustasta viime viikon torstaiaamuna. Poliisi alkoi tutkia tekoja kahtena murhana.

Porvoossa ja sen lähialueilla on viime vuosina jouduttu todistamaan useampia henkirikostragedioita. Esimerkiksi neljä vuotta sitten mies puukotti 3-vuotiaan tyttärensä porvoolaisessa leikkipuistossa.

Eräs IS:n haastattelemista paikallisista pohtii murheellisia tapahtumia turhautuneen oloisena. – Miten voi näin pienellä paikkakunnalla näin usein tapahtua tällaista. Eikö ihmisiä voitaisi auttaa paremmin ennen kuin tapahtuu kauheita? Toisaalta, sitä on aika vaikea sanoa toiselle, että hei, sinä tarvitsisit apua. Olen ollut 40 vuotta terveydenhoitoalalla töissä ja tiedän, että niin se on.

ETÄÄMMÄLLÄ Askolan kirkonkylän keskustasta asutus harvenee. Taakse jää mäen laella kohoava vaalea puukirkko ja punatiilinen kunnantalo. Peltokumpujen keskellä virtaa Porvoonjoki. Kylätien varrella metsän reunassa sijaitsee myös puinen omakotitalo, jossa perhe IS:n tietojen mukaan asui ennen muuttoaan Porvooseen. Perheenäidin oma lapsuudenkoti on aivan talon lähistöllä maalaismiljöössä.

IS:n haastattelema vanhempi mies pyyhkii silmäkulmaansa askolalaisnaisen kohtalosta keskusteltaessa. Hän on asunut paikkakunnalla pitkään ja tuntee myös naisen lapsuudenperheen etäisesti. Miehen luonnehdinnan mukaan ”rastatukkainen” perheenisä oli tuttu näky perheen entisen kotitalon lähistöllä kulkevilla teillä. – Näin hänen usein menevän lapsen kanssa vaunuilla. Hän juoksi siinä samalla vaunuja työntäessään, mies kertoo. – On tämä kauheaa. Mitään ei huomannut päällepäin.

PAIKALLISTEN haastattelut ja IS:n aiemmin hankkimat tiedot osoittavat, että monikaan ei tunnu tietävän edes täysin tavanomaisia asioita perheen elämänvaiheista, suhteen kestosta ja varsinkaan isän taustoista. Haastatteluista syntyy vaikutelma perheestä, joka on mahdollisesti viihtynyt enemmälti omissa oloissaan. Sen sijaan äiti ja hänen kolmilapsinen lapsuudenperheensä ovat tuttuja useimmille IS:n haastattelemille paikallisille.

Perheen entisen kotitalon lähistöllä sijaitsee myös työpaikka, jossa äiti oli IS:n tietojen mukaan tehnyt viime keväänä lyhyen pestin. Porvooseen muuton jälkeen nainen aloitti työt uudessa media-alan työpaikassa Porvoon toisessa naapurikunnassa. Hän ehti työskennellä uudessa työssä vain kaksi viikkoa.

TYÖNANTAJAN edustaja kertoi IS:lle aiemmin, että naisesta muodostui lyhyeksi jääneen tuttavuuden perusteella myönteinen kuva työyhteisössään. – Hän oli hyvin positiivinen, iloinen, ahkera ja työhönsä tyytyväinen henkilö.

IS:n tietojen mukaan nainen oli opiskellut Helsingin yliopistossa. Sosiaalisessa mediassa hän ilmaisi kiinnostustaan taiteisiin, kirjallisuuteen ja runouteen. Avoimelle kuvatililleen hän lisäsi tunnelmallisia asumiseen, perhe-elämään ja harrastuksiinsa liittyviä kuvia.

Perheenisä puolestaan oli opiskellut Aalto-yliopistossa ja tullut huomatuksi alansa nousevana kykynä. Hänet on palkittu taidealan kansainvälisessä kilpailussa muutamia vuosia sitten.

ASKOLASTA perheen entiseltä kotitalolta on noin vartin ajomatka Porvoon-asunnolle. Vielä viikko tragedian jälkeen asunnon vaaleaa puuovea halkoo poliisin eristyksestä kertova nauha. Ovessa roikkuu hopeanvärinen riippulukko. Lastenrattaat oven edustalla ovat yhä paikallaan.

Naisen ja lapsen ruumiit löytyivät, kun poliisi oli viemässä asunnolle suruviestiä perheenisän kuolemasta. Mies oli törmännyt vanhanmallisella Peugeotilla pysähtyneen kuorma-auton perään Helsingin Kyläsaaressa. Poliisin arvion mukaan törmäysvauhtia oli jäljistä päätellen täytynyt olla enemmänkin.

Mitä perheen kotioven takana sitä ennen tapahtui ja mikä suisti nuoren miehen äärimmäiseen tekoonsa?

MURHAN rikosnimike viittaa erittäin raakaan ja julmaan tai suunnitelmalliseen tekotapaan. Tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalon mukaan poliisilla on hyvinkin tarkka kuva siitä, mitä perheen asunnossa on surmaa edeltäneenä päivänä ja myöhään illalla tapahtunut. Virkavalta ei kuitenkaan ollut saanut minkäänlaisia ilmoituksia tai viitteitä tulevasta.

Poliisi ei kommentoi rikosten epäiltyä tekoaikaa tarkemmin, mutta Aarnisalon mukaan äiti ja lapsi olivat olleet surmattuina muutamia tunteja ennen poliisien tuloa. Tutkinnanjohtajan arvio viittaa siis aamuöiseen tekoaikaan.

Tapahtumien kulku, tekotapa ja surmiin johtaneet syyt ovat poliisin mukaan pääosin tiedossa. Aarnisalon mukaan surmien motiivista ja muista yksityiskohdista ei voida kertoa julkisuuteen.

Perhesurmaan johtaneet perimmäiset syyt eivät välttämättä koskaan selviä lopullisesti poliisillekaan.

– Mitä ajatuksia ihmisen päässä silloin liikkuu ja millainen tilanne on juuri sillä tekohetkellä ollut? Sitähän emme pysty sanomaan ja avaamaan niin tarkasti kuin voisimme.
Post Reply