H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
itäviitta
Posts: 534
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by itäviitta »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007727341.html
Koskelan teinimurha­tutkinta: Uhrin lähes alaston ruumis herättää kysymyksiä: ”Ei ole itse riisunut vaatteita”
Poliisin mukaan teosta epäiltyjen epäillään riisuneen uhrin vaatteita.

Koko Suomea järkyttäneen 16-vuotiaan pojan epäillyn murhan tutkimukset jatkuvat. Koskelan epäilty teinimurha tapahtui 4. joulukuuta Helsingin Koskelan sairaalan alueella. Tuolloin uhri ja kolme epäilyä olivat viettämässä yhden epäillyn syntymäpäivää.

HS kertoi viime viikolla, että epäiltyjen puhelimista löytyi karmaisevia videoita uhrin kohtelusta sairaala-alueella. IS puolestaan uutisoi uudenvuoden aattona, että osa kännyköistä löytyneistä videoista on kuvattu jo ennen epäiltyä tekopäivää.
– Joitain videoita uhrista on kuvattu jo ennen varsinaista epäiltyä tekopäivää, jutun tutkinnanjohtajan sijainen, rikostarkastaja Jari Koski kertoo Ilta-Sanomille tutkinnan etenemisestä.

Kosken mukaan näitä ennen tekopäivää kuvattuja videoita ei ole tämänhetkisten tutkimusten mukaan jaettu sosiaalisessa mediassa. Koski ei tässä vaiheessa kerro niiden määrästä ja laadusta tarkemmin.
– Niiden kuvaamiselle ei ole toistaiseksi löydetty erityistä järjellistä syytä.

Koskelan tragediassa on kysymyksiä herättänyt varsinkin neljän teinipojan toverisuhde. Poliisille ei ole Kosken mukaan vielä selvinnyt esimerkiksi se, miksi uhri löytyi lähes alasti epäillyllä tekopaikalla.
Kosken mukaan siihen, että uhri löytyi alastomana, ei ole löydetty vielä mitään tolkullista syytä tutkinnassa.
– Se liittyy pitkäaikaiseen nöyryytykseen. Uhri ei ole itse riisunut vaatteita, vaan epäillään, että teosta epäillyt olisivat sen tehneet, Koski sanoo.

Koski ei kerro, onko uhri ollut kuvatuilla videoilla pukeutuneena vai alasti.
Poliisi on jo aiemmin kertonut epäiltyjen kiusanneen uhria ”ainakin kuukausien ajan”. Kiusaamisessa oli kyse myös fyysisestä väkivallasta.

Teon motiivin selvitys jatkuu myös tiiviinä.

– Joskus motiiveja tosin on vaikea arkijärjellä ymmärtää, Koski sanoo.
Tapauksen varsinainen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss sanoi aiemmin, että lopullinen motiivi ei selviä välttämättä ikinä.
– Kiusaaminen ei tarvitse mitään erityistä motiivia. Se on enemmän tai vähemmän järjetöntä toisen ihmisen fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista kiusaamista, Forss sanoi IS:lle joulukuun lopulla.
Uhrin osin riisuttu ja erittäin raa’asti ja julmasti pahoinpidelty ruumis löydettiin 7. joulukuuta. Poliisi ei ole tutkinnallisista syistä paljastanut tekotapaa. Poliisin mukaan illan aikana on nautittu alkoholia. Epäillyt ovat olleet vangittuina 10. joulukuuta alkaen.
Kierrä minut rannan puolelta
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

HS: Koskelan teinimurhan uhri oli "helppo kohde", jota kiusattiin jo alaluokilta
- yksi vangituista kiusasi muitakin, vainosi toista uhria hätkähdyttävästi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hs- ... #gs.q5oa3y
JULKAISTU 2 TUNTIA SITTEN

Koskelan teinimurhan taustalta paljastuu läpi koululuokkien kiusattu uhri ja kolme erilaista epäiltyä. Helsingin Sanomat haastatteli noin kymmentä nuorta, jotka tunsivat asianomaiset.

Koskelassa julmasti surmattu 16-vuotias uhri joutui kärsimään kiusaamisesta jo peruskoulun alaluokilta asti, kertovat nimettömät ikätoverit lehdelle. Kiusaamiseen osallistuivat monet muutkin koulukaverit kuin nyt henkirikoksesta vangitut epäillyt. Peruskoulun aikana ei havaintoja ole kiusaamisesta, joka olisi johtanut fyysisiin vammoihin, mutta kiusaaminen jatkui vuosia. – Aika moni saattoi kiusata häntä välillä. Kaikki vaan ajattelivat, että hän on helppo kohde eikä vastusta ikinä, sanoo yksi uhrin entisistä luokkalaisista.

Poliisi uskoo, että kiusaaminen kärjistyi lopulta niin vakavaksi, että se johti lopulta henkirikokseen. Kolme 16-vuotiasta poikaa on myöntänyt kohdistaneensa uhriin vakavaa väkivaltaa 4. joulukuuta Koskelan sairaala-alueella Helsingissä. Väkivalta jatkui kymmeniä minuutteja.

Kiusaamista ei ole kommentoinut eikä kommentoi nyt Helsingin Sanomillekaan koulun rehtori tai tiedotusvastuussa oleva Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Tekeytyi toiseksi ja ilmestyi uhrinsa kouluun
HS kertoo, että kaksi murhasta vangittua olivat suuren osan peruskouluajasta luokkatovereita. Ensimmäistä luonnehditaan mukavaksi ja sosiaaliseksi pojaksi, jolla oli paljon harrastuksia vapaa-ajalla. Toista kuvaillaan levottomaksi, armaamattomaksi ja ajoittain aggressiiviseksi. Hän saattoi suuttua voimakkaasti pienestä asiasta.

Kolmas epäillyistä kävi peruskoulun toisaalla Helsingissä ja aloitti opinnot yhden kanssaepäillyn kanssa ammattikoulussa viime syksynä. Toiseen epäiltyyn hän oli tutustunut aiemmin rippikoulussa.

Kolmas epäilty on kiusannut myös muita henkilöitä peruskouluaikoina, kertoo kaksi eri lähdettä lehdelle. Erästä uhriaan hän oli kiusannut niin, että tämä oli katkaissut välinsä epäiltyyn ja estänyt tämän sosiaalisessa mediassa.

Epäilty ei jättänyt asiaa sikseen, vaan jatkoi toimintaansa niin, että tapauksessa on nähtävissä vainoamisen piirteitä. Hän selvitti uhrinsa uuden koulun ja ilmestyi viime vuonna tämän lukion oppitunnille esittäen olevansa eräs luokan oppilas. Koulun henkilökunta puuttui tilanteeseen.

Poliisi jatkaa murhan tutkintaa. Syytteiden nostamisen takaraja on 5. helmikuuta.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

Koskelan epäiltyä teinimurhaa edelsi jopa tuntien väkivalta – uhria oli pahoinpidelty marraskuussa aina perjantaisin samalla sairaala-alueella
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uut ... #gs.qou64z
Julkaistu 20.01.2021

Helsingissä Koskelan sairaala-alueella joulukuussa tapahtuneen julman henkirikoksen tutkinnassa on tullut ilmi, että murhasta epäillyt kolme 16-vuotiasta poikaa olivat ennen henkirikosta pahoinpidelleet uhria kolmena eri perjantaina samalla tekopaikalla marraskuussa.

Poikia epäillään pahoinpitelyjen ja murhan lisäksi nyt myös uhriin kohdistuneesta ryöstöstä, joka tutkinnan mukaan oli tapahtunut elokuussa.

– Uhria on käytetty hauskanpitovälineenä. Sadistisesti on pidetty hauskaa toisen kustannuksella, tutkinnanjohtaja Marko Forss sanoo illan Rikospaikan haastattelussa

Kiusaaminen motiivina?
Pian valmistuvan esitutkinnan mukaan kiusaamistarkoitus on ollut jonkinlaisena motiivina teolle. Parempaakaan motiivia teolle ei Forssin mukaan ole löytynyt.

16-vuotias uhri oli myös joulukuun 4. päivä palannut niin sanottujen kavereiden luokse aiemmin kokemastaan väkivallasta huolimatta.

– Tutkinnassa on tullut ilmi suunnittelua siitä, että uhriin tullaan kohdistamaan väkivaltaa tapaamisen aikana.

Väkivalta kesti erittäin pitkään
Perjantain 4. joulukuuta tapaaminen Koskelan sairaala-alueella päättyi kuitenkin siihen, että 16-vuotias poika kuoli jopa tunteja kestäneen väkivallan seurauksena.

– He ovat tulleet kyseisenä iltana 19:n maissa sairaala-alueelle. Jossakin vaiheessa väkivalta on alkanut ja kestänyt poliisin tietojen mukaan pari kolme tuntia, Forss sanoo.

Väkivalta on sisältänyt erilaisia nöyryyttäviä ja sadistisia elementtejä ja epäillyt ovat käyttäneet myös jonkinlaisia tekovälineitä.
User avatar
härkä
Posts: 7117
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/05b2 ... dc1e25711d
Poliisi on selvittänyt Koskelan teinisurman motiivin

Sadistiseksi kuvaillun henkirikoksen esitutkinta on valmis.
Helsingin epäillyn teinimurhan taustalla oli poliisin mukaan halu rankaista uhria jostakin aiemmasta toiminnasta.
Uhrille pakkojuotettiin alkoholia ennen murhaa tai sen yhteydessä.
Tapahtumat kestivät jopa neljä tuntia.
Koskelassa pidettiin muistohetki surmatun 16-vuotiaan vuoksi.
Helsingin poliisi on saanut Koskelassa joulukuun alussa tapahtuneen 16-vuotiaiden poikien välisen murhatutkinnan valmiiksi.

Poliisi kertoo, että teon motiivi näyttää olleen uhrin rankaiseminen jostakin hänen toiminnastaan tai väitetystä toiminnasta. Asiaa ei avata toistaiseksi enempää, vaan poliisi tiedottaa, että sen kommentointioikeus päättyy asian siirtyessä syyteharkintaan.

Jutussa on nostettava syyte viimeistään 5. helmikuuta. Käräjäoikeuden pääkäsittely on määrä järjestää kahden viikon kuluessa syytteennostosta.
16-vuotias poika joutui kolmen epäillyn pahoinpitelemäksi kolmeen otteeseen jo marraskuussa, aina perjantai-iltaisin, joka oli myös lopullisen surmatyön viikonpäivä. Yhdellä kerralla osa epäillyistä käytti huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä.

Alkoholin pakkojuottoa
Päihteet liittyivät myös joulukuun 4. päivänä tapahtuneeseen henkirikokseen, jota tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kuvailee edelleen sadistiseksi väkivallaksi. Kaikki epäillyt osallistuivat tekoon.

– Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin, Forss kirjoittaa tiedotteessa.

Väkivalta alkoi melko nopeasti Koskelan sairaala-alueelle tultaessa. Pahoinpiteleminen kesti jopa neljä tuntia. Yksi epäillyistä poistui paikalta välillä, mutta palasi takaisin. Kaikkia kolmea poikaa epäillään osallisuudesta murhaan.
Uhri oli ajan mittaan joutunut pahoinpitelijöihinsä nähden jollakin tapaa alisteiseen asemaan, jossa häntä pidettiin ”kaverina” ja samanaikaisesti häneen kohdistettiin väkivaltaa.

Joutui myös ryöstetyksi
Kaikissa kuolemaa edeltäneissä pahoinpitelyissä epäiltyinä oli vähintään kaksi murhasta vangittua poikaa. Uutena tietona poliisi kertoo, että 16-vuotias uhri joutui myös ryöstetyksi. Teko tapahtui jo elokuussa, ja sen suunnittelijoina oli neljä henkilöä, joukossa kaikki murhaepäillyt.

– Poliisin tietojen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa epäiltyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin omaisuutta sekä vähäinen määrä rahaa.

Uhri kertoi ryöstöstä ulkopuoliselle henkilölle, ja siitä tehtiin rikosilmoitus. Poliisin käsitys on, että yksi murhasta epäillyistä kohtasi ryöstöasiassa uhrin ensimmäistä kertaa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

Koskelan henkirikoksen esitutkinta on valmistunut
https://poliisi.fi/-/koskelan-henkiriko ... almistunut
27.1.2021 10.47

Poliisi on saanut valmiiksi Koskelassa 4.12.2020 tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan. Juttu siirtyy syyteharkintaan torstaina 28.1.2021. Syytteen nostamisen määräpäivä on 5.2.2021. Rikosnimikkeenä henkirikosepäilyn osalta on murha.

Esitutkinnassa poliisille on piirtynyt kuva, jonka mukaan uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Toimintaa voi pitää pitkään jatkuneena väkivaltaisena kiusaamisena, joka on johtanut tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin.

Väkivallan epäillään alkaneen melko nopeasti sen jälkeen, kun epäillyt ja uhri ovat saapuneet Koskelan sairaala-alueelle. Yksi epäillyistä on poistunut alueelta joksikin aikaa, mutta palannut myöhemmin takaisin. Väkivalta on jatkunut poliisin tietojen mukaan noin 3–4 tunnin ajan eri muodoissaan.

– Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Kaksi murhasta epäiltyä on väittänyt, että kolmas epäilty kohdisti väkivaltaa myös heihin, minkä takia murhan lisäksi asiassa on selvitetty myös kahta pahoinpitelyä. Poliisi epäilee kuitenkin murhan tehdyksi yksissä tuumin. Epäillyt ovat lähteneet paikalta pois yhdessä ja myös keskustelleet yhdessä seuraavina päivinä ennen kiinniottoja.

Esitutkinnassa selvisi uusia henkirikoksen uhriin kohdistuneita rikosepäilyjä
Henkirikoksen lisäksi poliisi on suorittanut esitutkinnan seuraavien epäiltyjen rikosten osalta:

Ryöstö perjantaina 14.8.2020
Ryöstö tapahtui Itä-Pasilassa, ja teosta epäillään neljää samana vuonna syntynyttä poikaa. Heistä yksi epäilty ei liity muihin tekoihin, mutta kolme muuta epäiltyä ovat samat kuin murhaepäilyssä. Yksi kolmesta murhaepäillystä näki todennäköisesti uhrin tuolloin ensimmäistä kertaa.

Poliisin tietojen mukaan kaksi uhrin entuudestaan tuntemaa epäiltyä kutsui uhrin paikalle tavoitteenaan ryöstää tältä omaisuutta käyttäen hyväksi kahta muuta poikaa. Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle, joiden kanssa oli etukäteen sovittu uhrin ryöstämisestä. Uhriin kohdistettiin teossa lievää väkivaltaa ja häneltä vietiin omaisuutta sekä vähäinen määrä rahaa.

Uhri kertoi ryöstöstä muille henkilöille, ja tapauksesta tehtiin rikosilmoitus syyskuussa 2020.

Pahoinpitely ja huumausaineen käyttörikos perjantaina 6.11.2020
• Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
• Epäillyt ovat samat kaksi poikaa, joiden epäillään suunnitelleen uhrin ryöstön 14.8.2020.
• Edellä mainittujen poikien epäillään myös käyttäneen huumausaineita pahoinpitelyn yhteydessä.
• Samat kaksi poikaa ovat väittäneet, että kolmas murhasta epäilty henkilö kohdisti heihin väkivaltaa murhaepäilyn yhteydessä.

Pahoinpitely perjantaina 13.11.2020
• Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
• Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.

Pahoinpitely perjantaina 20.11.2020
• Tapahtunut samassa paikassa kuin murha.
• Kaikkia kolmea murhasta epäiltyä poikaa epäillään myös tästä teosta.


Epäillyt ovat kohdistaneet sekä kaikkien edellä mainittujen pahoinpitelyiden että murhaepäilyn aikana uhriin väkivaltaa. Motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

– Tekoja voidaan pitää sadistisina, ja ne on tehty puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella. Tapahtumiin liittyy useita nöyryyttäviä elementtejä, sanoo tutkinnanjohtaja Forss.

Poliisi ei tiedota eikä kommentoi rikosepäilyä enää jutun siirryttyä syyteharkintaan. Poliisi kiittää vielä tiedostusvälineitä ja kansalaisia useista vihjeistä, jotka edesauttoivat asian selvittämistä.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

Poliisitutkinta maalaa synkkääkin synkemmän kuvan Koskelan murhaepäilyn taustoista
- näin omat "kaverit" alistivat ja mursivat uhrin traagisin seurauksin
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pol ... #gs.sag6x5
JULKAISTU 31.01.2021 06:15

Joukko rakennusmiehiä palasi työmaalle joulukuisen harmaana maanantaiaamuna. Pian kuitenkin selvisi, että viereisessä puistossa oli tapahtunut jotain hirvittävää: syntymäpäiväjuhlan viireillä koristellun lavan luota löytyi ruumis.

Nyt tiedämme, että vasta 16-vuotiaan uhrin rääkkääminen oli ollut kolmen samanikäisen pojan huvi jo useampana perjantaina. Miksei kukaan huomannut mitään? Kuinka on mahdollista, että jo perjantaina kiduttajiensa käsiin kuolleen teinipojan ruumis virui puistossa koko viikonlopun? Sadistinen ja julma murha, sanoo poliisi nyt.

Helsingin Koskelassa tapahtui viime joulukuun alussa ihokarvat nostattava henkirikos, jonka uhri on 16-vuotias poika. Poliisitutkinnan edetessä kuva tapahtumista on muuttunut synkästä sysimustaksi. On käynyt ilmi, että joulukuisen myöhäisillan tapahtumat olivat päätepiste kuukausia kestäneelle jokaperjantaiselle rääkkäämiselle, jossa uhria pahoinpideltiin, nöyryytettiin ja alistettiin tavalla, johon kukaan ei haluaisi uskoa yhdenkään nuoren kykenevän. Miten tähän pisteeseen päädyttiin?

Uhria oli kiusattu vuosia
16-vuotias poika oli kiusattu uhri läpi koulutaipaleensa, jo peruskoulun alaluokilta lähtien. Helsingin Sanomat haastatteli aiemmin noin kymmentä nuorta, jotka tunsivat asianomaiset. Ikätoverit kertoivat lehdelle vakavasta kiusaamisesta, minkä kohteeksi poika joutui. Peruskoulussa kiusaaminen ei johtanut fyysisiin vammoihin, mutta se jatkui vuosia. Kiusaamiseen osallistuivat monet muutkin koulukaverit kuin nyt henkirikoksesta vangitut epäillyt. – Aika moni saattoi kiusata häntä välillä. Kaikki vaan ajattelivat, että hän on helppo kohde eikä vastusta ikinä, sanoo yksi uhrin entisistä luokkalaisista.

Sijoitettu kodin ulkopuolelle
Poika oli myös lastensuojelun asiakas. Poliisi on kertonut, että poika oli sijoitettu asumaan kotinsa ulkopuolelle, mutta huoltajat olivat silti läsnä lapsen elämässä. Tämä tiedetään siksi, että pojan huoltajat antoivat poliisille luvan kertoa tilanteesta julkisuuteen.

Syytä lastensuojelun asiakkuuteen ei tiedetä. Se saattoi olla pelkästään se, että poika oli joutunut niin vakavan kiusaamisen kohteeksi.

Tämä ei silti selitä sitä, miten pojan ruumis saattoi virua puistossa koko viikonlopun. Oliko häntä etsitty? Eikö häntä kaivattu? Oliko hänellä tapana olla ilmestymättä kotiin tai sijoituspaikkaansa?

Henkirikoksen paljastumisen jälkeen toimittajat kiinnostuivat asiasta ja yksi on varmaa: poliisi ei viikonlopun aikana julkaissut 16-vuotiaasta katoamisilmoitusta

Miksi uhri aina palasi kiusaajiensa luokse?
Ikuiseksi mysteeriksi jäänee myös se, miksi poika kerta toisensa jälkeen lähti tapaamaan ikätovereitaan, jotka poikkeuksetta kiusasivat häntä ainakin jollain tavalla joka kerta.

Poliisi on kertonut, että erityisesti fyysistä väkivaltaa epäillyt kohdistivat uhriin viime elokuusta joulukuuhun. Tilanne tuntui pahenevan koko ajan mitä lähemmäksi joulukuun alkua tultiin. Marraskuussa poikaa pahoinpideltiin kolmena eri perjantaina samalla sairaala-alueella, missä hän myöhemmin menetti henkensä. Poliisillakaan ei ole vastausta siihen, miksi nuori poika vietti aikaansa ja hakeutui aina uudestaan kolmen ikäisensä pojan seuraan, vaikka nämä olivat tälle niin tavattoman ilkeitä. Jopa yksi epäillyistä kummasteli asiaa poliisikuulusteluissa. – Eräs näistä pojista ihmetteli kuulusteluissa, miksi uhri palasi aina heidän luokseen, vaikka kohtelu oli huonoa, jutun tutkinnanjohtaja Marko Forss kertoi MTV Uutisille.

Alisteinen suhde
Esitutkinnan aikana poliisi sai selville, että rikoksen uhria pidettiin kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa. ‒ Uhria on pidetty "kaverina", mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille, Forss totesi aiemmin tiedotteessa. Poliisin mukaan uhri oli täysin alisteisessa asemassa tekijöihin nähden.

Nähtäväksi jää, saadaanko oikeudenkäynnin myötä vastauksia siihen, miksi uhri suostui ja ajautui tällaiseen alisteiseen suhteeseen. Mikä oli se asia, joka veti uhria aina näiden poikien puoleen? Toivottavaa on, että lisää vastauksia saadaan, sillä vain sillä tavalla vastaavia tapauksia pystytään jatkossa estämään. Asiat pitää tulla tietoisuuteen, jotta niihin pystytään puuttumaan.

Uhri oli jo kerran antanut tuntomerkit poliisille
Nyt on paljastunut myös, että 16-vuotias uhri tuli poliisin tietoisuuteen ensimmäisen kerran viime kesänä.

Elokuun 14. päivänä 2020 neljä samanikäistä poikaa ryösti uhrin. Uhri kertoi tuolloin muille henkilöille joutuneensa rikoksen kohteeksi ja asiasta tehtiin rikosilmoitus. – Jututimme uhria tuon teon jälkeen puhelimitse. Hän kertoi poliisille tuntomerkit tekijöistä ja ne täsmäävät näihin meidän murhaepäiltyihin, Forss sanoo.

Ryöstöstä epäillyistä kolme on epäiltynä myös murhatutkinnassa, neljäs epäilty ei liity muihin tekoihin. Poliisin mukaan ryöstön suunnitteli pojista kaksi. He ovat olleet nuoresta asti tuttuja keskenään. Erityisen surulliseksi tapauksen tekee se, että uhri piti heitä kavereinaan.

Uhria nöyryytettiin
Poliisitutkinta on paljastanut tapauksesta yhä enemmän ja enemmän asioita, joita ulkopuolisen on vaikea käsittää. Muun muassa sen, että poliisi epäilee uhria pahoinpidellyn myös kolmena muuna perjantaina viime marraskuussa Koskelan sairaalan piha-alueella, samassa paikassa missä hän menetti henkensä 4. joulukuuta.

Tekoihin on liittynyt nöyryyttäviä piirteitä, mutta poliisi ei ole avannut niitä tarkemmin. Poliisin mukaan tekojen motiivina on ollut rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta. – Teon motiivi on kompleksinen asia. Ryöstön kohdalla uhria epäillään käytetyn taloudellisesti hyväkseen, ja pahoinpitelyissä on keksitty asioita, mistä uhria voi rankaista, Forss kuvaa.

Poliisin mukaan väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu ja lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille. Videoiden ja viestien perusteella poliisille on avautunut karmea kuva kaikista niistä väkivallan teoista, mitä epäillyt ovat uhrille tehneet.

Syntymäpäiväjuhlien karmea päätös
4. joulukuuta uhri meni kolmen 16-vuotiaan pojan kanssa viettämään yhden pojan syntymäpäiviä Koskelan sairaalan piha-alueelle. Kolmen saman pojan, jotka olivat kohdelleet häntä kaltoin aikaisempinakin perjantaina tismalleen samassa paikassa. Seurue meni paikalle iltaseitsemän aikaan. Teini-ikäiset pojat olivat nauttineet alkoholia, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Poliisin mukaan uhrille juotettiin alkoholia väkisin.
– Poliisin suorittaman tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnan perusteella on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin, poliisi on kertonut tiedotteessa.

Väkivalta kesti tunteja
Mitä puistossa sitten tapahtui? Läheskään kaikkea me emme tiedä, mutta poliisin mukaan väkivalta alkoi melko nopeasti sen jälkeen, kun epäillyt ja uhri saapuivat Koskelan sairaala-alueelle. Sitä kesti kaikkiaan kolmesta neljään tuntia eri muodoissa.

Väkivaltaa uhria kohtaan myös tehtiin eri paikoissa sairaala-alueen laajassa puistossa. Kolme epäiltyä poikaa käytti poliisin mukaan raakaa ja julmaa, jopa sadistista ja kidutuksenomaista väkivaltaa ja sitä jatkui pitkään.

– Teossa on käytetty muutakin kuin perinteisiä nyrkkejä, eli tekovälineitä on useita. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan. Vammat on aiheutettu eri tavoin, poliisi kertoi aiemmin.

Epäiltyjen puhelimista löytyi useita videoita, joihin kuolemaa edeltänyttä pahoinpitelyä oli kuvattu. Poliisin käsityksen mukaan videoita ei kuitenkaan jaettu laajemmin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Tekijät riisuivat uhria
Illan aikana uhria riisuttiin ja nöyryytettiin. Poika oli pahoinpitelyn yhteydessä riisuttu osin alasti. Poliisin käsityksen mukaan hän ei itse ole ottanut vaatteitaan pois, vaan epäillyt ovat osallistuneet vaatteiden riisumiseen.

Tapahtumapaikalta löytyi myöhemmin sinne tuotujen kynttilöiden joukosta vihreä Puman huppari. Se oli jätetty muistoksi lavalle, josta poika löytyi kuolleena. Tuo huppari saattoi olla uhrin päällä kohtalokkaana viimeisenä iltana.

– Epäiltyjen väkivallan käytössä on selvästi eroja, mutta heidän katsotaan toimineen yksissä tuumin. Yksi epäillyistä on käyttänyt lievempää väkivaltaa ja yhdellä pojista väkivallan käyttö on ollut vakavampaa, joten siinä on selvästi eroja heidän välillään. – Kaikkia kuitenkin epäillään murhasta ja eritasoisesta väkivallasta, Forss kertoo.

Lopulta epäillyt jättivät puolialastoman uhrin surmapaikalle ja poistuivat itse paikalta. Pojat palasivat omiin koteihinsa, todennäköisesti nukkumaan, ja olivat kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. He eivät kertoneet kenellekään illan kulusta eikä kukaan heistä soittanut uhrille apua.

Tekijät palasivat surmapaikalle
Poliisi ei ole kertonut, menettikö uhri henkensä nopeasti tuona perjantai-iltana vai oliko hän kenties vielä hengissä, kun epäillyt poistuivat paikalta. Joka tapauksessa hän oli kuollut lauantaina, kun kaksi epäillyistä palasi puistoon. Nuoret siivosivat lähtiessään kaljatölkkejä surmapaikaksi muuttuneesta juhlapaikasta, mutta uhrin he antoivat olla.

Oli myös pohdittu, pitäisikö ruumiille tehdä jotain.
– He olivat käyneet katsomassa, onko uhri vielä siellä, onko hän hengissä ja siivonneet pois kaljatölkkejään. Oman kertomansa mukaan he olivat käyneet keskustelua ruumiin hävittämisestä jollakin tavalla, mutta luopuneet sitten ideasta.

Tuon viikonlopun aikana epäillyt keskustelivat keskenään tapahtuneesta. Silti yhdenkään omatunto ei kolkuttanut sen vertaa, että olisi edes tunnustanut tekonsa.

Yksi tunnusti äidilleen
Maanantaiaamuna 7. joulukuuta surmapaikan viereiselle rakennustyömaalle tuli työntekijät töihin aamuseitsemältä. Yksi rakennusmiehistä havaitsi ruumiin sairaalan piha-alueella olevan lavan luona. Ruumis oli yhä löytymättä, koska alue on puistomainen eikä siellä ole juurikaan ohikulkuliikennettä. Lähellä on myös leikkipuisto ja päiväkoti, mutta sijainti on silti syrjäinen eikä ole ihme, ettei kukaan ollut huomannut kuollutta aiemmin.

Poliisin mukaan uhri oli löydettäessä maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna. – Vainaja löytyi ehkä pikkuisen syrjästä, mutta ei meidän tietojen mukaan mitenkään piilotettuna, Forss kertoi tuolloin MTV Uutisille.

MTV Uutisten haastatteleman silminnäkijän mukaan ruumis löytyi lavarakennelman päältä kahdeksalta aamulla. Samaan aikaan yksi epäillyistä kertoi äidilleen tapahtuneesta. Äiti soitti poliisille.

Poliisi otti epäillyt kiinni vielä saman päivän aikana. Kaikki kolme poikaa ovat olleet vangittuina siitä lähtien eli kohta kaksi kuukautta.

Epäillyt opiskelevat, mutta ovat erilaisia keskenään
Murhasta epäillyt nuoret eivät olleet poliisille entuudestaan tuttuja. Tämä heistä tiedetään:

Kaikki asuvat Helsingissä tai heillä on vähintään tiivis suhde kaupunkiin esimerkiksi opiskelupaikan johdosta. Poliisin käsityksen mukaan kaikki nuorista opiskelee. Pojista kaksi hyväksyttiin tämän kevään yhteishaussa opiskelemaan samaa tutkintoa. Kaikilla heistä on suomalaiset nimet.

Helsingin Sanomat on kertonut, että kaksi murhasta vangittua oli suuren osan peruskouluajasta luokkatovereita.

Ensimmäistä koulukaverit luonnehtivat mukavaksi ja sosiaaliseksi pojaksi, jolla oli paljon harrastuksia vapaa-ajalla. Toista kuvaillaan levottomaksi, arvaamattomaksi ja ajoittain aggressiiviseksi. Hän saattoi suuttua voimakkaasti pienestä asiasta.

Kolmas epäillyistä kävi peruskoulun eri koulussa Helsingissä, mutta aloitti opinnot yhden kanssaepäillyn kanssa ammattikoulussa viime syksynä. Toiseen epäiltyyn hän oli tutustunut aiemmin rippikoulussa.

Kolmas epäilty on kiusannut myös muita peruskouluaikoinaan, kertoo kaksi eri lähdettä HS:lle. Erästä uhriaan hän oli kiusannut niin, että tämä oli katkaissut välinsä epäiltyyn ja estänyt kiusaajan sosiaalisessa mediassa.

Epäilty ei kuitenkaan jättänyt asiaa sikseen, vaan jatkoi toimintaansa niin, että tapauksessa on nähtävissä vainoamisen piirteitä. Hän selvitti uhrinsa uuden koulun ja ilmestyi viime vuonna tämän lukion oppitunnille esittäen olevansa eräs luokan oppilas. Koulun henkilökunta puuttui tilanteeseen. Ehkä sama sinnikkyys johti Koskelan veritekoon.

Ovat myöntäneet osan teoista
Kaikki epäillyt ovat kertoneet teoista poliisille omalla tavallaan esitutkinnan aikana.

– He ovat kertoneet omia näkemyksiään. Osittain he ovat myöntäneet tapahtumia ja tekoja, mutta on heillä ollut myös muistamattomuutta, Forss on kertonut MTV Uutisille.

– Osittain he ovat olleet järkyttyneitä teostaan jälkikäteen. Vaikea sanoa, mikä heidän todellinen suhtautuminen on, he ovat kuitenkin lapsia ja nuoria. Tunteet ovat vaihdelleet, tutkinnanjohtaja kuvailee.

Vaikka epäillyt käyttivät uhriin keskenään eriasteista väkivaltaa, he ovat yhtä lailla epäiltyjä murhasta. Poliisin mukaan he toimivat yksissä tuumin ja kaikki olivat mukana teossa.

– 4. joulukuuta tapahtumien kohdalla puhutaan sadistisesta hauskanpidosta puolustuskyvyttömän uhrin kustannuksella, Forss kuvaa teon motiivia.

Poliisi on moneen kertaan korostanut kunnollisen motiivin puutetta.

– Ei näille teoille ole mitään järkevää motiivia. Kaikki tämä käytös menee kiusaamistermin alle. Kiusaamista tehdään ilman motiivia, Forss luonnehtii.

Teon taustalla ei poliisin käsityksen mukaan ole nuorille tyypillisiä ihmissuhteisiin, päihteisiin tai sosiaaliseen mediaan kytkeytyviä riitoja.

Poliisin mukaan teko oli erityisen raaka ja julma.

– Uhriin on tilanteessa kohdistettu eri puolille kehoa vakavaa ja pitkäkestoista väkivaltaa, jonka katsotaan olleen erityisen raakaa ja julmaa, Forss kuvaili tiedotteessa aiemmin.

Nyt poliisin äänenpainot ovat syventyneet entisestään. Viimeisessä tiedotteessaan esitutkinnan päättyessä poliisi kuvasi tekoa sadistiseksi murhaksi.

Poliisi ilmaisi vakavan huolensa
Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kirjoitti Koskelan tapauksesta ja Suomen lastensuojelun vaikeasta tilanteesta joulukuussa poikkeuksellisen suorasanaisen blogikirjoituksen, jossa hän kuvaili tapauksen poikkeuksellisuutta ja ilmaisi huolensa.

On selvää, että julma ja käsittämätön teko on järkyttänyt laajasti myös virkavaltaa.

– Kukaan tätä henkirikosta hoitavista poliiseista ei unohda sitä koskaan. Yhteiskunnankaan ei pitäisi, jotta seuraava vastaavanlainen tapaus voidaan ihan oikeasti estää, Turunen kirjoitti.

Pian oikeuden eteen
Tällä viikolla poliisi sai valmiiksi Koskelan murhan esitutkinnan. Juttu on nyt siirtynyt syyteharkintaan ja seuraavana vuorossa on oikeudenkäynti.

Oikeuden eteen astuu pian kolme alaikäistä poikaa, jotka ovat syyllistyneet erityisen raakaan tekoon. Tämä teko tulee seuraamaan heitä koko loppuelämänsä ajan, tavalla tai toisella.

Traagisinta kuitenkin on, että uhriksi joutuneen 16-vuotiaan elämä oli aivan liian täynnä julmuutta ja se päättyi aivan liian aikaisin.

Vuosikausia rikoksia seuranneena ja niistä uutisoineena toimittajana olen nähnyt ja kuullut paljon. On ollut julmia tapauksia ja todella järkyttäviä ja surullisia.

Mutta Koskelan teinisurma ylittää kaiken aiemman. Tämä on jotain millaista ei ole ennen nähty, eikä kukaan olisi koskaan halunnut nähdä. Tämä julmuus ylittää kaiken ymmärryksen.
User avatar
härkä
Posts: 7117
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1e84 ... a02270f63f
Poliisi esiselvittää koulun ja lastensuojelun toimia ennen Koskelan henkirikosta
Tänään klo 9:05
Poliisi selvittää, olisiko lastensuojelun tai koulun pitänyt toimia toisin. Surman uhri joutui kiusatuksi ja pahoinpidellyksi pitkään ennen henkirikosta.
Video Koskelan henkirikoksen uhrin muistohetkestä. JUSSI ESKOLA
Helsingin poliisi kertoo selvittävänsä viranomaisten toimia ennen 4. joulukuuta tapahtunutta Koskelan henkirikosta. Esiselvitys käynnistettiin viime torstaina. Tapahtuneeseen on jo aiemmin kerrottu sisältyneen pidempään jatkunutta kiusaamista.

Selvityksen alla on lastensuojelun ja koulun toiminta, eli toimenpiteet ja niiden riittävyys liittyen muun muassa esitutkinnassa selvinneitä kiusaamista ja useita pahoinpitelyjä.

– Viestimme esiselvityksestä avoimesti, koska poikkeuksellisen vakava henkirikosepäily on ollut laajassa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Asiaan on tutkinnanjohtajaksi nimetty rikoskomisario Markku Silen. Toivomme nyt työrauhaa asian esiselvittelylle, sanoo rikosylitarkastaja, rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen tiedotteessa.

Poliisi aikoo tiedottaa asiasta seuraavan kerran, kun esiselvitys on tehty.

Poliisi kertoi viime viikolla, että teon motiivi näyttää olleen uhrin rankaiseminen jostakin hänen toiminnastaan tai väitetystä toiminnasta. Kuulustelukertomukset eivät kuitenkaan selitä äärimmäisyyksiin mennyttä väkivaltaa.

Ote linkistä.
Ottaen huomioon tuon -Uta_:n aiemmin linkittämän uutisen , kovin kiinnostava tapaus.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »


Yle: Lastenkoti ei lähtenyt etsimään Koskelan teinimurhan uhria, vaikka vanhemmat pyysivät
- myös koulun toiminnasta paljastui puutteita

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yle ... #gs.tdcgj8
JULKAISTU 22 TUNTIA SITTEN

Koskelan teinimurhan uhri jäi ilman tukea koulussa ja lastensuojelussa, kertoo Yle laajassa selvityksessään.

16-vuotias poika surmattiin Helsingin Koskelassa joulukuun alussa ja murhassa on nostettu syytteet kolmea vuonna 2004 syntynyttä poikaa vastaan.

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen, jossa tarkastellaan sitä, oliko viranomaisten toiminta riittävää ennen henkirikosta. Selvityksen taustalla on muun muassa se, että esitutkinnassa paljastui uhriin kohdistuneen ennen henkirikosta pitkään jatkunutta kiusaamista ja useita pahoinpitelyitä.

Ylen mukaan uhri oli jäänyt ilman tarvittavaa tukea erityisesti alakoulun aikana sekä myöhemmin lastensuojelun asiakkaana.

Viimeiset viikkonsa uhri vietti lastenkodissa. Ylen mukaan poikaa ei lähdetty etsimään lastenkodin toimesta koko viikonloppuna, vaikka vanhemmat sitä pyysivät useaan kertaan, kun poika ei saapunut tekoa seuraavana aamuna sovittuun tapaamiseen. Lastenkodin johtaja ja Helsingin kaupungin lastensuojelun johto eivät halua kommentoida asiaa Ylelle.

Ylen haastattelemat opettajat puolestaan kertovat, että koulussa uhrin vaikeuksiin puututtiin liian myöhään ja ne jäivät paikoin selvittämättä. Opettajat pitävät uhrin kannalta kohtalokkaana niin sanottua erityistä tukea ja sitä, ettei tukea annettu tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Murhan käsittely aloitetaan Helsingin käräjäoikeudessa 17. helmikuuta. Syyttäjän mukaan tapauksessa on nostettu murhan lisäksi syytteet myös ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä, joihin kolme nuorukaista niin ikään liittyvät.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

Koskelan henkirikoksen 16-vuotiaan uhrin vanhemmat hoitivat murhasta syytettyjä kodissaan
- vaativat henkirikoksesta enimmäiskorvauksia
https://yle.fi/uutiset/3-11797817
18.2. 16:32 Päivitetty 18.2. 17:51 / Katri Kirsi

Helsingin Koskelassa 4. joulukuuta epäillyn murhan uhrina kuollut 16-vuotias poika oli perheensä ainoa lapsi.

Helsingin Koskelassa viime joulukuun alussa tapahtuneen henkirikoksen 16-vuotiaan uhrin vanhemmat vaativat pojan murhasta syytetyiltä 24 000 euron korvauksia henkirikoksen osalta. Summasta 12 000 euroa vaaditaan uhrin äidille ja 12 000 euroa isälle. Kyseinen korvaussumma on henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan HEVA:n suosituksen mukainen maksimikorvaus. Uhrin vanhempien asianajajan käräjäoikeuteen toimittaman vaatimuksen mukaan teko on osoittanut äärimmäistä julmuutta.

Murhasta syytetään kolmea teon aikaan 16-vuotiasta poikaa, joista kaksi oli tuntenut uhrin päiväkoti-ikäisestä saakka. Syyttäjän mukaan uhriin oli kohdistettu nyöryyttävää, julmaa ja pitkäkestoista väkivaltaa. Syyttäjän mukaan uhri oli kutsuttu paikalle Koskelan sairaalan alueen puistikkoon tarkoituksena juottaa hänelle vahvaa viinaa ja kohdistaa häneen väkivaltaa. Rajun pahoinpitelyn jälkeen jälkeen uhri oli jätetty tiedottomana maahan makaamaan kylmänä yönä

Syytetyt tuttuja uhrin vanhemmillekin
Murhasta vaadittuihin korvauksiin vaikuttaa se, että kaksi murhasta syytettyä olivat tunteneet pitkään sekä uhrin että tämän vanhemmat. Oikeudenomistajien korvausvaatimuksen mukaan uhri ja murhasta syytetyt olivat lapsuusajan leikkikaverit, jotka olivat olleet useita kertoja leikkimässä uhrin kotona. He olivat myös olleet uhrin vanhempien hoidettavina.

Vaatimuksen mukaan syytetyt ovat täysin kylmäverisesti murhanneet äärimmäistä julmuutta osoittaen ”ystävänsä”. Uhrin isä asuu edelleen samoilla kulmilla kuin kaksi poikansa murhasta syytettyä. Korvausvaatimuksen mukaan kummankin vanhemman elämä on suistunut raiteiltaan. Henkensä menettänyt poika oli heidän ainoa lapsensa.

Yhteensä 42 900 euron korvausvaatimukset
Syyttäjän mukaan uhria oli pahoinpidelty kolmena perjantaina ennen lopullista veritekoa. Lisäksi osittain samat tekijät olivat ryöstäneet hänet elokuussa. Ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön omaiset vaativat 4 000 euron korvauksia sekä 100 euron korvausta ryöstetyn tavaran arvon perusteella. Vaatimuksen mukaan teosta tekee vakavan erityisesti uhrin ja syytettyjen välinen suhde ja se, että uhri on luottanut kahteen syytettyyn eikä ole kyennyt puolustautumaan. Pahoinpitelyjen ja nyöryytyksen osalta omaiset vaativat useista syytekohdista vastaajilta yhteensä 14 800 euron korvauksia. Eli yhteensä kaikkiaan murhasta, ryöstöstä ja pahoinpitelyistä vaaditaan 42 900 euronkorvauksia.

Syytettyjä kuullaan suljetuin ovin
Koskelan henkirikoksen oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona 17. helmikuuta. Kaikki kolme murhasta syytetyt kiistivät syytteet murhasta. Yksi heistä myönsi syyllistyneensä tekoiltana pahoinpitelyyn. Kaksi myönsi törkeän pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen. Nämä kaksi myöntyvät vanhempien korvausvaatimuksiin murhasyytteiden osalta. Yksi syytetty haluaa nämä korvaukset jaettaviksi tekijöiden kesken.

Henkirikosta edeltävät korvausvaatimukset kaikki kolme syytettyä kiistävät, koska vahingonkorvauslain 7 luvun kolmannen pykälän mukaan oikeus vahingonkorvaukseen raukeaa, jo vahinkoa kärsinyt kuolee ennen vaatimuksen esittämistä. Ryöstössä menetetyn omaisuuden he myöntyvät korvaamaan.

Oikeudenkäynti jatkuu jälleen perjantaina 19. helmikuuta vastaajien ja todistajien kuulemisilla. Oikeudenkäynti pidetään pääosin suljetuin ovin. Vain todistajien lausunnot ovat julkisia.

Uhrin omaiset ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja siihen liittyvän aineiston salaamista mahdollisimman laajasti muun muassa uhrin alaikäisyyden vuoksi.
User avatar
-Uta-
Posts: 3905
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.

Post by -Uta- »

Rikostoimittajan kommentti: Koskelan surman yksityiskohdat järkyttävät, mutta meidän on tiedettävä ne,
jotta vastaavaa ei koskaan enää tapahtuisi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rik ... #gs.tmfiqf
JULKAISTU 20.02.2021 15:01

Koskelan julman teinisurman oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona ja samalla tuli julkiseksi syyttäjän kuvaus murhasyytteestä joulukuun 4. päivän illalta. Teonkuvaus ja kaikki tapahtumat tuolta illalta ovat kammottavaa kuultavaa, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén.

On sietämätöntä ajatella, mitä 16-vuotias uhri joutui elämänsä viimeisinä hetkinä kokemaan. Eikä vain elämänsä viime hetkinä, vaan viimeisinä kuukausina. Poikaa oli pahoinpidelty jo aiemmin useita kertoja ja viime elokuussa hänen epäillään joutuneen ryöstön uhriksi.

Tekijät ovat samat, joita nyt syytetään murhasta. Lapsuudenkaverit, joiden kanssa poika oli leikkinyt päiväkodista saakka.

Oikeudenkäynnin alettua alkoi myös kiivas keskustelu työpaikoilla, ystävien ja tuttujen kesken sekä sosiaalisessa mediassa. Ihmiset kauhistelivat, järkyttyivät, surivat. Iso osa julisti kovaan ääneen sitä, miten näin kauheista asioista ei edes pitäisi uutisoida. Todettiin, ettei juttuja aiheesta haluta lukea tai kuulla. Jotkut kertoivat itkeneensä, toiset raivostuivat, muutamat kuvailivat fyysistä pahoinvointia asiasta lukiessaan. Sisuskalut vääntyivät, unet menivät. Mutta juuri siltä sen kuuluukin tuntua. Koskelan teinisurma oli järkyttävä, julma ja sadistinen teko – juuri niin kuin poliisi sitä aiemmin kuvaili. Nyt tiedämme siitä enemmän, ja se on hyvä asia.

Meidän on luettava, kuultava ja saatava tietää, koska vain sillä tavalla me kaikki voimme havahtua ja oppia. Koskelan kaltaista tragediaa ei saa tapahtua enää koskaan. Aivan kuten Vilja Eerikan raaka murha vuonna 2012 osoitti meille vakavia puutteita lastensuojelussa ja viranomaisten välisessä tiedonkulussa, on tästäkin kauheudesta opittava jotain. Vain tiedostamalla, että tällaistakin voi tapahtua, pystymme ehkä ennalta ehkäisemään uutta Koskelaa. Tämä nuori poika kuoli täysin turhaan ja liian aikaisin, eikä se saa enää toistua.

Oikeudenkäynnin alussa pohdittiin sen julkisuutta. Syyttäjät, puolustus ja tuomaritkin olivat yhtä mieltä siitä, että juttu on käsiteltävä mahdollisimman julkisesti, koska sillä on iso yleinen intressi. On yhteiskunnallisesti tärkeää, että tapaus kerrotaan julkisuuteen. On myös hyvä, että poliisi selvittää koulun ja lastensuojelun toimia asiassa.

Turvaverkot pettivät, kun nuori poika, lastensuojelun asiakas, ei saanut tarvitsemaansa apua, vaan joutui kerta toisensa jälkeen vakavan väkivallan kohteeksi. Kunnes se väkivalta yltyi ja tappoi hänet.

Yksityiskohdat Koskelasta järkyttävät useimpia, ja aina on mahdollisuus jättää jutut lukematta. Mutta silmiään ei voi sulkea todellisuudelta. Koskelan uhrin kohdalla ne silmät suljettiin. Kukaan ei nähnyt, millaisen kaltoinkohtelun kohteeksi tuo poika joutui.

Aikuisten tehtävä on suojella lapsia ja se on meidän kaikkien yhteinen vastuu. Opitaan Koskelasta ne tärkeimmät: puututaan asioihin, tarkkaillaan ja seurataan ympäristöämme. Ollaan kiinnostuneita lapsistamme ja nuoristamme. Jos epäillään jotakin pahaa, kysytään. Ei käännetä selkää ja suljeta silmiä, koska jokainen voi auttaa ja kantaa vastuuta. 16-vuotias uhri ansaitsee sen, että kukaan ei sulje tällaiselta silmiään, sano ettei halua tietää tai juokse karkuun.
Post Reply