Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3792
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Post by -Uta- »

Murhaepäily Ahvenanmaalla - yksi vangittu
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f81f ... dc62c69a59
Tänään klo 15:53

Ahvenanmaan käräjäoikeus on vanginnut yhden henkilön epäiltynä murhasta ja törkeästä tuhotyöstä.

Epäilty henkirikos tapahtui myöhään tapaninpäivän iltana Eckerön kunnassa.

Asuinrakennus oli syttynyt tuleen. Pelastajat löysivät talon sisältä vakavasti loukkaantuneen miehen.

Uhri vietiin helikopterilla Ahvenanmaan keskussairaalaan, mutta hoidosta huolimatta hän menehtyi.

Poliisin mukaan kuolemaan johtaneet vammat olivat tulipalon aiheuttamia.

Talo jäi pystyyn, mutta käytännössä se tuhoutui.

Viranomaisille selvisi nopeasti, että palo todennäköisesti oli tahallaan sytytetty.

Poliisi otti kiinni yhden henkilön teosta epäiltynä. Nyt sama henkilö on komisario Tommy Thörnroosin pyynnöstä vangittu käräjäoikeudessa epäiltynä ”todennäköisin syin” murhasta ja törkeästä vahingonteosta.

Törkeä vahingonteko -nimike koskee talon sytyttämistä ja siten tuhoamista.

Thörnroosin mukaan poliisi on kuulustellut useita ihmisiä, kerännyt todistusaineistoa ja selvittänyt saamiaan yleisövihjeitä.

Palon syttymisaikainen tilanne on tutkijoille selvinnyt jo ainakin osittain. Lähiaikoina poliisi odottaa vastauksia teknisistä tutkimuksista. Myös kuulustelut jatkuvat.

Poliisi ottaa edelleen tapahtuneesta vastaan yleisövihjeitä osoitteessa [email protected] tai puhelimitse numerossa 040 847 9550.

PETRI ELONHEIMO /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 3792
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Post by -Uta- »

Kaksi naista vangittu epäiltynä Eckerön murhasta
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0ff4 ... 89be0a031c
Tänään klo 17:14

Ahvenanmaan käräjäoikeus on poliisin pyynnöstä vanginnut kaksi naista epäiltynä murhasta. Molemmat vangitut ovat paikkakuntalaisia ja Suomen kansalaisia. Toinen naisista on ollut mukana yritystoiminnassa.

37-vuotias nainen on vangittu todennäköisin syin murhasta ja törkeästä tuhotyöstä. 30-vuotias nainen on vangittu samoista rikoksista, mutta lievemmällä syytä epäillä -perustella.

Käytännössä ”todennäköiset syyt” tarkoittaa, että Ahvenanmaan poliisi pitää 37-vuotiasta naista murhaajana ja ”syytä epäillä”-perusteella vangittu nuorempi nainen on saattanut ollut hänen rikoskumppaninsa.

Epäilty henkirikos tapahtui tapaninpäivän jälkeisenä yönä Eckerön kunnassa Ahvenanmaan länsireunalla.

Hätäkeskus sai ilmoituksen asuinrakennuksen palosta kello 23.30. Pelastajat löysivät palavasta rakennuksesta miehen, jolla oli pahoja vammoja. Uhri vietiin helikopterilla sairaalaan, jossa hän kuitenkin myöhemmin menehtyi palossa saamiinsa vammoihin.

Poliisille heräsi heti epäilys, että kyseessä on henkirikos ja nimenomaan murha. Toinen rikosepäily on törkeä tuhotyö, joka koskee palon tuhoamaa taloa.

Poliisin tutkinnanjohtaja, komisario Tommy Thörnroos ei ole halunnut kertoa julkisuuteen sitä mitä poliisi on tähän mennessä saanut selville tapahtumien kulusta ja teon mahdollisista vaikuttimista.


PETRI ELONHEIMO /IL
User avatar
härkä
Posts: 7043
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ff12 ... 3cb8bcbad0
Eckerön epäillyn murhan uhri ehti kertoa tapahtumista poliisille ennen kuolemaansa

Ahvenanmaan poliisi on kertonut uutta tietoa tapaninpäivän iltana Eckerössä tapahtuneesta epäillystä murhasta ja törkeästä tuhotyöstä.
Uhrin kertomus oli suppea mutta merkittävä.
Palopaikalta on löydetty ja analysoitu teknistä näyttöä kertomuksen tueksi.
Molemmat naiset on nyt vangittu murhasta todennäköisin syin epäiltynä.
Palossa kovia kokenut talo sijaitsee Eckerön kirkonkylän eteläpuolella.Palossa kovia kokenut talo sijaitsee Eckerön kirkonkylän eteläpuolella.

Poliisin tutkinnanjohtaja Tommy Thörnroosin mukaan vainaja oli 45-vuotias mies, joka itse soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti tulipalosta talossaan tapaninpäivänä kello 23.12.
Mies pelastautui palavasta talosta, sammutti omat vaatteensa ja meni naapuriin hakemaan apua.

Pahojen palovammojensa vuoksi mies kiidätettiin helikopterilla Maarianhaminaan sairaalaan. Sairaalassa hän menehtyi varhain seuraavan päivän aamuna.
Sairaalaan kiiruhti myös poliisipartio. Ennen kuolemaansa uhri kykeni kertomaan lyhyesti illan tapahtumista poliisimiehille.
Komisario Thörnroos ei tutkinnallista syistä voi kertoa, mitä uhri poliiseille kertoi. Uhrin kertomus on Thörnroosin mukaan kuitenkin tärkeä ja rikospaikkatutkinnassa on saatu kertomuksen tueksi myös näyttöä.

Vangitut eckeröläisiä
Uhrin kertomuksen johdosta poliisi ryhtyi tutkimaan paloa suunnitelmallisena tekona.
Palo ei syttynyt vahingossa. Uhrin kuoltua kyse on henkirikoksesta. Thörnoosin mukaan hän katsoi tutkinnanjohtajana, että teko on myös julma. Näissä oloissa epäilty rikos on murha.
Poliisi on pidättänyt kaksi naista murhasta ja törkeästä tuhotyöstä epäiltynä. Sittemmin Ahvenanmaan käräjäoikeus on vanginnut 30- ja 37-vuotiaat naiset näistä rikoksista epäiltynä.
Vangitsemisen peruste on ”todennäköisin syin”, mikä tarkoittaa, että poliisi epäilee vahvasti naisten olevan murhaan syyllisiä.
Molemmat naiset ovat paikkakuntalaisia.
Komisario Thörnroosin mukaan naisilla ja uhrilla oli yhteys. Hän ei kuitenkaan kuvaile tuota yhteyttä tarkemmin.

Palokoiria mantereelta
Thörnroos ei ota kantaa siihen, voisiko epäiltyjä olla muitakin.

Thörnroosin mukaan poliisi on selvittänyt teolle yhden kuviteltavissa olevan motiivin ja toista mahdollista motiivia tutkitaan.
Henkirikokset ovat harvinaisia Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan poliisi on saanut tutkinnassa apua Suomen keskusrikospoliisilta. Samoin paikkatutkimuksiin on osallistunut palokoiria Lounais-Suomen poliisista.
Paikkatutkintaa on tehty paitsi palotaloon myös epäiltyjen asuntoihin sekä muihin tiloihin joihin näillä on ollut pääsy.

50 kuulustelua
Murhatutkinta on ollut Ahvenanmaan poliisin ykkösprioriteetti viimeiset kaksi viikkoa. Tutkinnassa on suoritettu noin 50 kuulustelua. Poliisi on kuulustellut paitsi epäiltyjä myös uhrin läheisiä sekä todistajia.
Thörnroos on vaitonainen epäiltyjen kuulustelujen sisällöstä. Hän kuitenkin toteaa, että epäillyt ovat osin myöntäneet asioita ja osin kieltäneet.

Poliisilla on Thörnroosin mukaan kohtuullinen käsitys tapahtumista talossa rikosiltana.
Ahvenanmaan poliisi kiittää yleisöä saamistaan lukuisista vihjeistä. Vihjeitä otetaan edelleen kiitollisuudella vastaan.
Maakuntasyyttäjä Henrik Lindeman osallistuu poliisin esitutkintaan. Syytteennoston määräpäivä on 29. huhtikuuta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 3792
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Post by -Uta- »

Epäillyn murhan uhri ehti kertoa ratkaisevat tiedot poliisille juuri ennen kuolemaansa
- Eckerön harvinaisesta henkirikoksesta epäillään kahta naista
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/epa ... #gs.q5qbvd
JULKAISTU 9 TUNTIA SITTEN

Image

Poliisi jatkaa Ahvenanmaan Eckerössä joulukuun lopussa tapahtuneen epäillyn murhan tutkintaa.

Epäilty henkirikos tapahtui sytyttämällä tuleen talo, jossa uhriksi joutunut mies oli. Mies onnistui kuitenkin pakenemaan palavasta talosta ja hankkimaan apua, jota hän sai jo parinkymmenen minuutin päästä. Noin tunnissa hänet oli toimitettu helikopterilla sairaalaan, jossa hän kuitenkin kuoli saamiinsa tulipalon aiheuttamiin vammoihin.

Auttoi poliisia viimeisillä voimillaan
Poliisi oli ehtinyt paikalle sairaalaan kuulemaan miestä, joka kertoi ennen kuolemaansa poliisille tietoja, joita viranomainen kuvaa erittäin tärkeiksi tai ratkaiseviksi tapauksen kannalta.

Tapauksessa on vangittu kaksi kolmekymppistä naista epäiltynä keski-ikäisen miehen murhasta. Poliisi kertoo, että heillä on hyvä kuva mahdollisesta motiivista, mutta he eivät voi toistaiseksi kertoa sitä koskevia tietoja julkisuuteen.

Tapausta tutkitaan murhana suunnitelmallisuuden ja julmuuden perusteella.

Rauhallinen maakunta
Henkirikokset ovat itsehallinnollisella alueella harvinaisia, ja tapauksen tutkinnanjohtaja muistaa viimeisen henkirikostutkinnan olleen Ahvenanmaalla yli kymmenen vuotta sitten. Viimeisimmästä henkirikoksen yrityksen tutkinnastakin on aikaa useampi vuosi. – Hyvin epätavallista, hän tiivistää henkirikosten yleisyyden alueella.
User avatar
-Uta-
Posts: 3792
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ahvenanmaa - Murhaepäily Eckerössä 26.12.2020

Post by -Uta- »

Ahvenanmaan murhalla jo kolmas epäilty – toinen vangituista naisista on tunnustanut ja kertonut valmisteluista
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6466 ... b9ebaEilen klo 16:22

Ahvenanmaan poliisin mukaan se on edistynyt Eckerössä tapaninpäivänä sattuneen murhan tutkinnassa.

Murhasta ja törkeästä tuhotyöstä on nyt epäiltynä kolme henkilöä. Kaksi heistä on vangittu todennäköisin syin epäiltynä molemmista rikoksista. Kolmatta epäiltyä ei ole vangittu.

Molemmat vangitut ovat naisia. Iältään he ovat 30- ja 37-vuotiaita ja paikkakuntalaisia. Toinen naisista on tunnustanut rikokset kuulusteluissa. Hän on kertonut tekoa edeltävistä suunnitelmista ja valmisteluista sekä myös itse teon aikaisista tapahtumista.

Poliisin mukaan tunnustus sitoo muut kaksi rikosepäiltyä tekoihin useiden yksityiskohtien osalta. Samoin tunnustus tukee poliisin rikosepäilyjä. Tässä vaiheessa poliisi ei kuitenkaan voi kertoa rikoksen yksityiskohdista tai avata sen motiivia julkisuuteen.

Siinä missä toinen nainen tunnusti teot on toinen vaatinut vapauttamistaan Ahvenanmaan käräjäoikeudelta – mihin hänellä toki on oikeus 14 vuorokauden välein. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen perjantaina.

Rikokset tapahtuivat myöhään tapaninpäivän iltana. Suomen valtioalueen läntisimmän kunnan Eckerön Storbyn kylän eteläpuolella syttyi pieni omakotitalo tuleen.

Talosta pelastui ulos 45-vuotias mies, joka sammutti vaatteensa, soitti hätäkeskukseen ja hakeutui naapuriin. Mies vietiin kopterilla sairaalaan, jossa hän seuraavana aamuna menehtyi palovammoihin.

Ennen kuolemaansa uhri ehti kuitenkin kertoa lyhyesti tapahtumista talossa sairaalaan kiiruhtaneelle poliisipartiolle.

Tapaus on herättänyt suurta huomiota Ahvenanmaalla. Saarimaakunnassa ei ole tapahtunut murhaa vuosiin.


PETRI ELONHEIMO /IL
Post Reply