Vitsaukset ja enemmänkin

Onnettomuudet ja niihin johtaneet syyt
Post Reply
User avatar
will
Posts: 1933
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Vitsaukset ja enemmänkin

Post by will » Tue Jan 31, 2012 8:07 am

Pieni jääkausi (1450-1850) oli ilmastollisesti asteen viileämpää aikaa kuin ennen ja jälkeen. Euroopassa oli tuolloin Maan lämpötiloihin nähden keskimääräistä kylmempää. Maanviljely menestyi aikaisempaa huonommin ja ihmisten toimeentulo oli vaikeampaa. Oli nälkävuosia ja ruttoepidemioita. Kylmenemisen syyksi on tuoreessa julkaisussa esitetty tropiikissa vuodesta 1256 alkaen vuoteen 1300 asti tapahtuneita tulivuorenpurkauksia, joiden purkaustuotteet ilmakehässä estivät auringonvaloa ja ensiksi aiheuttivat Etelänapamantereen jäätiköiden lähtemisen kasvuun. Vaikka ensimmäinen aiheuttaja poistui ilmakehästä ennen varsinaisen kylmyysjakson alkamista niin seuraukset olisivat kestäneet vuosisatoja. Jäiden purkautuminen napa-alueelta Pohjois-Atlantille kylmensi Eurooppaa. Toisena vaikuttavana tekijänä olisi ollut Auringon infrapunasäteilyn väheneminen ilmastojakson myöhemmissä vaiheissa. Tutkimus perustuu Islannin ja Kanadan jäätiköiltä tehtyihin havaintoihin lämpötiloista ja kasvillisuudesta.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16797075


User avatar
will
Posts: 1933
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Tulivuorten suurpurkaukset

Post by will » Thu Feb 02, 2012 11:35 am

Suuret tulivuorenpurkaukset levittävät niin paljon tuhkaa ilmakehään, että ne - estäessään auringon valoa - vaikuttavat paitsi säähän myös ilmastoon. Tulivuoren lähiympäristön täydellisen hävityksen lisäksi isolla purkauksella on siten vaikutusta kaikkien Maapallon ihmisten elämään ja ennakoiminen olisi tärkeää. Tähän asti on ajateltu, että ajankohta voitaisiin ennustaa vasta muutamaa kuukautta ennen, tulivuoren heräämisestä kertovien maanjäristysten perusteella.

Santorinilla tehdyt mineralogiset tutkimukset osoittavat nyt, että paikallisen suuren tulivuoren edellinen purkautuminen 3600 vuotta sitten olisi nykyisin menetelmin ollut ennustettavissa vuosikymmeniä etukäteen, mm. maanpinnan nopeutuneiden liikkeiden avulla. Päättely on tehty purkauksessa kiehuneesta kivisulasta jähmettyneen hohkakiven sisältämistä, vanhemmista mineraalikiteistä, jotka ovat järjestään muodostuneet muutaman kymmenen vuoden aikana ennen purkausta. Kiteytyminen on tapahtunut, kun magma purkauksen edellä on noussut kylmempään ympäristöön lähelle maan pintaa ja pullistanut sitä ylöspäin. Tämä siis on tapahtunut suhteellisen lyhyeyssä ajassa ennen tuhoa, eikä vuosituhansien ajan, vähän kerrassaan. Turvallisuusväli näyttäisi tällä perusteella olevan kymmeniä vuosia kuukausien asemesta. Syytä kivisulan nopean kertymisen alkamiseen ei tiedetä.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16834570

http://en.wikipedia.org/wiki/Supervolcano

User avatar
will
Posts: 1933
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Suomen suuret nälkävuodet 1800-luvulla

Post by will » Sat Jun 03, 2017 2:56 pm

Maatalous-Suomessa sadon menetys, useammasta peräkkäisestä puhumattakaan oli vakava asia. Nälkävuosina 1866-68 menehtyi tai jäi syntymättä arviosta riippuen 8-12%:n suuruinen osa Suuriruhtinaanmaan väestöstä. Suomalaisia oli tuolloin n. 1,8 miljoonaa, joten suuruusluokalleen kuolonuhreja kertyi Intian Valtameren tsunamionnettomuutta vastaava määrä paljon pienemmästä väestöstä. Tilanne oli päällä 150 vuotta sitten, kun Suomi oli muotoutumassa kohti tulevaa itsenäistä valtiota.

STT ja Iltasanomat: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005238 ... e=tf-other

Post Reply