Olof Palmen salamurha

Vaihtoehdot ratkaistuina pidettyihin rikoksiin ja onnettomuuksiin, salaliittoteoriat
User avatar
Queen
Posts: 1743
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Olof Palmen salamurha

Post by Queen » Fri Oct 06, 2017 10:35 am

En usko, että Palmen murha tulee täysin selviämään koskaan. Aina näitä uusia käänteentekeviä käänteitä tulee, mutta mitään niistä ei lopulta selville tule. Olen skeptinen.


User avatar
härkä
Posts: 5439
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Olof Palmen salamurha

Post by härkä » Wed May 23, 2018 6:44 am

https://yle.fi/uutiset/3-10218680

Palmen murhasta uusi teoria: Murhaaja oli yksi ensimmäisistä silminnäkijöistä
Kohu Olof Palmen ratkaisemattoman murhan ympärillä kiihtyy jälleen, kun ruotsalaislehti julkaisi vuosien selvitystyön ja teoriansa murhaajan henkilöllisyydestä. Keskustele aiheesta jutun lopussa.
Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaaja oli todennäköisesti yksi murhan silminnäkijöistä, k

Lehti on julkaissut toimittaja Thomas Pettersonin 12 vuotta kestäneen tutkimustyön tulokset. Tutkimusten perusteella Olof Palmen ampui mies, joka nousi julkisuuteen yhtenä murhan ensimmäisistä silminnäkijöistä.

Palmen murhatutkimusten yhteydessä mies on tunnettu nimellä ”Skandiamannen” eli Skandiamies, koska hän oli kävelemässä pois työpaikaltaan Skandialta ja kulki Palmen pariskunnan takana. Myöhemmin poliisi kuuli häntä silminnäkijänä.

Filterin mukaan mies oli Palme-vastainen ja hän osasi käyttää ampuma-asetta, koska oli jäsenenä ampumaklubilla. Skandiamiehellä oli jopa läheinen ystävä, joka oli asekeräilijä, ja jolla oli kokoelma Palmen murha-aseeksi sopivia revolvereja.


Mitenkäs tämä sopisi ?
Jotka ovat syvemmin tähän Palmen murhaan perehtyneet.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Eks-EkstroVertti
Posts: 1581
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Olof Palmen salamurha

Post by Eks-EkstroVertti » Wed May 23, 2018 11:16 am

^Tiedä siitä syvällisyydestä sitten. Stig Engströmin habitus ei mielestäni sovi juurikaan murhaajasta alunperin annettuihin tuntomerkkeihin, Lisbeth Palme esimerkiksi olisi erehtynyt melko perusteellisesti. Tosin julkisuuteen annettu luonnoskuva murhaajan lärvistä olikin kumma episodi, eikä sillä välttämättä ole mitään todellista painoarvoa. Murhan jälkeen otetussa valokuvassa Engström demonstroi juoksuaan murhapaikalla jokin veska kädessään. Oliko hänellä myös murhailtana sellainen mukanaan?
Että ympäriämpäripyöreästi sanoakseni; ihan hyvä ehdokas. Oli ainakin todistettavasti paikalla silloin. :|
Pakkasta öisin
5. Herätys! Jäi veliä,
presidentti Urho Kekkonen ja
NL.
yya-sopimusta
vastaan: pro Suomi!

% daaniel

IsKeLmiä ja LauLuja: IKL, L. Lindqvist

Sit tärisi: Paritteluruletti rapisi. Rättis
isi äkkää: Rääkkäisi
Syy siis isis-isisi isyys

User avatar
härkä
Posts: 5439
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Olof Palmen salamurha

Post by härkä » Thu May 24, 2018 6:47 am

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005692304.html

Ruotsalaislehti Filter julkaisi keskiviikkona moniosaisen artikkelin entisen opettajan, freelance-toimittaja Thomas Pettersonin 12 vuotta kestäneestä selvitystyöstä, joka koskee Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaa.

Palme ammuttiin kuoliaaksi Tukholman keskustassa sijaitsevalla Sveavägenillä helmikuussa 1986, kun hän oli palaamassa elokuvista puolisonsa Lisbet Palmen kanssa. Murhaajaa ei koskaan saatu kiinni.

Pettersonin teoria viittaa siihen Palmen surmasi mahdollisesti ensimmäisenä murhapaikalle osunut, mediassa ”Skandia-mieheksi” nimetty silminnäkijä eli vuonna 2000 menehtynyt Stig Engström. Mies työskenteli mainoskonsulttina Skandia-yhtiössä murhan tapahtuessa.

Ote linkistä.
Image

Lisbeth Palmen havainnointi suhteutettuna tähän teoriaan on mielenkiintoinen.
Engström ei sovi profiiliin , mutta saattoi omata motiivin..
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Eks-EkstroVertti
Posts: 1581
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Olof Palmen salamurha

Post by Eks-EkstroVertti » Thu May 24, 2018 1:09 pm

Huomattavasti paremmin sopii jo tänään profiiliin, kuin eilen!
Eipä tosiaan tullut kellekään aiemmin mieleen, että Palmea ampui selkään hänen takanaan kävellyt mies. Ha ha. No, sarkasmi(kaan) ei ole vahva lajini.
Jos Petterssonin johtopäätös pitää kutinsa, eikä asiaan liity muuta, niin kyseessä on kaikkien aikojen suurin töppäys poliisilta... Vai tuleeko jotain suurempaa mieleen, suhteessa tutkimuksen laajuuteen ja kuluihin?
En usko siihen, ainakaan vielä.

Uusimpien "tietojen" valossa Engström on puhunut vähintäänkin muunneltua totuutta, väitettyään yrittäneensä antaa Palmelle ensiapua heti murhan jälkeen. Toisaalta, ainakin yksi päätodistajista pitää teoriaa Engströmin syyllisyydestä silkkana hölynpölynä.

https://www.expressen.se/nyheter/engstr ... rdplatsen/

Lisää jossittelua:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7l ... ldigt-lugn

https://www.expressen.se/nyheter/polise ... ade-palme/
Pakkasta öisin
5. Herätys! Jäi veliä,
presidentti Urho Kekkonen ja
NL.
yya-sopimusta
vastaan: pro Suomi!

% daaniel

IsKeLmiä ja LauLuja: IKL, L. Lindqvist

Sit tärisi: Paritteluruletti rapisi. Rättis
isi äkkää: Rääkkäisi
Syy siis isis-isisi isyys

monoliitti
Posts: 496
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Olof Palmen salamurha

Post by monoliitti » Thu May 24, 2018 8:56 pm

Mielenkiintoinen ilmiö, kuinka n.s aikakausi paragdima vaikuttaa arviointeihin. 1970-80 luvuilla edistyksellinen ja tiedostava yleisö piti Kennedyn ,Palmen y.m murhia saaliittojen tekoina, joiden taustalla olivat vaikutusvaltaiset tahot. 90-luvulta alkaen käsitykset ja epäilyt ovat arkipäiväistyneet, murhat on yleisesti arvioitu yksittäisten häiriytyneiden teoiksi.

Eks-EkstroVertti
Posts: 1581
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Olof Palmen salamurha

Post by Eks-EkstroVertti » Thu May 24, 2018 10:42 pm

^ Taitaa olla noin.
Kaiken järjen mukaan poliisilla on jokin syy sulkea Engström epäilyjen ulkopuolelle, muunkin kuin sen takia, että häntä pidettiin ärsyttävänä, huomionhakuisena "elefanttina".
Nopsastihan tuo näyttää videoiden mukaan kirmaisevan... Ja ilmeisesti valehteli murhaillan aikatauluistaan. Varmaan ruutijäämät testattiin hältä? :roll:
Ehkä Engström olikin vain osa salaliittoa, johon osallistuivat Tukholman poliisilaitoksen kansallismieliset ainekset jne. Sitä on jo ehdotettu.
Jossittelu ei tule päättymään koskaan, VAIKKA Engström todettaisiin 100% varmuudella ampujaksi. Ja mahdottomuus sellainen varmuus onkin.
Pakkasta öisin
5. Herätys! Jäi veliä,
presidentti Urho Kekkonen ja
NL.
yya-sopimusta
vastaan: pro Suomi!

% daaniel

IsKeLmiä ja LauLuja: IKL, L. Lindqvist

Sit tärisi: Paritteluruletti rapisi. Rättis
isi äkkää: Rääkkäisi
Syy siis isis-isisi isyys

User avatar
itäviitta
Posts: 446
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Olof Palmen salamurha

Post by itäviitta » Mon Nov 05, 2018 11:34 am

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005888736.html

Ruotsin media: Poliisi tutkii uutuuskirjan teoriaa Olof Palmen murhasta – taustalla 2004 kuolleen huippudekkaristin tutkimukset

Ruotsalaistoimittaja Jan Stocklassa pääsi käsiksi Stieg Larssonin laajaan arkistoon. Hän yhdisti edesmenneen kirjailijan teorian omaansa, ja tuloksena oli Ruotsissa maanantaina ilmestynyt kirja.
Helmikuussa 1986 Tukholmassa tapahtunut pääministeri Olof Palmen murha on jälleen noussut otsikoihin Ruotsissa. Syynä tähän on toimittaja Jan Stocklassan kirja Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet, joka ilmestyi Ruotsissa maanantaina ja julkaistaan Suomessa myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset – kuka murhasi Olof Palmen.
Yllä olevalla videolla nähdään kuvamateriaalia Olof Palmen murhapaikalta.
Murhasta ja sen tekijöistä uuden teorian esittävä kirja perustuu vuonna 2004 menehtyneen, Millennium-trilogiastaan tunnetun dekkarikirjailijan ja toimittajan Stieg Larssonin arkistoihin. Larsson tutki Palmen murhaa vuosia, ja Stocklassa päätti saattaa miehen tutkimuksen loppuun saatuaan tämän kokoaman laajan arkiston käsiinsä.

Palmen murhan pariin omassa työssään jo aiemmin päätynyt Stocklassa yhdisti oman teoriansa ja Larssonin teorian, jolloin lopputuloksena oli uusi teoria murhan taustoista.
Olof Palme osallistui mielenosoitukseen, jossa tuettiin Espanjan demokratiakehitystä ja sorron uhreja vuonna 1975.

Kirjan sisältöä ovat maanantaina avanneet useat ruotsalaislehdet kuten Aftonbladet, Expressen sekä Svenska Dagbladet. Lehtien mukaan Stocklassan ja Larssonin teoria yhdistää kaksi jo aiemmin murhatutkinnassa esiin noussutta skenaariota: eteläafrikkalaiset ammattitappajat sekä ruotsalaiset äärioikeistolaiset – lisäten mukaan vielä ruotsalaisen ”syntipukin”.

Hyödynsivätkö agentit ruotsalaisia Palme-vihaajia?

Aftonbladet kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Palmen murhaa selvittävä poliisin tutkijaryhmä työskentelee parhaillaan aktiivisesti vuosikymmeniä unohduksissa olleen Etelä-Afrikka-tutkintalinjan parissa. Lehden mukaan poliisi tutkii nyt myös kirjassa mahdolliseksi syntipukiksi nimetyn Jakob Thedelinin osuutta asiaan.

Thedelin, joka esiintyy kirjassa muutetulla nimellä, saattaa olla ”puuttuva linkki”, joka yhdistää Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelun agentit ruotsalaisen äärioikeiston hahmoihin. Keskeisenä hahmona kirjan teoriassa on lehtien mukaan pian Palmen murhan jälkeen Pohjois-Kyprokselle vetäytynyt Bertil Wedin, jolla on yhteyksiä Etelä-Afrikan turvallisuuspalveluun.

Wedinin esitetään toimineen murhassa välikätenä, minkä hän kiistää. Ruotsin poliisi kuulusteli Thedeliniä murhatutkinnan alkuvuosina, mutta kuulustelut eivät johtaneet mihinkään.

Teorian ydinajatuksena on se, että eteläafrikkalaiset agentit olisivat hyödyntäneet murhan käytännön toteutuksessa ruotsalaisia, Palmen vihaajien piireissä liikkuneita henkilöitä, joilla oli yhteyksiä myös äärioikeistolaisiin tahoihin.

Jo aiemmin murhatutkinnassa on noussut mahdolliseksi motiiviksi se, että Palme olisi murhattu, koska hän oli yksi Etelä-Afrikassa harjoitetun rotuerottelupolitiikan eli apartheidin näkyvimpiä vastustajia maailmalla. Kirja nostaa esille myös mahdollisen taloudellisen motiivin, sillä Palme oli juuri ennen kuolemaansa suunnitellut kampanjaa, jolla olisi vastustettu kauppasaarrossa olleen Etelä-Afrikan kanssa käytyä asekauppaa.

Murha-ase pankin tallelokerossa?

Etelä-Afrikkaa koskeva tutkintalinja nousi esille viimeksi 90-luvulla, kun apartheidin ajan rikoksia selvittäneen totuus- ja sovintokomission edessä todistaneet agentit nimesivät toisiaan osalliseksi Palmen murhaan.

Aftonbladetin mukaan kirjassa esille tuodut Thedelinin sähköpostit ovat saaneet poliisit myös etsimään aktiivisesti tämän nimissä olevaa pankin tallelokeroa, joka saattaisi olla murha-aseena käytetyn revolverin kätköpaikka.

Ruotsin poliisi ei ole kommentoinut Stocklassan kirjan tietoja mitenkään. Stocklassan mukaan kaikki materiaalit on toimitettu poliisille.

Näiden materiaalien joukossa ovat myös salaa tehdyt video- ja audiotallenteet, jotka ovat peräisin Stocklassan ja häntä avustaneiden henkilöiden tapaamisista tutkintaan liittyvien eteläafrikkalaisten sekä Pohjois-Kyproksella asuvan Wedinin kanssa.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
härkä
Posts: 5439
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Olof Palmen salamurha

Post by härkä » Fri Nov 09, 2018 8:10 am

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/c05ce8 ... 4_u0.shtml

Lida ryhtyi houkutuslinnuksi selvittääkseen Palme-murhan - sai kontaktin ihastumaan itseensä: ”Se oli äärimmäinen seikkailu”
Tänään klo 7:01
Uuden Palme-kirjan kirjoittanut toimittaja Jan Stocklassa rakastui murhatutkimuksissa houkutuslintuna toimineeseen Lidaan. Pari joutui ryhtymään poikkeuksellisiin turvatoimiin kirjan paljastusten vuoksi.

Yli kahdeksan vuotta Palme-murhaa tutkinut ruotsalaistoimittaja Jan Stocklassa kävi torstaina Helsingissä esittelemässä uutta kirjaansa Stieg Larssonin tutkimukset - kuka murhasi Olof Palmen?
Stocklassalla oli yllättäen mukana uusi naisystävänsä, tutkimuksissa houkutuslintuna toiminut Lida Komarkova.

Säännöllinen koodi
– Olen yhä elossa! houkutuslintuna toiminut Lida Komarkova naurahtaa.– Olen yhä elossa! houkutuslintuna toiminut Lida Komarkova naurahtaa.
Akateemisessa kirjakaupassa täysin julkisesti esiintynyt pari myönsi Iltalehdelle, että kirjan paljastuksista johtuen he ovat joutuneet paitsi salaamaan osoite- ja muut tietonsa myös joutuneet turvautumaan poikkeuksellisiin varotoimiin.
– Esimerkiksi Lida Komarkova ei ole hänen oikea nimensä, Jan Stocklassa paljastaa.

Hän kertoo, että vaikka kumpikaan ei koe olevansa välittömässä vaarassa, turvatoimiin on ryhdytty kaiken varalta. Niihin liittyy esimerkiksi se, että mikäli jommallekummalle tapahtuisi jotakin, toistaiseksi salassa pidetyt tiedot lähtisivät eteenpäin.

– Minun on säännöllisin väliajoin kirjauduttava tietyllä koodilla, jotta tiedetään, että kaikki on ok, Stocklassa sanoo.
Toimittaja Jan Stocklassa ja naisystävänsä Lida Komarkova paljastivat asuvansa ”jossain Ruotsissa ja Tšekkoslovakiassa”.Toimittaja Jan Stocklassa ja naisystävänsä Lida Komarkova paljastivat asuvansa ”jossain Ruotsissa ja Tšekkoslovakiassa”.

Halusi mukaan
Jan Stocklassa ja tutkimuksissa houkutuslinnuksi asettautunut ”Lida” rakastuivat toisiinsa Palme-tutkimusten aikana.
Lida oli yksi tutkimusten keskeisistä henkilöistä. Stocklassa oli törmännyt häneen Facebookissa tutkiessaan pääepäiltyihin kuuluneen ruotsalaisen Jakob Thedelin (salanimi) taustoja ja kytköksiä. Stocklassa ihmetteli, mitä tekemistä ruotsalaisella keski-ikäisellä miehellä oli nuoren tšekkikaunottaren kanssa.
Facebookissa lähetetty yhteydenottopyyntö johti lopulta tapaamiseen, jossa Stocklassa kertoi tarkemmin tutkimuksistaan.
Lida ei epäröinyt. Hän pyysi heti päästä mukaan.

Vakoiluvälineet käyttöön

Lida sai hakkerikontaktiensa kautta käsiinsä Jakob Thedelinin sähköpostiviestit Palme-murhan välikädeksi tai avustajaksi nimetyn, Kyproksella asuvan Bertil Wedinin kanssa.
Lida osasi johdata viestittelyä Thedelinin kanssa. Hän sai tämän ihastumaan itseensä ja sitä kautta miehen avautumaan murhaan liittyvistä, aiemmin tuntemattomista yksityiskohdista.

Lopulta Stocklassa ja Lida päättivät ottaa käyttöön viestittelyä rankemmat välineet. Tavoite oli Lidan henkilökohtainen tapaaminen Thedelinin kanssa.
Tapaamisen varmistamiseksi he hankkivat vakoiluleffoista tuttua välineistöä, kuten muun muassa gps-paikantimen, kynäkameran, tallentavan avaimenperän sekä pienoiskameralla varustetut silmälasit.

Yhteys katkesi

Tapaaminen johti toiseen, toinen kolmanteen. Lida pääsi yhä syvemmälle Palme-murhaan ja sen motiiveihin.
Jan Stocklassa antaa kirjassaan kaiken kunnian Stieg Larssonin Palme-murhatutkimuksille, joita hän itse jatkoi yli 8 vuotta.Jan Stocklassa antaa kirjassaan kaiken kunnian Stieg Larssonin Palme-murhatutkimuksille, joita hän itse jatkoi yli 8 vuotta.

Yllättäen Thedelin ei enää vastannut yhteydenottoihin. Hän oli alkanut aavistaa, että Lida oli jotain muuta kuin ”petolliseen poikaystävään pettynyt” nainen, joksi hän oli esittäytynyt.

Myöhemmin selvisi, että mies oli juutalaisena muuttanut Israeliin.

– Miksi lähdin mukaan? Olen aina ollut utelias ja valmis seikkailuihin. Tämä oli äärimmäinen seikkailu, Lida Komarkovana esiintyvä nainen hymyilee.

Image

Linkissä houkutuslinnun haastattelu.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

monoliitti
Posts: 496
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Olof Palmen salamurha

Post by monoliitti » Fri Nov 09, 2018 4:08 pm

Nyt esiintuotu aineisto vaikuttaa olleen pääosin Stocklassan tiedossa jo v.2004, Larssonin kuollessa.
Vaikea sanoa ,kuinka vakavasti ollaan liikkeessä , vai onko kyseessä vain rahastus?.
Palmen murhan toteuttamistapa ja ajoitus sopisi kyllä ammattimaisen suunnitelluksi kuin myös hörhön refleksiksi.

Post Reply