Ovechkinin perheen tekemä lentokonekaappaus 1988

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Ovechkinin perheen tekemä lentokonekaappaus 1988

Post by Queen »

Ovechkinin suurperheen tekemä lentokonekaappaus 8.3.1988 Neuvostoliitossa

Ovechkinin perheeseen kuuluivat äiti Ninel Sergejevna, 51 v sekä lapset Ljudmila, 32 v., Olga, 28 v., Vasili, 26 v., Dmitri, 24 v., Oleg, 21 v., Aleksandr, 19 v., Igor, 17 v., Tatjana, 14 v., Mihail, 13 v., Uljana, 10 v., sekä Sergei, 9 v.
Perheen isä Dmitri Ovechkin oli kuollut vuonna 1984 poikiensa pahoinpitelyn seurauksena.

Ninelin elämä oli ollut rankkaa. Lapsuutensa hän oli viettänyt orpokodissa. Hän elätti perhettään maatyöllä ja karjan hoidolla yksin miehen kuoleman jälkeen Irkutskin kaupungissa.

Elämä aviomiehen kanssakaan ei ollut ollut kummoista, sillä mies uhkaili kännipäissään tappaa lapsensa.
Perheen pojat olivat kiinnostuneita musiikista ja äiti antoi kaiken tukensa harrastukselle, toivoen näin lapsilleen parempaa tulevaisuutta. Äiti määräsi tyttäret hoitamaan taloutta kanssaan, jotta pojat saisivat keskittyä harrastukseensa.
Pojat perustivatkin 1983 jazz-bändin* "The Seven Simeons" yhdessä musiikinopettajansa Vladimir Romanenkon kanssa. Yhtye voitti useita palkintojakin saavuttaen suosiota ympäri maata. Yhtyeestä kuvattiin dokumenttikin.
Pojat pääsivät Moskovaan musiikkiopistoon, mutta siellä eläminen oli kallista ja varojen puutteessa he lopettivat koulunsa.
Japanin kiertueen jälkeen veljekset huomasivat vieraassa maassa elämisen mahdollisuudet. Äiti päätti, että perhe lähtisi Neuvostoliitosta yhdessä. He kaappaisivat lentokoneen ja pakenisivat maasta.

8.3.1988 Ovechkinin 11-henkinen perhe (Ljudmila ei ollut mukana) nousi Aeroflotin Tupolev Tu-154 -koneeseen, jonka matkareitti oli Irkutsk-Kurgan- Leningrad. Perheen virallinen syy nousta koneeseen oli mennä poikien keikalle Leningradiin.
(Joissakin lähteissä mainittu, että perhe meni sukuloimaan, mutta koska soittimet olivat mukana, uskon selitykseen poikien keikasta.)

Perhe oli piilottanut aseita ja räjähteitä kontrabasson sisälle, koska soitin oli liian suuri kulkemaan läpivalaisun läpi. Perhe ei suostunut antamaan soitinta ruumaan, perustellen, että se oli liian kallis matkatavaroiden joukkoon sijoitettavaksi. Perhe oli tunnettu, joten heidän matkatavaroitaan ei tarkasti tutkittukaan. Soitinkoteloihin he olivat piilottaneet muitakin aseita, kuten katkaistuja haulikoita ja käsin tehdyn pommin.
Lennolla oli yhteensä 76 matkustajaa.

Matkalla kaksi pojista otti esille katkaistut haulikot. Pojat käskivät matkustajia pysymään paikoillaan.
He vaativat, että koneen oli lennettävä Lontooseen tai muutoin he räjäyttäisivät sen. Lentäjät onnistuivat vakuuttamaan kaappaajat, että lennon onnistumiseksi heidän olisi tankattava kone Suomessa. Tähän kaappaajat suostuivat. Miehistö sai lähetettyä hätäkutsun ja raportoitua tilanteesta Vologdan lennonjohdolle. Lentoemäntä ilmoitti matkustajille, että kone laskeutuisi Kotkaan.
Miehistö teki lupauksistaan poiketen pakkolaskun Viipurin lähelle Vestsevon sotilaslentokentälle, missä koneen vastaanotti Neuvostoliiton turvallisuusjoukot. Kun perhe huomasi, että heitä oli petetty, he avasivat raivoissaan tulen. Veljekset päättivät tehdä itsemurhan räjäyttämällä pommin. Pommi kuitenkin oli tehoton, mutta sytytti tulipalon koneessa.
Äiti määräsi, että poikien tuli ampua hänet ja tämän jälkeen itsensä.
Äidin surmasi Vasili, joka teki tämän jälkeen välittömästi itsemurhan. Kolme pojista Dmitri, Oleg ja Aleksandr surmasivat itsensä laukaistuaan tulipalon aiheuttaneen pommin. (Joissakin lähteissä kerrotaan, että Dmitri surmasi äitinsä)
17-vuotias Igor ei suostunut tekemään itsemurhaa, vaan kätkeytyi vessaan pelastaen näin henkensä.
Turvallisuusjoukkojen rynnäkössä kuoli lisäksi lentoemäntä, Tamara Zharkaya (jonka Dmitry ampui) sekä kolme panttivankia. 36 ihmistä haavoittui mm. siksi, että rynnäkön tehneet turvallisuusjoukot eivät voineet päästä ihmisiä lähtemään suoraan koneesta, koska pelkäsivät terroristien olevan heidän joukossaan.
Kone tuhoutui palossa.
Ovechkinin perheestä hengissä säilyivät Olga, Igor sekä neljä nuorinta lasta.

6.9.1988 oikeus tuomitsi Olgan kuudeksi ja Igorin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Olga oli tuomion saadessaan raskaana ja synnytti vankilassa tyttären.
Nuorimmat lapset pantiin orpokotiin, josta Ljudmila, joka ei osallistunut kaappaukseen, otti heidät luokseen. Samoin hän otti vankilassa syntyneen Olgan lapsen sekä Olgan myöhemmin synnyttämän lapsen huollettavakseen.
Perheestä on v.1999 tehty elokuva Mama, joka ei täysin vastaa tositapahtumia.

Olga surmasi avopuolisonsa 8.6.2003.
Igor sai myöhemmin myös huumetuomion. Hän tappoi vankila-aikana sellitoverinsa.
Mihaililla alkoi elämä sujua sisaruksiaan paremmin. Hän muutti Espanjaan ja hänelle urkeni ura musiikin parissa.

*Nyt en ole varma, käyttikö bändi englanninkielistä nimeä esiintyessään.

Lähteenä on käytetty netistä löytyneitä eri uutisointeja. Tapauksen tiedoissa on hieman eroavaisuuksia ja jos jollakin on parempaa tietoa, korjataan sitten tähän ketjuun.
Törmäsin tähän mielenkiintoiseen ja erikoiseen tapaukseen etsiessäni ratkaisua Vulvadosin asettamaan rikosaiheiseen kysymykseen.
Post Reply