Lahti - Pizzeriamurhat 18.1.2000

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2355
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Lahti - Pizzeriamurhat 18.1.2000

Post by -Uta- » Tue May 28, 2019 2:43 pm

Kolmoismurha kebab-paikassa Lahdessa 18.1.2000
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/05/1 ... edia=22167
Julkaistu 15.05.2007 - 17:00. Päivitetty 12 minuuttia sitten

Moottoripyöräjengiläisten välienselvittely johti raakaan teloitussurmaan lahtelaisessa ravintolassa tammikuussa 2000. Kolme ihmistä kuoli.

Lahden käräjäoikeudessa käsiteltiin 18. tammikuuta 2000 moottoripyöräjengien aseellista välikohtausta. Cannonball-kerhon jäsenet noutivat oikeuden ruokatauolla aseita ja hyökkäsivät pitseriaan, jossa Bandidos ja Rhinos-kerhojen jäseniä ruokaili. Lahtelaiseen kebab-paikkaan astui sisään ensimmäisenä lahtelainen Pertti Hämäläinen, jonka katkaistu haulikko kuitenkin lakkasi toimimasta yhden laukauksen jälkeen. Hämäläisen tuomio oli kymmenen vuotta ehdotonta vankeutta. Hämäläisen jälkeen ravintolaan astuivat lahtelaiset Eikka Lehtosaari ja Sami Koivula, joiden käsiaseilla ammuttiin yhteensä 14 laukausta. Luoteihin kuoli Bandidos MC:n puheenjohtaja Björn Isaksson ja jäsen Sakke Pirra pääkaupunkiseudulta sekä Black Rhinos -kerhon presidentti Juha Jalonen Porista. Lehtosaari ja Koivula saivat elinkautiset vankeustuomiot kolmesta murhasta ja ampujien autonkuljettajana toiminut Esa Lampinen viiden vuoden tuomion avunannosta kolmeen murhaan.

Tietolaatikko
Lahtelaiset Eikka Lehtosaari, 32, ja Sami Koivula, 35, todettiin syyllisiksi muun muassa kolmeen murhaan ja yhteen murhan yritykseen.
Pertti Hämäläinen, 36, tuomittiin ampuma-aserikoksesta, murhan yrityksestä ja vaaran aiheuttamisesta kymmenen vuoden ehdottomaan vankeustuomioon.
Ampujien autonkuljettajana toiminut lahtelainen Esa Lampinen, 31, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen avunannosta kolmeen murhaan.
Kaikkiaan pitseriassa oli 23 henkeä. Kuolleita oli kolme ja loukkaantuneita määrittelytavasta riippuen neljä tai viisi, heistä kaksi täysin ulkopuolisia.

---
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rogues_Gallery
Last edited by -Uta- on Tue May 28, 2019 2:50 pm, edited 1 time in total.


User avatar
-Uta-
Posts: 2355
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Lahti - Pizzeriamurhat 18.1.2000

Post by -Uta- » Tue May 28, 2019 2:47 pm

Rajussa pitseriatulituksessa kuoli kolme - murhaaja Eikka Lehtosaari pääsee nyt ehdonalaiseen
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d464 ... 63517223fc
Tänään klo 10:10 (muokattu klo 10:50)

Kolmoismurhasta elinkautista istunut Eikka Lehtosaari pääsee ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa.

Helsingin hovioikeus antoi päätöksensä Lehtosaaren ehdonalaisesta tiistaina. Lehtosaari on anonut ehdonalaiseen aiemminkin, mutta hänen anomuksensa on hylätty. Hänet päästetään ehdonalaiseen vapauteen 16. maaliskuuta 2020.

Entinen rikollisjengin pomo Eikka Lehtosaari tuomittiin aikanaan kolmesta murhasta ja yhdestä murhan yrityksestä vankeuteen hänen ammuttuaan rikostovereidensa kanssa toisten jengien jäseniä pitseriassa Lahdessa vuonna 2000.

Helsingin hovioikeuden mukaan Lehtosaaren vapauttamista vastaan puhuivat hänen elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneet teot sekä vankila-aikaiset rikokset. Lisäksi vapauttamista vastaan puhui hänen kiinnittymisensä rikollisjärjestön toimintaan.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, että vankila-ajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan. Lisäksi vapauttamisen puolesta puhui myös viime vuosina tapahtunut positiivinen kehitys Lehtosaaren käyttäytymisessä ja osallistuminen vankilan toimintoihin. Oikeuden mukaan Lehtosaari oli suorittanut vankeusrangaistustaan viime vuosina rikkeittä ja hänen rangaistusajan suunnitelmansa tavoitteet olivat edenneet. Lisäksi hän oli sitoutunut päihteettömyyteen.

Kaikkien näiden seikkojen takia hovioikeus katsoikin, että Lehtosaari voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen. Vapauttamishetkellä 16. maaliskuuta hän on istunut vankilassa yhteensä 20 vuotta 2 kuukautta.

Tulittivat toisten jengien jäseniä

Ampuminen tapahtui väkivaltarikosoikeudenkäynnin tauolla. Ravintolassa oli ruokailemassa Bandidos MC:n ja Black Rhinos -jengien jäseniä, kun Lehtosaari kumppaneineen hyökkäsi pitseriaan ja avasi tulen. Kolme miestä ampui ravintolassa yhteensä 15 laukausta.

Ampumisessa kuoli Bandidos MC:n puheenjohtaja Björn Isaksson ja yksi jengin jäsenistä. Lisäksi ampumisessa menehtyi Black Rhinosin johtaja.

Ampujat olivat myös itse jengiläisiä. Lehtosaaren porukka oli eronnut Cannonball-organisaatiosta ja perusti sittemmin Rogues Gallery-nimisen jengin. Lehtosaari oli yksi Rogues Galleryn aktiivijäsenistä ja toimi poliisin mukaan ryhmän varapresidenttinä.

Järjesti välikohtauksia

Lehtosaari on vankeusaikanaan hakeutunut toistuvasti julkisuuteen ja hänet tunnettiin aikoinaan poikkeuksellisen hankalana vankina, joka tehtaili vankeusaikansa alussa useita rikosilmoituksia ja kanteluita viranomaisista. Lisäksi hän oli mukana erilaisissa välikohtauksissa muun muassa Riihimäen vankilassa.

Sittemmin hän on julkisuudessa kertonut muuttaneensa asenteitaan.

Lehtosaaren kanssa yhtä aikaa murhista tuomitut kaksi muuta miestä ovat vapautuneet ehdonalaiseen vapauteen jo aiemmin.

Lehtosaaren vapautumisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Matti Tanner /IL

Post Reply