Arto Karatsalmi surmasi Porissa Sirpa Ketolan -93

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1608
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Arto Karatsalmi surmasi Porissa Sirpa Ketolan -93

Post by Queen » Sun Apr 30, 2017 10:21 am

Porin Pormestarinluodossa tapahtui tammikuun lopulla 1993 henkirikos, jossa 36-vuotias liikkeenharjoittaja Arto Karatsalmi, jota pastoriksi kutsuttiin, surmasi puukottamalla ja kuristamalla 25-vuotiaan Sirpa Ketolan ja heitti hänen ruumiinsa alas 3-kerroksen parvekkeelta talon sisäpihalle. Talon osoite oli Keulatie 6. Ruumis havaittiin seuraavana aamuna klo 9.20.
Tosin jo 5.15 aamulla oli postinjakaja nähnyt Karatsalmen Volvon oven edessä tavaran lastausta varten.
Uhrin sormessa oli kihlasormus ja tämä auttoi hänen tunnistuksessaan.

Ketola oli ollut viettämässä iltaa Pub 19:ssa. Hän myöhästyi bussista ja Karatsalmi tarjosi hänelle kyydin Pormestarinluodolle. He päätyivät Karatsalmen asuntoon klo 2 aikoihin. Olipa mies tilannut noihin aikoihin vielä lohenkin tutulta kalakauppiaalta. Karatsalmen asunnossa oli miehen mukaan ollut toinenkin vieras, mutta hän oli viipynyt vain varttitunnin verran, minkä jälkeen he jäivät kahden asuntoon. Tästä vieraasta ei poliisi varmuutta saanut. Liekö sellaista ollutkaan.
Oikeudessa Karatsalmi oli itse kuvaillut, miten hän kuristi niin kauan, että uhrilta tuli uloste alleen ja tällöin hän tiesi, että uhri on kuollut. Kuristamista oli tapahtunut 2-3 minuutin ajan. Motiiviksi mies kertoi seksipalveluilla kiristämisen. Tällä hän tarkoitti, että Ketola olisi halunnut häneltä maksun seksistä. Kun Karatsalmi oli kieltäytynyt, nainen oli luvannut ilmoittaa vierailustaan hänen vaimolleen. Tosin vaimo oli lapsen kanssa muuttanut pois asunnosta jo hieman aiemmin.
Kuristamisen jälkeen mies oli vielä viillellyt tajutonta uhria. Ruumiinavauksessa kuolinsyyksi todettiinkin valtimoa vioittanut viiltopistohaava, jonka seurauksena uhri kuoli verenvuotoon.

Surmatyön jälkeen Karatsalmi oli siivoillut asuntoa, mutta tutkinnassa löydettiin edelleen verijälkiä.
Ketolan tavaroita löydettiin Noormarkun ja Pomarkun väliltä reilun viikon kuluttua surmasta. Tavarat oli heitetty pikkutien varteen. Poliisi epäili, että tavarat oli tuotu tien oheen Volvo 264 -autolla 30.1. klo 5-9 välillä.
Karatsalmi saatiin puhelimen päähän jo 30.1. ja hän lupasi saapua poliisiasemalle selvittämään asiaa, mutta eipä saapunut. Hänet kuitenkin pidätettiin neljän päivän kuluttua Sampolan kaupunginosasta päihtyneenä.

Karatsalmi todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi. Karatsalmelle luettiin elinkautinen ja kun istuntoa oli kestänyt noin 13 vuotta, Tarja Halonen armahti hänet. Arto Karatsalmi muutti vankeusaikana nimensä Franc Sylvester Karatsalmeksi.

Karatsalmi siis mainittiin liikemiehenä, tai hän ainakin itse tykkäsi tästä arvonimestä. Hän oli saanut starttirahan yrityksen perustamiseen. Tarkoitus oli tehdä kauppaa Venäjän ja Baltian maiden kanssa.
Karatsalmi kuoli 55-vuotiaana.

Tätä tapausta pidettiin jonkinmoisena rituaalimurhana, koska surmaaja oli viillellyt uhrin vatsaan Z-kirjaimen muotoisen viillon sekä töherrellyt jotain muutakin tussilla. Mitään rituaalimurhaan viittaavaa itse teossa ei kuitenkaan ollut, olipahan Karatsalmen sekaisen pään tuotosta.
Karatsalmi oli jo aiemmin tuomittu seksuaalirikoksesta. Tällöin hän oli yrittänyt paetakin poliisilaitokselta ikkunan läpi, mutta putosikin johonkin monttuun ja joutui sairaalaan.

Lähteet: PPK 1995, 7/2016 Alibi, Satakunnan kansa, nettikeskustelut


Post Reply