Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen, myrkyttäjä

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1604
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen, myrkyttäjä

Post by Queen » Fri Mar 31, 2017 3:49 pm

Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen, s. 28.8.1935, oli Heinolalainen eläkeläisnainen.
Hän etsi lehti-ilmoituksilla miesseuraa, nimenomaan varakkaita, iäkkäitä miehiä, sillä hän halusi itselleen näiden omaisuuden. Varpenius-Pohjolainen on ollut neljä kertaa naimisissa. Hänellä ei ollut taustallaan rikoksia ennen näitä tapauksia.
Lopulta häntä epäiltiin useista iäkkäiden miesten myrkytysmurhista. Kaksi näistä tapauksista sattui joulukuussa 1992. Varpenius-Pohjolainen kiisti henkirikokset. Hänet kuitenkin vangittiin Heinolan käräjäoikeudessa 6.5.1994.
Naisen kotona tehtiin kotietsintä, jossa löytyi pari viikkoa aiemmin ilmestynyt, lehdestä reväisty Henkilökohtaista-palsta. Siinä oli neljä ympyröityä ilmoitusta, joissa iäkkäät miehet etsivät naisseuraa.
Matti Pohjolainen oli 75-v imatralainen sotainvalidi. Hän kuoli joulukuussa 1992 myrkytyksen seurauksena.
Seija Aulikki Varpenius tutustui häneen Helsingin Sanomien Henkilökohtaista-palstalla olleen ilmoituksen kautta . Nainen oli pannut oman ilmoituksensa ko. palstalle. Siinä hän haki vapaan ja yksinäisen miehen seuraa.
Pariskunta avioitui lokakuussa -92. Avioliitto ei ollut ainakaan miehelle mieleen, sillä hän pani avioeron vireille jo kuukauden kuluttua. Todistajien mukaan heille oli tullut riitaa rahasta. Matti P. muuttikin takaisin Imatralle, mutta palasi 3 viikon kuluttua Heinolaan vaimonsa luokse.
Tuoreella vaimolla oli velkaa 170.000 mk ja miehellä 600.000 mk:n omaisuus.
Pe 4.12.1992 pariskunta oli teettänyt testamentin ja valtakirjan, jolla vaimo valtuutettiin hoitamaan Matin raha-asioita. Jo samana päivänä nainen yritti nostaa miehen tililtä rahaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Matti näet ei ollut peruuttanut aiemmin tilille asetettuja sulkuja.
La 5.12. Matti oli juonut viinaa, joka oikeuslääketieteellisen tutkimuksen mukaan oli sisältänyt myrkkyä. Poliisi epäili, että vaimo oli myrkyttänyt miehensä. Matin maatessa tajuttomana sairaalassa, vaimo oli yrittänyt saada lääkäriltä todistuksen, joka oikeuttaisi hänet käyttämään Matin tiliä. Tämä tapahtui ma 7.12. ja samana päivänä Matti kuoli.
Varpenius-Pohjolaisen mukaan Matti oli juonut alkoholia jonkun tuntemattoman miehen kanssa. Hän toimitti poliisille kaksi kirjettä, joissa lähettäjä ilmoitti olleensa Pohjolaisen kanssa 5.12. KRP:n rikoslaboratorin mukaan oli olemassa vahvoja viitteitä, että nainen oli kirjoittanut kirjeiden päällyskirjoitukset itse.

Varpenius-Pohjolaisen setä Benjam Vanninen, 86 v., kuoli 14.12.1992 Helsingissä. Myös hänestä löytyi merkkejä etyleeniglykolimyrkytyksestä. Poliisi epäili Varpenius-Pohjolaista hänenkin myrkyttäjäkseen. Motiivikin oli sama: hän tavoitteli miehen omaisuutta.
Näitä kahta murhaa alettiin käsitellä Heinolan käräjäoikeudessa 3.6.1993. Seija Aulikki Varpenius-Pohjolaiselle luettiin syyte aviomiehensä murhasta, jonka hän oli syytteen mukaan tehnyt antamalla tälle etyleeniglykolia, jota on mm. auton pakkasnesteessä.
Varpenius Pohjolainen kiisti syytteen täysin. Hän kertoi tutustuneensa Pohjolaiseen jo 1970-luvun alussa yhteisen tuttavan kautta. Heidät toisilleen esitellyt henkilö oli Benjam Vanninen. Kuten edellä tuli todettua Vanninen kuoli viikon kuluttua Pohjolaisen kuolemasta.
Aviovaimo kertoi, ettei hän edes tiennyt miehensä varakkuudesta avioitumisen hetkellä. Hän myös kielsi panneensa ilmoitusta henkilökohtaista-palstalle. Hän oli kyllä hakenut lehden konttorista ko. ilmoitukseen tulleita vastauksia, mutta ne eivät olleet hänelle itselleen, hän oli kuriiri. Tosin hän ei osannut kertoa, kenenkä kuriiri hän oli ollut. Lehti-ilmoituksen takana oli hänen kertomansa mukaan useitakin naisia, joista jotkut olivat naimisissa, eivätkä siksi voineet hakea ilmoitukseensa tulleita vastauksia.
Ei riittänyt, että Seija Varpenius-Pohjolaista epäiltiin näistä kahdesta surmasta. Häntä epäiltiin vielä kahdesta muustakin surmasta. Nämäkin oli myrkytetty ja ajautuneet naisen seuraan lehti-ilmoitusten kautta.
Heinolan käräjäoikeus tuomitsi Seija Aulikki Varpenius-Pohjolaisen elinkautiseen miehensä Matti Pohjolaisen murhasta joulukuussa 1994.
Kouvolan hovioikeudessa tuomio pysyi muuttumattomana.
Oikeudessa katsottiin, että Varpenius-Pohjolaisen puheet siitä, että hän olisi tavannut miehensä jo 70-luvulla eivät pitäneet paikkaansa. Pohjolaisen ei myöskään katsottu tehneen itsemurhaa tai saaneen myrkkyä vahingossa.

Nämä muut syytteet jäivät sitten ilmeisesti toteennäyttämättä, koska naista ei ainakaan niistä koskaan tuomittu. Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen kuoli 8.10.1996.


User avatar
Queen
Posts: 1604
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Seija Aulikki Varpenius-Pohjolainen, myrkyttäjä

Post by Queen » Tue Apr 25, 2017 9:34 am

Löysin tästä toisenkin jutun arkistoistani. Voin joskus paremmalla ajalla verrata noita uutisointeja keskenään. Siinä mainittiin, että nuo toiset tapaukset jätettiin tutkimatta. Olisiko kyse ollut siitä, että ne katsottiin täysin mahdottomiksi enää todistaa henkirikoksiksi vai siitä, josko Varpenius-Pohjolainen on jo tuolloin ollut niin sairas, että on katsottu, ettei asia siitä muuksi muutu.

Post Reply