Diplomi-insinööri surmasi äitinsä Forssassa -96

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 1604
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Diplomi-insinööri surmasi äitinsä Forssassa -96

Post by Queen » Mon Mar 20, 2017 6:55 pm

Tässä jutussa on kyseessä murha. Lehdessä ei ole mainittu henkirikoksen tekijän oikeaa nimeä, mutta häntä kutsutaan tässä Matiksi.
Matti, s. 1962, oli nuoruudessaan ilmeisen lahjakas ja opinhaluinen, niinpä hänestä tulikin tuotantotalouden diplomi-insinööri. Luonteeltaan hän oli hyvin kunnianhimoinen ja kilpailuhenkinen.

1983 hän opiskeli Oulussa ja alkoi tuolloin vakavissaan harrastaa karatea ja hänen päämääränään oli saavuttaa mahdollisimman korkea taso. Hän suoritti oranssisen vyön. Taitojen karttuessa Matti päätti syventyä entistä perusteellisemmin karaten henkiseen puoleen.
Hänen veljensä mukaan Matti pyrki harrastuksen avulla itse asiassa tasapainottamaan henkisiä ominaisuuksiaan ja haki henkistä rauhaa.
Ilmeisesti tämä kaikki oli Matin psyykeelle liikaa.
Veli kertoi, että Matti ei ollut tyytyväinen itseensä ja saavutuksiinsa, vaan hän halusi olla jotain enemmän.

APUA USKONNOSTA?

Matin olisi pitänyt saada psykoterapiaa tai jotain muuta psykiatrista apua. Hän joutui henkiseen kriisiin. Voimavarojen ehtyessä hän haki apua uskonnosta. Siihen hän tarttuikin kuin hukkuva oljenkorteen.
Uskoon hurahtaminen tapahtui joskus 1988 ja siinäkin tapahtui ylilyönti heti alusta alkaen. Matti uskoi pystyvänsä parantamaan ihmisiä.
Veljen arvion mukaan Matti tulkitsi raamattua hyvin vapaamielisesti ja puhtaasti omalta kannaltaan.
-Hänen käsityksensä olivat karkeassa ristiriidassa raamatun sanomaan.
Matin äidille pojan uskoon tuleminen oli aluksi iloinen asia, sillä hän oli itsekin uskovainen.
1990 Matti opiskeli Helsingissä. Siellä ollessaan hän käännytti naapureitaan ahkerasti uskoon. Näihin aikoihin lähimmäiset panivat merkille viitteet hänen mielenterveytensä järkkymisestä.
-Matti joutui vaikeuksiin naapuriensa kanssa. Hän koki, että hänen asunnossaan kävi ulkopuolisia, veli kertoi.
Veljen mukaan näistä vaikeuksista vasta alkoi todellinen alamäki. Oletettavasti tilanne oli kuitenkin pitkän, vuosia kestäneen kehityksen tulos.

HOITOON

Lähiomaisten saapuessa kyläilemään Matin luo Helsinkiin, tapahtui dramaattinen muutos huonompaan. Matti oli tuolloin vahingoittanut käsiään uunissa.
Sukulaisten mielestä tilanne oli hyvin huolestuttava.
Omaiset pohtivat, miten asiassa edetään. Matti ei hoitoon halunnut, sillä hänellä olisi ollut tenttiin lukemista.
Omaiset kutsuivatkin paikalle lääkärin, joka oli heidän mielestään hyvin suorasukainen, jopa tyly ihminen. Mattia olisi pitänyt käsitellä pehmeämmin, sillä hän oli todella lyöty. Matti oli syvästi pettynyt sukulaisiinsa, eikä tämän jälkeen pystynyt heihin enää luottamaan.
-Saimme päällemme Matin kaunat, jotka ovat kestäneet näihin päiviin saakka, omainen kertoi.
-Matti katsoi, että toimenpiteellään sukulaiset olivat pilanneet hänen elämänsä. Hänelle oli raskasta, että olimme järjestäneet hänet hoitoon ja sitä kautta hän oli saanut hullunpaperit.

Matti oli hoidettavana ensin Hesperiassa ja sitten Nokan sairaalassa Jokioisissa. Sairaalasta hänet päästettiin myöhemmin avohoitoon. Tämä päätös saattoi olla hätiköity. Puolikuntoinen potilas ei pärjännyt avohoidossa. Forssassa ei ollut palveluita, joita hän olisi tarvinnut.
Matti joutui sairautensa vuoksi vastoinkäymisiin ja sitä myöten uudelleen Nokan sairaalaan. Välit sukulaisiin kiristyivät entisestään.

Sukulaiset yrittivät parhaansa. He sopivat Matin ja lohjalaisen papin välille tapaamisen. Matti oli pitänyt ko. pappia suurena auktoriteettinaan. Hengenmies teki parhaansa eksyneen lampaansa saamiseksi pois umpikujasta. Pappi tajusi kuitenkin pian, että ongelmat eivät olleet uskonnollisia, vaan henkisiä. Hän kertoi sukulaisille, että Matti tarvitsisi kiireellistä apua, ennenkuin hänen tilansa menisi krooniseksi.

PRESIDENTIN JA KUNINGATTAREN SUOJELUUN

Joutuessaan toistuvasti sairaalahoitoon vastoin tahtoaan, Matti ryhtyi toimenpiteisiin sen estämiseksi. Sairas mieli etsi hengenmiestä suurempaa auktoriteettia oman koskemattomuutensa turvaamiseksi. Riittävän kiistattomat ja ylivertaiset auktoriteetit löytyivät: tasavallan presidentti ja Englannin kuningatar!
-Minua ei saisi tuoda lainkaan vastoin tahtoani sairaalaan, Tasavallan Presidentin Juhlallinen Suojelu ja Tasavallan Presidentin kanslian Juhlallinen Suojelu estävät sen, Matti kertoi myöhemmin poliisikuulusteluissa.
-Olen saanut nämä suojelut 1993. Sen lisäksi olen saanut Englannin kuningattaren Elisabeth II Juhlallisen Suojelun 1994.
Jotta tämä suojeluasia olisi mennyt varmasti perille niin sukulaisille kuin muillekin ihmisille, Matti julkaisi molemmat ilmoitukset Forssa-lehdessä.
Näissä kahdessa suojelussa oli eroa Matin mielestä:
-Presidentin suojelu kattoi 10 metrin matkan ja
-Kuningattaren suojelu 30 metrin alueen hänen välittömässä läheisyydessään.
Kukaan henkilö ei saanut tulla Mattia sen lähemmäksi ilman hänen lupaansa.

Viimeisenkin laitoshoidon jälkeen Matin tila oli vaikea. Perheen koettelemuksia lisäsi, että Matin isä joutui myös sairaalaan, ei kuitenkaan melenterveydellisistä syistä. Äiti joutui jäämään kotiin kahden sekavan poikansa kanssa. Ei hän poikaansa pelännyt kuitenkaan. Matti olikin omissa oloissaan omassa huoneessaan ja kävi suihkussakin öisin.
Veli muisteli, että äiti oli yrittänyt selvittää, ettei presidentti heitä suojellut, vaan Jumala.

ÄIDIN MURHA

Pe 5.7. aamulla Matti oli lähdössä hoitamaan kukkalähetystä presidentin kansliaan Helsinkiin.
-Tämä asia kuuluu kiinteästi Tasavallan Presidentin kanslian Juhlalliseen Suojeluun, Matti selitti.
Matti oli laittanut herätyskellon soimaan ajoissa, jotta ehtisi varmasti hoitaa kukka-asian. Äiti oli häntä aamiaisella tästä estellyt. Matti kertoi kuulusteluissa, että äiti oli tullut tästä hysteeriseksi. Äiti oli kiljuen käynyt hänen kimppuunsa "murha-aikeissa". Matin väite voidaan jättää sairaan miehen kuvitelmaksi.

Matti oli ottanut pöydältä leipäveitsen ja uhannut sillä äitiään. Nainen oli saanut ilmeisesti veitsen terästä kiinni ja veitsen haltuunsa, koska hänen käsissään oli viiltohaavoja. Matti oli hakenut toisen veitsen laatikosta ja surmannut äitinsä iskemällä tätä useita kertoja kasvoihin. Kuolema tuli silmään osuneesta ja aivoihin tunkeutuneesta pistosta.

Surmattuaan äitinsä Matti oli vaihtanut vereentyneet vaatteensa, peseytynyt ja poistunut talosta mukanaan fileerausveitsi.
Hän oli matkustanut bussilla Turkuun ja sieltä edelleen Saloon, missä hän oli majoittunut Hotelli Marinaan.
Matin veli löysi seuraavana päivänä surmatun äitinsä. Poliisi etsintäkuulutti Matin surmasta epäiltynä. Etsintä tuotti tuloksen vasta maanantaina, kun Matti oli jo palannut Forssaan ja mennyt mesoamaan kaupungintalon toiseen kerrokseen. Virkailijat olivat tunnistaneet Matin etsintäkuulutetuksi ja tehneet poliisille ilmoituksen.
Poliisien saapuessa oli Matti ilmoittanut Juhlallisista Suojeluistaan ja ottanut veitsen esille. Paikalle hälytettiin poliisikoira taltuttamaan mies. Koira ei ollut tilanteen tasalla. Se ei edes haukkunut Mattia. Ratkaisevalla hetkellä se säntäsi karkuun ja Matti pääsi lyömään sen isäntää. Poliisi sai useita viiltoja kasvoihinsa ja pään alueelle muutoinkin, ennenkuin toiset poliisit saivat Matin hallintaan.

Forssan käräjäoikeus käsitteli asiaa 6.8.1996. Matille vaadittiin rangaistusta murhasta, murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä vahingonteosta. Matti määrättiin mielentilatutkimukseen.
Lehdessä ei ole tuomiota, mutta lienee selvää, että Matti määrättiin hoitoon.
Kuinka lie hänen elämänsä sujunut tuon jälkeen.

Alustus perustuu Rikoslehti nro 9/96 -lehdessä olleeseen artikkeliin.


User avatar
härkä
Posts: 5296
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Diplomi-insinööri surmasi äitinsä Forssassa -96

Post by härkä » Fri Mar 24, 2017 10:32 pm

Erikoinen tapaus.

Onko sinulla Queen tarkkaa tietoja missä vaiheessa suojeluilmoitus on julkaistu ?

Voisi nimittäin kysyä , tai jopa käydä ko.lehden arkistossa.
Muistan hämärästi tästä , joten siitä on pitänyt olla valtakunnallisissa tai Aamulehdessä.
Tarkoitan siis sitä ilmoitusta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 1604
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Diplomi-insinööri surmasi äitinsä Forssassa -96

Post by Queen » Sat Mar 25, 2017 11:25 am

Tarkkaa tietoa ei ole. Rikoslehden artikkelissa lukee tämä kohta näin:
Tehdäkseen juhlalliset suojelut täysin selväksi sekä sukulaisilleen että myös muille mahdollisille hoitoonohjaajille Matti julkaisi molemmat ilmoitukset kuluvana vuonna Forssa-lehdessä.
Rikoslehdessä on tuosta lehtileikkeestä kuva (osittainen). Siinä lukee näin:

Englannin
Kuningattaren
Elizabeth II
Juhlallinen Suojelu
(tässä alla on ollut "Matin" nimi, joka lehdessä on mustattu)

Post Reply