Kolmoissurma Pohjois-Karjalassa vuonna 2002

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3322
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Kolmoissurma Pohjois-Karjalassa vuonna 2002

Post by -Uta- »

Nuorta avoparia epäillään kol­mois­sur­mas­ta Liperissä
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/n ... sa/467704/
Kotimaa 26.6.2002 11:17 | Päivitetty 26.6.2002 16:44

Nuorta pohjoiskarjalaista avoparia epäillään kolmen ihmisen surmaamisesta. Henkirikokset tehtiin juhannuksen alla Liperissä ja Heinävedellä. Surmansa saivat liperiläinen aviopari ja yksin asunut liperiläismies. Pariskunnan ruumiit kätkettiin maastoon Vehmersalmella ja Heinävedellä.

Rikoskomisario Jorma Alvila Joensuun poliisista kertoi keskiviikkona, että pariskunnan surman motiivina saattaa olla velanperintä. Rikokset tapahtuivat todennäköisesti 10.–13. kesäkuuta, mutta poliisi pääsi niistä perille vasta juhannuksen tienoilla.

Ensiksi 10. kesäkuuta surmattiin 1948 syntynyt liperiläismies Liperin Korpivaarassa. Poliisi sai tiedon kuolemasta 13. kesäkuuta. Aluksi sitä selvitettiin normaalina kuolemansyyn tutkintana, mutta 18. kesäkuuta ruumiinavauksessa ilmeni, että kyseessä oli henkirikos.

Poliisi ryhtyi tutkimaan juttua tappona. Juhannuksen aikana epäilyt kohdistuivat 21-vuotiaaseen outokumpulaiseen sekatyömieheen ja hänen asuinkumppaniinsa, 25-vuotiaaseen liperiläisnaiseen.

Juhannuksen aatonaattona tehtiin katoamisilmoitus Liperin Ahonkylässä asuvasta avioparista. Kateissa olivat 1952 syntynyt nainen ja 1948 syntynyt mies. Poliisi yhdisti tutkimuksissaan tappojutun pariskunnan katoamiseen. Avioparin ruumiit löydettiin tiistaina Vehmersalmelta ja Heinävedeltä metsään kätkettyinä. Rikoksista epäilty nuorimies opasti poliisit kätköpaikalle.

Raakaa väkivaltaa
"Pariskunta oli surmattu raa'asti teräasetta käyttäen", kuvaili komisario Alvila. Vaimolle oli tehty väkivaltaa hänen kotonaan. Hänet oli kuljetettu Heinävedelle ja surmattu siellä. Aviomies surmattiin todennäköisesti metsikössä kotinsa lähellä ja kuljetettiin sen jälkeen Vehmersalmelle lähelle Kuopiota. Molemmat kuljetukset tapahtuivat syylliseksi epäillyn miehen henkilöautolla.

Poliisi otti avoparin kiinni viime maanantaina. Tiistaina epäilty mies murtui ja opasti poliisit ruumiiden kätköpaikoille. Poliisin mukaan miehellä on taustallaan vain vähäisiä näpistysrikoksia. Avovaimon rikosrekisteri on puhdas. Kuulusteluissa mies on pääosin tunnustanut osallisuutensa henkirikoksiin, mutta poliisi epäilee niistä myös naista. Surmatun avioparin juttua tutkitaan murhina ja kotoaan löydetyn liperiläismiehen tapausta tappona.

Poliisi esittää torstaina epäiltyjä vangittaviksi Joensuun käräjäoikeudessa.


User avatar
-Uta-
Posts: 3322
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kolmoissurma Pohjois-Karjalassa vuonna 2002

Post by -Uta- »

Joensuun käräjäoikeus tuomitsi tänään liperiläisen Kari Tapio Bollströmin ja outokumpulaisen Kia Karoliina Niemisen kolmesta murhasta elinkautiseen vankeuteen. Henkirikokset tapahtuivat Liperissä ja Heinävedellä viime vuoden kesäkuussa.
Julkaistu 05.05.2003 21:37 (Päivitetty 07.05.2003 11:47)

Mielentilatutkimuksen mukaan 21-vuotias mies ja 26-vuotias nainen olivat teot tehdessään täydessä ymmärryksessä. Oikeus piti tekoja erityisen raakoina ja julmina sekä kokonaisuutena arvostellen törkeinä kummankin syytetyn osalta.

Rikossarjan ensimmäinen uhri oli 54-vuotias liperiläinen mies, jonka Bollström kuristi hengiltä uhrin asunnossa. Pari päivää myöhemmin hän puukotti liperiläisen 54-vuotiaan miehen ja tämän neljä vuotta nuoremman vaimon. Vaimo vietiin ensin autolla Heinävedelle ja tapettiin siellä metsässä. Aviomies surmattiin kotinsa lähellä myöhemmin. Miehen ruumis kuljetettiin Vehmersalmelle ja kätkettiin metsään. Molempia aviopuolisoja oli puukotettu kymmeniä kertoja.

Oikeudessa Bollström selitti, että hänellä oli ollut kaunaa ensimmäisen uhrin sekä pariskunnan aviomiehen kanssa. Väkivaltaa hän perusteli mm. sillä, että aviomies oli joskus aiemmin riistänyt hänen kädestään viinapullon. Ensiksi surmatun liperiläismiehen Bollström kertoi taas syyttäneen häntä bensavarkaaksi. Bollström myönsi oikeuden edellisessä istunnossa viime marraskuussa kaksi murhaa. Yhdessä tapauksessa hän piti tekoa tappona. Nainen kiisti murhasyytteet. Hänenkin katsottiin kuitenkin osallistuneen väkivallan käyttöön, kuljetukseen ja ruumiiden kätkemiseen. Tuomitut määrättiin maksamaan surmattujen omaisille yhteensä yli 30 000 euron korvaukset muun muassa henkisistä kärsimyksistä.

(MTV3-STT)
Last edited by -Uta- on Thu Jan 02, 2020 7:30 pm, edited 2 times in total.

User avatar
-Uta-
Posts: 3322
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kolmoissurma Pohjois-Karjalassa vuonna 2002

Post by -Uta- »

Kari Tapio Bollström (nyk. Leif Allan Halonen, ottanut vaimon sukunimen ?), vapautui helmikuussa 2019.
Kia Karoliina (Kirsi Helena ?) Nieminen vapautui kait heinäkuussa 2018.

User avatar
-Uta-
Posts: 3322
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kolmoissurma Pohjois-Karjalassa vuonna 2002

Post by -Uta- »

Image
Ensimmäisenä tapetun miehen mökki Liperissä. Kuvattu vuonna 2002.

Image
Vuonna 2002 nuori pariskunta tunkeutui tähän mökkiin väkivalloin ja puukotti hengiltä mökissä asuneen keski-ikäisen avioparin.

Post Reply