Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2373
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Post by -Uta- » Sun Sep 01, 2019 3:03 pm

Vaarallinen potilas johdatti pienen uhrinsa joen penkereelle ja teki hirmuteon, joka järkytti koko Suomea
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006222610.html
Julkaistu: 1.9. 7:30

Pieni kylä meni tolaltaan. Tapaus järkytti koko Suomea.

Se oli ihan tavallinen koulupäivä toukokuussa 1969. Kun äiti lähti aamulla töihin, esikoinen, pieni ekaluokkalainen poika jäi nukkumaan vielä. Äidin silmäterä.

Isäpuoli huolehti pikkuvanhan ja pidetyn pojan kouluun.

– Vilkas ja vitaalinen lapsi, jolle koulunkäynti oli ilmeisen mieluista, luonnehti Sipoon Nikkilän koulun johtaja Antti poliisille, kun kaikkein pahin oli tapahtunut eikä sydän tahtonut sitä käsittää, että elämä oli vain seitsemän vuoden pituinen.

Oli ilta 12. toukokuuta 1969, kun pojan ruumis löytyi joen penkereeltä Sipoon Nikkilästä. Se oli laskettu siihen kevään ensimmäisten rentukoiden sekaan.

Pienen vainajan luo johdatteli lääkärin ja hoitajan 20-vuotias nuori nainen. Sama nainen, joka oli vienyt pojan joen rantaan ja painanut pään pinnan alle.

Sitten nainen käveli sinne, mistä oli tullutkin, Nikkilän mielisairaalaan.

Image
Nikkilän sairaalan potilas hukutti pienen pojan jokeen toukokuussa 1969. (KUVA: Helsingin kaupunginmuseo)

” Nainen oli yrittänyt tappaa jo alaikäisenä ja häntä pidettiin vaarallisena ympäristölleen. Siitä huolimatta hän oli avo-osastolla.

Mielisairaala oli ollut naisen paikka 13-vuotiaasta asti. Hän oli yrittänyt tappaa jo alaikäisenä ja häntä pidettiin vaarallisena ympäristölleen. Siitä huolimatta nainen oli avo-osastolla, koska hän vaikutti rauhallisemmalta silloin kuin suljetulla ollessaan. Tekohetkellä nainen oli vapaakävelyllä ja juovuksissa. Hän oli jättänyt aamulla lääkkeensä ottamatta ja viskannut ne ulos ikkunasta.

Pieni koululainen tuli kotiin kahden maissa. Isäpuoli oli häntä vastassa. Poika luki läksyt, vaihtoi vaatteet ja lähti ulos.

Poika otti polkupyöränsä ja vei sen kolmen aikaan iltapäivällä sairaalan lämpökeskukseen korjattavaksi, kun kettinki oli rikki. Poika tykkäsi tarinoida siellä työmiesten kanssa. Alikonemestari Kauko kertoi pojan olevan pikkuvanha ja vilkas. Poika oli mieluisa vieras lämpökeskuksessa.

Hän haaveili tulevansa isona rakennusmestariksi, mutta isoksi hän ei saanut kasvaa. Hän ehti ostaa vielä 20 pennillä pastillirasian Nikkilän Elannosta.

Viimeinen havainto pojasta tehtiin linja-auton ikkunasta. Linja-autossa istunut Nikkilän sairaalan hoitajien kesälomittaja huomasi tuntemansa sairaalan potilaan kävelevän niin kutsuttua ylilääkärintietä pikkupojan kanssa neljän aikaan iltapäivällä.

Sen jälkeen on vain nuoren naisen tarina siitä, mitä pojalle tapahtui. Se tarina vaihteli kuulusteluissa, eikä nainen halunnut puhua oikeudessa mitään.

” Nimismies oli estänyt keskioluen myynnin Nikkilän baarista mielisairaalan potilaille, mutta ympäristön kaupoista olutta sai vapaasti.

Hoitajat huomasivat naisen palaavan kävelyltä housut märkinä ja kuraisina. Nainen kertoi hoitajille tapelleensa toisen potilaan kanssa joen rannalla ja siinä kastelleensa itsensä. Puoli seitsemän aikoihin nainen käveli tutun hoitajan kotiin. Hoitaja huomasi naisen olevan poissa tolaltaan. Hoitaja ymmärsi, että ”jotain kamalaa” oli tapahtunut. Nainen kertoi hukuttaneensa pojan joen rantaan.

Poliisi laski myöhemmin, että nainen oli hukuttanut pojan noin kello 16.45.

Poliiseille nainen kertoi juoneensa sinä päivänä vähän yli kahdeksan pulloa kolmosolutta sekä lasillisen Vinettoa. Hän kertoi olleensa tekohetkellä sellaisessa ärtyneessä mielentilassa, että todennäköisesti olisi käyttäytynyt kenen tahansa muun pojan tai tytön suhteen samalla tavalla kuin hukuttamansa pojan, jos joku toinen olisi sattunut hänen tielleen.

Hän kertoi lopulta vaihtelevien kuulustelukertomusten jälkeen, että ainoa syy pojan hukuttamiselle oli pelko siitä, että poika kertoisi lyömisestä hoitajille. Hän kertoi olleensa humalassa ja ”itselleen käsittämättömän mielialan vallassa”.

Sillä niin nainen oli tehnyt, lyönyt pientä poikaa. Poika oli yrittänyt päästä pakoon. Hän oli juossut niin, että hänen ruskeat nahkakenkänsä olivat tippuneet, mutta nainen oli saanut hänet kiinni.

Nainen käski pojan pestä lyömisestä punoittavat ja ruhjeiset kasvonsa. Poika totteli. Nainen hukutti.

Nainen kertoi houkutelleensa pojan alun perin mukaan lupaamalla rahaa.

Image
Ylikonstaapeli Helge Björkman asetti kepin paikalle, josta pojan ruumis löydettiin kevään ensimmäisten rentukoiden seasta. (KUVA: Matti Tapola / Lehtikuva)

Pieni kylä meni surmatyöstä tolaltaan. Se järkytti koko Suomea. Kylässä oli paljon lapsia, ja vanhemmat pelkäsivät, että sairaalassa hoidossa olevat voisivat olla vaaraksi muillekin lapsille.

” Pojan äiti ei vaatinut nuorelle naispotilaalle rangaistusta eikä häneltä korvauksia, koska piti naista sairaana. Äidin mukaan vika oli yhteiskunnan.

Nikkilän sairaalan johtajan, ylilääkäri Erkki Lehtosuon mukaan naisen teko tuli täytenä yllätyksenä, sillä naista oli pidetty jo parantuvana. Siksi hän olikin ollut hoidossa avo-osastolla ja päässyt liikkumaan ympäristössään.

– Tämä on yli 30-vuotisen urani vastenmielisin tapaus, nimismies Karl Erik Ahlskog puisteli päätään toimittajille.

Nimismies oli estänyt keskioluen myynnin Nikkilän baarista mielisairaalan potilaille, mutta ympäristön kaupoista olutta sai vapaasti. Tämä suututti Ahlskogia.

Nainen vietiin ensin eristyshuoneeseen sairaalaan. Hänet pidätettiin ja lopulta vangittiin 16. toukokuuta. Syyttäjä vaati rangaistusta murhasta. Nainen passitettiin mielentilatutkimukseen Hämeenlinnaan, Hattelmalan sairaalaan.

Sen aikana nainen vielä karkasi tiirikoimalla ikkunan auki.

Poliisi antoi julki verryttelyasuisen karkurin tuntomerkit: 165 senttiä pitkä, keskiruskeat, lyhyet hiukset, harmaanvihertävät silmät ja kapea nenä ja leuka. Vasemmassa kämmenselässä naisella oli paloarpia.

” Isän mukaan Nikkilän sairaalan olisi pitänyt pitää naista suljetulla osastolla, koska tämä oli syyllistynyt tapon yritykseen aiemminkin.

Pakomatkan aikana nainen vaihtoi vaatetusta. Hän ehti herättää kauhua Nikkilässä liikkuessaan siellä.

Nainen jäi kuitenkin kiinni parissa päivässä voimakkaan vastarinnan jälkeen. Hänellä oli hallussaan tuhansien markkojen edestä ulkomaan valuuttaa. Ne olivat Helsingin Sanomien mukaan ilmeisesti peräisin sveitsiläisen matkanjohtajan salkusta, jonka matkanjohtaja oli unohtanut Hämeenlinnan asemalle.

Nainen oli vaihtanut osan valuutoista ja ostanut itselleen vaatteita ja sukeltajankellon.

Pojan äiti ei vaatinut nuorelle naispotilaalle rangaistusta eikä häneltä korvauksia, koska piti naista sairaana. Äidin mukaan vika oli yhteiskunnan. Isän mukaan Nikkilän sairaalan olisi pitänyt pitää naista suljetulla osastolla, koska tämä oli syyllistynyt tapon yritykseen aiemminkin.

Nainen oli 11-vuotiaana puukottanut toista nuorta koulukodissa selkään. Syyntakeettomana naista ei koskaan tuomittu rangaistukseen pojan hukuttamisesta. Hän jäi sairaalahoitoon.

Harmaa keramiikkapupu, pienen pojan rakkain maskotti maailmassa ja viimeinen äitienpäiväkortti, itse piirretty ja teksti äidille: ”Paljon paljon onnea rakas äiti”. Ne olivat esillä, kun äiti kertoi lohduttomia tuntojaan Ilta-Sanomien toimittajalle vain muutama päivä esikoisen kuoleman jälkeen.

– En ole koskaan opettanut lapsiani pelkäämään ihmisiä. En myöskään Nikkilän sairaalan potilaita, äiti kertoi.

Äiti sanoi, ettei halunnut tuomita sairasta tekijää, mutta ei voinut myöskään ymmärtää, mikä sai naisen tekemään niin julman teon.

Kolme vuotta ennen pojan kuolemaa äiti kirjoitti esikoiselleen nämä sanat, tietämättä, että yhteistä matkaa oli jäljellä vain vähän:

”Toivoin sinusta villiä, punapäistä ja pisamikasta vesseliä. Vallaton olet, toiveeni. Ehtiä jokaiseen hiirenpesään, puun onkaloon siilinpyyntiin. Sinussa on elämä täyttynyt. Mahdollisuus äärettömyyteen. Onneen. Autuuteen.”

Ilta-Sanomat kertoo tänä kesänä 50 vuotta sitten tapahtuneista henkirikoksista. Tämän jutun lähteet: HS:n ja IS:n arkisto, oikeudenkäyntiasiakirjat.

Sari Autio / IS

--------------
Murha.Infossa ketju 7-vuotiaan Pentti Johannes Herralan murhasta:
https://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=21347


User avatar
Queen
Posts: 2084
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Post by Queen » Mon Sep 02, 2019 10:03 am

Tämä on ollut kyllä järkyttävä tapaus. Voi vain miettiä, miltä lapsen vanhemmista on tuntunut.
Kiitos Utalle jälleen näistä vanhojen rikostapausten esilletuonneista.

User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 234
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:29 pm

Re: Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Post by Arvo Kyyrölä » Mon Sep 02, 2019 1:14 pm

Kiitos Utalle!

https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic ... 54#p935055

Otin Sari Autioon yhteyttä huhti- toukokuussa saadakseni kaipaamiani lisätietoja Pentti- pojan järkyttävästä kohtalosta. Sari vastasikin ystävällisesti: " Katsotaan, mitä voimme tehdä."

Olen jo vuosia yrittänyt etsiskellä divareista, kirpputoreilta ja muista vastaavista paikoista tätä henkirikostapausta koskevia vanhoja viikko- ja kuukausilehtiä. Toistaiseksi huonolla menestyksellä.

monoliitti
Posts: 585
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Post by monoliitti » Mon Sep 02, 2019 3:41 pm

Monin paikoin ulkomailla, kuten Britanniassa ja Yhdysvalloissa, lapsia ei päästetä ilman saattajaa yleisille paikoille. Mistä johtunee ,että siellä lapsiin kohdistuu suurempi vaara kuin täällä suomessa.

User avatar
härkä
Posts: 5985
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Sipoo - 7-vuotiaan Pentti Herralan murha 12.5.1969

Post by härkä » Tue Sep 24, 2019 7:54 pm

^
Olen miettinyt samaa asiaa.
https://www.theatlantic.com/magazine/ar ... ne/358631/
Linkissä amerikkalainen näkökulma.

Amerikka on minulle vieraampi, mutta Britanniaa seuraan ja on joitain harvoja omia huomioita , jotka ovat ko.maassa tehtyjä.
Tuntuu tosiaan , että es Englannissa lapsien suojelu on merkittävän huolellista.
Ainakin keskiluokan ja sitä ylenpien osalla.

Jotenkin aivan lomatkoihin nojautuen tuntuisi , että vaikkapa Saksassa ja muualla keskisessä Euroopassa , ei vastaavaa suojelua olisi. Koska lapsia näkee liikkuvan paljonkin yksinään.
Samoin on etelämpänä. Varsinkin Italia ja Kreikka ovat jääneet mieleen.
Mutta myös Espanja ja Portugalikin.

Tuo nyt on ihan mutu-tuntumaa ja aiheesta on varmaan saatavissa tarkenpaakin analyysiä.
Googlaamalla tulee esiin kaikenlaista. Mm niitä lasten hyväksikäyttöjä ja erilaisten maahanmuuttajien osuutta niihin eri maissa.
Menneinä viime vuosikymmeninä.

Englannissa voi olla muitakin syitä ns. ylisuojeluun.
Brittimedia on aina uutisoinut rikoksista yleensä melko näyttävästi ja juttuja varmasti luetaan.
Suomalaisesta vinkkelistä ylisuojelu tuntuu helposti ylimitoitetulta , kuten varmaan myös muissakin pohjoismaissa.
Tosin olihan se mustalais-pelottelu aikoinaan ja jopa Runarin viemiselläkin peloteltiin 50 ja 60-lukujen taitteessa.
Aiheeseen pitäisi paneutua syvemmin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply