Alajärven nelossurma 24.4.1987

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Alajärven nelossurma 24.4.1987

Post by matlockb » Sun Oct 11, 2015 12:56 pm

Järkyttävän surmatyön tekijä, kaivinkoneenkuljettaja Kari Ensio Timmerpakka (s. 1949) on vapautunut aikaa sitten, hän asuu ja elää edelleen Alajärvellä ja on uuden naisen kanssa avioliitossa, alla oleva teksti on kopio Rikospostin (3/1988) jutusta:
Kyseisenä perjantai-iltana 27-vuotias Riitta Timmerpakka, omaa sukua Saari, oli istumassa iltaa Alajärven Kantakievarissa yhdessä sisarensa, 19-vuotiaan Anne Saaren kanssa. Riitan, vain pari viikkoa aiemmin miehestään Kari Timmerpakasta eronneen naisen kolmea lasta oli Menkijärven entisellä koululla hoitamassa tyttöjen äiti Aira Saari. Lapsista ainoastaan vanhin, 9-vuotias Mari, oli aloittanut koulunkäynnin. Sirulla oli tuolloin ikää kuusi vuotta ja Terhillä vasta kolme.

Lieneekö ollut pelkkä sattuma, että myös 28-vuotias kaivinkoneenkuljettaja Kari Timmerpakka osui samaan ravintolaan. Entisen vaimonsa ja tämän sisaren pöydässäkin mies istui jonkin aikaa ja jopa tanssi kummankin tytön kanssa. Alkoholia seurueesta ei nauttinut kukaan, joten ainakaan viinan syyksi tulevia tapahtumia ei voi lukea innoikkaampikaan raittiusmies. Niin leppoisalta kuin tunnelma pöydässä saattoi ulkopuolisesta vaikuttaakin, tyttöjen seurassa ollessaan Kari Timmerpakka uhkasi entistä vaimoaan jollakin asialla. Mikä tuo asia oli, ei tosin ole selvinnyt tähän päivään mennessä. Nyt kun Riitta ja Anne ovat maan povessa, asian tietää ainoastaan Kari Timmerpakka itse. Ainakaan tähän päivään mennessä hän ei ole suostunut avaamaan suutaan.

Puolen yön tietämissä Kari Timmerpakka kävi Menkijärven koululla katsomassa - Riitta oli muuttanut koululle asumuseron jälkeen - kuka hoitaa lapsia äidin poissaollessa. Todettuaan, että tytöt olivat isoäidin hellässä hoidossa, mies ajoi takaisin Alajärven keskustaan.

Turvamies saattamaan tyttöjä kotiin

Riitan ja Annen lähtiessä ravintolasta he pyysivät kievarin vahtimestari Pauli Pitkäkangasta saattamaan heidät kotiin. Jo tämä todistaa, että Kari Timmerpakka oli todella uhannut entistä vaimoaan ravintolassa. Muuten Riitta Timmerpakka ei varmasti olisi pyytänyt Pitkäkangasta ajamaan hänen ja Annen perässä Menkijärvelle.
Ennen kuin tytöt ja Pauli Pitkäkangas pääsivät lähtemään Alajärven keskustasta, he törmäsivät vielä uudelleen Kari Timmerpakkaan. Tämä tapahtui kirkonkylän grillin luona, jossa Kari Timmerpakka kiilasi autollaan tyttöjen Datsunin niin, etteivät he päässeet liikkeelle. Pauli Pitkäkankaalle mies valitteli Riitan vain juoksevan kapakoissa ja jättävän lapsensa heitteille. Tämä oli tietenkin muunneltua totuutta, olihan mies vain vähän aikaisemmin käynyt toteamassa, että tytöt olivat Aira Saaren hoidossa.

Alajärven keskustasta Riitta ja Anne sekä Pauli Pitkäkangas ajoivat suoraan 15 kilometrin päässä sijaitsevaan Saaren taloon. Kukaan ei seurannut heitä, mutta hetken kuluttua paikalle ilmestyi yllättäen myös Kari Timmerpakka autollaan. Todennäköistä on, että mies oli odotellut tyttöjen autoa jonkin sivutien päässä. Kovin kauaa Kari Timmerpakka ei Saaren pihassa viipynyt. Miehen lähdettyä Anne pyysi Pauli Pitkäkangasta käyttämään häntä noin parin kilometrin päässä sijaitsevalla koululla katsomassa äitiään ja sisarensa lapsia. Näin tehtyään vahtimestari ajoi kotiinsa ja Riitta sekä Anne valmistautuivat yöpuulle menoon.

Ennen kuin myrskyä edeltänyt hiljaisuus laskeutui Menkijärven kylän ylle, Kari Timmerpakka soitti vielä kerran Riitan asunnolle. Koska puhelimeen vastasi anoppi, mies tiesi, että Riitta oli jäänyt Saarelle. Taisipa Aira Saari mainitakin tästä entiselle vävylleen, yritellessään rauhoitella tätä ja saadakseen miehen lopettamaan yölliset puhelinsoitot.

Näin kaikki todennäköisesti tapahtui

Kellon ollessa aamuyöllä kolmen ja neljän välillä Alajärven Menkijärven kylässä repesi maanpäällinen helvetti valloilleen. Kari Timmerpakka syöksyi Saaren taloon kädessään 7,62x53R -kaliiberinen hirvikivääri, joka oli ladattu viidellä 11,7 gramman lyijykärkisellä patruunalla. Patruunoista neljä oli makasiinissa ja viides piipussa. Kivääriä mies piti kädessään niin kutsutulla pistooliottella, joka mahdollisti aseen nopean käytön.

Miehen astuttua sisälle taloon jostain kuului huuto ja eteisen valo syttyi. Kari Timmerpakka ampui heittolaukauksella kohti eteiseen tullutta Anne Saarta. Laukaus osui tytön käteen. Estääkseen entisen vaimonsa veljien, Erkki ja Juha Saaren väliintulon, Kari Timmerpakka syöksyi poikien huoneeseen ja ampui kummankin nuorukaisen vuoteeseen. Laukaukset osuivat poikia päähän, joten täydentää Timmerpakan ei veritekoaan tarvinnut. Lyijykärkinen luoti lopetti poikien elämän sekunnin murto-osassa. Tämän jälkeen Timmerpakka syöksyi talon keittiöön, jonne haavoittunut Anne oli paennut ja jossa Riittakin oli. Polvillaan miehen edessä ollutta entistä vaimoaan Kari Timmerpakka ampui kahdesti. Toinen laukaus osui, mutta toinen meni ohi. Tässä vaiheessa Timmerpakan on täytynyt ladata aseensa uudelleen taskussa olleilla lisäpatruunoilla. Tämän jälkeen hän ampui vielä kerran pakastimen päädyn ja seinän välisestä kolosta turvaa hakenutta Riittaa niskaan. Armoa Timmerpakka ei tuntenut viimeistäkään talossa hengissä ollutta Saaren sisarusta kohtaan, vaan lopetti Annenkin elämän päähän ammutulla laukauksella. Nuori tyttö vaipui kuolleena keittiön nurkkaan. Kaiken tämän täytyi tapahtua muutamassa kymmenessä sekunnissa. Jos laukausten välillä olisi ollut hiemankin pidempi tauko, Erkki ja Juha olisivat ehtineet ylös vuoteistaan tai tytöt pakoon.

" Jumalani, miksi annoit järjen mennä "

Seitsemän surmanluotia ammuttuaan, lopetettuaan neljä nuorta elämää, Kari Timmerpakka ajoi luultavasti kotiinsa. Myöhemmin hänen asunnostaan löydettiin nimittäin viesti, joka kuuluu sanatarkasti näin:

" Kello oli 3.21 murhamies lähti liikkeelle, järki meni, viekää linnaa, tappaa pois, jumalani miksi annoit järjen mennä. "

Tämän jälkeen veressä ollut Timmerpakka palasi Menkijärvelle, ajoi koululle ja pyysi Aira Saarta soittamaan poliisille. Paikalla virkavalta oli vasta vajaata paria tuntia myöhemmin, kiitos poliisitoimen keskittämisen suuriin yksiköihin. Tällä kerralla partioauto joutui lähtemään Menkijärvelle Evijärveltä saakka.

Sanomattakin lienee selvää, että nuo kaksi tuntia olivat tuskantäytteisiä hetkiä Aira Saarelle. Kari Timmerpakan verisistä housunlahkeista ja kengistä hän tiesi, että kotona oli tapahtunut jotain hirveää. Entäpä jos asunnossa hermostuneena kävellyt mies olisi seonnut lopullisesti ja tappanut vielä hänetkin - tai kukaties itsensä. Onneksi ainakaan ensimmäinen vaihtoehto ei toteutunut. Jos näin olisi käynyt, kuka hoitaisi nyt Maria, Sirua ja Terhiä - ja saisi siitä ruhtinaallisen 1500 mk:n kuukausikorvauksen. Tuolla naurettavan pienellä summalla valtio muistaa tänään kolmen puoliorvon lapsen hoitajaa!

Poliisikuulusteluissa Kari Timmerpakka oli hyvin vähämuistinen mies. Itse surmatyöstä hän ei muistanut mitään ja sitä edeltävistäkin tapahtumista vain vähän. Kertomansa mukaan mies havahtui todellisuuteen vasta siinä vaiheessa kun poliisi sanoi hänelle:
- Neljä on mennyt.

Täysjärkinen mies ja täydessä ymmärryksessä

Vielä viime keväänä Kari Timmerpakalle ei voitu lukea tuomiota Alajärven neloissurmasta, koska oikeus oli suostunut miehen pyyntöön päästä mielentilatutkimukseen. Timmerpakan mieli tutkittiin vasta viime vuoden lopulla Turun vankimielisairaalassa, siksi pitkä jono Suomessa pääntutkimuksessa on. Väliajan mies oli Vaasan lääninvankilassa.

Yllättävää kyllä, mielentilatutkimuksen mukaan Kari Timmerpakka oli ollut täydessä ymmärryksessä veritekoa tehdessään. Mies ei liioin ollut mielisairas eikä psykiatrisen hoidon tarpeessa. Minkäänlaista lievennysperustetta tulevalle tuomiolle ei siis ollut löydettävissä. Koska Timmerpakan teko oli niinkin raaka, kannattanee katsoa hieman tarkemmin, millainen tausta miehellä on:

Ylilääkäri Matti Tuovisen allekirjoittaman lausunnon mukaan Kari Timmerpakka on aikuistunut ennen aikojaan. Hänellä on heikko miehinen identiteetti ja huono verbaalinen ilmaisukyky. Miehen luonteenpiirteisiin kuuluu voimakas mustasukkaisuus ja ailahtelevaisuus. Älyllisesti hän on normaalitasoinen. Erityisen arka paikka Timmerpakalle oli se, että vaimo nimitteli häntä joskus homoksi. Painiakin vaimo väitti entisen miehensä harrastavan vain siksi, että tämä oli homo. On jopa mahdollista, että juuri poikkeavaksi nimitteleminen käynnisti koko tapahtumasarjan. Kirkolla Riitan nimittäin tiedetään tokaisseen Karille, että poikiakos sinä olet täällä katselemassa.

Homoksi nimittely ei luonnollisesti oikeuta ketään surmaamaan toista ihmistä - kolmesta sivullisesta puhumattakaan - ja niin lääninpoliisineuvos Simo Sillanpää vaati Kari Timmerpakalle tammikuun 29. päivän oikeudenistunnossa rangaistusta neljästä murhasta. Harkintaa teossa osoittaa Sillanpään mielestä esim. se, että Timmerpakka oli ottanut lisäpatruunoita taskuunsa mennessään Saarelle. Miehen tarkoitus lienee alunperinkin ollut surmata myös teon todistajat, katsoi omaistenkin asiamies. Puolustus yritti suostutella oikeutta lähettämään Timmerpakka uuteen mielentilatutkimukseen. Pyyntö kaatui kuitenkin omaan mahdottomuuteensa, sillä puolustus joutui itsekin myöntämään, että kuukausia myöhemmin suoritettu mielentilatutkimus ja siitä tehtävä lausunto ovat aina arviointikysymyksiä.

--Kahden eri todistajan suulla oikeus sai kuulla, että ennen veritekoa Kari Timmerpakka ei ollut nukkunut viikkokausiin juuri lainkaan. Mies oli paiskinut töitä melkein ympäri vuorokauden eikä ollut siltikään saanut unen päästä kiinni. Käsittelyn loppupuolella oikeuden puheenjohtaja Pentti Erkkilä yritti vielä kerran suostutella Timmerpakkaa puhumaan kohtalokkaan illan ja yön tapahtumista. Yhtä kaikki, mies ei joko muistanut surmatöistä mitään tai sitten hän ei halunnut puhua niistä.
- Se helpottaisi omaakin elämää kun tietäisi nuo yksityiskohdat, vastasi Timmerpakka sekä puheenjohtajalle että omaisten asianajajalle. Hetkeä aikaisemmin jälkimmäinen oli ihmetellyt sitä, miksi Timmerpakka muistaa tietyt asiat, mutta unohtaa järjestelmällisesti kaiken sen, mikä on hänelle epäedullista.

Päätöstään Alajärven kihlakunnanoikeus harkitsi ennätyspitkän ajan, osapuilleen viisi tuntia. Ainakaan hutiloinnista alioikeutta ei voi siis syyttää. Päätöksessään Alajärven kihlakunnanoikeus katsoi, että Kari Ensio Timmerpakan tarkoitus oli ollut surmata ainakin entinen vaimonsa mennessään ladattu kivääri lädessään Saaren taloon. Muut sisarukset mies oli ampunut estääkseen näitä puuttumasta tapahtumien kulkuun.

--Kari Timmerpakan julmuus tuli oikeuden mielestä esiin sekä Riitan että Annen lopettamisessa. Koska rikossarja oli muutenkin erityisen törkeä, oikeus tuomitsi Timmerpakan neljästä murhasta kustakin elinkaudeksi vankeuteen. Ainakaan päällisin puolin ankara tuomio ei näyttänyt järkyttävän Timmerpakkaa. Ehkä mies itsekin ymmärsi, että jos tästä rikoksesta ei saa elinkautista, ei sitä saa mistään henkirikoksesta.

Image
Surmapaikka murhia seuraavana aamuna. Riitan auto on edelleen pihassa.

Image
Hautajaiset 8.5.1987


Post Reply