Riikka Tahvanaisen murha 3.9.2000 Joensuu

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2066
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Riikka Tahvanaisen murha 3.9.2000 Joensuu

Post by Queen » Fri Mar 27, 2015 11:18 am

Erotin jälleen naisten surmalistalta yhden tapauksen. Riikka Tahvanaisen murha oli erikoisella tavalla tehty. Lisäksi huomiotani kiinnitti, että sekä uhri että tekijä olivat hoitoalalla, vaikkeivat toisiaan entuudestaan tunteneetkaan.

3.9.2000 katosi Joensuussa sairaanhoitaja Riikka Tahvanainen, 24 v. Hän oli ollut ystäviensä kanssa viettämässä iltaa Bepop-nimisessä ravintolassa. Ravintolasta aamuyöllä lähdettyään hän katosi. Tarkoituksenaan hänellä oli mennä Penttilässä asuvan sisarensa luokse. Omaiset arvasivat välittömästi katoamisen jälkeen, että Tahvanaiselle on tapahtunut jotakin pahaa.
Katoamisen jälkeen kyseltiin havaintoja farmarimallisesta, vaaleasta Mercedes-Benzistä. Miehestä oli saatu havainto Peltolan ammattikoulun valvontakameroista.

10.9. Tahvanaisen ruumis löytyi Viinijärvestä läheltä Käsämänsalmea. Sen löysi naispuolinen kalastaja. Uhrin tavaroita, silmälasit, kaulaketju ja käsilaukku, löytyi Penttilän kaupunginosasta.

Syyskuun lopulla pidätettiin polvijärveläinen eläinlääkäri Vesa Petteri Mustonen, 33 v. epäiltynä Tahvanaisen murhasta.
Mustonen tunnusti surmanneensa naisen. Hän ei entuudestaan tuntenut Tahvanaista, mutta mahdollisesti näki tämän ravintolassa. Surma tapahtui raa'asti ja kesti jopa tunnin.
Surmapaikka oli Penttilässä silloisen Timberjackin metsätraktoritehtaan ja Pohjois-Karjalan oppimiskeskuksen lähistöllä.

Mustonen oli katkaissut löytämänsä katuharjan varren ja Tahvanaisen tultua kohdalle, oli lyönyt tätä useita kertoja varrella pään alueelle ja ylävartaloon. Kun Tahvanainen oli kaatunut maahan, Mustonen oli raahannut hänet piiloon ammattikoulun seinän suojiin ja painanut tätä polvilla rinnasta niin, että uhrin hengitys oli miehen kertoman mukaan lakannut. Oikeuslääkärin mukaan uhri ei ollut kuollut tuolloin.

Mustonen oli hengityksen salpaamisen jälkeen ruiskuttanut uhriin T61-lääkettä, joka on aiheuttanut lopulta kuoleman. Kyseistä lääkettä käytetään eläinten lopettamiseen. Lääkkeen annon jälkeen Mustonen on vienyt uhrin autollaan puolen tunnin ajomatkan päähän Käsämän maantiesillalle ja pudottanut tämän sillalta veteen. Tällä matkalla Mustonen oli poikennut Ylämyllyllä huoltamolla kahvilla!

Oikeuslääkärin mukaan piilevälöydökset ilmaisivat Tahvanaisen olleen vielä tuolloin elossa, mutta hän on kuollut heti veteen pudottuaan. Lopulliseksi kuolinsyyksi tuli hukkuminen, mutta kuolemaa oli edesauttanut annettu myrkky, pahoinpitely ja uhrin humalatila.
Mustonen ei myöntänyt T61-lääkkeen käyttöä uhrin surmaamisessa.
DNA-tutkimukset osoittivat uhrin olleen Mustosen auton tavaratilassa ja hänen kengästään löydettiin myös uhrin verta.

Psyykkisistä ongelmista kärsinyt Mustonen kertoi olleensa vihainen, koska hänelle oli samana yönä tullut riitaa ystäviensä kanssa. Hän ei ollut muistanut ottaa lääkkeitäänkään, jotka oli määrätty rauhoittamaan hänen käyttäytymistään.
Aiempaa rikostaustaa miehellä oli jonkun verran; hänet oli tuomittu pahoinpitelystä ja muutamasta muusta rikkomuksesta. Mies oli ollut myös epäiltynä huumausainerikoksesta ja varkaudesta, mutta näistä hänelle ei tuomiota luettu.
Mustonen oli myös vapaaehtoisesti ollut hoidettavana mielisairaalassa, josta oli tullut aina kotiinsa viikonlopun viettoon.

Mielentilatutkimus osoitti surmaajan olleen täydessä ymmärryksessä tekoa tehdessään. Hänet tuomittiin Joensuun käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus vahvisti tuomion. Mustonen itse olisi katsonut tekosensa tapoksi. Mustosen maksettavaksi määrättiin erilaisia korvauksia uhrin läheisille yli 40.000 e.

Maaliskuussa 2013 uutisoitiin, että Mustonen pääsee ehdonalaiseen vapauteen. Helsingin hovioikeus päätöksen oli tehnyt, mutta ei perustellut asiaa julkisesti.

Lähteet: Alibi 3/2001, nettikeskustelut, lehtileikkeet, omat muistiinpanot


User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Riikka Tahvanaisen murha 3.9.2000 Joensuu

Post by matlockb » Sat Mar 28, 2015 4:17 am

Kiitokset jälleen, Queen, erittäin hyvästä avauksesta. En muista tapausta ainakaan heti, tosin nimi kuulostaa etäisesti tutulta mutta otapa tuosta selvää onko tämä tapaus vai joku muu Vesa Mustonen, nimi on aika yleinen.

Kun armahdusoikeus siirtyi Helsingin hovioikeudelle, on käsittämätöntä kuinka lyhyeksi elinkautiset muuttuivat, he ilmeisesti tulkitsevat lain niin että "noin 12 vuotta" eikä sitä niin, kuten se menee eli "vähintään 12 vuotta".

Post Reply