Piia Junkkarisen, 22 v. tappo/Kiuruvesi 1999

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2130
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Piia Junkkarisen, 22 v. tappo/Kiuruvesi 1999

Post by Queen » Tue Mar 24, 2015 11:30 am

Erotin taas surmattujen naisten listalta yhden tapauksen erilliseksi. Siihen en löytänyt tietoa äkkiseltään, mikä oli hovioikeuden kanta tuomioon, sillä tiettävästi tekijä valitti hoviin.

Opiskelija Piia Johanna Junkkarinen, 22 v., katosi uudenvuoden yönä 1998-99 Kiuruvedeltä.
Piian ruumis löydettiin lumihaudasta Pyhännän kunnan alueelta.
20-vuotias surmaaja Petri Tapani Kankaanpää joutui kuulusteluun 31.1.puukotettuaan toista miestä kaulaan Kiuruveden keskustassa ravintolan edessä. Tuolloin hän tunnusti myös Junkkarisen surman. Mies oli surmannut uhrin asunnossaan veitsellä riidan päätteeksi ja kuljettanut ruumiin 100 km:n päähän Pyhännälle mäntymetsään. Ruumiinkuljetuksessa häntä oli avustanut 16-vuotias tyttö, joka seurusteli surmaajan kanssa. Tyttöystävä heitti surma-aseen jokeen miehen käskystä.

Piia oli nähty viimeksi poistuvan käsi kädessä Kankaanpään kanssa torikahviosta uudenvuodenyönä. He olivat menneet Kankaanpään asuntoon. Humalainen Kankaanpää oli lyönyt kertomansa mukaan Piia perhosveitsellä kuudesti. Perhosveitsessä oli 10 cm terä. Piian kuolema aiheutui sydämeen osuneesta pistohaavasta. Myös vatsan alueelle maksaan osuneet iskut olivat hengenvaaralliset.

Puolustus vetosi hätävarjeluna tehtyyn tappoon. Pariskunnan tultua asunnolle, siellä olikin ollut nukkumassa Kankaanpään nuori tyttöystävä. Tällöin Kankaanpää oli kehottanut Junkkarista lähtemään pois. Junkkarinen oli kuitenkin Kankaanpään mukaan mennyt keittiöön ja palannut sieltä perhosveitsi kädessä ja mennyt kohti nukkuvaa tyttöä. Kankaanpää oli ottanut veitsen pois, pyöräyttänyt Junkkarisen eteiseen ja sohaissut tätä kuudesti veitsellä.

Petri Kankaanpää tuomittiin Iisalmen käräjäoikeudessa 11,5 vuoden vankeusrangaistukseen ja hänet määrättiin eristettäväksi pakkolaitokseen. Tuomio tuli taposta, tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Kankaanpäällä oli ennestäänkin väkivaltarikostausta. Hänet oli tuomittu aiemmin 13 pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä sekä yritetystä yllytyksestä perättömään lausumaan.
Hän oli vapautunut vain pari kuukautta ennen surmatyötä Keravan nuorisovankilasta, jossa oli ollut istumassa tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.
Kankaanpään kerrottiin vartijalle kehuneen hankkiutuvansa Suomen rikostilastojen ykköseksi.
16-vuotias avustajatyttö sai 60 päivää ehdollista vankeutta rikoksentekijän suojelemisesta.

Piia Junkkarisen surmaa nimitetään "lumihautasurmaksi".


User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Re: Piia Junkkarisen, 22 v. tappo/Kiuruvesi 1999

Post by Harriet » Tue Mar 24, 2015 8:41 pm

Kiitos vaan selostuksesta, Queeenille
Mietin miten ne tekijän myöhemmät vaiheet, onko syyllistynyt uusiin rikoksiin.
Vai onko vankila parantanut ko tyypin. Tuskin.


Sent via Tapatalk
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8

User avatar
Queen
Posts: 2130
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Piia Junkkarisen, 22 v. tappo/Kiuruvesi 1999

Post by Queen » Wed Mar 25, 2015 11:06 am

Jossain vaiheessa oli keskustelupalstoilla, että tekijä olisi tullut uskoon. Totuutta asiassa en tiedä, mutta ei hän kaidalla tiellä ainakaan tahtonut pysyä.
Viime vuoden helmikuussa Kankaanpää oli jälleen otsikoissa. Hänelle luettiin syyte Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Iisalmessa. Tällä kertaa otsikkona oli kolme pahoinpitelyä, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja törkeä pahoinpitely. Nämä olivat tapahtuneet Kiuruveden torilla 2013 kesällä.
Kankaanpää oli kertonut olleensa humalassa, eikä oikein muistikuvia ollut.
Siinä rytäkässä yksi konstaapelikin jäi alakynteen, kun Kankaanpää hänet painoi maahan. Toinen poliisi sitten otti käyttöön etälamauttimen. Kankaanpää ei ollut moksiskaan vielä toisestakaan laukauksesta. Hän oli jopa pystynyt vielä juoksemaan laukausten jälkeen. Kaasusumutteella ei ollut sen enempää vaikutusta.

– Lähdin perään ja sumutin miestä kaasulla. Sekään ei vaikuttanut yhtään. Sumutin lisää ja hän lähti tulemaan minua kohti. Kaaduin itse katuun ja kaasu tuli omille kasvoilleni, vanhempi konstaapeli kertasi oikeudessa.
Kun poliisi makasi selällään maassa silmät kiinni, mies alkoi syyttäjän mukaan potkia poliisia. Silloin nuorempi konstaapeli ehti paikalle.
– Avasin teleskooppipatukan ja löin sillä 4–5 kertaa miestä takareiteen. Sen jälkeen mies rauhouttui ja sanoi, että nyt voisi mennä poliisiautoon, nuorempi konstaapeli muisteli oikeudessa.

Syyttäjä vaati Kankaanpäälle kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syytetty myönsi virkavallan väkivaltaisen vastustamisen, mutta ei törkeää pahoinpitelyä vaan pitää tekoaan normaalina pahoinpitelynä. Hän vetosi oikeuteen vankeusrangaistuksen kohtuullistamiseen perhetilanteensa takia.
– Emäntä ei jaksa millään, kun toinen lapsi syntyy kohta, mies sanoi oikeudessa.

Tämän jutun tuomiosta en tiedä. Toivottavasti mies sentään on rauhoittunut, kun tuota perhettäkin on jo.
Mitenkähän minun tulee tästä hepusta mieleen Roy Vataja. :mrgreen:

Post Reply