Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by Harriet » Sat Mar 21, 2015 10:44 pm

Tämä taitaa olla Suomen ainoa kolmoissurma joka on jäänyt selvittämättä.
Tapaus on avattu nyt uudestaan.
Ehkäpä selviää?


KRP etsii ratkaisua 25 vuoden takaiseen murhamysteeriin - 4 outoa yksityiskohtaa
MTV Uutiset kertoi keskiviikkona keskusrikospoliisin alkaneen jälleen tutkia aktiivisesti kesällä 1990 tapahtunutta Kirkkonummen kolmoissurmaa.

Yöllinen hyökkäys perheen omakotitaloon on jäänyt Suomen rikoshistoriaan yhtenä raaimmista tapauksista. Useista eri tutkintalinjoista, sadoista kuulusteluista ja vihjeistä huolimatta tekijä yhä selvittämättä.

MTV Uutiset listasi neljä yksityiskohtaa, jotka tekevät tapauksesta täysin poikkeuksellisen.

Kuva MTV.fi
Image

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... aa/4920514
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8


User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Kirkkonummen kolmoissurma

Post by Harriet » Sat Mar 21, 2015 10:50 pm

Rikoshistorian julmin veriteko? 25 vuoden takaisen tapauksen tutkinnassa uusi näkökulma


MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisi on ottanut uudelleen aktiiviseen tutkintaan yhden Suomen rikoshistorian julmimmista henkirikoksista.

Niin sanottu Kirkkonummen kolmoissurma tapahtui lähes 25 vuotta sitten. Keskusrikospoliisi tarkastelee juttua MTV Uutisten tietojen mukaan nyt uudesta näkökulmasta.

Isä, äiti ja vain muutaman kuukauden ikäinen tyttövauva saivat surmansa yöllisessä hyökkäyksessä yrittäjäperheen omakotitaloon Kirkkonummella Volsin kylässä. Henkirikos tapahtui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28.-29. heinäkuuta vuonna 1990.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... ma/4915748

Sent via Tapatalk
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by Queen » Sun Mar 22, 2015 11:05 am

Harriet wrote:Tämä taitaa olla Suomen ainoa kolmoissurma joka on jäänyt selvittämättä.
Bodomin kolmoismurhakin on selvittämättä.

User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by Harriet » Sun Mar 22, 2015 11:40 am

^ Aivan tuo Bodomkin vielä.
Kirkkonurmen kolmoissurman tutkinta ilmeisesti on jatkunut enemmän tai vähemmän aktiivisena vuosikymmenien ajan

Poliisi Tvn pätkä aiheesta

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/08/25 ... lmoissurma


Sent via Tapatalk
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by matlockb » Sun Mar 22, 2015 4:33 pm

Melkoisella varmuudella poliisi tietää tekijän mutta näyttöä ei ole saatu tarpeeksi, jos oikein muistan niin useampi henkilö on ollut kiinni tämän asian vuoksi.

Mikäli nyt oikea surmaaja saadaan viimein kiinni, yrittää puolustus todennäköisesti saada teon tapoksi (jollaisena se on auttamattomasti vanhentunut 20 vuodessa eli tässä tapauksessa vuonna 2010) mutta sanon sen olevan suorastaan mahdotonta, vauvan osalta teko voi olla jo vanhentunut (törkeä) kuolemantuottamus ja sellaisena sitä (muistaakseni) tutkittiinkin, mutta sillä ei kokonaisuudessa ole mitään merkitystä, koska vanhempien murha ei ole vanhentunut ja sama elinkautinen heilahtaa vaikka katsottaisiin että on tapahtunut "vain" yksi murha ja vaimon osalta teko olisi "vain" tappo vrt. esim. Kinnulan kolmoissurmaan joka tosin selvisi alle vuorokaudessa, kaksi murhaa, yksi tappo, laiton uhkaus, huumausaineen käyttörikos, ampuma-aserikos (en muista oliko törkeä vai perusmuotoinen), pakottaminen ym..

Esimerkkinä (jo mainittu): Nykyisen oikeuskäytännön perusteella Bodomin henkirikokset ovat murhia, mutta niihin sovellettaisiin siltä osin vuoden 1960 lakia, jonka mukaan (RL 21 luku 1 §) murha on ainoastaan vakain tuumin tehty henkirikos ja marraskuussa 1965 on hallitus antanut eduskunnalle asiaa koskevan lakialoitteen jonka perusteella murha olisi laajempi käsite.
Joka tapauksessa; riidaton tosiseikka on, että myös Bodomin murhat ovat selvittämättä ja kyseessä on kolmoissurma.
Last edited by matlockb on Mon Mar 23, 2015 12:44 pm, edited 1 time in total.

User avatar
härkä
Posts: 5973
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by härkä » Mon Mar 23, 2015 9:26 am

Pari tarkentavaa kysymystä.

Olivatko Rytkönen ja Berit aviossa ?
Oliko heillä avioehtoa ?
Tämä siksi, että kumman suku hyotyi ?

Toisaalta , miksi Rytkösen mahdollinen velallinen olisi tappanut myös naisen ?
Jollei nainen ollisi ollut osallisena / vaikuttamassa johonkin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by matlockb » Mon Mar 23, 2015 12:51 pm

Berit oli edelleen sukunimeltään Andersson ja he eivät olleet avioliitossa vaan tuolloin melko harvinaisessa "avoliitossa" (OT: minulla ei ole mitään avoliittoja vastaan ja itsekin olen, tosin heterona, sellaisessa elänyt, mutta tuolloin eivät myöskään sen enempää somalit kuin homot olleet ylempänä kuin heterot), toisaalta nykyään ainakin (en muista tuon aikaista käytäntöä) käsitykseni mukaan yhteinen lapsi tekee avoliitosta avioliittoon rinnastettavan suhteen, toisaalta lapsi oli vauva eikä hänellä ollut yhteisiä sisaruksia joten voisi kuvitella että liitto kumoutui sitä myötä (kun vauva kuoli) ja on avoliitto jossa molemmat osapuolet ovat kuolleet, Rytkösellä oli aikaisemmista liitoista jo tuolloin aikuisia lapsia (muistelen että kaksi poikaa), he hyötyivät teosta ja toinen on ollut muistaakseni kiinni ja vahva epäilty.

User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Kirkkonummen kolmoissurma

Post by Harriet » Mon Mar 23, 2015 5:48 pm

Itse olen tullut myös siihen tulokseen että tekijä tai tekijät ovat pariskunnan tuttuja.
Mitään murtojälkiä ei ole.
Eli ovet ovat olleet lukossa, joten tekijä on joko päästetty sisään tai hän on tullut omilla avaimilla sisään.
Koska teot tapahtuivat melko varmasti makuuhuoneessa niin voidaan olettaa että pariskunta nukkui ja murhaaja iski keskellä yötä.
Näin ollen hän on ollut sisällä talossa joko aikaisemmin, esim joku tuttu joka jäänyt yökylään tai tullut sisään omilla avaimilla.
Kenellä mahdollisesti on ollut avaimet, tämä täytyy olla lähipiirin kuuluva henkilö.
Jos esim vara-avain on ulkona tai jollakin tutulla, niin ei siitäkään ulkopuoliset tiedä.
Jos esim ovi oli jäänyt vahingossa auki, nii se olisi aika sattuma.
Beritin lapset edellisestä liitosta ovat olleet poissa ilmeisesti,
Oliko tämä sattuma?
Joka tapauksessa rahaa on otettu mukaan, joten tämä on yksi motiivi.
Joku katkeruus, kosto teon taustalla varmasti myös, teko on kyllä erittäin raaka, joten mitä ilmeisemmin tekijä saattaa olla aika kiivas luonteeltaan. Semmoinen kirveellä riehuminen viittaisi erääseen etniseen vähemmistöön.
Tutkinnanjohtaja on sanonut ettei halua antaa tietoja tässä vaiheessa julkisuuteen, mutta on lupaillut haastattelun eMTVn Päivi Hannulalle myöhemmin. Myös surmavälineestä, esim löytyikö se rikospaikalta, hän ei halua kertoa tässä vaiheessa.


Sent via Tapatalk
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8

User avatar
Queen
Posts: 2080
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kirkkonummen kolmoissurma

Post by Queen » Tue Mar 24, 2015 10:24 am

härkä wrote:Toisaalta , miksi Rytkösen mahdollinen velallinen olisi tappanut myös naisen ?
Jollei nainen ollisi ollut osallisena / vaikuttamassa johonkin.
Voisi tietysti olla, että hänet surmattiin, jotta hän ei jäisi todistajaksi surman silminnäkijänä. Toinen mahdollisuus voisi olla, että tuo hinauskutsu liittyisi sittenkin murhaan ja Rytkönen olisi yritetty ensin houkutella Peuramaalle, mutta kun se ei onnistunut, niin tekijän/tekijöiden oli tultava kotiin tappamaan. Berit on saattanut myöskin lyödä hanttiin surmaajalle, koska varmasti halusi puolustaa jo vauvaakin naarastiikerin lailla.

Pojat käsittääkseni perivät Rytkösen. Rytkönen ei ollut ollut täysin tyytyväinen jälkikasvunsa hommiin. Hän oli arvostellut näitä siihen tyyliin, että raha kyllä kelpaa, mutta työt ei tunnu maittavan (sanamuoto omani). Voisihan tässäkin hommassa olla samanlainen juoni kuin oli Jollaksen palkkamurhassa ("Tapa sinä isä, niin saat osan perinnöstä"). Pojat on kuitenkin syyttömiksi todettu.
Rytkönen oli kuuleman mukaan melko kärkäs puuttumaan yhteen jos toiseenkin asiaan, joten vihamiehiä häneltä ei varmasti puuttunut.

Onko kellään kuvaa tuosta hinauskutsukirjelappusesta? Minulla oli se joskus, mutta ei ainakaan tällä koneella enää ole, en ole vielä katsonut levykkeiltäni. Kirjeen sisältö kyllä on tiedossa, mutta olisi mukava saada se kuva palstalle.
Nettilinkit ovat vanhentuneet.

Joskus mietin tuota, että voisiko tekijä olla romani. Kirjoitin siitä joskus minfoon, kun eräällä tutulla romaninaisella oli tapana sanoa: Hyvee päivee. Joku sitten kirjoitti, että Berit saattoi sukutaustaltaan olla osittain romani.
Sinänsähän tuo kirje on älytön pyyntö.
*Mistä Rytkönen olisi tiennyt, minkä päivän iltana Peuramaalle pitäisi saapua? Vai oliko kirjelapun postilaatikkoon jättänyt varma, ettei Rytkönen ollut vielä ko. päivänä postiaan noutanut? Jos oletamme, että Rytkönen olisi käynyt jo laatikolla, ei kai hänellä olisi mitään syytä ollut mennä sinne uudelleen saman päivän aikana. Lapussa ei ole minkäänlaista päivämäärää. Rytkönenhän oli käynytkin tuolla Peuramaalla. Kävikö vääränä iltana?
*Jos hinausta tarvitseva olisi käynyt Rytkösen postilaatikolla, miksei hän ole käynyt ovella kysymässä Rytköstä (tai voi tietysti olla, ettei heillä tuolloin ole ollut ketään kotona). Joka tapauksessa, jos hän tuolta Peuramaalta pääsi liikekannalle, kai hän olisi voinut käydä soittamassa jostakin Rytköselle ja sopia puhelimitse hinaus. Onhan tällainen lapun jättö kovin epävarma keino saada apua.
*Hinauksen tilaaja halusi ilmoittaa myös autonsa merkin ja vaimonsakin läsnäolon. Miksi? Rytköselle olisi varmasti riittänyt tieto, että auto on asuntoauto eli kokoluokka olisi selvillä. Rytköselle olisi varmaan ollut yhdentekevää, oliko hinausta tarvitseva vaimonsa, äitinsä, siskonsa tai vaikka isomummunsa seurassa odottamassa hinausta.
*Malmin Veholle olisi matka ollut. Oliko sinne tilattu korjausaika? Tuskin, tämä olisi ollut helppo poliisien tarkastaa. Jos ei, niin ei kai se ole kovin suotavaa Vehon kannaltakaan, että kaikkia auton romuja hinataan heidän pihaansa mihin vuorokauden aikaan tahansa sopimatta ensin korjauksesta. Oli vielä lomakausikin meneillään, joten ei olisi ollut varmaa, olisiko siellä ehditty korjata auto.
*Tällaista Matti Paanasta ei löytynyt.

Tässä kirjeen sisältö kuitenkin:

"Hyvee Iltaa

Tarvittaisiin hinausautoa Peuramaalla.
asuntoauto, MB. Tulen vaimoni kanssa
paikalle klo 23.30 ja odottelemme hinausautoa siellä.
Meidät pitäisi hinata Malmin Veholle
Terveisin
Matti Paananen"

Nimimerkki L.G.W. Persson toi minfossa esille josko surmaaja olisi ollut vierailulla Rytkösillä. Siinä on kyllä ajatusta.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Kirkkonummen kolmoissurma 28.-29.7.1990

Post by matlockb » Tue Mar 24, 2015 12:43 pm

Muistan nähneeni tuon kirjeen, mutta en tosiaan tiedä missä siihen olisi (toimiva linkki). Joka tapauksessa kirje oli niin epämääräisesti tehty, että ihmettelin ja ihmettelen edelleen kuten moni muukin sitä, miksi sellaisen epämääräisen sepustuksen perusteella Rytkönen on edes paikalle lähtenyt, jos kirjoittaja on päässyt kuitenkin Rytkösellä käymään niin hän varmasti olisi päässyt johonkin paikkaan (mahdollisesti kotiinsa), missä on puhelin ja voinut soittaa johonkin hinausliikkeeseen, josta olisi hinausapua saanut heti eikä vasta puolen yön tietämissä.
Muutaman kerran olen itse hinausautoa tarvinut ja jos ensimmäisestä paikasta sanotaan suoraan että menee ainakin tunti, niin soitan sitten toiseen, ei tulisi mieleenkään lähteä kirjeitse tavoittelemaan edes tuttua hinausmiestä, eikä toisaalta odottaa tunteja hinausapua, vaikka kuljettaja olisi muuten kuinka mukava mies ja hyvä ystävä.

Post Reply