Murha kuusikossa. Etelä-Pohjanmaa 1932

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Harriet
Posts: 1191
Joined: Sun Nov 27, 2011 10:42 pm

Murha kuusikossa. Etelä-Pohjanmaa 1932

Post by Harriet » Sun Jan 04, 2015 2:09 am

Murhenäytelmä kuusikossa

Uusimmasta Alibista referoituna vanha rikostapaus vuodelta 1932

Tämä murhenäytelmä tapahtui Etelä-Pohjanmaalla Töysässä vuoden 1932 alussa. Taustalla oli rakkausjuttu köyhän ja rikkaan välillä, kuilu jota ei voitu ylittää.
Kadonneiden etsimiseen oli 30-luvulla käytettävissä Suojeluskunta. Suojeluskuntalaiset tunsivat oman paikkakuntansa hyvin ja olivat nopeasti hälytettävissä ja pystyivät johdettuun toimintaan.
25-vuotias pikkutalon tytär Martta Koskela oli lähtenyt muutamaksi päiväksi kyläilemään, ja tämän jälkeen kukaan ei ollut nähnyt häntä. Marttaa etsittiin tuloksetta useita päiviä, mukana etsinnöissä olivat myös suojeluskuntalaiset Veikko ja Jussi, lopulta suojeluskuntalaiset löysivät hänet synkästä kuusikosta noin 100 metrin päästä maantiestä.
Martta roikkui ohuehkossa köydessä järeään kuusenoksaan hirttäytyneenä. Aluksi arveltiin että hän oli tehnyt itsemurhan rakkausasioiden takia.
Jotkut paikalliset muistelivat että Jussi oli aikonut poistua löytöpaikalta heti kun ihmettelijöitä ja kauhistelijoita kerääntyi kuusikkoon. 'Kyllä minä sitä pirua jo olen kerinyt katsomaan' oli Jussi ärähtänyt.

Pian alkoi levitä huhu että Martan vatsa ja kengänkärjet olivat hankautuneet rikki. Näytti siltä että joku oli raahannut naista hirttopaikalle ja hyvinkin rajusti.
Tutkimukset etenivät nihkeästi. Huhujen mukaan tutkimuksissa mukana oleva ja pian eläkkeelle lähdössä oleva poliisi oli saanut lahjuksia rikkaalta isäntämies Jussilta.
Toisen jutun mukaan Alavuden nimismies oli päässyt asioista perille ja vienyt lusmuilevan poliisin metsään ja antanut hänelle kunnolla kuonoon.
Ennen pitkää Jussi ja toinen isäntämies päätyivät putkaan. Jussi saatiin tunnustamaan melko pian. Sanotaan jopa, että poliisit olivat pehmittäneet Veikkoa tuomalla hänelle erääksi yöksi selliin seuraksi Martan ruumiin.
Heti aamuna Veikko olikin tunnustanut teon.
Nyt alkoi tapahtumien karmea ja raaka todellisuus selvitä.

Komea, köyhä Martta

Koskelan pikkutilan Martta oli yksi talon kahdeksasta lapsesta. Martta oli lähtenyt piikoilemaan lähistön taloihin, jopa kirkonkylään, mutta palannut kotiinsa

Martta oli ollut piikana vaurassa Leppäsen talossa, jossa oli salskea aikamiespoika Jussi. Jussi oli kova naistenmies, mutta hidasälyinen. Jussia sanottiin komeaksi, pitkäksi ja vaaleaksi. Niin siinä kävi että Jussi onnistui laittamaan piikatytön Martan raskaaksi.
Kolmen kilometrin päässä Jussin kotitalosta oli iso maatalo, jossa asuivat sisarukset Veikko ja Vieno. Myös Vieno oli intiimeissä väleissä Jussin kanssa ja tuli raskaaksi. Yleisen tavan mukaan piikoja ei vaimoksi isoon taloon otettu, naapuritalon tytär Vieno oli sopivampi vaimokandidaatti.
Jussille olisi paremmin kelvannut köyhä Martta, jota sanottiin komeaksi ja riuskaksi naisihmiseksi.
Jussi ja Vieno menivät naimisiin, ulkopuolisen painostuksella oli ilmeisesti osuutta asiaan.
Jussi ei jättänyt Marttaa kokonaan vaan tapaili häntä kuusikossa salaa kyläläisten katseilta.

Murha

Tammikuussa 1932 nuoret isännät ryypiskelivät kirkasta viinaa Vienon kotitalossa. Myös Vieno oli paikalla kyläilemässä. Miesten viinahuuruiset jutut alkoivat mennä Jussin ja Martan suhteeseen, joka tuntui Veikosta kiusalliselta. -Perkelettäkö sä sitä ruokit, tapetaan pois. Jussille ajatus ei heti sopinut mutta pian hän alkoi pehmetä.
Jussilla ja Martalla oli sovittu samaksi illaksi tapaaminen. Kun Veikko lähti päättäväisesti ulos, Jussi paineli perään Vienon patistelemana.
Miesten ei tarvinnut kauan pimeässä odottaa. Veikolla oli mukana köysivyyhti. Luultavasti Veikko löi tienvarresta ottamallaan kalikalla Marttaa päähän heti kun tämä oli päässyt tarpeeksi lähelle.
Miehet raahasivat kuolevan tai kuoleen Martan syvemmälle kuusikkoon ja raiskasivat hänet. Tämän jälkeen kietaistiin silmukka Martan kaulaan ja nainen kiskottiin yhteisvoimin hirteen roikkumaan.
Miehet palasivat taloon ja jatkoivat ryyppämistään. Tapausta ei mainittu sanallakaan.

Tuomiot

Veikko tuomittiin elinkaudeksi kuritushuoneeseen, Jussi 10 vuodeksi ja Vieno 4,5 vuodeksi. Talvisodan syttyessä Veikko pääsi suorittamaan lopputuomionsa rintamalla. Lupa siihen kysyttiin myös Martan vanhemmilta.
Veikko soti sotansa ja hänet katsottiin suorittaneen tuomionsa loppuun. Hän palasi maanviljelijäksi Pohjanmaalle. Jussi muutti Etelä-Suomeen, hänen vaiheista ei ole varmaa tietoa.

Töysän kirkko 1906 kuva ebay

Image
Quilty as charged

SEURAA HEJACia TWITTERISSÄ: http://bit.ly/1JUp7t8


Post Reply