Jaakko Järvinen, Helsinki 1972

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Tottijärven Tolppa
Posts: 224
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:26 pm
Location: Pirkanmaa

Jaakko Järvinen, Helsinki 1972

Post by Tottijärven Tolppa » Sat Nov 26, 2011 9:23 am

Kirjoittaja Doctor Lecter » La Huhti 03, 2010 8:30 pm

Alkoholisoituineen miehen väkivaltainen kuolema ei kiinnosta kuin poliisia - ja heitäkin vain jonkin aikaa. Yleensä nuokin surmat selviävät, mutta aina on niitäkin, joiden tutkinnalle ei loppua näy.

Yksi pimeistä henkirikoksista on Jaakko Vilho Johannes Järvisen kuolema Helsingissä, Merisataman puistossa. Järvinen löydettiin puistonpenkiltä istuvassa asennossa sunnuntaina 27. elokuuta 1972.

Poliisi sai nimettömän ilmoituksen aamulla kello 3.25 aikaan, että Merikadun talojen 19-23 kohdalla olevassa puistossa on verinen, kuollut mies.

Poliisi oli paikalla noin 10 minuutin kuluttua ilmoituksesta ja havaitsi saman kuin soittajakin: mies on kuollut ja kuolemansa on ollut todennäköisesti väkivaltainen. Järjestyspoliisin partio hälytti paikalle rikospoliisin tutkijat.

-Tässä kohtaa on pieni epäselvyys, sillä on mainittu, että mies oli Ehresvärdintie 17 kohdalta noin 200 metrin päässä pusikossa, kun taas toinen uutinen kertoi, että ruumis löytyi tuon mainitun Merikadun osoitteen kohdalta... No, ei tuo välimatka pitkä ole, Merisataman alueella kuitenkin.

Mies toimitettiin sairaalaan, jossa hänet todettiin virallisesti kuolleeksi. Ruumiinlämpönsä oli 33,5 astetta eikä kuolonkankeutta vielä ollut. Uhrin kaulassa oli noin kahden sentin pistohaava. Pisto oli katkaissut sekä kaulavaltimon että laskimon ja tästä oli seurauksena elämän pakeneminen tomumajasta. Kuolema.

Vainajalla ei ollut muassaan henkilöllisyyspapereita. Hänen todettiin olevan noin 40-vuotias, 170 senttiä pitkä, hintelä mies. Yllään miehellä oli pieniruutuinen harmaa pikkutakki, ruskeat housut, vihreä villapaita, vaaleanpunainen nailonpaita ja mustat puolikengät. Uhrista lähti voimaks korvikealkkoholin tuoksu. Sairaalasta uhri toimitettiin Yliopiston oikeustieteelliselle laitokselle ja poliisi kirjasi tapauksen mappiinsa: RVÄ/R/16292//2. Merikadun puistosta löytynyt verissään pahoinpideltynä.

Rikospaikkatutkimuksessa löytöpaikalta löydetiin verijälkiä ainoastaan penkin alta. Nurmikolla ja puistotiellä ei olut näkyvissä edes kamppailun jälkiä. Läheisestä roskakorista ja sen ympäriltä löytyi runsaasti rikottuja pulloja. Niiden sirpaleissa ei havaittu olevan minkäänlaisia verijälkiä.

Ruumiin henkilöllisyys selvisi kuitenkin varsin pian. Hän oli Alavieskasta kotoisin oleva 46-vuotias Jaakko Järvinen. Vailla vakituista työtä ja asuntoa ollut mies, jolla ei ollut edes ystäviä. Tai ainakaan sellaisia ei mistään löytynyt eikä kukaan sellaiseksi ilmoittautunut. Sukulaisilla ei ollut tietoa Järvisen tulemisista saati menemisistä vuosikausiin. Viimeisin varmuudella todettu elonmerkki Järvisestä oli, kun huoltopoliisi poisti hänet nukkumasta Verkkosaaren junaradan vierestä 29. kesäkuuta, lähes kaksi kuukautta ennen kuolemaansa.

Järvinen nautti sekä kansaneläkettä että työeläkettä, mutta mikään ei viitannut, että hänellä olisi ollut tuolloin ns. rahaa päällä - päinvastoin, rahaa tuskin oli ollenkaan, joten tuskin kukaan häntä oli ryöstöaikeissa surmannut.

Poliisi tutki tapausta aikansa ja kahta henkilöä kuulusteltiin teosta epäiltynä, mutta näyttöä ei ollut, joten heidät päästettiin vapaaksi.

Ehkä siinä kävi niin, että joku näki penkillä nukkuvan Järvisen ja huvikseen pisti kaulan auki ja kuiviin vuotanut Järvinen kuoli siihen paikkaan. Liekö tekijä jäänyt jopa ihastelmaan kättensä töitä, vai kiiruhtiko matkoihinsa sen paremmin mitään tuntematta?

Oliko tuona tuulisena yönä liikkeellä psykopaatti?
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Jaakko Järvinen, Helsinki 1972
Kirjoittaja Kylli » Ma Huhti 05, 2010 11:36 am

Doctor Lecter kirjoitti:
Oliko tuona tuulisena yönä liikkeellä psykopaatti?

Onko tuo "tuulinen" kielikuva?


Post Reply