Reijo A. Ranta, katosi Turusta -92, löydettiin surmattuna

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2062
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Reijo A. Ranta, katosi Turusta -92, löydettiin surmattuna

Post by Queen » Tue May 30, 2017 10:03 am

(Kirjoitettu Alibi 2/2013 artikkelin mukaan)

Reijo Antero Ranta, s.27.1.1947 Mynämäen Mietoisissa

Ranta vietti suuren osan elämästään vankilassa. Hän istui tuomioita mm. asuntomurroista. 1968 hän istui Sukevalla ja oli tuolloin Krim-yhdistyksen (vankien etujärjestö) perustajajäsen. 1980-luvun lopussa hän istui pari vuotta Kakolassa ja oli tällöin Krimin puheenjohtajana.

Reijo Ranta vapautui 1991 ja sai asunnon Krimin asuntolasta Turusta. Ranta ryhtyi liikemieheksi ja laillista kauppaa hän kävi autoilla. Viimeiset autot, jotka hän omisti olivat seuraavat:
-keltainen Mercedes parin vuosikymmenen takaa (löytyi kuukausien jälkeen Turun Kärsämäestä)
-punainen vanha Volvo (seisoi Ratapihankadulla pitkään) sekä
-sinisen harmaa viistoperäinen Saab 900 GLE Finlandia.

Toinen liiketoimi olikin laiton. Hän kävi lähes päivittäin Helsingissä ja tällöin kyseessä oli huumekauppa. Ranta otti Turun seudulta tilauksen ja rahat vastaan ja haki huumeet Helsingistä. Yleensä kyseessä oli hasis, joskus kovemmatkin aineet. Hän välitti huumeita Turun, Rauman, Tampereen ja Porin alueelle. Huumebisneksen hierarkiassa hän sijoittui keskivaiheille. Omia rahojaan hän ei ostoihin käyttänyt.

Poliisi seurasi Rannan toimia tämän vapautumisen jälkeen ja havaitsi, että tämä liikkui entisten vankien ja hämärämiesten seurassa.

3.3.1992 Rannan kihlattu oli Turun yliopistollisessa sairaalassa hoidettavana. Mies vei kihlatun tyttären katsomaan äitiään. Itse hän kertoi lähtevänsä liikematkalle Helsinkiin.
Klo 17.30 hän lähtikin mukanaan kaksi muuta miestä. Kauppaa tehtiin helsinkiläisellä huoltoasemalla. Kamaa lähti mukaan muutama sata grammaa. Toisen miehistä hän jätti paluumatkalla autosta Paraisille. Toisen kanssa hän saapui puolenyön aikaan Turun asunnolle.
Yöllä Ranta tapasi Turussa vielä pari henkilöä. Hänen kaverinsa oli mukana, mutta hän ei nähnyt näitä Rannan tapaamia henkilöitä. Tämän jälkeen Ranta ajoi tämän mukana olleen kaverinsa tämän tuttavien luokse. Ranta itse lähti autolla johonkin, eikä häntä enää sen jälkeen tavattu. Rannalla ei ollut ajokorttia.

Reijo Ranta siis katosi. Poliisi sai joitakin nimettömiä vihjesoittoja, joissa kerrottiin miehen menneen Baltiaan. Poliisi päätteli, että soitot tulivat rikoskoplan jäseniltä, jotka ovat surmanneet Rannan.
Ranta ilmoitettiin virallisesti kadonneeksi 11.5.1992 ja nämä soitot tulivat tämän jälkeen. Katoamisesta oli ilmoitus lehdessä ja sen oli tehnyt Turun Kriminaaliyhdistyksen apulaisjohtaja, koska Ranta oli laiminlyönyt ilmoittautumisvelvollisuutensa. Aiemmin hän oli hoitanut ilmoittautumisen asian mukaisesti.

Enää 4.3. tullutta postia Ranta ei ollut käsitellyt.
Kaikki kolme Rannan autoa jäi Turkuun. Saabista löytyi hänen päällystakkinsa. Sää oli katoamisen aikaan kylmä ja poliisi päättelikin, ettei Ranta ole vapaaehtoisesti ilman takkiaan lähtenyt, vaan hänet on pakotettu autosta ulos.

1.9.1992 Mynämäen Mietoisista, läheltä Reijo Rannan synnyinpaikkaa, löysi sienestäjä miehen ruumiin jäänteet. Oliko murhaaja tiennyt, että Rannan kotipaikka oli siellä? Ruumis oli kotitalon pellon takana metsässä.
Ketut ja varikset olivat löytäneet ruumiin ensiksi ja tehneet tuhojaan. Ruumiinosia oli laajalti, noin sadan metrin alueella maastossa. Sormenjäljet sentään saatiin, koska miehen oikea käsi oli muumioitunut. Samoin oli säilynyt alaleuan hampaat.
Hyvä tuuri oli se, etteivät pedot olleet vieneet toistakin kättä, toinen jäi kateisiin. Reijo Rannan vasemmasta kädestä oli puuttunut sormi ja saattaa ollakin, että murhaaja hävitti käden, jotta ruumista ei tunnistettaisi niin helposti.
Pääkallo löytyi vasta maaliskuussa 1993 noin 700 metrin päästä muista jäänteistä. Poliisi piti myös mahdollisena, että murhaaja on silponut ruumiin osiin. Rannan henkirikosta pidettiin erittäin raakana.

Nirhaako kettu luurangon poikki tai syökö se luita? Susi syö, mutta suden jäljiltä Rannasta olisi tuskin jäänyt mitään, todetaan lehdessä.

Poliisi on kaivannut tietoja Rannan Saabin liikkeistä katoamisajalta. Samaan aikaan kun Rannan Saab oli huoltoaseman pihalla, siellä oli kierrellyt romaneja. Auto myytiin, vaikka omistaja oli kuollut (Lehdessä ei kerrota, kuka auton myi ja kenelle). Poliisi tutki auton siis vasta myynnin jälkeen ja löysi sieltä Rannan takin.
Poliisi on ollut kiinnostunut myös sinisestä umpipaketti-Hiacesta. Pidetään mahdollisena, että ko. autolla on Rannan ruumis kuljetettu metsään.
Tuon Toyota Hiacen jäljet katosivat. Tapahtuma-aikaan siinä oli ollut väärät kilvet. Auto vietiin 1992 lopulla Latviaan ja sinne se hävisi.

Rannan kuoleman vuoksi oli vangittuna tutkinnallisista syistä kaksi miestä ja nainen. He olivat porilaisia, Rannan tuttavia. Käräjäoikeus kuitenkin vapautti heidät, koska näyttöä heitä vastaan ei löytynyt riittävästi.

Uskotaan, että monet tietävät, kuka Rannan murhasi. Jäljet saattavat viedä Baltian palkkamurhaajiin.


Post Reply