Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
Verdasco
Posts: 3
Joined: Sat Mar 03, 2018 10:00 pm

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by Verdasco » Wed Mar 07, 2018 9:58 pm

Melko suosittu tubettaja (Yli 100k tilaajaa) on tammikuussa ladannut Bodomin mysteeriä koskevan pohdinnan: https://m.youtube.com/watch?v=85cb9U3BFNI
Tuosta nyt ei tapaukseen vähänkään syvemmin tutustunut henkilö sinänsä saa mitään uutta tietoa, mutta ihan hyvää ja selkeää kerrontaa nuorelta mieheltä, ottaen huomioon että hän on ilmeisesti suht lyhyessä ajassa tutustunut tapaukseen ennen videon tekoa. Toki tuossa nyt jää paljonkin asioita mainitsematta. Sanoo esimerkiksi, että Gustafssonin syyttömyyttä puoltaa se, ettei hän ole sanonut mitään syyllisyyteensä viittaavaa. Ei siis ota edes pohdintaan esimerkiksi ”Tehty mikä tehty, 15 vuotta tuli” -kommenttia, tai ristiriitaisuuksia puheissaan illan kulusta.

Lopulta kertoja päätyy pitämään syyllisenä kioskimies Gyllströmiä muun muassa vaimon kertoman perusteella, eli Gyllström olisi uhannut tappaa tämän jos ei saa alibia. Tuo vaan on niin legendan tuntuinen tarina, onko koskaan edes selvinnyt sen henkilön nimi, joka olisi tämän vaimolta kuullut? Onkohan nimeä Ulf Johanssonin kirjassa? Toisekseen tubettaja puhuu siitä, että Gyllström olisi vähän murhan jälkeen täyttänyt kaivonsa. Tämäkin tarina on liikkunut iät ja ajat, mutta onko sillä todellisuuspohjaa? Luulisi että poliisi osaisi tämän vahvistaa, kun aikanaanhan Gyllströmin pihaa myllättiin kaivinkoneella. Olisivathan ne tietysti kaivonkin tutkineet, jos se täytetty olisi ollut.

Eipä siinä, kyllähän Gyllström edelleen toki on kiinnostava kandidaatti syylliseksi. Paljon on tarinaa hänen ympärillään, mutta vaikea erottaa mikä on legendaa miehen kohdalla ja mikä ei. Vuoden 2005 aikoihin OBS-ohjelmassa hänen vävynsäkin väitti, että murha-ase on edelleen kioskimiehen tontilla kuopassa, ja löytyisi kyllä etsimällä. Omasta mielestäni kioskimiehen syyttömyyttä puoltaa varsinkin se, että häntä on epäilty heti murhien jälkeen, ja luulisi senkin ajan poliisin löytäneen jotain raskauttavaa, jos olisi syyllinen ollut. Gyllström ei olisi tekijänä saanut hirveämmin etumatkaa tutkijoihin nähden, toisin kuin vaikka Kyllikki Saaren murhaajat, kun ruumis löytyi kuukausien päästä, ja vasta sitten tajuttiin epäillä ojankaivajaa

Olisi silti erittäin mielenkiintoista nähdä aikalaispoliisin pöytäkirjoista, että miten Gymlströmiä koskeva tutkintalinja on edennyt, ja kuinka perusteellista työtä on tehty.

Ps. Kyseinen teksti löytyy myös toiselta foorumilta ja se on itse kirjoittamani, vaikka nimimerkki onkin eri.


OscarM
Posts: 74
Joined: Sun Mar 06, 2016 9:55 pm

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by OscarM » Sat Mar 10, 2018 9:37 pm

Will (Kyllikki Saari-ketjussa):
PS. Seuraavaksi Bodomista karsitut, yleisökelpoiset paperit. Se voi olla Isojokea vaikeampi juttu, koska on ollut oikeudessa ja on yhä täysin pimeä, sekä murhaaja saattaisi vielä elää muutaman kymmenen vuotta parhaimmillaan.
Voisiko muuten esittää toivomuksen, että tähänkin astista sekä tuota (toivottavasti) tulevaa Bodom-aineistoa olisi saatavilla myös ns. puoliavoimella eli rekisteröityneiden sivuilla...? Tai joskos sitä jotenkin voisi saada harkinnan mukaan yksityisviestinä tai jotakin.

OscarM
Posts: 74
Joined: Sun Mar 06, 2016 9:55 pm

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by OscarM » Sat Mar 10, 2018 9:49 pm

Gyllströmiin liittyen: Eräät Bembölen alueella 1960 asuneet ja silloin teini-ikäiset kertoivat näkemyksenään tästä kioskimiehestä, että "sitä monet epäilivät kun se oli jotenkin outo" ja jopa, että tämän itsemurhaan päätyminen olisi ollut reaktio tähän. Samojen ihmisten kertoman mukaan seudulla oli aiemmin saanut luvan majailla (jossain vajassa tms.) samoin jollain lailla "oudoksi" kuvattu henkilö, jota ei murhien jälkeen enää oltaisi uskallettu ottaa ja tämä olisi paleltunut kuoliaaksi. Kukakohan hän sitten olisi mahtanut olla, joku "vakiohenkilögalleriaan" kuuluva vai joku tuntemattomampi. Ja pitääkö menehtyminen todella paikkansa.

Nämä siis esimerkkeinä aikalaisten & paikallisten käsityksistä ja huhupuheista. Kuitenkin sekä Gyllströmin että tuon tuntemattomaksi jääneen "oudon" syyllisyys ei ollut näiden kanssani jutelleiden henkilöiden mukaan todennäköistä. Miksi sitten ei - se taas jäi epäselväksi.

User avatar
will
Posts: 2034
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by will » Sun Mar 11, 2018 7:48 am

Verdasco wrote:... Toisekseen tubettaja puhuu siitä, että Gyllström olisi vähän murhan jälkeen täyttänyt kaivonsa. Tämäkin tarina on liikkunut iät ja ajat, mutta onko sillä todellisuuspohjaa? ...
Kioskin tontilla ei tiedetä olleen kaivoa. Aikaisemmin on ollut keskustelua siitä, että nykyisen Kunnarlantien länsipenkassa, Lindholmin entisen kaupan maalla oli katettu kaivo n. 150m Gyllströmien kioskilta Bemböleen päin. Se nökötti siinä Kunnarlantien parantamiseen asti parikymmentä vuotta Bodomin jälkeen, kunnes katosi. Ehkä se jäi tien alle. Kesällä 1961 totesin sen olevan täynnä hiekkaa, kuultuani huhun, jonka mukaan murha-aseet olisivat sen pohjalla. Kaivon paikka näkyi Gyllströmien naapureihin, joista eräs on myöhemmin kertonut tämän täyttäneen hyvävetisen kaivon. Koska vieressä on kivikautinen asuinpaikka ja kaivo ympäristönsä perusteella voisi olla ollut lähdetyyppiä, otaksun, että vanhasta lähteestä olisi aikojen saatossa tullut kylän talojen yhteinen kaivo ja ohi kulkeneen ikivanhan tien käyttäjien juomapaikka. Korsbackan mutkakin sopii muotonsa puolesta siihen, että Kirkkojärveltä sisämaahan johtanut tie olisi poikennut suoremmalta linjaukseltaan kaivon lähelle. Täyttäminen olisi voinut johtua esim. siitä, että vesi olisi pilaantunut kaivoon tieltä käsin tungetusta jätteestä. Johansson kertoo kirjassaan Gyllströmin osallistuneen mm. hiekanajoon. Hän on voinut täyttää kaivon joko kunnallisten terveysviranomaisten tai maanomistajan (Lindholmin sahan omistaja) toimeksiannosta. Ei tunnu luontevalta, että hän olisi täyttänyt toisen maalla olevan yhteisen kaivon omin päin, vaikka toki järjesti halukkaille korvaavia virvokkeita aivan siinä lähellä. Kaivon katto näkyy vuoden 1958 peruskarttaa varten otetulla ilmakuvalla, vaikkei kaivoa ole merkitty kartalle. Toinen mahdollinen tuolloinen kaivo olisi ilmakuvan mukaan nykyisen Rantaojantien varressa, mutta sitä käytetään yhä.

Mitä tulee ko. tubetukseen ja sen perusteella annettuun "tuomioon", niin eivät ne kuitenkaan näy perustuvan ETP-aineistoon, vaan ovat jotain muuta perua, monessa kohdin ristiriidassa tutkintafaktojen kanssa ja kevyellä kädellä vedeltyjä. Pidän videokatkelmaa viihteenä, vaikkei siitä oikein sellaistakaan tuntumaa jäänyt, koska puhuja julisti omana tuomionaan nimeltä mainitun, perusteellisesti asiasta tutkitun ja jo edesmenneen henkilön syylliseksi kolmeen murhaan. Varmaan on nykyaikainen tapa julistaa syylliseksi tai syyttömäksi tuosta vain ja sitten siirtyä seuraavaan keisiin, ennen kuin seuraajat pitkästyvät. Seuraajien kommentit taas antoivat etupäässä kuvaa heistä itsestään eivätkä syventäneet tätä murhajuttua.

Valitettavasti Johanssonin kirjasta ei ole suomenkielistä laitosta. Mitä Gustafssonin haastattelusta ilmenevään alkoholin nauttimiseen tulee, ratkaisevaa on koska se aloitettiin ja paljonko nautittiin, ei se kuinka ohuita tai paksuja siivut olivat. Olen pohtinut, olisivatko he aloittaneet kupin teon jo ennen teltan pystytystä, jolloin maksoilla olisi ollut pidempi aika työstää alkoholi pois verestä. Tai, oliko heillä jopa joku kolmas pariskunta jakamassa juomia tuon ajallisesti jossain määrin hämäräksi jääneen Kahvitupa-Murhaniemi välivaiheen aikana? Toisaalla on keskustelussa arveltu, että vaiheen tapahtumapaikkana olisi voinut olla joku paikallinen talo, josta he olisivat jatkaneet leiripaikalleen. Näistä ei ole mitään tarkempaa tietoa. Mm. sikäli Gustafssonin pöytäkirjat heinäkuun 1960 ja maaliskuun 2004 väliseltä ajalta olisivat kiinnostavaa luettavaa. Syylliseksi epäiltynä 2004 Gustafsson on kertonut ajaneensa suoraan Bembölen kahvituvalta Oittaan kartanon peltotien risteykseen ja siitä karttapiirroksen mukaisesti leiripaikalle. Tuohon on helppo uskoa. Syytön mies kertoisi asiat juuri niin kun ovat. Todettakoon taas kerran, että syyllisyydestä ei saatu mitään näyttöä, pikemminkin päinvästoin. Toisin kuin kenelläkään muulla, Gustafssonilla on jutusta syyttömän paperit oikeuden päätöksellä, mikä merkitsee, että hänen pöytäkirjansa ovat todistusaineiston asemassa, eivät tekijän selittelyä.
Last edited by will on Sun Mar 11, 2018 8:30 am, edited 1 time in total.

User avatar
will
Posts: 2034
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by will » Sun Mar 11, 2018 7:56 am

OscarM wrote: Voisiko muuten esittää toivomuksen, että tähänkin astista sekä tuota (toivottavasti) tulevaa Bodom-aineistoa olisi saatavilla myös ns. puoliavoimella eli rekisteröityneiden sivuilla...? Tai joskos sitä jotenkin voisi saada harkinnan mukaan yksityisviestinä tai jotakin.
Katsotaan ensin, mitä Isojoen tapauksesta on saatavissa Hejaciin. Viikon mentyä tiedetään enemmän.

Gustafssonin ETP on julkisilta osiltaan Hejac ry:n jäsenten luettavissa Arkistossa, kuten on sovittu KRP:n kanssa. Jäseneksi pääsee hakemuksesta yhdistyksen hallituksen päätöksellä ja voi edelleen kirjoittaa nimimerkin suojasta. Jäsenkirjoittajat voivat ottaa Arkistosta lainauksia viesteihinsä soveltuvin osin. Jos joku haluaa aineistoa ohi tämän järjestelyn, hänen tulee kääntyä Hejac ry:n hallituksen puoleen, joka valvoo yhdistyksen nimissä olevien asiakirjojen käyttösopimusten ja -lupien ehtojen noudattamista. Hejac ry. ei ole saanut eikä ottanut itselleen aineistojen jakelutehtäviä, vaan jäsenet keskustelevat foorumilla Arkistoon saatujen aineistojen pohjalta.

Uudet pöytäkirjat saattavat olla vaikeasti saatavilla, vaikka edellä niitä olenkin toivonut nähtäviksi, kuten monet bodomistit jo pidemmän aikaa. Varmaan pitää odottaa vielä joitakin vuosia tavanomaisen 60v rajan ylittymiseen ja myös saada Gustafssonilta lupa niiden tuomiseen Arkistoon, jos ne jostain syystä heltiäisivät KRP:ltä. Eräs mahdollisuus on, että joku toinen pannaan syytteeseen, ETP tulee julkiseksi ja sovitaan saatavaksi tänne uusine vanhoine kuulustelupöytäkirjoineen. Vaan eipä kai Bodomia tutkita, vaikka rikosylikomisario Haapala sen haluaisikin selviävän. Tai mistä tietää, mitä tekevät kaikessa hiljaisuudessa. Ehkä verkko jo kiristyy...

Kekkonen/Urho on haastatellut paikallisia. Hän saattaisi tietää tästä toisesta oudosta, joka minulle on kokonaan uusi henkilö galleriaan, ellei tarkoiteta linjapiilissä nähtyä ja jossain Korsbackassa päin mökkeillyttä Hans Assmannia, jota sanottiin oudoksi. Ehkä joku muu on paremmin perillä. Ei ole mahdotonta, että ajan mittaan tarinat rupeavat laskostumaan toistensa päälle ja niiden alkuperä vähitellen häipyy.

User avatar
-Uta-
Posts: 1879
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by -Uta- » Tue Mar 13, 2018 10:19 am

Katsoin tuon Verdascon linkittämän videon, jossa joku tubettaja melko selvin sanoin kertoo oman tuomionsa asiaan jotenkin näin... eli epäillyt ja mielipiteensä ovat :

1) Nils Gustafsson > Olisi tunnerikos, mutta ei ole esiintynyt syyllisen tavoin, eikä havainnot johda häneen > Syytön
2) Pauli Luoma > Pitävä alibi > Syytön
3) W. Gyllström > Agressiivinen henkilö, joka on itse sanonut olevansa syyllinen, ja vaimo perunut alibin kuolinvuoteellaan > Syyllinen
4) Kaksi onkijaa > Ei tiedetä keitä ovat > Syyttömiä kuitenkin
5) Hans Assman > Houkutteleva agentti-vaihtoehto syylliseksi, mutta mikä olisi motiivi? > Syytön

Samaa mieltä olen tubettajan ainakin kohdasta 1, koska mielestäni NG on selkeästi syytön.

Tuon 'tehty mikä tehty' lausahduksen olen tulkinnut silleen, että NG on mielestään tehnyt ja kertonut kaiken voitavansa kaikkien mahdollisten ja mahdottomien kuulusteluiden yhteydessä, mutta silti taitaa 15 vuotta tulla, koska kuulustelija (t) pitää häntä jokatapauksessa syyllisenä.

---

Loppupuolella joku kommentoija kysyy, että miten ne muut teltassa olijat ei oo heränny kun yhen kimppuun on käyty?

Niinpä, miten eivät oo heränneet? Onhan siellä saattanut 'pieni' paniikki olla, mutta mihinkäs sieltä heidän päälleen lysähtäneestä teltasta olisi enää päässyt. Olisiko siis niin, että kaikkien kimppuun käytiin ikäänkuin yks'kaks' yllättäen samaan aikaan? Ainaskin teltta kävi kaikkien kimppuun samanaikaisesti.
Last edited by -Uta- on Tue Mar 13, 2018 10:43 am, edited 1 time in total.

User avatar
-Uta-
Posts: 1879
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by -Uta- » Tue Mar 13, 2018 10:30 am

Will wrote muun muassa:
Mitä Gustafssonin haastattelusta ilmenevään alkoholin nauttimiseen tulee...
Esim. se laulukirjan maininta poikien kännissäolosta saattoi olla sanonta, joka tarkoitti lähinnä hiprakassa oloa. Hiprakassaolon kun voisi ajatella nuorten kielellä kuvattavan kännissäoloksi, ja ainakin minun mielestäni ne kuvaavat eritasoisia humalassaoloja.
Will wrote muun muassa:
Tai, oliko heillä jopa joku kolmas pariskunta jakamassa juomia tuon ajallisesti jossain määrin hämäräksi jääneen Kahvitupa-Murhaniemi välivaiheen aikana? Toisaalla on keskustelussa arveltu, että vaiheen tapahtumapaikkana olisi voinut olla joku paikallinen talo, josta he olisivat jatkaneet leiripaikalleen. Näistä ei ole mitään tarkempaa tietoa.
Tytöillä olisi ehkä voinut olla siellä tuttuja rippikouluajoilta... ?
Will wrote muun muassa:
Mm. sikäli Gustafssonin pöytäkirjat heinäkuun 1960 ja maaliskuun 2004 väliseltä ajalta olisivat kiinnostavaa luettavaa.
Niin olisivat kiinnostavia ja varmaan selventäviäkin luettavia, vaikka todennäköisesti ne ovat todella vaikeasti saatavissa ainakin tällä hetkellä. Onko siis niin, että vuonna 2020 se 60 vuoden raja lopulta ylittyy? Kyllä oliskin erittäin hienoa ja mielestäni tärkeätäkin, että oikea murhaaja /murhaajat selviäisi vielä Gustafssonin elinaikana... putoaisi se ikuinen epäiltynäolon taakka harteiltaan.

User avatar
will
Posts: 2034
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by will » Tue Mar 13, 2018 12:15 pm

-Uta- wrote:Katsoin tuon Verdascon linkittämän videon, jossa joku tubettaja melko selvin sanoin kertoo oman tuomionsa asiaan jotenkin näin... eli epäillyt ja mielipiteensä ovat :

1) Nils Gustafsson > Olisi tunnerikos, mutta ei ole esiintynyt syyllisen tavoin, eikä havainnot johda häneen > Syytön
2) Pauli Luoma > Pitävä alibi > Syytön
3) W. Gyllström > Agressiivinen henkilö, joka on itse sanonut olevansa syyllinen, ja vaimo perunut alibin kuolinvuoteellaan > Syyllinen
4) Kaksi onkijaa > Ei tiedetä keitä ovat > Syyttömiä kuitenkin
5) Hans Assman > Houkutteleva agentti-vaihtoehto syylliseksi, mutta mikä olisi motiivi? > Syytön
Voi sen näinkin ajatella, mutta murha on aina murha ja murhaaja murhaaja, jopa lopun ikänsä sekä siitä viidenteen polveen, vaikkei olisikaan.

Joitakin faktoja.

1) Tekninen tutkija Ytti sanoi todistajana, etteivät jäljet viittaa kehenkään ihmiseen. Joten mihin sitten? Ei tiedetä, koska hänellä ei ollut tilausta tutkia enempää.
Keskustelussa muuan hyvin asiaa tuntenut nimimerkki (Konsta), mainitsi teltan olleen kuin leikkuupuimurin jäljiltä.
Ei varsinaisesti puimuri kuitenkaan, mutta jotain yhtä teknistä.

2) Otaniemen kartano oli siirtynyt valtiolle tarkoituksena rakentaa sen paikalle Teknillinen korkeakoulu. Siellä ei vielä opiskeltu, vaikka Teekkarikylä oli jo pystyssä niemen itärannalla. Metsien miehet olivat vallanneet kartanon rakennukset. Tutkinnan mukaan Luoma oli viettänyt helluntaiyönsä tulevan Kemian osaston rakennuksen pihalla sijainneessa kartanon ulkorakennuksessa yhdessä yhteiskuntaan sopeutumattomien hilpeiden sotajermujen kanssa. Heitä oli uskominen. Kaveria ei jätetä.

3) Ulf Johanssonin kirja valottaa erinomaisella tavalla tunnustusten ajankohdan tilannetta Gyllströmien perheessä. Vaimo oli kuolemansairas ja perheessa sisäistä ristivetoa, joka jätti perheenisän yksin. Vaimo ei kuitenkaan suostunut toistamaan poliisille väitetysti antamaansa lausumaa väärästä alibista, vaikka nämä kävivät vuoteen vieressä istumassa. Puheet eivät ole olleet tasapainossa olleiden ihmisten puheita. Gyllströmin kuolinsyytä ei tiedetä. Vedestä hänet kuitenkin nostettiin. Hänestä ei ole havaintoa tai jälkiä murhapaikalta siltä helluntaiyöltä.

4) Poliisi peräänkuulutti näitä kahta. Mediassa epäiltiin, että he olisivat pakoilleet poliisia muista syistä. Bodomin mysteeriossa heidät sovitettiin tarinaan, tulkitsemalla heidät Gustafssoniksi ja Boismaniksi, joten erillisiä keskiniemen miehiä ei olisi ollut lainkaan. Jos murhat kuitenkin tapahtuivat jo ennen Aili Karjalaisen havaintoa miehistä/nuorukaisista, murhaniemeen on jäänyt yhden ja keskiniemeen kahden miehen kokoinen selittämätön aukko tutkinnassa. ETP:n tultua julkiseksi aukko kiireesti paikattiin verkkokeskustelussa: Miehet olisivat olleet Gustafsson ja Jäppinen, motiivitodistaja Sahakankaan silloinen poikaystävä. Sahakankaan kertomusta oikeudessa ei voitu vahvistaa, ja se jätettiin huomioon ottamatta. Vedättikö joku?

5) Hans Assmannin alibi kolme vuotta tapahtumien jälkeen poliisille kerrottuna näyttäisi viittaavan seuraavalle yölle, helluntaipäivien väliin, eikä aaton ja ensimmäisen helluntaipäivän väliseen yöhön. Hänestä ei kuitenkaan ole mitään havaintoa Bodomin murharannoilta, ellei hän ollut Kivilahden näkemä Bodomin vaalea mies helluntaiaamuna klo 6. Kivilahti ei ole tunnistanut näkemäänsä miestä Assmanniksi. Salonen ja Haapalainen eivät nähneet senkään vertaa. Assmannin sormenjälkiä ei ole löydetty murhapaikalta, eikä tiettävästi ole verrattu hänen DNA-tunnistettaan tai veriryhmäänsä teltalta löytyneisiin jälkiin, tyynyliina mukaan lukien. Näistä viidestä hän ehkä olisi ollut kaikkein sopivin, muttei siis häntäkään vastaan kertynyt sellaista todistusaineistoa, että hänet olisi laitettu kovan eteen näistä kolmesta henkirikoksesta. Toisin kuin Palo kertoo kirjassaan, poliisilla oli hänen vaatteensa sairaala-ajalta. Ne näytetiin OBS-ohjelmassa.

Näistä tai muistakaan mainituista epäillyistä ei näkyisi löytyvän tekijää. Hän tai he ovat välttäneet lain kouran, ties miten. Jos mahdollista, niin kiinni vaan. Vaan saattaa olla olematta mahdollista, esim. tuolloin vallineista yleisistä syistä, ja nyt on aikaa kulunut liikaa asian selviämiseksi, kuten Gustafssonin päätutkija on asiasta lausunut.

Kummitus
Posts: 100
Joined: Tue Jul 23, 2013 5:52 pm

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by Kummitus » Wed Mar 14, 2018 9:41 pm

Tuosta oudosta yöpöyjästä tuli mieleen kulkuri Lonka, jota aikanaan epäiltiin, koska hänellä on pyörän satulan suojana samantapainen tyynyliina, kuin teltalta löydetty. Voisiko tuo outo yöpöyjä olla hän?

Sitten oli vielä "fyysisen vamman mies" Veijo, joka oli Gustafsson-linjaa edeltävien tutkijoiden pakan päällä. Hän kytkeytyi Bodomiin sillä tavoin, että joku oli esiintynyt hänen nimellään Bodomilla murhien aikoihin ja paljastellut itseään. Vaikka hän kirjoitti aforismejä lehtiin, niin outoa, että joku Espoossa olisi tiennyt hänen nimensä, sillä hän oli Pohjanmaalta kotoisin. Poliisin mukaan miehen lapsuus oli vaikea ja motiivi olisi ollut kosto, sillä leiriläiset olivat pilkanneet ajan asenteisiin nähden oudosta pukeutuvaa miestä. Aikoinaan nimimerkki "Rane" haastatteli jutun tutkijoita, jotka sanoivat, että poliisilla oli asia, jonka vain murhaaja ja poliisi voi tietää ja joka kytkeytyi tuohon kyseiseen henkilöön. Juttu meni 1990-luvun loppupuolella tai varhain 2000-luvun alussa lautamiesten käsiteltäväksi, mutta he päättivät, että ei ole tarpeeksi jutun viemiseksi oikeuteen. Eli tuon ajan tutkijat todella uskoivat tuohon linjaan. Vasta 1990-luvun lopulla miehelle löytyi alibi, jonka mukaan hänen nimensä löytyi Pohjanmaalta navetan työvuorolistalta helluntailta 1960. Hänestä oli tehty ajan myötä useita ilmiantoja poliisille ja häntä oli kuulustelu Bodomin osalta jo 60-luvulla. Minulla on vanha Apu-lehti, jossa on hänen haastattelunsa ja jonka olet postannut tuonne rekisteröityneiden osioon, jonka perusteella sain hänestä kuvan, että hän ei ole murhaajatyyppiä. Mutta on silti huomioonpantavaa, että poliisi epäili häntä niin paljon ja oli viemässä juttua oikeuteen.

Toinen ennen Gustafsson-linjaa pakan päällä ollut tutkimuslinja oli kivitaskuksi kutsuttu nuori mies, jonka oli ilmiantanut hänen vuokraemäntänsä, sillä hänellä oli ollut tuota teltan tyynyliinaa muistuttavia liinoja. Hänen sanottiin kulkeneen ulkona kivillä täytetty tyynyliina taskussa, ikäänkuin pamppuna. Outo mies hänkin. Merkillepantavaa on se, että edes nimimerkki "Urho" ei saanut hänen henkilöllisyyttään selville. Miksi hänen henkilöllisyytensä oli niin salainen? Oliko hän paremmista piireistä? Vrt. teoriat isokenkäisen pojasta tekijänä ja Croiset.

Sitten vielä uudempi teoria, josta luotettavan oloinen nimimerkki "Boswell" kertoi Minfossa. Tuon teorian mukaan tekijät olisi ollut kaksi veljestä ja motiivi olisi ollut ryöstö. He olivat aiemminkin tehneet telttailijoiden ryöstöjä ja homma olisi niinsanotusti mennyt liian pitkälle. He olisivat olleet jostain paremmasta perheestä ja asiasta tietävä olisi kiristänyt kirjoittajan "murhaperheeksi" kutsumaa perhettä. Veljekset olivat tuon teorian mukaan tappaneet Bodomin jälkeenkin. Nimimerkki "Boswell" kertoi vieneensä tietonsa poliisille viime vuonna. Teoria muistuttaa yllättävän paljon Klakissa ollutta vanhaa teoriaa B:n perheestä, joka mainittiin Kristiina Haikolan "Laulu 20 perheestä"-kappaleessa. Eli tuon perusteella kyseessä olisi Björnbergin veljekset.

Nämä asiat on jo kerrattu täällä, mutta ajattelin muistin virkistykseksi laittaa, kun täällä käsitellään Gyllströmiä ja Assmanniakin.

Eks-EkstroVertti
Posts: 1537
Joined: Mon Mar 20, 2017 10:45 pm

Re: Bodomjärven kolmoismurha 1960; yleisviestit

Post by Eks-EkstroVertti » Sun Mar 18, 2018 8:01 pm

Luoma, Lonka ja Louko. Ei ihme jos menevät sekaisin. Muistaakseni viimeinen näistä on (ehkä) "kivitaskumies"? Hii ja Naks.
Veijon "erikoisuus" liittyy Gustafssonin väitteeseen poikien ahtautumisesta tyttöjen uimapukuihin, mistä poliisi mahdollisesti rakenteli tapahtumaketjua ja kehitteli pilkka-kostomotiivin tynkää. Toisaalta tuttu: "Ei varmasti nähty ketään koko aikana, paitsi joskus ehkä nähtiin, toisinaan sitten taas ei".
20612:6561

Et ympärillesi nää
Kuinka korkeat mäellä nousee puut
Ja kaikki valoa hengittää

Isit tärisi: Parittelu ruletti, rapisi. Rättisi
isi äkkää: Rääkkäisi
pirusti. Ol´ loitsu: R.I.P.
Syy siis Isis-isisi isyys

Post Reply