Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by matlockb » Wed May 15, 2013 2:21 pm

Heinolalainen Jyrki Korkiakoski katosi pikkujoulujen jälkeen marraskuussa vuonna 1993. Viimeinen havainto 33-vuotiaasta Korkiakoskesta on pikkujouluista ravintola Kumpelissa. Tämän jälkeen hänestä ei ole enää havaintoja. Korkiakosken katoamisen epäillään liittyvän alamaailman velkojenperintään ja Korkiakosken katoamista tutkitaankin henkirikoksena. Poliisilla on ollut myös kiinniotettuna ja syytä epäillä-perusteella vangittunakin kaksi henkilöä epäiltynä Korkiakosken surmasta.
Poliisi on etsinyt Korkiakiaosken ruumista Kippasuon ja Lakeasuon maastojen lisäksi useista Heinolan alueen vesistöistä jonne Korkiakosken ruumis olisi mahdollisesti upotettu.
Korkiakosken katoamisjan vaatetuksesta ei ole mitään tietoa.

Lehtijuttu koskien Korkiakoskea:
Kotimaa
TIISTAINA 28.10.1997


Poliisi tutkii heinolalaisen miehen katoamista tappona

Huovila Leena

TOINEN PAINOS
HEINOLA - Keskusrikospoliisi tutkii heinolalaisen metallimiehen Jyrki Olavi Korkiakosken , 33, liki neljän vuoden takaista katoamista tappona.

Lahden käräjäoikeus on vanginnut taposta epäiltyinä kaksi miestä lievemmällä eli syytä epäillä -pakkokeinoperusteella.

Vangitut ovat heinolalaisia ja entuudestaan poliisin tuttuja. Poliisi epäilee, että surmaan osallistuneita on muitakin.

Rikosepäilyt voimistuivat noin vuosi sitten, ja keskusrikospoliisille tutkinta siirtyi lopullisesti viime kesänä.

(HS)
E: Korjattu katoamispäivämäärä otsikkoon. -moderaattorit-
Last edited by matlockb on Thu Dec 05, 2013 4:07 am, edited 1 time in total.


User avatar
härkä
Posts: 5924
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -marraskuu 1993 Heinola

Post by härkä » Thu May 16, 2013 6:54 pm

https://maps.google.fi/maps?q=kumpeli+h ... 1&t=h&z=15

Linkissä näkyvät sekä Kumpeli ,että Forskullan kartanon ranta , josta jalka/kenkälöytö äskettäin tehtiin.
Myös hotellin tietoihin pääsee linkin kautta.

Hotelille poikkeaa Heinäsaarentieltä oma väylänsä , joka ei ole kovin pitkä.
Parkkipaikat ovat lähellä pääovea.
Jos kyseessä on henkirikos , on se todennäköisesti tehty jossakin muualla. Paikka lienee liian keskeinen ?
Veteen voi Heinolassa joutua useasta paikasta. Vettä riittää. Ollut tod. näk. sulaakin vielä tuolloin.
Asian voi tarkistaakin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -marraskuu 1993 Heinola

Post by matlockb » Sun Sep 08, 2013 7:05 pm

Korkiakosken jalkaterä on löytynyt ja häntä etsitään nyt vesistöstä, henkirikos vai tapaturma/itsemurha?
Sunnuntai

Kenen jalka löytyi tästä kengästä?

Keväällä Heinolasta, Forskullan kartanon rantavedestä, löytyi vanha nahkabuutsi. Sen sisällä oli ihmisen jalkaterä. Mutta kenen?

8.9.2013 17:44

Tommi Nieminen

Helsingin Sanomat

Rantavedessä oli buutsi.

Buutsi likosi Heinolan kaupungin keskustassa, Jyrängönvirran rantavedessä, Forskullan 1800-luvulla rakennetun kartanon edustalla.

Oli huhtikuun loppu 2013. Paikallinen asukas löysi buutsin ja soitti Päijät-Hämeen poliisiin. Hän kertoi saappaan tarkan sijainnin, mikä tuskin vielä havahdutti paljon nähneitä päijäthämäläisiä rikospoliiseja.

Näitä hylättyjä buutseja ovat Suomen pientareet täynnä: rekkakuskeilta, laitapuolen kulkijoilta, keikkamuusikoilta, festariväeltä.

Moni on potkaissut vanhat buutsinsa jorpakkoon. Kuka nyt mistäkin syystä.

Sitten soittaja lisäsi, että buutsin "sisällä saattaa olla jalka".

Poliisi haki buutsin rannasta, kohdasta, jossa on kova virtaus. Saappaan malli oli selkeästi 1980-luvun lopusta tai 1990-luvun alusta, ruskeanahkainen, matalavartinen, kokoa 42. Pohjassa näkyi teksti "Made in Portugal".

Saapas oli vielä kohtalaisessa kunnossa. Solki oli kyllä katkennut, mutta nahka näyttää kuvassa kelvolliselta.

Jotain sen sisällä oli.

Poliisin tutkimuksissa varmistui, että buutsin sisällä todella on ihmisen jalkaterä, nilkasta poikki. Ja jalan tyngässä oli sukanrepaletta. Jalkaterä oli enää pelkkää luuta, joten se on ollut vedessä jo pitkään, ehkä vuosia.

Heinolan poliisi ei tiennyt, kenen jalka se on. Niinpä se vetosi kansaan: Poliisi pyytää nyt asiassa yleisön apua kengän tunnistamiseksi. Kymenvirran rannoilla liikkuvia ihmisiä ja virrassa sukeltavia urheilusukeltajia pyydetään pitämään silmänsä auki vastaavien löytöjen varalta.

Joku jossain ehkä tietää, mitä jalalle on tapahtunut.

Joku tietää, mitä on tapahtunut ihmiselle, josta löytyy vain jalkaterä.

Jalkaterä lähetettiin Heinolasta keskusrikospoliisin laboratorioon Vantaalle. Koska jalka oli enää pelkkää luuta, dna:n selvittäminen oli erityisen haastavaa. Niinpä jalkaterä toimitettiin eteenpäin Helsingin yliopiston Hjelt-instituuttiin eli entiseen oikeuslääketieteen laitokseen. Siellä ryhdyttiin hommiin.

Mutta palataan tuloksiin myöhemmin.

Mistä poliisi lähtee liikkeelle, kun Heinolasta löytyy jalkaterä ja buutsi, muttei muuta? Tietenkin niistä ihmisistä, jotka tiedetään kadonneiksi lähialueella.

Kun poliisi tiedotti löytyneestä jalasta, aika monelle Heinolassa tuli mieleen kaupunkilaisia hiertänyt tapaus marraskuulta 1993. Silloin Heinolassa katosi työpaikan pikkujoulua viettämässä ollut perheellinen metallimies Jyrki Korkiakoski, joka oli kadotessaan 33-vuotias. Hän oli muuttanut Heinolaan samana vuonna.

Pikkujouluista hotelli Kumpelin ravintolasta Korkiakoski lähti kello yksi yöllä. Hän katosi Heinolan pimeyteen, eikä hänestä ole kuultu 20 vuoteen.

Kun poliisi tiedotti buutsista, Heinolassa moni uskoi, ettei se voi kuulua kuin Korkiakoskelle.

"Kaikkihan sen Heinolassa tähän Korkiakosken katoamiseen yhdisti", nelikymppinen heinolalainen arveli HS:lle kesäkuun alussa.

Ranta, josta buutsi ja jalka löytyivät huhtikuun lopulla, on noin kilometrin päässä Kumpelista. Moni asia myös buutsissa viittasi Korkiakoskeen. Tuntomerkeissä hänen vaatetuksestaan poliisi oli vuonna 1993 ilmoittanut myös "ruskeat bootsit". Löytyneen buutsin koko on 42, ja se on hyvinkin saattanut olla 178-senttisen Korkiakosken jalan koko.

Heinola on pieni paikkakunta, siellä kyräillään. Kun lukee pitkiä nettikeskusteluja Korkiakosken katoamisesta, siellä toistuu usein väite, että moni Heinolassa vaikenee tekijöistä, jotka kyllä tiedetään. Krp:kin on aiemmin arvellut, että jotkut Heinolassa tietävät enemmän Korkiakosken kohtalosta kuin ovat kertoneet.

Jos tapaus jäisi selvittämättä, olisi vaara, että katoaminen vaivaisi omaisten mieltä loppuelämän. Ihminen on rakennettu niin, että hän tarvitsee tragedialle selityksen.

Päijät-Hämeen poliisi sai alkukesästä runsaasti vihjeitä kansalaisilta. Niitä tuli Inarista asti, sekä muutamia yhteydenottoja ulkomailta.

Tällaiset mysteerit kiinnostavat suomalaisia. Eräässä kansalaisvihjeessä epäiltiin buutsin ja jalan liittyvän kanadalaiseen "elämäntapaintiaanien" ryhmään, jonka jäseniä on takavuosina käynyt Suomessa.

Entä buutsin löytänyt heinolalainen? Hän on "tavallinen kansalainen", kertoi päijäthämäläinen rikoskomisario Ville Hahl.

Tietääkö hän mahdollisesti jotain löytämästään saappaasta?

Ei häntä ainakaan epäillä mistään, Hahl sanoi.

Kesäkuun lopulla keskusrikospoliisi kertoi, että jalkaterän dna:ta on päästy vertaamaan Korkiakosken lähisukulaisten dna:han. Poliisilla oli yllättävää kerrottavaa.

"Se ei ole Korkiakoski. Jalan dna oli tunnistamaton", rikosylikomisario Tero Haapala sanoi ykskantaan.

Se oli yllätys ainakin monelle heinolalaiselle, jotka uskoivat, että kyseessä on vuonna 1993 kadonneen Korkiakosken jalka.

Nyt oltiin taas lähtötilanteessa.

Suomessa tehdään vuosittain 1 700–2 000 varsinaista katoamisilmoitusta – henkirikoksiin ne liittyvät hyvin harvoin. Kaikkiaan ilmoituksia tehdään lähes 10 000, mutta suurin osa niistä on tapauksia, joissa ihminen on vain muutamia tunteja kadoksissa omaisiltaan.

Miksi suomalainen katoaa?

Usein on kyse onnettomuuksista ja tapaturmista, sairauskohtauksista tai dementiasta. Sitten suomalaisia katoaa myös tarkoituksellisesti. He yksinkertaisesti häipyvät maisemista, kuka nyt mihinkin, eivätkä kerro siitä omaisilleen tai tuttavilleen.

Osa esimerkiksi katoaa perheeltään ja menee ulkomailla uusiin naimisiin.

Kun kännykät yleistyivät, kuviteltiin, että ne vähentäisivät katoamisilmoituksia. Kävi päinvastoin. Kännykkä teki suomalaisista hätähousuja.

Katoamisilmoituksia tehdään nykyään moninkertainen määrä verrattuna 1980- ja 1990-lukuihin, sillä ihmiset huolestuvat nopeasti, jos he eivät saa heti yhteyttä läheiseensä.

Todellisten katoamisten määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta.

Suurin osa kadonneista löydetään ja nopeasti, mutta joka vuosi kadoksiin jää noin kymmenen ihmistä. Henkirikoksen uhreja heistä on vuosittain arviolta muutama. Pysyvästi kadonneet ovat lähes poikkeuksetta työikäisiä miehiä, moni heistä työelämästä pysyvästi syrjäytynyt.

Keskusrikospoliisin arvio on, että noin 500 suomalaista on jäänyt pysyvästi kadoksiin 1950-luvun jälkeen. Se on jopa oletettavaa pienempi määrä, kun ajattelee suomalaisten alkoholinkäyttöä. Viinaa juodaan humaltumiseen, ja sitä juodaan paljon vesistöjen äärellä. Krp:n mukaan katoamiset tapahtuvat usein vesistöissä.

Ne muutamat tunnistamattomat vainajat, joita Suomessa on, ovat mahdollisesti ulkomaalaisia. He ovat ajautuneet rantaan Suomen ulkorannikolla. On varmaa, ettei Heinolan buutsissa ole kyse ainakaan heidän jalkineestaan.

Kaupunki kun on sisävesistön rannalla.

Kenen jalkaterä Heinolasta sitten löytyi? Ja miten ihmeessä se irtosi muusta ruumiista?

Kaikkiaan poliisilla on tiedossa Heinolan seudulta muutaman viime vuosikymmenen ajalta "puolenkymmentä" tapausta, joihin buutsi ja jalka voisivat liittyä.

Nyt poliisin oli suljettava pois vaihtoehtoja. Yksi kerrallaan.

Jo samana päivänä, kun poliisi kesäkuun alussa tiedotti Heinolasta löytyneestä jalkaterästä, heräsivät internetin salapoliisit. Heitähän Suomessa riittää. Rikosaiheisia keskustelufoorumeja ovat esimerkiksi Murha.info ja Hejac. Niissä alkoivat spekulaatiot, sillä Heinolassa on tapahtunut pikkukaupungiksi aika paljon ikävää.

Syyskuussa 2012 Heinolassa löytyi yksityisasunnosta raa'asti tapettu 56-vuotias mies. Maaliskuussa 2011 murhattiin 17-vuotias heinolalaispoika, jonka ruumis löytyi raviradan lähistöltä. Kesäkuussa 2012 Koskensaaren ja Jyrängön venelaiturin väliseltä alueelta löytyi 74-vuotiaan naisen ruumis. Syyskuussa 2011 Heinolan läheltä Hollolasta metsästä löytyi pääkallo, joka oli kuulunut 20–50-vuotiaalle miehelle.

Mutta mikään ei viitannut siihen, että buutsi liittyisi näihin tapauksiin.

Entä muut kadonneet? Onhan heitä.

Yksi mahdollisista oli 29-vuotiaana kadonnut kouvolalainen rekkakuski Kimmo Ojala.

Viimeinen varmistettu havainto Ojalasta oli kesäkuussa 1999. Vanha ystävä jutteli Ojalan kanssa huoltoasemalla. Ojala kertoi olevansa matkalla avovaimon mökille Mikkelin suuntaan. Äiti teki Ojalasta katoamisilmoituksen poliisille puoli vuotta myöhemmin. Ojalan rekka löytyi yleisövihjeen perusteella kerrostaloalueen parkkipaikalta Kouvolasta.

Ojalan pituudeksi on kerrottu 186 senttiä. Usein sen kokoisella miehellä on isommat kengät kuin kokoa 42. Mutta ei välttämättä.

Entä vaasalainen Kai Salomaa, joka katosi toukokuussa 2003? Viimeinen havainto hänestä on Karvialta, josta hän lähti Hondalla. Salomaan ruumista ei koskaan löytynyt, ja poliisi epäili, että mahdollisen henkirikoksen taustalla ovat huumevelat.

Mutta hän oli 189-senttinen. On epätodennäköistä, että lähes 190-senttisellä miehellä olisi kengät, joiden koko on 42. Ja etsintäkuulutuksen mukaan Salomaalla oli jalassaan vaaleat lenkkarit.

Helsinkiläinen Kari Lindgren taas katosi noin vuosi sitten. Hän oli menettänyt asuntonsa Pihlajamäessä ja lähtenyt kotoaan mukanaan ainoastaan Visa Electron -kortti. Sen hän sulki kesäkuussa 2012, kuukausi viimeisen setelinoston jälkeen. Varmistamattomia havaintoja Lindgrenistä on Lapinjärveltä ja Kouvolasta huhtikuussa 2012. Sen jälkeen ei mitään.

Hän oli 175-senttinen, joten hänellä saattoi hyvinkin olla koon 42 jalka.

Entä Teijo Juusola, joka katosi marraskuussa 2003? Tai Antero Harju, joka nähtiin viimeisen kerran maaliskuussa 1990?

Sillekään ei ollut näyttöä, että he liittyisivät Heinolan buutsiin.

Jalkaterä voi irrota muusta ruumiista monella tavalla.

Aina on tietenkin mahdollista, että joku on paloitellut ruumiin ja kätkenyt palaset. Mutta se on epätodennäköistä. Vaikka henkirikoksia tehdään, ruumiinpaloittelu on sentään sieltä harvinaisimmasta päästä.

Entä jos se oli jokin eläin? Niiden tiedetään purreen metsään jääneitä ruumiita palasiksi.

Todennäköisintä on, että Heinolasta löytynyt jalkaterä on irronnut luonnollisesti, omia aikojaan.

Rikosylikomisario Haapala selittää, kuinka pitkään vedessä olevista ruumiista raajat irtoavat.

"Pikkuhiljaa kun vainaja on vedessä, rupeavat kädet ranteista ja jalkapohjat nilkoista putoamaan, ja myös pää putoaa jossain vaiheessa pois. Meillä ei ole tietoa, että Heinolan jalka olisi leikattu irti, vaan todennäköisemmin vesi on liikuttanut sen irti."

Kun ruumiit päätyvät vesistöihin, aluksi ne vajoavat pohjaan. Mutta ne saattavat nousta pintaan vuosikausienkin kuluttua. Joskus vaatteet suojelevat ruumista pitkäänkin. On mahdollista, että Heinolan jalkaterä on ollut Kymenlaakson vesistöissä vuosia, kunnes veden virtaus on nostanut sen pintaan ja kuljettanut rantaan.

"Viime kesänä Imatran suunnalta löytyi nainen, lähes 15 vuotta kateissa ollut, sillä oli tuulipuvut ja kaikki päällä. Se oli yllättävän hyvin säilynyt, oikeuslääkäri sanoi suurin piirtein, mitä se oli syönyt ennen katoamistaan. Mutta siitäkin olivat leikkautuneet irti kädet, jalat ja pää. Vaatteista olivat värit vähän haalistuneet."

Buutsin omistaja on saattanut yksinkertaisesti hukkua Jyrängönvirtaan, vaikkapa humalassa. Sitähän Suomessa tapahtuu. Buutsin kunnosta ei Haapalan mukaan voi päätellä tarkkaan, kauanko se on ollut vedessä, sillä laadukas nahka voi pysyä melko pitkään hyväkuntoisena.

Onko buutsi voinut kulkeutua vesitse kaukaakin Heinolaan?

"Kaikki on mahdollista. Se on virtaava vesi, Päijänteeltä asti."

Kaiken lisäksi noin vuosi sitten Jyrängönkoskella, saappaan löytöpaikan lähellä, tehtiin ruoppaustöitä.

Osa henkirikoksista ja katoamisista jää "pimeiksi" eli selvittämättömiksi. Näitä on kuitenkin vain kaksi sadasta, sillä Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan henkirikoksista 98 prosenttia selvitetään. Suomessa on kymmenen viime vuoden aikana tehty keskimäärin hieman yli sata henkirikosta vuosittain.

Mysteerien määrä tietenkin kasautuu vuosikymmenien aikana.

Nyt keskusrikospoliisilla on tiedossaan noin 160–170 selvittämätöntä henkirikosta, joista osa on jo 60–70 vuotta vanhoja.

Selvittämättömissä tapauksissa uhreja on etenkin kahdesta ryhmästä: On nuoria tyttöjä ja naisia, kuten Kyllikki Saari, Suomen tunnetuimman selvittämättömän murhan uhri.

Sitten uhreissa on paljon ryyppyremmien keski-ikäisiä miehiä.

Heinäkuussa näytti vielä, että Heinolan jalkaterästä tulee yksi outo alaviite Suomen rikoskronikoihin ja tv:n poliisiohjelmiin, vaikkemme tiedä edes, kuinka jalkaterä on irronnut kehosta.

Mitä poliisi voi vielä tehdä?

"Meillä Suomessa on listaukset kaikista kadonneista henkilöistä vuosikymmenten takaa. Samoin on listaukset siitä, että puuttuuko tuntemattomista vainajista ruumiinosia. Mutta ne on nopeasti katsottu. Se ei tule tässä asiassa kyseeseen", rikosylikomisario Haapala sanoo.

"Voidaan laittaa myös Pohjoismaihin tai muihin naapurimaihin kysely, että onko sopivia kadonneita henkilöitä."

Onko näin jo tehty?

"Sitä en osaa sanoa, se on paikallispoliisin tehtävä. Luulen, että kotimainen puoli on tsekattu. Tapauskohtaisesti harkitaan, lähdetäänkö laajentamaan kyselyä. Sehän on aika hakuammuntaa."

Jossain vaiheessa jokaisen henkirikoksen aktiivinen tutkinta lopetetaan. Poliisi keskittyy tuoreempiin tapauksiin, ja tutkintaraportit jäävät makaamaan rikospoliisien tietokoneisiin.

Mitä kauemmin tekohetkestä on, sitä todennäköisempää on, ettei rikos enää selviä. Tekijät ja silminnäkijät kuolevat.

Elokuun lopussa rikosylikomisario Haapalalla on tarjolla yllätys.

Jalkaterän omistaja.

"Kysyitkö sinä minulta aikaisemmin kesällä tästä Korkiakoskesta?" Haapala kysyy. "No nyt se tieto on sikäli muuttunut, että kyllä sen pitäisi olla hän."

Tieto on hämmentävä, sillä Haapala – yksi Suomen arvostetuimmista rikostutkijoista – on kesäkuun lopulla vahvistanut, että dna-vertailun mukaan jalka ei kuulu Jyrki Korkiakoskelle. On onni, ettei tullut uutisoiduksi virheellistä väitettä.

Onko poliisin sisällä ollut rikkinäinen puhelin? Vai poliisin ja oikeustieteellisen laboratorion? Vai onko joku tulkinnut laboratoriotuloksia väärin?

Sitä poliisi ei kerro.

Mutta Heinolassa moni oli alun perinkin oikeassa. Jalkaterä ei voinut kuulua kenellekään muulle kuin vuonna 1993 pikkujouluista Kumpelista lähteneelle Korkiakoskelle. Todennäköisin selitys osoittautui oikeaksi.

Nyt Korkiakosken katoamisen tutkinnanjohtajana on krp:n rikoskomisario Mika Ihaksinen. Hän asettelee huolellisesti sanojaan siitä, mitä jalkaterän löytyminen kertoo Korkiakosken kohtalosta. Eipä se paljoa kerro.

"Vainajaa ryhdytään nyt etsimään uudestaan sieltä päin, mistä jalkaterä löytyi", hän sanoo.

Siis esimerkiksi Jyrängönvirran pohjasta.

Mietitään nyt vielä: koska Korkiakosken viimeisistä hetkistä ei ole varmuutta, on aina mahdollista, ettei kyseessä ollut rikos.

Todennäköistä se ei ole. Moni rikospoliisi on jo vuosia uskonut, että tuona yönä marraskuussa 1993 Heinolassa tehtiin surma.

Jonkun Heinolassa olisi jo aika puhua suunsa puhtaaksi. Kertoa, kuka Korkiakosken tappoi, jos näin tapahtui. Ja kertoa, mistä löytyy Korkiakosken ruumis.

Hänet saataisiin hautaan, joka odottaa tyhjänä Kärsämäellä.
http://www.hs.fi/sunnuntai/Kenen+jalka+ ... 09e7d1bbbf

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by matlockb » Thu Dec 05, 2013 4:03 am

Jalkaterä löytyi - 20 vuotta sitten kadonneen etsinnät käynnistyvät uudelleen

Image
Sukelluksia Kymenvirrassa on määrä jatkaa joulukuussa kaksikymmentä vuotta sitten kadonneen Jyrki Korkiakosken löytämiseksi.

KATOAMISMYSTEERI Kymenvirrasta keväällä löytynyt jalkaterä käynnisti Jyrki Korkiakosken etsinnät 20 vuoden jälkeen.

Heinolan Kymenvirrasta keväällä löytyneen buutsin ja jalkaterän kohtalo selvisi loppukesästä, kun dna-tulos paljasti, että jalkaterä on 20 vuotta sitten firman pikkujouluista kadonneen Jyrki Korkiakosken.

Sukelluksia jatketaan

KRP:n rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo, että joulukuun aikana sukellukset Kymenvirrassa käynnistyvät uudelleen.

- Virta on tutkittu hyvin perusteellisesti. Mitään Korkiakoskeen liittyvää ei ole löytynyt.

KUVA: Panu Rissanen 2013
Image
Jyrki Korkiakosken löytymiseksi on määrä tehdä sukelluksia eri kohdissa Kyminvirtaa.

- Joulukuusta huhtikuuhun vesi on kirkkainta ja silloin sukeltajat käyvät lävitse niitä paikkoja, joihin virta kuljettaa monenlaista tavaraa, Ihaksinen kertoo.

Virtaus on voimakas ja se kuljettaa irrallisia kappaleita pitkiä matkoja. Ihaksinen pitää mahdollisena, että johonkin olisi voinut ajautua muun muassa kadonneen vaatteita.

- Vaikka buutsi oli lähes 20 vuotta vedessä, se oli yllättävän hyvässä kunnossa. On mahdollista, että jotain voisi vielä löytyä, rikoskomisario kertoo.

Kymmeniä on kuulusteltu

Ihaksisen mukaan tutkimukset keskittyvät tällä hetkellä vainajan löytämiseen. Juttua on tutkittu laajasti ja kymmeniä henkilöitä on vuosien varrella kuulusteltu.

- Itse juttu tutkittiin seikkaperäisesti Korkiakosken katoamisen jälkeen eikä tutkintaa siltä osin ole avattu uudelleen. Heti tuoreeltaan mahdolliset epäillyt kuultiin, Ihaksinen kertoo.

Rikoskomisario Ihaksisen mukaan jalkaterästä ei voida tehdä sellaista päätelmää että kyse olisi henkirikoksesta.

- Kyse voi olla myös onnettomuudesta, Ihaksinen sanoo.

Katosi pikkujouluista

33-vuotias metallimies Jyrki Korkiakoski katosi 20. marraskuuta yöllä vuonna 1993.

Hän poistui puolen yön jälkeen Hotelli Kumpelissa vietetystä työpaikan pikkujoulusta. Kadonnutta etsittiin tuoreeltaan laajalta alueelta.

Keväällä löytyi Forskullan kartanon rantavedestä buutsi, jossa oli Korkeakosken jalkaterä.

Vesa Näveri, Lahti
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 82998.html
Kenellä olisi ollut syy surmata Jyrki Korkiakoski?
PÄIJÄT-HÄME 10.9.2013, klo 07:51. Päivitetty 12.9.2013, klo 08:07

Image
Kenkä löytyi keväällä Forskullan rannasta, joka sijaitsee noin kilometrin päässä hotelli Kumpelista Kymenvirran toisella puolella.
Kuva: Armi Salonen


Keväällä Heinolan Forskullan rantavesistä löytynyt jalkaterä toi lisätietoa 33-vuotiaan metallimies Jyrki Korkiakosken katoamisesta. Vaikka jalkaterän on dna-tutkimuksilla todettu kuuluneen hänelle, on mysteerin ratkaisuun pitkä matka.

Kärsämäeltä Heinolaan muuttaneen miehen elämäntavoista ei löydy johtolankaa hänen viimeisten vaiheidensa avaamiseen. Kadonneen lähipiiri piti häntä perusrauhallisena miehenä ja perheenisänä, joka oli jo nuorena tottunut ottamaan vastuuta tekemisistään.

Viimeinen havainto kadonneesta tehtiin heinolalaisessa hotelli Kumpelissa, josta pikkujoulujuhlissa ollut mies poistui lauantaina 20. marraskuuta 1993 kello yhden aikaan yöllä. Illanvietto oli sujunut aivan normaalisti.

Vuoteen 1997 mennessä poliisi oli katoamisen vuoksi kuulustellut suuren määrän ihmisiä, muun muassa heinolalaisen alamaailman edustajia. Saatujen tietojen perusteella oli syytä epäillä henkirikosta.

- Minusta sitä on syytä epäillä edelleen, sanoo silloinen tutkinnanjohtaja Ari Soronen keskusrikospoliisista.

Yksi motiivi rikokselle nousi pian tutkittavaksi. Eri tiedonmuruja yhdistelemällä poliisi sai aiheen selvittää, oliko Korkiakoski velkaa väärille piireille. Tästä ei saatu pitävää näyttöä.

Läpimurto tutkinnassa antaa odottaa itseään. Kiinniottoja pitemmälle ei ole päästy, ja epäillyt vapautettiin jo ajat sitten.

Poliisi aikoo vielä täydentää Jyrängönvirrasta tehtyjä etsintöjä.

Lähde: ESS

Petri Koivisto
http://www.ess.fi/uutiset/paijathame/20 ... rkiakoski1

User avatar
härkä
Posts: 5924
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by härkä » Mon Aug 18, 2014 1:31 pm

http://www.itahame.fi/?article=457244

Uusi saapaslöytö Heinolassa - Korkiakosken toinen jalka?
Nuoli 10:02 - 18. elokuuta 2014

Uusi saapaslöytö nosti Jyrki Korkiakosken tapauksen jälleen tutkintaan.
Poliisi sai maanantaina jälleen pöydälleen Heinolassa vuonna 1993 kadonneen Jyrki Korkiakosken tapauksen, kun Jyrängön virrasta tehtiin uusi saapaslöytö.
Saapas muistuttaa vuonna 2013 Forskullan läheltä löytynyttä saapasta.
- Näin rannalla kävellessäni jotakin rantavedessä. Lähemmäksi tullessa se osoittautui saappaaksi. Kun kääntelin sitä kepillä, sisällä oli sukka ja sukan sisällä jotakin kovaa. Silloin tulivat kylmät väreet selkään, kertoo löydön tekijä.
Löytäjä soitti hätäkeskukseen ja neuvoi poliisin paikalle. Saappaan löytöpaikka on Tähtiniemen rannassa. Havainto tehtiin sunnuntai-iltana klo 20 maissa.
- Vertasin ottamaani kuvaa lehdessä näkemääni Korkiakosken saappaaseen. Saapas on päällisin puolin identtinen. Viime vuonna löytynyt oli oikea saapas, tämä ilmiselvästi sen vasen pari, löytäjä aprikoi.
Rikoskomisario Marko Mäkinen Hämeen poliisista vahvistaa saapaslöydön.
- Koetamme olla tekemättä hätäisiä johtopäätöksiä. Saapas ja sen sisältö menee rikostekniseen ja lääketieteelliseen tutkimukseen. Sen enempää emme voi sanoa tässä vaiheessa, Mäkinen toteaa.
Saapas on viety Lahteen, mistä se toimitetaan edelleen laboratorioon.
Korkiakoski katosi 21 vuotta sitten oltuaan viettämässä pikkujoulua Heinolassa, Hotelli Kumpelissa.
Keskusrikospoliisi on tutkinut katoamismysteeriä henkirikoksena.
Tapauksesta saatiin aikanaan paljon vihjeitä ja kadonnutta etsittiin laajalti. Teoria virtaan hukkumisesta tai heittämisestä on saanut vahvistusta saapas- ja jalkaterälöytöjen myötä.

http://www.itahame.fi/upload/image/2014 ... 082883.jpg

Tähtiniemi tarkoittaa leirintäalueen vastapäistä rantaa länteen.. Kyllähän tuo samanlainen bootsi on.Kumpelin ja Tähtiniemen etäisyys toisistaan ei ole kovinkaan suuri.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5924
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by härkä » Mon Aug 18, 2014 3:02 pm

http://www.itahame.fi/?article=457270

Onko löytynyt kenkä Korkiakosken? Vertaa itse
Nuoli 15:03 - 18. elokuuta 2014


Oheisessa yhdistelmäkuvassa on asetettu vierekkäin poliisin julkaisema kuva Jyrki Korkiakosken vuonna 2013 löytyneestä bootsista ja kuva eilen Tähtiniemen edustalta löytyneestä jalkineesta. Kuva: Poliisi
Toisenkaan buutsin löytyminen Heinolan Jyrängönvirrasta tuskin paljastaa, menehtyikö Jyrki Korkiakoski rikoksen seurauksena vai ei, sanoo rikoskomisario Mika Ihaksinen, joka vastaa jutun tutkinnasta keskusrikospoliisissa.
- Mutta ehkä löytö auttaa meitä haarukoimaan, mistä voisimme löytää vainajan, Ihaksinen pohti maanantaiaamuna, jolloin hän ei vielä ollut kuullut yksityiskohtia jalkinelöydöksestä.
Hän odotti, että jalkineesta löytyy tutkittavaksi korkeintaan luuta. Siitä ei pystytä saamaan dna:ta keskusrikospoliisissa.
Mahdollisen luulöydöksen tutkii Helsingin yliopiston alainen Hjelt-instituutti. Se tunnettiin aiemmin nimellä oikeuslääketieteen laitos.

Korkiakosken oikean jalan buutsin löytyminen reilu vuosi sitten johti sukellusetsintöihin Jyrängön virrassa joulukuussa. Ne lopetettiin keväällä.
Kesällä ei kannata etsiä vedestä, sillä silloin vesi on sameampaa kuin kylmään aikaan.
- Kaikki virtauspaikat on jo tutkittu, lahti ja sen suu kokonaan. Paikka on haasteellinen, sillä pohjassa on tukkeja.
Ihaksinen toivoo, että poliisi pystyisi toisen jalkineen löytöpaikasta tekemään laskelmia virtauksista.
Hän ei tässä vaiheessa usko, että poliisi lähtisi tutkimaan laajasti alavirtaa.
- Virta on voinut kuljettaa ruumista vaikka kymmenen kilometriä alavirtaan. Jos löytöpaikka olisi pieni järvi, voisimme vetää sen tutkalla läpi vaikka kokonaan. Meillä pitää olla joku todennäköisyys siitä, että etsimme oikeasta paikasta.
Buutsin sisällön säilymiseen vaikuttaa se, onko jalkine ollut pohjassa vai pintavedessä.
- Pohjassa on vähemmän happea, ja säilyvyys on siksi parempi.


Oman tiedustelun pohjalta tiedoksi , että nyt löydetty kenkä kellui asuntomessualueen rannassa , vastapäätä hotelli Kumpelia.
Sukelluksia on tiettävästi tarkoitus tehdä löydon jälkeen myös mainitun alueen ja Tähtiniemen sillan väliseltä vesialueelta.

Aika hyvin on muuten bootsi säilynyt.

Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by matlockb » Mon Aug 18, 2014 8:20 pm

Selvittelin että Jyrki Olavi Korkiakoski (s. 1960) asui Heinolassa osoitteessa Siltakatu 22 B 33, 18100 Heinola, jonne hänen oli ilmeisesti myös tarkoitus matkata.
Talo on 4-kerroksinen ja edelleen pystyssä, vuonna 1975 rakennettu eli ei vielä Korkiakosken siellä asuessa mikään vanha "mörskä", ei sillä että tietäisin miten hyvässä tai huonossa kunnossa talo nykyään on.

Kopioikoon joku paremmin osaava kuvan/kuvat tänne, mikä parasta, olisi jos joku pääsisi käymään paikan päällä.

Siltakatu 22, 18100 Heinola (kuva aukeaa linkistä):
https://www.google.fi/maps/@61.203048,2 ... e0!6m1!1e1

Ravintola Kumpeli, josta Korkiakoski poistui, sijaitsee osoitteessa Muonamiehenkatu 3, 18100 Heinola. Hakukoneella matkaa näyttää olevan kotiin vain hieman alle 1,5 km.
Reitti kotiin näyttäisi olevan yksinkertainen ja suora, joku aluetta ja paikkakuntaa paremmin tunteva voisi kommentoida asiaa, kuten sitä, miksi Jyrki olisi vesistöön mennyt.. tosin Kumpelin lähellä näytti olevan vesistöä, voisiko Korkiakoski olla joutunut sinne (veteen) jo ennen kuin edes pääsi lähtemään kotimatkalle olisikohan tuo vesistö syytä vielä kertaalleen ainakin tutkia ja kunnolla.. ? Vai onko tutkittu ja jos on niin milloin ja miten hyvin?

Muonamiehenkatu 3, 18100 Heinola (kuva aukeaa linkistä):
https://www.google.fi/maps/@61.206112,2 ... e0!6m1!1e1

Joku osaava voisi myös kuvien lisäksi kopioida kotimatkan selkeyteen viittaavan kartan (suoraan) tänne.

Kartta nyt tähän hätään tässä linkissä (aukeaa linkistä):
https://www.google.fi/maps/dir/Muonamie ... 031164!3e2

Onko Korkiakoskesta edes minkäänlaisia havaintoja poistumisen jälkeen, matkalla kotiin? Tietääkseni ei ole..

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by matlockb » Mon Aug 18, 2014 9:08 pm

Jyrki Korkiakoski on julistettu kuolleeksi ja kuolinpäiväksi on merkitty katoamispäivä, eli 19.11.1993. Hän oli ajautunut velkoihin, joten humalaisen päähänpistona velkojen hoitaminen vesistöön hyppäämällä heti juhlapaikan lähellä saattaa tuntua hyvältäkin ratkaisulta, onhan se ainakin lopullinen velkajärjestely.
Toisaalta kotimatkalla henkirikoksen uhriksi joutuminen (vieläpä niin ettei ruumista koskaan löydetä) ei tunnu kovin uskottavalta, vaikka täysin mahdollista se on mutta luulisi miehen "katoamaan" saaneen helpommallakin ja pienemmillä riskeillä, kuitenkin kaupungilla on paljon liikkujia ja silminnäkijöitä, kuten takseja, myös poliiseja.

Maggie
Posts: 54
Joined: Fri Mar 01, 2013 8:28 pm

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by Maggie » Tue Aug 19, 2014 3:41 pm

Tuosta Siltakatu 22 vierestä menee tie suoraan Kumpeliin. Asunnolta on jonkin verran matkaa rannalle. Jos Korkiakoski olisi ollut menossa kotiin, rannan viereltä kulkiessa olisi tullut melko pitkä matka. Mieleen tuli muutama kysymys? Korkiakoski lähti pikkujouluista ilmeisesti kesken illanvieton kertomatta mitään muille? Miksi? Yksikään tutuista metallimiehistä ei lähde pikkujouluista kesken kaiken pois ainakaan ennen tarjoilun loppumista :lol: . Oliko tapaaminen jossakin? Joen varressa on paljon hiljaisia paikkoja. Tönäisikö/ heitti s joku siellä miehen sidottuna jokeen?

Vai iskikö laskuhumala ja itsesääli omasta tilanteesta? Velat painoivat päälle ja kaikki asiat huonosti. Meni rantaan vähäksi aikaa miettimään asioitaan, kiipeili ehkä rantakivillä, liukastui ja putosi veteen. Ehhkä löi päänsä ja kylmä vesi huolehti lopuista.

User avatar
härkä
Posts: 5924
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Jyrki Korkiakoski, 33v. -19.11.1993 Heinola

Post by härkä » Tue Aug 19, 2014 7:18 pm

Image

Itse lehden näköispainos on maksullinen. Tuossa kuitenkin sen kansikuva.
Varmaankin sieltä as.messualueelta saisi tietää tarkan paikan.
Siltakatu 22 on lähellä Lidliä ja vanhaa Essoa.

Mikähän se nauhanomainen nyt löytyneen kengän päällä on ?
Viime vuonna löytyneesskin on outo painanne kengän päällä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply