Aili Sarpio, Heinola 1988

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
Uutisvastaava
Posts: 234
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:03 pm

Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by Uutisvastaava » Sat Feb 18, 2012 10:37 pm

Vuonna 1988 Aili Sarpio lähtee reumasairaalaan tutkimuksiin. Sairaalassa Sarpio saa unilääkettä nukuttuaan ensimmäisen yön levottomasti. Tuona yönä hän katoaa.

Nopeasti käynnistyneistä laajoista etsinnöistä huolimatta Ailia ei koskaan löydetty. Poliisin johtamissa etsinnöissä käytettiin lämpökameralla varustettua helikopteria, maastoetsintöihin erikoistuneita koirapartioita sekä varusmiehiä. Vesistön tutkimismenetelmäkin oli käytössä.

Iloisen ja ikäisekseen hyväkuntoisen naisen taustoista ei löydy selitystä sille, mitä lopulta tapahtui. Sukulaiset muistavat 78-vuotiaan Ailin topakkana ja seurallisena mummuna.

Tutkimusaineistosta ja henkilöhistoriasta löydy mitään viitteitä siihen, että Aili olisi itse aiheuttanut katoamisensa, kertoo ylikomisario Reijo Federley. Samoin on poissuljettu teoria siitä, että hän olisi joutunut henkirikoksen uhriksi.

Jäljellejäävistä vaihtoehdoista tutkinta on keskittynyt onnettoman sattuman linjalle. Epätietoiset omaiset ovat pyrkineet löytämään vastauksia avoimiin kysymyksiin kaikin mahdollisin keinoin. Erityisesti he ovat peräänkuuluttaneet avoimempaa tiedotuslinjaa Heinolan reumasairaalalta.

Heillä oli vaikeuksia saada käsiinsä Aili Sarpiota koskevat tiedot ja dokumentit sairaalajaksolta. Toivoisimme vain, että tapahtumien kulku selviäisi meille. Että kaikessa olisi kyse onnettomien sattumien summasta eikä yksittäisen henkilön tekemistä valinnoista ja niiden seurauksista, pohtii Katariina isoäitinsä kohtaloa.
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=33758
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Aili Sarpio 78v katosi 14.09.1988 Heinolan reumasairaalasta

Aili katosi 22 vuotta sitten Heinolan reumasairaalasta.

Sarpion katoaminen on ollut vuodesta 1988 lähtien täydellinen mysteeri.

Sarpio oli ikäisekseen hyväkuntoinen nainen. Hän oli kadotessaan 78-vuotias.
Sarpio meni sairaalaan reumatutkimuksiin. Hän kirjautui sisään 12.9.1988.

Vain kahden yön jälkeen 14.09.1988 hän katosi jonnekin.

Poliisi aloitti laajat etsinnät. Niissä käytettiin lämpökameralla varustettua helikopteria, koirapartioita ja varusmiehiä.
Aili Sarpiota ei löytynyt.

Saadun vihjeen (muistikuvan) perusteella, Ailin katoamisajankohdan aikana Heinolan reumasairaalassa olisi tehty korjaus - tai remonttityötä joka voisi liittyä asiaan. Onko kenelläkään tästä tietoa millaiset korjaustyöt siellä olisi ollut mahdollisesti menossa, olisiko Aili joutunut jotenkin rakennustyömaalla onnettomuuteen tai saanut sairauskohtauksen ja jäänyt "piiloon" etsijöiltä rakennustyömaalle.
http://www.kadoksissa.fi/Kadonneet-ihmiset.php

Tietyistä syistä en kommentoi seuraavan linkin sisältöä, mutta kuitenkin:
http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=926

Kieltämättä tapaukseen liittyy asioita, joista olisi hyvä saada tarkempi selko. Periaatteessa tälläisen katoamisen ei pitäisi edes olla mahdollista, paitsi jos sairaala ei ole huolehtinut velvollisuuksistaan riittävässä määrin, tai on jollakin ihme ilveellä unohtanut jotakin, esim. ovien lukitukset/potilaiden seurannan.
Tähänkin katoamiseen liittyy erittäin paljon "juoruja", joita omiinkin korviini on kantautunut. Suurin juttu lienee se, miksei ruumista ole koskaan löytynyt, ellei syynä ole joutuminen Kymijokeen, jota pidän hyvinkin mahdollisena, toisaalta moni muukin "ratkaisu" on mahdollinen.
"On täysin luonnollista, että näinkin moniulotteinen ja monimutkainen todellisuus ennemmin tai myöhemmin vastaa täydellisesti sepitettyä vastinettaan."


User avatar
Queen
Posts: 2137
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by Queen » Sun Feb 26, 2012 12:18 pm

Tämä Sarpion tapaus on yksi mielenkiintoisimmasta katoamistapauksista, koska tuntuu se nyt oudolle, että ihminen menee vain tutkimuksiin sairaalaan ja katoaa sieltä mystisesti. Kaiken huipuksi Ailin poika toimi poliisina, joten varmaan äidin katoaminen on ollut järkytys hänelle.
En löytänyt mitään faktaa tuosta rakennusjutusta, mutta muistan, että siitä tiedotettiin niin, että juuri noihin aikoihin sairaalan lähellä tehtiin rakennustyötä, oliko kyseessä joku laajennus? Muistelen kuitenkin, ettei kyseessä ollut osastojen saneeraus, tosin lastenosastokin uusittiin, mutta taisi olla vasta 90-luvulla.
Niin tai näin, tuosta rakennusprojektista uutisoitiin, että rakennuksella oli "monttu täytetty" jo Ailin katoamisen aikoihin eli, ettei hän voinut sellaisenkaan pudota.
Tämä yöhoitaja ei ole koskaan tainnut tulla julkisuuteen kertomaan, millainen tilanne osastolla oli Ailin katoamisen aikoihin. Olivatko muut potilaat levottomia, jolloin hän olisi ollut esim. toisessa potilashuoneessa Ailin hiippaillessa ulos?
Itse uskon, että Aili on lähtenyt osastolta ulos (polttikohan Aili tupakkaa?) ja jäänyt oven ulkopuolelle. Tuosta mahdollisesta oven ulkopuolisesta soittokellosta ei minulla ole täyttä varmuutta, onko sitä noihin aikoihin ollut.
Oletan Ailin reippaana naisena todenneen, ettei hän ulkonakaan voi yötä olla, joten hän on lähtenyt pyrkimään joko omaan kotiinsa/poikansa luo/muun tuttavan luo. Matkalla on saattanut alkaa suuta kuivaamaan otetut iltalääkkeet ja äkkinäinen kävely, ja hän on poikennut vesistön äärelle saadakseen juotavaa. Tossut ovat olleet liukkaat ja Aili on joutunut vesistöön. Ruumis on kenties jossain vaiheessa noussut pintaan, mutta sitä ei ole havaittu ja se on uponnut uudelleen. Tosin mietin, pysyisivätkö tossut hukkuessa niin jalassa, etteivät ne olisi missään vaiheessa nousseet pintaan ja uiskennelleet rannalle?
Reumasairaalahan ei ollut mikään ensiapusairaala eli ambulanssiliikennettä tai muutakaan liikennettä siellä ei yöaikaan ole ollut. Sairaala on melko syrjäisessä paikassa.
Toisella palstalla on esitetty epäilyksiä hoitohenkilökunnan suhteen. Toki mahdollista on, että Aili olisi saanut esim. väärät lääkkeet tms., mutta olisiko hoitaja todellakin ryhtynyt piilottelemaan Ailin ruumista, kun olisi selvinnyt pelkällä hoitovirhejupakalla asiasta.
Yhtenä mahdollisuutena keskusteluissa on esitetty, että Aili olisi joutunut sairaalan roskakuiluun ja kärrätty näin jätteiden mukana pois. Luulisi, että hoitohenkilökunnan toimesta olisi tämä mahdollisuus tutkittu perinpohjaisesti. Kuinka usein nuo roskat sitten tyhjennettiin sairaalasta?

User avatar
härkä
Posts: 6097
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by härkä » Mon Feb 27, 2012 9:19 pm

Tässä google kuvaa paikalta.
http://maps.google.fi/maps?q=heinola&hl ... 12,45,,0,0

Vesistö onkin lähempänä kuin muistinkaan. Olen käynyt paikalla kerran joskus 70- luvun puolivälissä.
Käynnin syy oli muu kuin sairaus tai vierailu sairaan luona. :D
Eräs kaverini styylasi siellä olleen hoitsun kaa :roll:

Vaikka vettä on noinkin lähellä , voi silti ihmetellä , miksei mahdollista ruumista löydetty ?
Etsintähän oli varsin mittavaa.
Mikäli kadonnut olisi ollut itsetuhoinen , tuskin hän olisi kovin kauaksi mennyt hukuttautumaan ?
Noista roska ja likapyykkikuiluista sen verran , että ainakin Kangasalan Pikonlinnassa oli 70 - luvulla vaarallinen kuilu.
Saattoi olla useampiakin. Yksi jäi pysyvästi mieleen. Tuolloin olin vierailulla sairaan luona.

Mikäli katoamiseen liittyisi jotakin hämärää tai henkilökunnan vastuuta vaarantavia tekijöitä , olisi tietenkin ollut kuljettaa mahdollisen virheen kautta syntynyt ruumis toisaalle.

En ollenkaan ihmettele , että tapaus Queeniä kiinnostaa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb » Sun Jun 03, 2012 6:19 pm

Katsoin tuon Kadonneet-jakson jälleen. Erittäin mielenkiintoinen on tuo Queenin epäilys siitä, että polttikohan Sarpio mahdollisesti tupakkaa, se selittäisi ulos pyrkimisen ja päätymisen. Ohjelmassa mainitaan Ailin olleen 2. kerroksessa, eli portaitakin pitkin ulos päätyminen ei ole mitenkään mahdotonta ja lisäksi tämä ylilääkäri Martti Nissilä mainitsi Sarpion olleen ikäisekseen kohtuullisen hyväkuntoinen ja varsinkin, että hän halutessaan olisi kyennyt liikkumaan pitkänkin matkan. Sitten tuota monessa paikassa ehdotettua "lääketokkuraa" vastaan mielestäni puhuu pitkälti se, että Sarpiohan sai vain puolikkaan Imovane-merkkisen lääkkeen (joka on bentsodiatsepiinijohdannainen, kokonaisenakin suhteellisen mieto ja vaaraton, mutta riippuvuutta aiheuttava nukahtamislääke) ja jos Sarpio on ollut niin hyväkuntoinen kuin ylilääkäri Nissilä kertoo, on vaikea uskoa, että hänellä kovin vahvaa muuta lääkitystä olisi. Tietysti niskasärkyyn, jonka vuoksi sairaalaan tulikin, on voinut olla jotain vahvempaa särkylääkettä (esim. Panacod tai Tramal/Tramadol). Imovane, jonka Sarpio sai, on melko lyhytvaikutteinen ja laskin täysin mutu-tuntumalta että hän on todennäköisesti sen saanut n. klo 21-22.20 välillä ja nukkunut "syvää unta" ainakin vielä klo 1.15 ja kadonnut klo 2.10 mennessä, tuohon kellonlyömään mennessä laskin, että lyhytvaikutteisen puolikkaan Imovanen vaikutus on todennäköisesti jo haihtunut elimistöstä. Tietysti se tavallaan selittääkin asiaa, jospa Aili Sarpio on mennyt etsimään hoitajaa saadakseen toisen Imovanen. Tämän kaiken teorian luonnollisesti "vesittää" se teoria jos Sarpio on saanutkin vahingossa puolikkaan Imovanen sijasta/lisäksi jotain aivan muuta lääkettä ja sen vuoksi sittemmin "seonnut".

User avatar
härkä
Posts: 6097
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by härkä » Sun Jun 03, 2012 6:57 pm

Minäkin katsoin tuon ohjelman tänään uudelleen.

Sarpion hoitokerros oli tosiaan toinen ja siitähän on vain yhdet portaat alas. Miten sitten alakerran ovet sijoittuvat rappuihin nähden on ainakin minulle epäselvää.

Sairaala on salaillut omaisilta raportteja Sarpiosta ja tapaamisiin ei oltu suostuttu. Näinhän lapsenlapsi kertoo tuossa dokumentissa. Salailuun voi olla toki joku muukin syy , mutta kovasti ko. ohjelmakin tätä seikkaa korosti.
Sarpiolle on voitu tosiaankin antaa vahingossa jotakin väärää lääkitystä ja tätä voitaisiin mahdollisesti yrittää salata.

Vai onko ovet jätetty vahingossa lukitsematta ?
Onko joku muu kuin pääovi ollut mahdollisesti auki ?
Miten muuten on noitten ovien kanssa öiseen aikaan ? Ei kai sairaala vankilakaan ole.

Pääkysymys lienee se , että onko Sarpio onnistunut itse poistumaan ja hukkumaan tavalla tai toisella läheiseen vesistöön tai metsikköön , vai onko hänelle tapahtunut jotakin jo sairaalan sisällä tai piha-alueella ?

http://is12.snstatic.fi/img/468/1288332978178.jpg

Keitä kaikkia olisi voinut olla paikalla os. 2:n yöhoitajan lisäksi kakkoskerroksessa ja alakerrassa. Siis oletetun Sarpion käyttämän kulkureitin varrella ?
Onko jollakulla tähän valaistusta ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb » Sun Jun 03, 2012 7:07 pm

Tuosta ulosmenosta tuli mieleeni, että (lähes) aina myöhäisiltaan/yöaikaan sairaalan ovet ovat ulkopuolelta lukossa ja mahdollista soittokelloa voi olla vaikea löytää. Muutama vuosi sitten Helsinkiläisessä sairaalassa ollessani menin illalla potilaskaverin seuraksi kun hän kävi ulkona tupakalla. En itse polta tupakkaa, joten heikon terveydentilan ja kylmän ulkoilman vuoksi jäin odottelemaan häntä aulaan jossa ei muita ollut ja soitin muutaman puhelun. Pian huomasin potilaskaverin jääneen "loukkuun" ulos, eli avasin hänelle oven sisäpuolelta, hänkin oli toipilas (harvoinhan sairaalaan terveitä otetaankaan) joten voi vain kuvitella mistä hän olisi itsensä löytänyt jos en olisi tullut mukaan ja avannut ovea sisäpuolelta. Sairaala tosiaankaan ei missään tapauksessa vankila ole, mutta ilta/yöaikaan harvoihin sairaaloihin (päivystyksiä lukuunottamatta) noin vain sisään voi marssia. Myöhemmin asiasta hoitajan kanssa keskusteltua, tuli selväksi että ei valitettavasti ole ollenkaan poikkeuksellista että potilas eksyy tupakan jälkeen ulos.

User avatar
härkä
Posts: 6097
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by härkä » Mon Jun 04, 2012 8:07 pm

Sain sen selville tuosta Queenin esiin nostamasta tupakointikysymyksestä , että ainakaan hieman nuorempana ei Aili ollut polttanut tupakkaa.
Tämä tieto perustuu hieman kaukaisemman sukulaisen havaintoihin ja muistikuviin joskus 70 - luvulla.

Täysin varmaa tupakoimattomuus ei siis ole , mutta erittäin todennäköistä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2137
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by Queen » Tue Jun 05, 2012 9:48 am

Tuli näistä keskushermostoon vaikuttavista särkylääkkeistä mieleeni, että jos Aili tosiaan olisi saanut tällaisen lääkkeen, jota ei kotioloissaan ole tottunut käyttämään, niin lääkkeen seuraukset ovat saattaneet olla arvaamattomat.

Oma iäkäs omaiseni sai lonkkamurtuman jälkeen sairaalassa Tramal 50 mg:n lääkettä iltaisin yhden kapselin. Hän oli aivan sekaisin! Hän soitteli kummallisia puheluita: "Tämä ei ole mikään sairaala, minä olen kellarissa vankina, minua kidutetaan, hoitajilla on joku salajuoni" jne tätä rataa. Oli ahdistavaa kuulla hänen kertomuksiaan noista mielettömistä jutuista, joita hänelle muka oli tehty. Olen aivan varma, että jos hän olisi päässyt liikkeelle, hän olisi pikimmiten lähtenyt livohkaan koko sairaalasta.
Vei aikansa ennenkuin syyllinen tähän sekoamiseen löydettiin, sillä omaisellani oli muitakin lääkkeitä, joita yksi kerrallaan poistettiin koemielessä. Kun Tramal poistettiin, hän normalisoitui kuin taikaiskusta. Voimakas vaikutus oli yllätys myös hoitohenkilökunnalle.

Jos Ailinkin kohdalle olisi sattunut vastaava tapaus, hän on mahdollisesti lähtenyt karkuun "koko helvetin paikasta" ja karkumatkallaan harhojen vallassa joutunut esim. vesistöön niin, ettei ruumista vain ole löydetty.
Hauraisiin vanhuksiin nämä lääkkeet vaikuttavat hyvin voimakkaasti. En muista oliko vuonna 1988 jo Tramalia (ei tainnut), mutta näitä vastaavia lääkkeitä on kyllä ollut. Aililla oli kenties kovia kipuja hartioissaan, niiden vuoksi hän tutkimuksiin menikin.

Jos pääsisin tutkimaan tapausta lähemmin, vertaisin ensimmäisenä Ailin kotonaan käyttämät lääkkeet niihin, joita hänelle sairaalassa tarjoiltiin.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by matlockb » Tue Jun 05, 2012 1:52 pm

Queen wrote:Jos pääsisin tutkimaan tapausta lähemmin, vertaisin ensimmäisenä Ailin kotonaan käyttämät lääkkeet niihin, joita hänelle sairaalassa tarjoiltiin.
Lyhensin lainausta ettei tule turhan ylipitkää lainausta. Queenin kanssa olen yo. tekstistä täysin samaa mieltä, näin toimisin itsekin. Lisäksi Sarpiolta on kyllä voitu kysyä jos on kovia kipuja valitellut hoitajalle/lääkärille, että onko esimerkiksi Tramal tuttu lääke ja siihen on saattanut vastata epähuomiossa että "juu, kyllä sitä varmaan on joskus annettu" tmv. Selvityksen alla on, milloin Tramal sai myyntiluvan Suomessa, yritin asiaa Orionilta tiedustella mutta sieltä ilmoittavat sitten myöhemmin, sillä Tramal kuulostaisi vahvimmalta "syylliseltä" sekavuuden, ts. lääketokkuran aiheuttajalta.

User avatar
härkä
Posts: 6097
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Aili Sarpio, Heinola 1988

Post by härkä » Mon Jun 25, 2012 7:01 pm

Image

Kuvassa sairaalan pääovi. Aili Sarpion huone oli toisessa kerroksessa.
Onko tuo se ovi , josta poistuminen on tapahtunut ?
Rakennuksen toisella puolella , suunnilleen samalla kohtaa kuin tämä pääovi , on lastauslaituri ja ainakin nyt myös roskalaatikot. Siellä on tietenkin myös ovi tai itseasiassa useampiakin.
Takapuolelta on myös lyhyempi matka Reuman ohi kulkevalle päätielle ja sitä kautta vesistön ääreen.
Rakennuksen takapuolella on myös muita huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä ovia.

Image

Kartasta saa käsityksen alueesta. Tuo karttaan merkitty hotelli Valo , on ilmeisesti se lisärakennus , jonka kuoppa alkurakennustöiden aikaan paikalla oli.
Lampi kuvassa on hotelli Valon takana , eikä siis se " päävesistö" , johon Sarpion voisi olettaa menneen. Jos tuontapainen olisi ollut kyseessä ?

Kulku järveen suoraan sairaalan kohdalta päätieltä on hankalaa , koska ainakin nyt rinne on suht. jyrkästi alaspäin viettävä ja hankalakulkuinen. Sen sijaan paikalta lähtee ruosteisella portilla suljettu kävelytie , joka johtanee jonnekin lähelle rantaa.

Kävin paikalla Juhannusaattona. Siksi henkilökuntaa ei ollut paikalla siinä määrin , että olisin päässyt tenttaamaan jotakuta.

Image

Julkisivu kuvattuna " Olet tässä " opasteen kohdalta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply