M-T. Saarainen ja V. Soukka, Rovaniemi 6/1959

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2139
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

M-T. Saarainen ja V. Soukka, Rovaniemi 6/1959

Post by Queen » Mon Jun 03, 2019 9:35 am

Haluaisin nostaa esille Veli Mikael Soukan ja Marja-Terttu Saaraisen katoamisen, koska se on aikanaan jäänyt täysin taka-alalle Tulilahden murhien vuoksi.
Muistelin, että heistä olisi täällä oma ketju ollut, mutta enpä löytänyt muualta kuin naislistaltani ja muista keskusteluista. Olisiko ollut vanhassa Hejacissa ja kadonnut?
Joka tapauksessa, keräsin heidän katoamisestaan tietoja eri lähteistä alustukseksi.

Niin näiden nuorten katoaminen kuin Tulilahden murhatkin sattuivat samana kesänä. Tapauksissa on yhtenäisiä piirteitäkin, mutta niitä ei yleisesti ole toisiinsa nivottu.

Kesällä 1959 katosi Lapissa Hyrynsalmelta kotoisin olevat 17-vuotias Veli Mikael Soukka ja 21-vuotias Marja-Terttu Saarainen. Ikäerosta huolimatta he olivat seurusteleva pari. Seurustelua oli jatkunut noin 10 kk:n ajan. He olivat tavanneet Ristijärven Jokikylän tansseissa.

Pe 19.6. (juhannusaatto) he olivat lähteneet retkelle Hyrynsalmelta Kilpisjärvelle Pohjolan liikenteen linja-autolla. Tarkoitus oli olla reissussa kaksi viikkoa. Juhannus oli tarkoitus viettää Rukalla Kuusamossa. Sieltä matka jatkuisi Kemijärvelle ja Rovaniemelle, jopa Norjaan saakka.
Heillä oli tarkoitus lomansa aikana käydä Velin sukulaisissa pohjoisessa. Pariskunta oli luvannut majoittua retkellään vain retkeilymajoissa ja leiripaikoissa ja olla turvautumatta peukalokyytiin.

He ovat lähettäneet tai ainakin heidän nimissään on lähetetty postikortit molempien äideille sekä kaksi muuta korttia. Korttien postituspäivä on ollut 23.6.
Korteissa oli tietääkseni lukenut vain:"Paljon terv. Tepa ja Veli".
Korttien lähetystä on epäilty jopa lavastukseksi.
24.6. he olivat kirjoittaneet nimensä Rovaniemellä, Ounasvaaralla vieraskirjaan.

Soukan ja Saaraisen olisi pitänyt palata töihinsä 5.7. Molemmat työskentelivät kauppaliikkeessä.

VIHJEITÄ TULI

Silminnäkijähavaintoja tuli, mutta mihin niihin on luottaminen, vai onko mihinkään?

Mm. Pohjois-Norjasta saatiin merkillinen vihje: nuorten hukkumisen oli nähnyt eräs rouva sekä muitakin ihmisiä. Tarkkaa paikkaa nämä näkijät eivät kuitenkaan osanneet kertoa.
Tarina kuitenkin meni niin, että tyttö putosi sillalta ja poika hyppäsi pelastamaan tätä. Molemmat painuivat pinnan alle ja virta vei. Tapauksen nähnyt rouvakaan ei enää myöhemmin muistanut hukkuneiden tuntomerkkejä. Hukkumistapausta ei poliisin toimesta saatu todennettua. Lapin lääninrikospoliisi suhtautui varauksella tähän ilmoitukseen, koska se oli tehty vasta toista vuotta tapauksen jälkeen.

Tuntuu oudolle, jos ihmiset näkevät kahden nuoren hukkuvan, mikseivät he heti ilmoittaisi asiasta hätäkeskukseen.

Myös Pohjois-Ruotsista kerrottiin näköhavaintoja heinäkuun lopulta. Mihinkään nämäkään vihjeet eivät johtaneet.

Jopa Suomesta tuli lahtelaisjohtajan ilmoitus, että hän oli kuljettanut nuorta paria elokuun alussa Villähteeltä Lahteen.

Myös eräs kuusamolainen kauppias oli väittänyt nähneensä nuoret 23.6. Norjan Hammerfestissä ja toistamiseen sama henkilö näki heidät Karasjoen leirialueella lähellä Suomen rajaa. Tähän sitten joskus liitettiin kadonneen Hilkka Laitisen mies Urho Laitinen, joka piti noilla seuduilla leirintäaluetta. Tämä ajatus on kuitenkin väärä, sillä Hilkka katosi 1972 ja Urho vasta tämän jälkeisinä vuosina muutti uuden naisensa kanssa Norjaan. Vuonna 1959 hänellä tuskin oli mitään tekemistä alueen kanssa.

Veli Soukan kerrottiin olleen hyvin kiinnostunut ufoista ja jopa jossakin tuotiin esille, olisivatko ufot napanneet heidät :shock:.
Hänen äitinsä kertoi pojan olleen villi luonteeltaan, mutta poika ei ollut taipuvainen eräretkiin, eikä hän usko parin lähteneen asumattomille seuduille. Vapaaehtoista katoamista molempien äidit pitivät mahdottomina. Marja-Tertun äiti ajatteli, ettei tytär koskaan voisi aiheuttaa tahallaan sellaista huolta omaisilleen.

Hyrynsalmen nimismies Vilho Kauppila piti mahdollisena onnettomuutta, mikäli nuoret ovat lähteneet Lapin kairoille tai Norjaan.

Soukasta en tarkempia tuntomerkkejä löytänyt.
Marja-Terttu Saaraisen tuntomerkit:
-pituus 156 cm
-vaaleat hiukset
-vaatetus: harmaat housut, avosandaalit, musta jumpperi, jossa tähtikuvioita
-selkäreppu, jossa ainakin hame ja pusero
-mukana vihreä harjateltta ja muita retkeilyvarusteita
-käteistä rahaa parilla oli noin 50 000 silloista markkaa.
Mitään heidän tavaroistaankaan ei ole löydetty.

Tulilahden murhat tapahtuivat siis samana kesänä noin kuukauden päästä tästä katoamisesta. Eine Nyyssönen oli samanikäinen Marja-Tertun kanssa.
---
Jos ajattelee onnettomuuden mahdollisuutta, voisi se tietysti olla yksi vaihtoehto. Siinä tapauksessa parin ruumiit ovat jääneet erämaahan, samoin kaikki retkeilyvarusteet.
Jos todella olisi tapahtunut joku hukkumisonnettomuus, eikö edes heidän tavaroistaan mitään olisi koskaan ajautunut rantaan? Tokihan on mahdollista, ettei löytäjä ole ilmoittanut löydöstään.

Rikoksen mahdollisuus on yksi varteenotettava vaihtoehto myös. Parilla oli mukanaan passit. Rahamääräkin on ollut suht kohtuullinen, joten näistäkin olisi ollut rajan pinnassa varmasti kiinnostuneita. Yksi syy voisi olla Marja-Terttuun kohdistunut seksuaalirikos. Ikäerokin on saattanut jopa johtaa tällaiseen, jos joku/jotkut ovat ajatelleet, että Marja-Terttu kulkee "pikkupojan" kanssa miehenkaipuussaan.

Omaehtoista katoamista en osaa kuvitella heidän kohdalleen. Miten he vieraassa maassa sitten tulisivat toimeen, poikakin vasta 17-vuotias. Tuolloin Velillä on ollut vielä 4 vuotta täysi-ikäisyyteen, sillä raja oli tuolloin 21 vuotta.

(Koneeni asetuksissa lie jotain häikkää, jää isoja välejä)


User avatar
skoune
Posts: 977
Joined: Sun Jul 08, 2012 8:34 am

Re: M-T. Saarainen ja V. Soukka, Rovaniemi 6/1959

Post by skoune » Mon Jun 03, 2019 11:07 am

Queen wrote:
Mon Jun 03, 2019 9:35 am
Haluaisin nostaa esille Veli Mikael Soukan ja Marja-Terttu Saaraisen katoamisen, koska se on aikanaan jäänyt täysin taka-alalle Tulilahden murhien vuoksi.
Muistelin, että heistä olisi täällä oma ketju ollut, mutta enpä löytänyt muualta kuin naislistaltani ja muista keskusteluista. Olisiko ollut vanhassa Hejacissa ja kadonnut?
J...
Ainakin minfossa on ketju tästä katoamistapauksesta.

User avatar
Queen
Posts: 2139
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: M-T. Saarainen ja V. Soukka, Rovaniemi 6/1959

Post by Queen » Tue Jun 04, 2019 8:51 am

Niin on. Kävinkin sen läpi etsiessäni tähän alustusta. Muistelin vain, että Hejacissakin olisi ollut ihan oma ketju tälle tapaukselle, mutta eipä löytynyt.
Tästä oli rinnakkaispalstalla myös keskustelua, että jos nuo lähetetyt kortit ovat olleet lavastusta, mistä lähettäjä on tiennyt Marja-Tertun lempinimen. Voihan se olla niin, että hänen tavaroissaan on lukenut tämä nimi tai hän on esitellyt itsensä jollekulle.
Mikähän alunperin on ollut syynä, että näitä kortteja ajateltiin lavastuksiksi? Ovatko äidit olleet epäileväisiä esim. käsialan perusteella? Kun ajattelee, että miksikäs ei voisi olla niinkin, että he ovat kortit lähettäneet ja panneet vieraskirjaan nimensä ja kadonneet vasta sen jälkeen.

Post Reply