Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2031
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by Queen » Wed Feb 14, 2018 12:04 pm

Tämä turkulaisen lakimiehen katoaminen on jäänyt hyvin vähälle huomiolle. Esim. monissa katoamisista kertovissa lehtiartikkeleissa häntä ei mainita lainkaan. Uskotaan kuitenkin, että Härmäläinen joutui henkirikoksen uhriksi.

3.8.1994 katosi Turusta oikeustieteen kandidaatti Ilpo Erkki Härmäläinen, 33 v. Härmäläinen asui perheineen Eerikinkatu 20 as. 22 -osoitteessa. Perheeseen oli syntynyt ensimmäinen lapsi heinäkuussa. Tiettävästi perheen sisällä ei ollut mitään erityisiä ongelmia.
Härmäläinen oli aiemmin ollut lääketehdas Farmoksen palveluksessa, mutta oli perustanut oman yhden hengen yrityksensä kesäkuussa Turun keskustaan. Härmäläinen tarjosi edelleen palveluitaan Farmokselle.

KATOAMINEN

Puolenpäivän aikaan Härmäläinen tuli ulos asunnosta vihreä puku päällään ja asiakirjasalkku mukanaan. Hän jäi seisoskelemaan ulko-oven läheisyyteen. Härmäläinen oli vaikuttanut silminnäkijän mukaan hermostuneelta vilkuillen yhtenään kelloaan sekä ympäristöään.
Vartin päästä Härmäläinen oli kävellyt kohti toria ja hänen kohdalleen oli ajanut vaalea, nuhjuisen oloinen, farmariauto. Härmäläinen oli noussut autoon. Silminnäkijä ei kuitenkaan osannut sanoa, menikö mies etu- vai takapenkille istumaan. Hän kuitenkin epäili autossa olleen kaksi miestä, joten Härmäläinen meni todennäköisesti taakse. Silminnäkijän mukaan hän nousi autoon vapaaehtoisesti.
Silminnäkijä oli läheisen ratsastustarvikeliikkeen myyjä.

Härmäläinen oli kertonut vaimolleen menevänsä katsomaan jotakin asuntoa iltapäivällä turkulaisen liiketuttavansa kanssa ja että asiakas hakisi hänet ulko-ovelta.

MAINOSTOIMISTON JOHTAJA

Kohteena olevan asunnon oli tarkoitus olla rahaksi tai vakuudeksi muutettava kohde. Liiketuttava omisti mainostoimiston ja hän oli Härmäläisen kanssa tehnyt bisnestä. Riidoiltakaan ei oltu vältytty, sillä ko. mainostoimisto karhusi Härmäläiseltä 800 000 markan saatavia. Viranomaiset ovat kuitenkin epäilleet näiden saatavien oikeudellisuutta.
Tällä velalla saattaa olla jotakin tekemistä miehen katoamisen kanssa. Härmäläinen ei tiettävästi koskaan ilmaantunut tänne ko. asunnolle.
Tämä turkulainen liiketuttavakin oli poliisin selvityksen mukaan ollut koko katoamispäivän toimistossaan. Hän kiisti sen, että heidän olisi pitänyt tavata Härmäläisen kanssa. Hän ei sanojensa mukaan ollut tavannut lakimiestä kuukausiin. Tutkinnassa kävi kuitenkin ilmi, että olivat he ainakin puhelinyhteydessä olleet keskenään juuri ennen katoamista.

LIIKEMIESTUTTAVA RANSKASTA

Härmäläisellä on ollut yhteys myös Ranskassa olleeseen suomalaiseen liikemieheen. Mies oli tuomittu talousrikoksista. Härmäläinen oli soittanut Ranskaan katoamispäivänsä aamuna kertonut tästä edellä kerrotusta asunnon katsomisesta mainostoimiston johtajan kanssa.
Tämä Ranskassa asunut mies palasi myöhemmin Suomeen. Hänellä ei ollut tietoa Härmäläisen katoamisesta.

JA VIELÄ YKSI LIIKEMIES

Härmäläinen oli jättänyt kännykkänsä kotiin, kuten hänellä oli ollut tapana ennenkin tehdä mennessään lyhyille käynneille. Hänen mukanaan oli kotiavaimet, lompakko ja pankkikortti. Passi oli kotona.
Tutkinnassa kävi ilmi, että Härmäläinen oli osallistunut erään tunnetun, paikkakuntalaisen liikemiehen junailemiin petoksiin, jolloin tekaistuilla laskuilla oli saatu satojatuhansia markkoja rahoitusyhtiöiltä. Rahat tiettävästi kuitenkin päätyivät tälle liikemiehelle.

Härmäläisen katoamista ja em. petosasiaa tutkittiin ensin erillisinä juttuina, vaikka katoamista tutkiva ylikonstaapeli oli pyytänyt tutkintojen yhdistämistä. Tällöin olisi voitu tehdä pakkotoimenpiteitä rikoksesta epäiltyjen osalta.
Nämä tutkinnat siirrettiin myöhemmin KRP:lle, jolloin petoksiin liittynyt liikemies ja turkulainen mainosmies pidätettiin. Härmäläisen katoamista ei kuitenkaan saatu selvitettyä.
Poliisin tietoon saatettujen huhujen mukaan petosasian taustalla oleva henkilö on ajanut paikkakunnalla useita henkilöitä taloudelliseen vararikkoon. Hän ei ole joutunut näistä teoista syytteeseen, koska on tehnyt teot käyttäen hyväksi toisten ”tietämättömyyttä”. Omaisuuttaan hän on ainakin osittain siirtänyt ulkomaille, mahdollisesti sukulaistensa nimiin.

Lähteet: Alibi 12/94, nettikeskustelut ja lehtien uutisoinnit


User avatar
härkä
Posts: 5869
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by härkä » Wed Feb 14, 2018 8:54 pm

Mielenkiintoinen tapaus , josta ei ole tosiaan juuri uutisoitu takautuvasti,

Aikahan oli monille yrittäjille ongelmallinen. Mitä lie sitten ollut taustalla ?
https://www.google.fi/maps/place/Eeriki ... 22.2635249
Linkissä kadonneen kotios. mollolla suhteutettuna kauppatoriin.

Miksi kännykkä piti jättää kotiin ? No , ne olivat suhteessa kalliita tuolloin. Varsinkin monipuolisimmat.
Pankkikortti oli kuitenkin mukana.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2031
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by Queen » Thu Feb 15, 2018 10:49 am

Tästä todella kerrottiin, että Härmäläinen ei pitänyt kännykkää mukanaan lyhyillä käynneillään. Syytä on vaikea sanoa.

Jos kuitenkin tarkastelee näitä eri vaihtoehtoja hänen katoamisensa suhteen, niin tämä mainosmieshän tuntuu todella epäilyttävälle. Hänellä itsellään vaikuttaa olevan alibi, mutta onko sekään varma? Härmäläinen katosi puolenpäivän aikaan, mikä on ruokatuntien viettoaika toimistoissa. Hän on tietenkin voinut hoitaa siten, että kaksi hänen kaveriaan on lähtenyt "kyyditsemään" Härmäläistä, muiluttaneet häntä ja uhri onkin kuollut.
Miksi mainosmies olisi halunnut tappaa Härmäläisen? Mainosmies itse oli sitä mieltä, että Härmäläinen on hänelle velkaa 800 000 mk. Mistä moinen summa on mahtanut tullakaan. Niin tai näin, Härmäläisen kadotessa ei mainosmies ainakaan ole saanut penniäkään.
Miksi sitten mainosmies kiisti nähneensä Härmäläistä viime kuukausina? Hän ei vissiinkään tunnustanut omaehtoisesti sitäkään, että Härmäläinen olisi häneen ollut puhelinyhteydessä ennen katoamistaan.

Härmäläinen kuitenkin oli kertonut asunnon katsomisesta sekä vaimolleen, että Ranskan miehelle. Se jäi epäselväksi, soittiko hän ihan vartavasten Ranskaan kertoakseen menevänsä mainosmiehen kanssa asunnolle. Miksi? Vai onko hän ihan sivulauseessaan muun asian ohella maininnut tästä.

Tunsivatkohan nämä liikemiehet keskenään toisensa: siis mainosmies, Ranskan mies ja petosmies?

Jos taas tarkastelee tätä petosmiestä katoamisen suhteen. Hän on myös hyvin epäilyttävä. Jotenkin Härmäläinen on ollut auttamassa häntä petosten teossa, mutta onko hän saanut itse tästä taloudellista hyötyä kuinka paljon? Jospa kävikin niin, että Härmäläinen ei saanut mitään tai sai omasta mielestään liian vähän. Hän on ryhtynyt kiristämään petosmiestä, että jos ei rahaa tule, hän kertoo tutkinnassa petosmiestä vastaan.
Toinen mahdollisuus olisi, että jos Härmäläinen on junaillut maksut petosmiehelle, on hän saattanut puhaltaa välistä rahaa itselleenkin. Tämä voisi olla motiivina Härmäläisen tappamiselle.

User avatar
Queen
Posts: 2031
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by Queen » Thu Feb 15, 2018 11:45 am

Vielä tästä puhelimen kotiin jättämisestä; jos Härmäläinen olisi jotenkin epäillyt tätä "kyyditystä" tai tapaamista, kai hän silloin olisi todellakin ottanut puhelimen matkaansa eli luultavasti hän puhui totta vaimolleen kertoessaan, että menee tuota asuntoa katsastamaan.
Mietin näet, että olisihan tietysti ollut sekin mahdollista, että hän olisi vaimoaan rauhoitellakseen kertonut menevänsä mainosmiehen kanssa asuntoa katsomaan, vaikka olisikin ollut aikeissa mennä muualle.

Post Reply