Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
Lea Sommer
Posts: 33
Joined: Thu Nov 12, 2015 9:40 pm

Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by Lea Sommer » Mon Oct 02, 2017 9:39 am

https://www.mtv.fi/uutiset/ekstra/artik ... gs.HyzaB8A

Tällainen rupesi kiinnostamaan ja laitan tuon tekstinkin tänne kokonaisuudessaan, jos linkki vaikka joskus vanhenee. En löytänyt aiempaa topicia tälle, pahoitteluni jos tulee kahteen kertaan.

Outo murhamysteeri piinaa luksushotellia – elegantti, nuori nainen löydettiin ammuttuna 22 vuotta sitten, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, kuka hän oli

22 vuotta sitten oslolaisen luksushotellin 28. kerroksen huoneesta löytyi nainen ammuttuna. Kädessään hän piti pistoolia. Poliisi päätteli tuolloin, että kyseessä oli itsemurha, sillä molemmat ovet oli turvalukittu sisältäpäin ja oven lukkokortit olivat huoneessa. Hätkähdyttävää on, ettei kukaan edelleenkään tiedä, kuka nainen oli.

Tämä juttu perustuu norjalaisen Verdens Gangin eli VG:n toimittajan Lars Christian Wegnerin tapausta selvittävään tutkivaan journalismiin. MTV kirjoittaa jutun yhteistyössä VG:n kanssa.

Vartija Espen Næss koputtaa hotellihuoneen 2805 oveen. Heti sen jälkeen huoneesta kuuluu ääni, jonka Næss tulkitsee laukaukseksi. Vartijan töillä opintojaan rahoittava 25-vuotias Næss ei tiedä mitä tehdä. Hotellin vastaanotto on – monen tekijän seurauksena – huolestuneena hälyttänyt hänet tarkastamaan, onko huoneessa kaikki hyvin. Huoneen 2805 asiakasta oli pyydetty useasti ottamaan yhteyttä vastaanottoon huoneessa olevan tv-ruudun kautta.

Næss päättää lopulta mennä hissillä alas (on vuosi 1995, joten kännyköitä ei vielä ole laajalti käytössä), ja kertoa tapahtumasta turvallisuuspäällikölle. Hän soittaa myös poliisille.

Kuluu 15 minuuttia Næssin paikalta poistumisesta ennen kuin turvallisuuspäällikkö saapuu ovelle. Hän koputtaa kolmesti. Kun kukaan ei avaa, joten hän avaa oven itse. Se on ollut suljettu sisältä hotellihuoneista tutulla, turvallisuutta lisäävällä tuplalukituksella.

Turvallisuuspäällikkö raottaa ovea. Huoneessa on hämärää. Hän näkee, että sängyllä makaa nainen luonnottomassa asennossa. Verho heiluu hieman, koska ikkuna on raollaan. Ilmassa on silti pisteliäs haju. TV on auki.

Turvallisuuspäällikkö ei astu pidemmälle huoneeseen, sulkee oven ja hälyttää poliisin.

Oliko huoneessa joku muukin?
Poliisi saapuu ja löytää huoneen sängyltä naisen luodinreikä otsassaan. Naisen oikeassa kädessä on Browningin 9-millinen pistooli. Sellaista suosivat muun muassa sotilaat, poliisi ja alamaailma.

Nainen kuoli 3. kesäkuuta 1995 mitä todennäköisimmin yhteen laukaukseen. Ampuiko hän itsensä, vai oliko huoneessa tapahtumahetkellä joku toinenkin? Kuka on tämä kuollut nainen, ja mitä hän teki Oslossa? Belgialainen, jonka todettiin puhuvan englantia ja virheetöntä saksaa? Miksi kukaan ei ollut kaivannut häntä? Kuka oli Lois Fergate, jonka piti olla hänen kanssaan?

Nainen ei jättänyt itsestään mitään jälkiä

Tapaus on täynnä outoja seikkoja. Oudoin niistä on, että kukaan ei edelleenkään tiedä, kuka nainen on. Huoneesta ei rikospaikkatutkinnassa löytynyt yhtään dokumenttia, joista hänen oikea henkilöllisyytensä olisi käynyt ilmi. Ei passia, ajokorttia, lentolippua, valokuvia tai mitään, joissa olisi nimi, osoite, firman nimi, auton rekisterinumero. Ei mitään. Interpolin tietokannasta ei löytynyt naisen sormenjälkiä.

31.5.1995 kirjautuessaan viiden tähden hotelliin häneltä ei kysytty passia. Vastaanotossa nimi kirjoitettiin Fairgate. Nainen itse käytti hotellissa kahdesti nimeä Jennifer Fergate. Hänen iäkseen hotelli kirjasi 21 vuotta. Oikeuslääketieteelliset patologit päättelivät hänen olleen 25-35-vuotias.

Naisella oli siniset silmät ja lyhyet ruskeat hiukset. 159 senttiä pitkä, painoa 67 kiloa.

Naisen antamat puhelinnumerot olivat vääriä. Asuinpaikakseen hän ilmoitti Verlainen kaupungin Belgiassa. Hänen antamansa postinumero oli kuitenkin väärä, samoin katuosoite. Sellaista ei löytynyt. Naisen antama yritys Cerbis, jossa hän oli oletettavasti töissä, oli keksitty. VG yritti jäljittää naista näillä tiedoilla Belgiassa, mutta ei onnistunut samaan lisätietoja hänen identiteetistään.

Tapauksen parissa toimineet ryhtyivät kutsumaan naista Plaza-naiseksi hotellin nimen mukaan.

"Hotellissa oli tiukat rutiinit"

Kuoliniltana hotellin vastaanotosta vastannut Evy Tudem Gjertsen ihmettelee VG:lle sitä, miten Plaza-nainen saattoi viettää hotellissa useita päiviä maksamatta mistään. Ei ennakkomaksua, ei luottokorttitakausta. Eikä hänen tarvinnut näyttää passiaan.

– Tämä on käsittämätöntä. Hotellissa oli tiukat rutiinit. Tämän ei olisi yksinkertaisesti pitänyt olla mahdollista, Tudem Gjertsen sanoo VG:lle.

Varatessaan hotellihuonetta Jennifer Fergate (jos se oli hän, kuten VG muistuttaa) ilmoitti, että heitä on kaksi: hän ja Lois Fergate -niminen henkilö. Belgialainen pariskunta. Oliko Lois Fergate lainkaan hänen kanssaan, edes koko hotellissa?

Tästä ei ole mitään vahvaa todistetta. Tudem Gjertsen vakuuttaa nähneensä Jennifer Fergaten seurassa miehen joko hotelliin kirjautumisen yhteydessä tai rahanvaihdon yhteydessä myöhemmin samana iltana.

Kiinnostavaa on, että hotellin johto ei halua, että VG jututtaa asiakasvarauksia hoitavaa henkilöä, joka puhui kahdesti Fergaten kanssa. Hotelli ei ylipäätään halua, että VG haastattelisi entisiä tai nykyisiä työntekijöitä.


Aseen sarjanumero tuhottu, 34 luotia mukana

Sen verran on kyetty selvittämään, että ase oli valmistettu Belgiassa Herstalissa 1990 tai 1991.

Vuonna 1996, kaksi kuukautta Plaza-naisen hautaamisen jälkeen, poliisijohtaja määräsi tutkinta-aineiston hävitettäväksi, naisen henkilökohtaisista tavaroista huoneen petivaatteisiin (joita ilmeisesti ei ollut tutkittu) ja aseeseen. Arvotavarat, kuten naisen sormus, korvarengas ja tuolloin muodikas sukelluskello myytiin huutokaupassa.

Ase löytyi sattumalta. Viranomaiset olivat lopulta laittaneet sen talteen esimerkkinä aseesta, josta on poistettu sarjanumero.

Nainen kuolleena luodinreikä otsassaan, ase kädessä. Ovi lukittu sisältä. Poliisi päättelee huoneen tutkittuaan, että mitä todennäköisimmin kyseessä on itsemurha.

Mutta pian alkaa nousta kysymyksiä.

Aseesta (9 millimetrin Browning) oli poistettu osa sarjanumeroa ammattitaitoisesti niin, ettei edes uusimmalla teknologialla saa koko numerolitaniaa selville.

Browningista tai patruunalippaasta ei löydy sormenjälkiä. Naisen huoneessa oli musta salkku, jossa oli luoteja, ei mitään muuta. Kaikkiaan luoteja oli 34, aseessa ja salkussa.

– Valitettavasti tuliaseesta on hyvin vaikea saada sormenjälkiä. Sen pinnat ja ote aseesta tekevät tästä erittäin vaikeaa, sanoo veteraanirikospoliisi Lennart Kyrdalen.

Missä olivat naisen omat tavarat?


Naisen vaatetuksessa kaikki ei ollut kohdallaan.

Lähes kaikista vaatteista oli poistettu tuotemerkki. Vain yksi bleiseri kyettiin jäljittämään saksalaiseksi René Lizardin muotituotteeksi. Matkalaukun ja salkun tuotemerkit olivat tallella (saksalaiset Travelite ja Braun Bûffel).

Poliisin rikospaikkakuvien perusteella nainen vaikutti huolitellulta ja tyylikkäältä. Huoneesta 2805 ei kuitenkaan löytynyt hammasharjaa, aurinkolaseja, huulipunaa, meikkipussia tai käsilaukkua. Ei lukemista. Ikkunapöydällä oli pullo Ungaron miesten parfyymi Pour L'Homme 1:stä.

Naisen vaatevarantokin oli kummallinen. Huoneessa oli neljä takkia, yksi paita, yksi villapaita ja neljät rintaliivit, mutta ei housuja tai hametta, vain pari silkkisiä shortsimaisia alushousuja.

Kun VG:n toimittaja Wegner näyttää töissä valokuvia naisen vaatteista naiskollegoilleen, nämä ihmettelevät, miksi naisella ei ole alushousuja, hameita tai housuja, vaan ainoastaan surmakuvassa olevat "pyjamashortsit".

Nainen oli poissa lähes vuorokauden

Huonepalvelusta tapahtumapäivinä vastannut Kristin Andersen kuitenkin sanoo muistavansa nähneensä naisen pukeutuneena pukumaiseen vaatteeseen tai polvimittaiseen hameeseen. Andersen mainitsee myös, että naisella olisi ollut matkalaukku. Sellaista ei huoneesta löytynyt. Andersen ajatteli, että nainen on lentoemäntä. Heitä yöpyi hotellissa paljon.

Mysteeriin liittyy myös muun muassa huoneessa ollut silityslauta. Sellaista ei huoneessa ollut perustarvikkeena. Oliko hän soittanut sen vastaanotosta? Naisen hotellissaolopäivien aikana myös huoneen sängyllä olevien peittojen määrä ja käyttö oli vaihdellut. "Älä häiritse"-lappu oli roikkunut ovessa kaksi päivää.

Hotellin järjestelmä rekisteröi oven avaamisen ovikortilla ulkopuolelta. Nainen oli tietojen mukaan käyttänyt ovikorttia viisi kertaa.

Toimittaja Wegnerin laskujen mukaan Plaza-nainen oli ollut pois huoneestaan 20-24 tuntia. Mitä hän tuona aikana teki? Poissaolon aikana henkilökunta oli huoneen tv-ruudun kautta pyytänyt naista ottamaan yhteyttä vastaanottoon. Nainen vastasi viestiin 19 tuntia sen ruudulle ilmestymisen jälkeen.

Hän oli myös tilannut huonepalvelusta aterian perjantai-iltana 2. kesäkuuta. (Nainen antoi poikkeuksellisen ison tipin, 50 kruunua. Tuolloin jo 10 kruunun tippi oli hyvä.) Ruumiinavauksen perusteella nainen olisi syönyt bratwurstinsa ja perunasalaattinsa vasta lähes vuorokausi sen huoneeseen tuomisen jälkeen.

Rikostutkinnassa selvitettiin, oliko nainen käyttänyt alkoholia. Ei ollut. Sen sijaan ei selvitetty, oliko hän käyttänyt huumeita tai lääkkeitä. Poliisi ei myöskään ottanut näytteitä hänen kynsiensä alta, eikä muualtakaan kropasta, käsiä lukuun ottamatta.

Miksi käsissä ei ollut verta?

Kysymyksiä herätti itse ampuminen. Nainen oli ampunut kaksi laukausta. Ensimmäinen näyttää olleen testilaukaus tyynyn, patjan ja sängyn läpi. Tämän laukauksen luodinreikä oli vain senttien päässä naisen surmanneen laukauksen luodista.

Myöhemmin poliisi tuhosi käsistä otetut ihonäytteet.

– Ei ole mitään, joka viittaisi muuhun kuin itsemurhaan. Mutta on hyvin harvinaista löytää nainen, joka on ampunut itsensä. En ole nähnyt tällaista tapausta, en ennen enkä jälkeen, sanoo rikospoliisi Kyrdalen.

Huoneesta löytyi vain naisen sormenjälkiä, paitsi yhdestä lehtipussista. Siinä oli asiakkaille jaettava USA Today -lehti. Pussiin oli merkitty huoneen numero 2816. Hotellilla ei kuitenkaan ole enää tallella asiakasrekisteriä vuodelta 1995. Sormenjälki on nyt lähetetty Interpolille.

Masentunut? Agentti? Prostituoitu?

Miksi ihmeessä Plaza-nainen oli tullut Osloon?

Hotelli oli valtiojohtajien ja muiden silmäätekevien majapaikka. Sen uumenissa käytiin käytiin Israelin ja Palestiinan rauhansopimukseen ja Oslon sopimukseen vuonna 1993 johtaneita, salaisia neuvotteluja. Niiden ympärillä pyörii aina turvamiehiä ja eri valtioiden agentteja.

Loppukeväästä tai alkukesästä 1995 Norjassa ei kuitenkaan ollut mitään tähän liittyvää. Ei ilmeisesti mitään muutakaan kansainväliseen politiikkaan liittyvää.

Poliisi kykeni esittämään vain teorioita tapahtuneesta.

Oliko nainen vain syvästi masentunut ja ampui itsensä? Oliko hän luksushotelleissa toimiva prostituoitu? Palkkamurhaaja, jolla oli toimeksianto? Osa huumekauppaa, jossa jokin meni pieleen? Jonkin maan salaisen palvelun agentti?

Poliisi päättelee, että laukaus oli ammuttu, kun nainen makasi selällään sängyllä. Ase oli hänen oikeassa kädessään, peukalo liipaisimella.

Surmanlaukauksen seurauksena verta löytyi runsaasti sängyltä ja tyynyltä, läheisestä puhelimesta, pöydältä ja seinältä. Myös kattoon oli lentänyt pisaroita.

Käytetyssä aseessa on voimakas rekyyli. Se tarkoittaa, että osumahetkellä rekyyli usein aiheuttaa käteen naarmuja tai muita jälkiä tällaisissa tapauksissa. Naisen käsissä ei sellaisia ollut, ei myöskään kärventymisen jälkiä.

Huonenaapurit eivät kuulleet mitään

Keskeisellä paikalla olevassa huippuhotellissa on yleensä paljon asiakkaita.

Fergaten viereinen huone 2803 oli tapahtumahetkellä tyhjä. Sen viereisen huoneen asiakas ei muista mitään erityistä tapahtuneen kuoleman päivänä.

Huoneen toisella puolella, huoneessa 2807, oli sveitsiläispari. VG jäljitti heidät Sveitsistä. Hekään eivät tuolloin havainneet mitään erityistä. Poliisi ei myöskään tapahtuma-aikaan kysynyt heiltä mitään.

Käytävän toisella puolella, vastapäätä 2805:tä, oli norjalainen nuoripari. Hekään eivät olleet havainneet mitään kummaa. Heitä poliisi oli kuullut.

Yksi käytävällä olleen huoneen asiakas kuitenkin on kiinnostava. Huoneen 2818 asiakas, norjalainen Borghild Strandenes, joka oli tuolloin hotellialalla töissä.

Häntä kummastutti hotellin henkilökunnan tarkkaamattomuus. Hän kertoi tuolloin poliisille ulkomaalaisesta pariskunnasta, jossa oli jotain merkillistä. Hän soitti poliisille, mutta poliisi ei koskaan sen jälkeen ottanut häneen enää yhteyttä. Nainen on VG:n mukaan miettinyt tapausta sen jälkeen.

Ampumisen olisi myös pitänyt roiskauttaa voimakkaasti verta luodin tulosuuntaan. Naisen kädet olivat kuitenkin verettömät, vaikka katossa asti oli verijälkiä.

– Uhrilla oli yhä peukalo liipaisimella, ja sormet kahvan ympärillä. On siten outoa, ettei hänen käsissään ole verijälkiä. Rikosteknisenä tutkijana pidän tätä silmäänpistävänä. Odotin löytäväni niitä, toteaa VG:lle oikeuslääketieteen professori Torleiv Ole Rognum.

Mystinen "Herra F"

Plaza-naisen kerroksessa oli kuolemaa edeltävänä yönä belgialainen mies. Poliisin mukaan hän oli Oslossa työmatkalla, ja majoittui hotellissa perjantain ja lauantain välisen yön, huoneessa 2805:tä vastapäätä. Häntä poliisi ei koskaan kuulustellut. Plaza-nainen kuoli lauantai-iltana.

VG onnistui jäljittämään miehen sähköpostin. Kun lehti alkoi kysellä tapauksesta, mies lakkasi vastaamasta.

Hän on kotoisin Belgian ranskankieliseltä alueelta. Lehti päättää kutsua häntä nimellä "Herra F", ja menee Belgiaan jututtamaan häntä.

– En ole tavoitettavissa, kiitos, Herra F sanoo oven läpi, kun VG:n toimittaja Wegner koputtaa hänen ovelleen.

VG yrittää saada mieheen yhteyttä monin keinoin. Parin päivän päästä hän soittaa Wegnerin kännykkään.

– Tässä on "Herra F", mitä asia koskee?

Wegner selittää asian miehelle, joka sanoo olleensa tuolloin Oslossa työmatkalla ja majoittuneensa Plazassa.

– Muistan hyvin (tapauksen), koska minulta kysyttiin siitä vastaanotossa lähtiessäni hotellista. Joku kysyi minulta olinko kuullut tai nähnyt mitään, koska se tapahtui samalla käytävällä. Mutta nukuin tuon yön hyvin enkä tiennyt siitä mitään, Herra F sanoo.

Kiinnostavaa, sillä Herra F oli jo poistunut hotellista ennen kuin Plaza-nainen kuoli.

Wegner kysyy mieheltä, kuinka hotellin vastaanotto kykeni kysymään häneltä kuolemasta, jota ei ollut vielä tapahtunut.

– En tiedä tuosta mitään. Muistan vain, että he kysyivät minulta. Siinä kaikki mitä tiedän, Herra F vastaa. Sen jälkeen hänen ei enää saa yhteyttä.

Tuntematon nainen on maannut yli 20 vuotta oslolaisella hautausmaalla.

Marraskuussa 2016 hänen jäänteensä nostettiin ylös DNA-tutkintaa varten.

Tutkijat onnistuvat rakentamaan hänen DNA-profiilinsa lähes kokonaan. Sen tutkimuksen perusteella selviää, että nainen oli mitä todennäköisimmin eurooppalainen. Sillä tiedolla ei vielä pääse pitkälle.

Myös Fergaten hampaat tutkitaan Norjassa. Naisen hampaan kiilteen strontiumin isotooppien tutkiminen saattaa kertoa lisää hänen syntymäseudustaan. VG:n mukaan hammaskiilteen happi-isotooppien tutkimus saattaa kertoa naisen juomasta vedestä, joka puolestaan voi kertoa mistä päin hän voisi olla kotoisin.

Helpompiakin identiteettien ja kuolemien selvittämistapauksia on ollut.
Janne Hopsu
janne.hopsu(at)mtv.fi


User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Mon Oct 02, 2017 11:05 am

Mielenkiintoinen.
Pitää perehtyä tähän.
http://www.vg.no/spesial/2017/plaza-english/
Linkissä alkuun.
Samoja piirteitä kuin Isdalenin naisessa Bergenissä. Miksei myös OV:n piirteitä ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Mon Oct 02, 2017 7:17 pm

https://imgur.com/gallery/FfJbQ

Linkissä kuvia huoneesta jossa nainen oli.

Room 2801 - resided by Tore Øyvind Nilsborg and his then-wife: Did not observe anything worth reporting.

Room 2806 - resided by Reidar Hogstad and his then-wife: Did not observe anything worth reporting.

Room 2818 - resided by Borghild Strandnes: She clearly remembers noises that woke her up in the middle of one of the nights, you can hear a recreated noise that she meant was the most resemblant at 16:05 in the norwegian documentary that autoplays on the non-translate mode webpage that OP posted. It sounds like a muffled door slam or something. I however have my personal doubts that this is actually related to the case as you can see room 2818 is pretty far from 2805.

Room 2807 - resided by Ruth and Werner Zobrist: Did not observe anything worth reporting. This is odd. They lived right next to the victim and did not report any of the loud noises reported by Borghild Strandnes in room 2818.

Room 2804 - resided by Mr. F: Not much is known to us about Mr. F. other than the fact that he is from Belgium, which is where the victim supposedly was from, lived, worked and tried calling to during her stay at the hotel. When VG recently asked him about the case he said that he was informed that a woman had been found dead at the hotel when he was checking out Saturday morning. The victim was not killed or found dead until Saturday evening. Obviously curious, VG asked him how this was even possible, he responded with saying he knew nothing about that and that he only remembers being told and that's it.

Room 2816 - resided by an unknown person: Nothing is known about the resident of the room or the room itself. Every morning in the hotel business section guests were given a free newspaper in a bag with the room number written on it. In the victim's room, room 2805 there was an issue of USA Today on the desk, the number written on its bag was 2816 and it had an unidentified fingerprint on it. Just recently Oslo police sent a request to Interpol to try to indetify the fingerprint, but no news of this yet.


Muita hotellin vieraita. Kopioitu Reddik.comilta ja on ilm VG:n tutkintaa alunperin.
Image

Tuo Mr F on tässä tietenkin " Oopperan kummitus "
Asunut vastapäätä ja yhdistetty tähän " Jennyyn " hotellinkin taholta.
Naisen alapään verhouksen puutteellisuus kummastuttaa. ( Ei päällyshousuja tai hameita )
Toki on voinut itsekin tehdä tapaksesta mysteerin ?

Kadun nimi jolla hotelli sijaitsee on nimetty Sonja Henien mukaan.
Luisteli lähes yhtä hyvin kuin Queen. :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=7sjnfkEOpsE
Varteenotettava majoitusvaihtoehto Oslon matkaajalle.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Tue Oct 03, 2017 7:44 am

Aika kattava linkki.
http://pluss.vg.no/2017/06/08/2826/2826_24019177

Asusteista se , että sanotaan ettei olisi ollut hametta , mutta kuvassahan Jenniferillä on hameentapainen ???
Onko se alushame , vai mikä ?
Ehkä sivuseikka , ehkä ei.

Joku hotellin henkilökunnasta on joka tapauksessa tehnyt pahan mokan.
Jennyllä ja Mr F:llä on ollut eri huoneet , eli kahdet avaimet.
Maksamattomuus on myös outoa noinkin kalliissa hotellissa. Pitääkin katsoa nykyhinnat.
Maksu TV:n limitin ylitys ei ehkä ole oletetun itsemurhan perimmäinen syy ? :mrgreen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Radisson_ ... otel,_Oslo
Image
Plaza on ollut tuolloin noin 5 vuotta vanha.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Tue Oct 03, 2017 10:10 pm

Käytävän toisella puolella, vastapäätä 2805:tä, oli norjalainen nuoripari. Hekään eivät olleet havainneet mitään kummaa. Heitä poliisi oli kuullut.

Yksi käytävällä olleen huoneen asiakas kuitenkin on kiinnostava. Huoneen 2818 asiakas, norjalainen Borghild Strandenes, joka oli tuolloin hotellialalla töissä.
Häntä kummastutti hotellin henkilökunnan tarkkaamattomuus. Hän kertoi tuolloin poliisille ulkomaalaisesta pariskunnasta, jossa oli jotain merkillistä. Hän soitti poliisille, mutta poliisi ei koskaan sen jälkeen ottanut häneen enää yhteyttä. Nainen on VG:n mukaan miettinyt tapausta sen jälkeen.

Ampumisen olisi myös pitänyt roiskauttaa voimakkaasti verta luodin tulosuuntaan. Naisen kädet olivat kuitenkin verettömät, vaikka katossa asti oli verijälkiä.
– Uhrilla oli yhä peukalo liipaisimella, ja sormet kahvan ympärillä. On siten outoa, ettei hänen käsissään ole verijälkiä. Rikosteknisenä tutkijana pidän tätä silmäänpistävänä. Odotin löytäväni niitä, toteaa VG:lle oikeuslääketieteen professori Torleiv Ole Rognum.


Ote Lea Sommerin avauksesta.
Tuo Borghild olisi mielenkiintoinen ta-vat-ta-va.
Peukalolla laukaisu on erikoista.Toimiihan se tosin niinkin.
Huoneessa oli lemua ja ikkuna ainakin raollaan. Koska verho heilui.
Olisiko kuultu laukaus voitu ampua ikkunasta taivaan tuuliin ?

En osaa sanoa miksi ,mutta tekohetkeä oltaisiin noin voitu siirtää myöhemmäksi.
Reddit.comilla on jokusia ajatuksia.
Hotellin yleinen haluttomuus tapauksen tutkintaan VG:n taholta katsottuna pistää silmään.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Lea Sommer
Posts: 33
Joined: Thu Nov 12, 2015 9:40 pm

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by Lea Sommer » Wed Oct 04, 2017 12:59 pm

Todella hienoa pohjatyötä olet tehnyt, Härkä. Minulla mennyt koko eilinen päivä kun lueskelin antamiasi linkkejä ja katselin videoita. :mrgreen:

Tapaus on erittäin kiehtova. Mietin, kun nainen oli ollut poissa hotellihuoneesta ne 20-24 tuntia, niin kuljettiko jonnekin roskiin ne muut vaatteensa ja tavaransa?

Minulle on jotenkin tullut käsitys, että nainen olisi saksalainen, jostain muistan lukeneeni, että puhui sekä englantia että saksaa, mutten muista enää mistä luin, vai näinkö unta. :D Saksan kieli kuitenkin on varsinkin 90-luvun puolivälissä ollut ymmärtääkseni huomattavasti vähemmän puhuttu ulkomaankieli kuin englanti, jota "kaikki osaa". Vaikkapa Ranskassa ja ranskankielisillä alueilla (Verlaine) pidettiin barbaarikielenä, ja saksan kieltä taas harva "ei-saksalainen" kovin hyvin osaa, paitsi Lea Sommer :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Thu Oct 05, 2017 10:49 am

https://imgur.com/gallery/FfJbQ
Tuossa linkissä on avainkortin käytön aikajana.
Hotelliin saapumisen jälkeen käynyt jossain , ehkä baarissa ? Reilun tunnin poissaolo.
Aamulla ehkä aamiaisella käynti.
Alkuvaihe vaikuttaa ns. normaalilta.

Outoja havaintoja :
- Joku mies ollut vastaanottoaulassa saapuessa. Ja myöhemmin rahanvaihdossa.
- Oltaisiin havaittu Jennyn pukeutuneen hameeseen.
- Siivoojan kenkähavainto huoneessa. ( Eri kengät kuin ruumiskuvissa )
- Varauksen teko Lois Fargaten nimen kanssa.
- Miesten parfyymi huoneessa.
- Mahdollinen havainto myös matkalaukusta.

Varaushan oli tehty puhelimella hieman ennen saapumista.
Hotellien käytännöt vaihtelevat joskus. Outoa on , ettei mitään tsekkausta tehty kun Jenny saapui.
Ei ollut es luottokorttitietoja käytettävissä. Kyse kuitenkin ehkä yhdestä Norjan kalliinmista hotelleista.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Thu Oct 05, 2017 6:38 pm

Vartija Espen Næss koputtaa hotellihuoneen 2805 oveen. Heti sen jälkeen huoneesta kuuluu ääni, jonka Næss tulkitsee laukaukseksi. Vartijan töillä opintojaan rahoittava 25-vuotias Næss ei tiedä mitä tehdä. Hotellin vastaanotto on – monen tekijän seurauksena – huolestuneena hälyttänyt hänet tarkastamaan, onko huoneessa kaikki hyvin. Huoneen 2805 asiakasta oli pyydetty useasti ottamaan yhteyttä vastaanottoon huoneessa olevan tv-ruudun kautta.
Næss päättää lopulta mennä hissillä alas (on vuosi 1995, joten kännyköitä ei vielä ole laajalti käytössä), ja kertoa tapahtumasta turvallisuuspäällikölle. Hän soittaa myös poliisille.

Kuluu 15 minuuttia Næssin paikalta poistumisesta ennen kuin turvallisuuspäällikkö saapuu ovelle. Hän koputtaa kolmesti. Kun kukaan ei avaa, joten hän avaa oven itse. Se on ollut suljettu sisältä hotellihuoneista tutulla, turvallisuutta lisäävällä tuplalukituksella.
Turvallisuuspäällikkö raottaa ovea. Huoneessa on hämärää. Hän näkee, että sängyllä makaa nainen luonnottomassa asennossa. Verho heiluu hieman, koska ikkuna on raollaan. Ilmassa on silti pisteliäs haju. TV on auki.

Yllä Lea Sommerin avauksesta.

Tämähän on tietenkin itsemurhaa tukeva seikka.Ovi oli tuplalukittu sisältä. Ollaan hyvin korkealla ja parvekkeita ei ole.
Miten ulkopuolinen olisi voinut saada tehtyä lukituksen ja poistua sitten paikalta ?
Image

Keinoja voi olla , koska kuitenkin epäillään ulkopuolista. Poliisi on saattanut pitkälti nojautua oviasiaan päätyessään itsemurhaan ?
Noissa linkeissä on useita muitakin jänniä yksityiskohtia. Olisiko itsari vai ei,

On paljon majoittajia , jotka eivät rahasta heti hotelliin saavuttua. Katsovat kyllä passit jne.
Minulle on sattunut niinkin , että ollessani aikeissa maksaa , respassa on sanottu.
Ei ,ei , maksa vasta lähteissäsi.. Ja tämä siis ilman ennakkovarausta.
Eri luonteisia paikkohan nämä olivat , joten suoraan ei voi verrata.
Es viime Britannian matkalla varasin booking.comin kautta kaksi eri hotellia.
Toinen velotti koko hinnan kerralla ja toinen vain varausmaksun ja lopun maksoin lähtiessäni hotellista.
Maksaisin muuten siksi jo ennen lähtöä , koska joskus aamiaisen jälkeen voi olla respassa " lähtöruuhkaa " ja siinä on v- mäistä sitten jonottaa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2079
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by Queen » Fri Oct 06, 2017 10:18 am

Vartija Espen Naess koputtelee ovelle, mutta ei avaa ovea. Turvallisuuspäällikkö sen sijaan avaa oven saavuttuaan. Eikö Naessilla ollut mahdollisuutta avata sitä? Jos turvallisuuspäällikkö saa oven auki ilman suurempia vaikeuksia, on kai sitten ollut mahdollisuutta myös lukita ovi ulkoapäin siten, että kaksoislukitus on päällä.

Nainen ilmoitti asuinpaikakseen Verlainen kaupungin Belgiassa. Jokin yhteys hänellä todennäköisesti täytyy olla kaupunkiin. Sikäli on kummallista, ettei hän ole tehnyt alustavaa työtä yhtään tarkistaakseen postinumeron tai antaakseen sellaisen yrityksen nimen, joka on olemassa.
Cerbis-yrityshän on olemassa Australiassa. Olisiko nainen tai tuo hänen "haamumiehensä" joskus nähnyt matkallaan tuon yrityksen ja keksinyt sen työpaikakseen, kun on olettanut että myös Belgiassa olisi vastaava.
Nainen on kuitenkin saattanut oleskella Verlainessa joskus tai sitten joku hänen tuttavansa on asunut siellä.

Onpas outo menettely, että kaksi kuukautta hautaamisen jälkeen tutkinta-aineisto hävitetään! Mihin helkuttiin on suunniteltu tarvittavaksi 34 luotia? Naisen kamppeet on kutakuinkin hävitetty, miksi luoteja ei viety pois?

Jonkun hotellin henkilökunnasta on täytynyt sotkeentua juttuun, miten muuten olisi mahdollista, ettei noista tiukoista rutiineista pidetty kiinni ja vieläpä ulkomailta tulleen tuntemattoman pariskunnan kohdalla? Joku henkilökuntaan kuuluva on saattanut myös suojella hotellissa majailevaa merkittävää vierasta. Eihän hotellissa tai Norjassa yleensäkään ole tarvinnut mitään merkittävää kokousta tai poliittista tapaamista olla, joku silmäätekevä on ollut omalla reissullaan siellä ja se salataan.
Onhan nyt selvää, että naisen tavarat on roudattu huoneesta jonkun toisen toimesta, ei kai hän niitä nyt itsekään olisi hävittämään lähtenyt. Ja jos olisikin, kai niistä joku jälki olisi jäänyt.
Mikä lienee naisen oikea kuolinhetkikään.
Veikkaan siis sen puolesta, että nainen on ollut jonkun merkittävän henkilön viihdyttäjä. Mies on hänet ampunut syystä tai toisesta ja hotellille mies on ollut sen verran tärkeä, ettei yhden prostituoidun vuoksi ole syytä asiasta isompaa meteliä nostaa.
Epäilen jopa sitä, että naisen henkilöllisyys tiedetään varsin hyvin, mutta eihän sitä tarvitse kaikille kertoa.

User avatar
härkä
Posts: 5969
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Plaza-naisen mysteeri vuonna 1995, Oslo, Norja

Post by härkä » Sun Oct 08, 2017 9:51 am

Pitää kerrata vielä linkkejä.

Mieleen tuli, että miten tarkasti Osloon saapuneita lentoja tsekattiin , jotka olisivat sopineet saapumisajankohtaan ?
Maassahan oli jokin lakko ja henkilökuntaa kentillä rajoitetusti. Matkustajalistat olisi pitänyt kuitenkin olla ja kyseessähän on henkirikos. Jollei sitten oletettu itsari vaikuta asiaan ?
Sitten se , mistä varauspuhelu soitettiin ? Mielestäni 1995 vuonna olisi ollut selvitettävissä.

Nainen oli joka tapauksessa huijari. Väärät tiedot varauksessa ja kirjautumisessa.
Epäilen , ettei kyse ole ollut ainakaan valtiollisesta tai siihen verrattavassa olevasta vakoilusta. Jos olisi ollut , se oltaisiin tehty ammattimaisemmin.
Jonkinlainen rikollisuus tapahtuneeseen linkittyy.

Tämä Jennifer on saattanut olla korkean tason escortti tai sellaiseksi verhoutunut.
Toki on mahdollista sekin , että hänen oli itsensä aikomus vaikkapa tappaa joku , mutta jäi kiinni ja kävi noin ?
Rubikin kuutip tapaus on monelta osin.

Oliko Lois Fargaten aikomus saapua myös samaan huoneeseen ? Ei sitten tullut ?
Miksi Mr F asui vastapäätä ja oli myös belgialainen ?
Queen voi olla oikeassa siinä , että jotain peitellään. Ehkä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply