Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005128883.html

Isdalenin naisen mysteerikuolema: jätti jälkeensä salakirjoitusta ja valeasuja – ruumis löytyi palaneena
Ulriken-vuoren juurelta löytyi naisen ruumis. 46 vuotta löytymisen jälkeen tapaus on yhä mysteeri.
Image

Julkaistu: 16.3. 6:58

MYSTEERI Vuonna 1970 kuolleen naisen mysteeri on yhä selvittämättä.
Eräänä sunnuntaipäivänä norjalaismies oli kävelyllä Ulriken-vuoren pohjoisjuurella, Isdalenin laaksossa kahden tyttärensä kanssa. Oli 29. marraskuuta vuonna 1970.
Täysin tavallisena alkanut päivä sai järkyttävän käänteen seurueen löydettyä kivikosta jotain, mitä 12-vuotiaiden lasten ei tulisi nähdä.

Kivikossa makasi selällään osittain palanut, alastoman naisen ruumis.

Ruumiin ympärillä oli lukuisia pinkkejä unilääkepillereitä, pakattu lounasrasia, tyhjä pullo paikallista St. Hallvard -likööriä ja hopealusikka, josta omistajan nimikirjaimet oli raaputettu pois. Lisäksi paikalla oli kaksi tyhjää muovipulloa, jotka haisivat bensiinille.
Norjan poliisi käynnisti välittömästi täyden tutkinnan. Kivikkoinen rinne täyttyi konstaapeleista, metallinpaljastimista, koirista ja rikostutkijoista.
Tutkinnan edetessä mysteeri vain syveni, sillä poliisi löysi lisää toinen toistaan oudompia yksityiskohtia.

Noin 30–40-vuotiaan ja hyväkuntoisen naisen vaatteiden merkit oli revitty irti, jonka lisäksi hänen sormenjälkensä oli hiottu pois.
Kuolemansyyntutkinta osoitti, että naisen veressä oli jälkiä viidestäkymmenestä unilääkepilleristä ja häkämyrkytyksestä. Hampaista paljastui, että niitä oli todennäköisesti paikattu Latinalaisessa Amerikassa.
Suurin kysymys oli selvittämättä: kuka nainen oli ja mitä hän teki Norjassa, saati sitten kivikkoisella vuorenrinteellä?

Kolme päivää naisen löytymisen jälkeen poliisi teki läpimurron.

Kaksi Bergenin rautatieasemalta löydettyä matkalaukkua pystyttiin yhdistämään naiseen laukussa olleiden aurinkolasien sangassa olleen sormenjäljen perusteella. Aurinkolasien lisäksi laukuissa oli peruukkeja, silmälasit ilman voimakkuuksia ja vaatteita, joiden kaikki tuotemerkit oli revitty irti. Naamioitumiseen sopivia välineitä siis.
Toisessa laukussa oli 500 Saksan markkaa ja jälleen uusi, naisen jäljille johdattava vihje: muovipussi ja muistikirja, johon nainen oli raapustanut salakirjoitusta.
Toisin kuin muissa naisen tavaroissa, muovipussissa oli tieto sen alkuperästä: Oscar Rørtvedtin kenkäkauppa Norjan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Stavangerissa.
Kaupungissa poliisi kuulusteli kauppiaan 22-vuotiasta poikaa, Rolf Rørtvedtia. Poika muisti hyvin keskipitkän ja tummatukkaisen naisen, joka oli tuoksunut voimakkaasti valkosipulilta. Se ei ollut tavallista 1970-luvun Norjassa.

Kolme viikkoa aikaisemmin nainen nainen oli vieraillut liikkeessä ja osti pitkän harkinnan jälkeen parin sinisiä, Askim Gummivarefabrikin valmistamia ja norjalaisnaisten suosimia kumikenkiä.
Kuinka sattuikaan, juuri tällaisten kenkien jäänteet poliisi löysi Isdalenin naisen ruumiin vierestä. Nyt poliisi tiesi, että Isdalenin nainen oli ollut Stavangerissa.
Norjaan hän saapui Pariisista. Reitti kulki Stavangerista Bergeniin, sieltä Trondheimiin, sieltä takaisin Stavangeriin ja lopulta Bergeniin, jossa nainen kohtasi loppunsa. Neptun-hotelliin hän kirjautui käyttäen nimeä Alexia Zarna-Merchez.

Seuraavaksi poliisin täytyi löytää hotelli, jossa hän oli asunut. Se hotelli oli St.Vithun, jonka siivooja muisti nähneensä kumikenkäisen, tumman ja huonoa englantia puhuneen naisen.
Nainen oli kirjautunut hotelliin muutamaksi päiväksi nimellä Finella Lorck ja kertoi olevansa belgialainen.
Nyt poliisi alkoi etsiä Bergenistä hotellia, jossa oli yöpynyt belgialainen Finella. Tällä kertaa oikeaa hotellia ei löytynyt.
Poliisi turvautui saamiinsa dokumentteihin: sillä oli hallussaan sekä Stavangerin hotellin kirjautumisilmoitus että naisen matkatavaroista löytyneet muistiinpanot, joten se kykeni tutkimaan naisen käsialaa. Poliisi pyysi hotelleja eri puolilta maata lähettämään kirjautumisilmoituksia, jotka oli täyttänyt ulkomaalainen. Sitten se vertaili käsialoja.

http://is.mediadelivery.io/img/320/d4da ... ae1352.jpg
Kävi ilmi, että Isdalenin nainen oli matkustellut viime viikkoina kaupungista kaupunkiin. Samaa kertoivat myös naisen koodikielestä käännetyt muistiinpanot.
Poliisille paljastui, että nainen käytti jokaisessa hotellissa eri nimeä, jonka lisäksi hänellä oli ainakin seitsemän eri passia.
Finella Lorckin lisäksi nainen oli käyttänyt ainakin nimiä Claudia Tielt, Vera Jarle, Alexia Zarna-Merchez, Claudia Nielsen, Genevieve Lancier ja Elisabeth Leenhouwfr.

Lisäksi poliisin kansainvälisestä yhteistyöstä selvisi, että Pariisissa Isdalenin nainen oli yöpynyt hotelleissa nimellä Vera Schlosseneck. Lähes kaikissa tapauksissa nainen väitti olevansa belgialainen, mutta Belgian poliisi vahvisti kaikki nimet keksityiksi. Myöskään naisen käyttämien passien numerot eivät täsmänneet, eikä ketään tuntomerkkeihin sopivaa ollut ilmoitettu kadonneeksi.
Keksityn identiteetin puolesta puhui myös Claudia Tiltin nimellä täytetty kirjautumisilmoitus. Nainen täytti ilmoituksen saksaksi, mutta oli kirjoittanut kansallisuutensa väärin: saksaksi belgialainen on ”Belgisch”, ei ”belgish”.
Norjan poliisi kuulusteli hotellien työntekijöitä. Yksi heistä, 21-vuotias Alvhild Rangnes. Hän työskenteli Neptun-hotellin ravintolassa ja tummatukkainen ulkomaalainen teki häneen vaikutuksen.
Claudia Tieltin nimellä jätetty hotellin kirjautumisilmoitus herätti poliisin epäluulon. Nainen täytti ilmoituksen saksaksi, mutta kirjoitti kansallisuutensa väärin.

– Siihen aikaan yksinäinen nainen ravintolassa ei ollut mikään tavallinen näky. Tämä nainen astui ylpeästi sisään, löysi pöytään ja istui mukavasti alas. Hän oli selvästi yksin matkustamaan tottunut nainen. Muistan kuiskanneeni kollegalle, että haluan olla aikuisena kuin se nainen, Rangnes kertoi norjalaislehti NRK:lle.
– Nainen teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hän vaikutti niin itsevarmalta, mutta ei ollut todellakaan sitä tyyppiä, joka vetäisi verkkarit jalkaan ja patikoisi Isdalenin laaksossa.

Jo alusta asti useat erikoiset yksityiskohdat saivat lehdistön ja Norjan tiedustelupalvelu NIS:n kiinnostumaan tapauksesta. Oliko nainen vieraan vallan, kenties Itä-Saksan agentti?
Kylmän sodan aikaan sellainen ei olisi ollut mitenkään tavatonta, varsinkin kun tämä matkusti peitenimien turvin. Tuohon aikaa Norjassa testattiin Yhdysvaltain armeijan suunnittelemia, nimeä Pingviini kantavia meritorjuntaohjuksia.
Joutuiko hän omien vai vihollisten uhriksi? Vai oliko nainen sittenkin osa kansainvälistä, järjestäytynyttä rikollisuutta?

Lopulta viranomaiset tulivat siihen tulokseen, että Isdalenin nainen teki itsemurhan. Bergenin poliisipäällikkö Asbjørn Bryhn oli vakaasti tällä kannalla. Hänen mielestään nainen kärsi selvästi jonkinlaisesta mielenterveyden häiriöstä, mahdollisesti paranoiasta.
Osa poliiseista ei koskaan hyväksynyt itsemurhaa selitykseksi.

– Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut, että kyse oli murhasta. Hän käytti lukuisia henkilöllisyyksiä, koodikieltä, matkusti kaupungista toiseen ja vaihtoi hotelleja parin päivän välein. Tätä poliisi kutsuu epäilyttäväksi käyttäytymiseksi, tutkintaan osallistunut Knut Haavik sanoi NRK:lle.

Niinikään NRK:lle haastattelun antanut ja Isdalenin naista tutkinut oikeuslääkäri Tormod Bønes puolestaan totesi, että tapauksessa murhan ja itsemurhan välillä on mahdotonta tehdä eroa.
Isdalenin nainen haudattiin viimein helmikuun viidentenä päivänä vuonna 1971. Hautakiveä ei ole, sillä kukaan ei tiedä, mitä siinä tulisi lukea. Møllendalin hautausmaan multaan laskettiin sinkkiarkku, jotta nainen voitaisiin joskus tulevaisuudessa palauttaa oikeaan kotimaahansa.

46 vuotta on kulunut, mutta kukaan ei ole tunnistanut Isdalenin mysteerivainajaa. Ei, vaikka vuonna 2016 naisen hampaista otettiin dna-näytteitä. Tapaus on yhtä mysteeri, kuin se oli vuosina 1970 ja 1971.

Miikka Hujanen


Image

Käytin IS:n artikkelia alustuksena.
Tämä on erittäin mielenkiintoinen tapaus ja tuo samalla mieleen erään toisen , jonka ainakin Queen tunnistaa jo ennenkuin edes kirjautuu tänne. :shock:
Tapauksissa on useita yhteisiä elementtejä.

Anyway kylmää sotaa käytiin. Agentteja siellä täällä.
https://www.google.fi/maps/place/Ulrike ... 21!5m1!1e4
Ulriken vuori Bergeniin nähden.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.


User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

https://www.thesun.co.uk/news/3552799/c ... -identity/

By George Sandeman
13th May 2017, 2:09 pm Updated: 13th May 2017, 2:41 pm

THE case of a woman who burned to death on the slopes of a Norwegian valley that has left police stumped for nearly 50 years has been reopened.

On avattu uudelleen. Mitä dna tuonee ?
En ole vielä kovin syvällä tässä. Herää kysymys , miksi nainen olisi alasti marraskuun lopulla mennyt itseään tappamaan vuorelle ?
http://www.bbc.com/news/world-europe-39369429
https://ichef-1.bbci.co.uk/news/976/cps ... cp1q0w.jpg
Linkeissä kuvia ja olettamaa.

Hetkinen. Onkin ristiriitaa. IS sanoo ruumiin olleen alaston. BBC taas kertoo vaatteitten palaneen ylle ?
Noin tulkitsisin.
Varmaan selkiää. Tai melkein selkiää , kuten Pekka Pouta sanoisi.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2367
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by Queen »

Juu, kyllä tästä eräs henkilö tulee mieleen kaikkine vaatteista saksittuine lappuineen. :mrgreen:
Kiinnitin huomiota noihin pulloihin, joissa siis oli bensiinin hajua. Jos nainen on ottanut itse nuo kaikki lääkkeet ja näin surmannut itsensä, onko hän siis muka polttanut itsensä vielä bensiinillä päälle päätteeksi. Ja mitä merkitsee jäljet häkämyrkytyksestä??
Tästä tulee salakirjoituksineen mieleen myös Somertonin mies.

User avatar
Queen
Posts: 2367
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by Queen »

Tuossa kiinnitti huomiota, että naisen tavarat, mm. korut olivat kuin aseteltuja hänen viereensä. Mikähän idea tällaisessa voi olla? Mitä se kertoo jälkeenjääville tai ruumiin löytäville? Kuolleelle henkilölle itselleenhän tuollaisilla ei ole mitään merkitystä.
Ruumiin päällä nyt sitten taisi olla vaatteita, koska kerrottiin, että hän oli pukenut päälleen synteettisiä vaatteita. Nehän palavat hyvinkin. Mistä siis pääteltiin, että nuo laput vaatteista oli irrotettu? Eivätkö ne olisi palaneet? Vai ovatko ne kohdat jääneet palamatta ja nähty, että ne on leikattu pois? Jos oikein ymmärsin naisen selkäpuoli ei ollut palanut samassa määrin kuin etupuoli.
Huomasitteko, tällä naisella oli voideputkilo. Oriveden vainajallakin oli mukanaan voideputkilo, josta oli raaputettu pinta pois. Myös hänen vaatteistaan oli raksittu nuo laput.
Ihmetyttää myös, miksi nainen on yöpynyt kovin monissa norjalaisissa hotelleissa? Mitä hän on tehnyt noilla paikkakunnilla?Miksi hän on myös halunnut näitä huoneitten vaihtoja? Se voisi viitata siihen, että hän on epäillyt jonkun jäljittävän häntä.
Onkohan tuona aikana tapahtunut noilla seuduilla rikoksia, jotka voisi liittää tähän tapaukseen? Pitää yrittää etsiä.
Jos nuo kaikki hänen koodauksensa olivat tuossa linkissä, tuntuu tosi oudolle, että hän on tallentanut näin vain matkustuspäivämääriä. Jos hän olisi agentti, luulisi hänellä olleen muutakin salaista tallennusta, mutta ovatko ne palaneet?
On myös tosi outoa, että hänellä on ollut noin paljon kultahampaita.
Pitikö sinun Härkä hyvä tällainenkin juttu esille tuoda, kun tiedät hyvin miten minä juuri tällaisiin hurahdan. No tässä menee taas muutama vuosi ...huohhhh :shock:

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

Pitäähän naisen henkilö selvittää. :D Siksi laiton sinulle mietittävää.

Poiketen IS:n jutusta ,on toisaalla todettu hammasoperaatioiden tapahtuneen mahdollisesti myös keskisessä Euroopassa.
( Kuhmon vainaja oli Etelä-Saksasta kultahampaineen )
Jutuissa korostetaan kuitenkin keskistä Amerikkaa tai Etelä- Amerikkaa.
Kovin huonossa kunnossa ovat hampaat noinkin nuorella naisella olleet. Sitten kalliisti paikatut.
Huomioitavaa ovat myös laukuista löytyneet peruukit. OV:lla oli myös peruukki. Jopa päässään löydettäessä.

Jotenkin vaikuttaisi vakoojalta mielestäni. Kyllähän tämän kanssa nyt taas saa aikaa menemään. :mrgreen:
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2367
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by Queen »

Mietin tuota ihan samaa ristiriitaa, että naisen hampaat ovat kaivanneet melkoisesti paikka-ainesta ja sitten ne on päällystetty kullalla! Ja jos tuo ikähaarukka nyt edes suunnilleen pitää paikkansa, niin ei hän tosiaan ole juuri hampaidenhoitoon aikaansa kuluttanut.
Yhtä asiaa (ai yhtä vain?) en ymmärtänyt: Naisen kamppeista siis löytyi useita passeja. Millaiset kuvat niissä passeissa sitten oli? Oliko hän naamioitunut jokaiseen eri tavoin?

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

Monta passia viittaa organisoituun , laajaan toimintaan. Kuvineen kaikkineen.

Olen miettinyt tätä. ( sinänsä yllättävää. :mrgreen: )
Bergen , Trondheim , Stavanger - meri , meri ,meri.
Bergenissä oli ja on Norjan laivastotukikohta ja päämaja. Nato yhteys ja ohjuskokeilut ?
Mahdollinen vakoilu tulisi näin ollen sieltä päin , mistä aurinko tapaa nousta.
Image
Trolli vuonolla. :D

Mossad ?
Lillehammerin vahinkoisku sattui vasta Munchenin verilöylyn jälkeen , kun Mustan Syyskuun pomoa jahdattiin.
Olisiko vastaavaa esiintynyt jo aiemmin ?
Anyway Sylvia Rafael oli samantyylinen kuin BV , eli Bergenin vainaja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Rafael

Image
Rafael ja miehensä ja aiempi puolustusasianajajansa. Sylviä oli Mustan syyskuun tappolistalla. Leukemia kuitenkin lopulta hänet tappoi.

Valkosipulista :
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valkosipuli
Tuon mukaan muinaiset egyptiläiset ja yllättävää kyllä viikingit sitä käyttivät. Mikään yllätyshän tuo ei varsinaisesti ole , koska minäkin pidän siitä.
Joku BV:tä palvellut oli vain tuoksun huomioinut , sanoen sen olleen Norjassa poikkeavaa.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

https://en.wikipedia.org/wiki/Bergen_Airport,_Flesland
Linkissä Bergenin lentokentän historiaa. Siellä on ollut myös sotilaallista toimintaa.
Huomionarvoista ehkä yhteydet Lontooseen ja Amsterdamiin.

Vaikuttaisi , että ensimmäisen kerran BV on saapunut seudulle Oslon kautta.
Toinen reissu olisi taas seutukunalle suoraan suuntautunut.
Toki sinne pääsee laivallakin.
Image
F-16 ja Braathensin 737 Bergenin kentällä.

Genevieve Lancier, from Louvain, stayed in Viking Hotel, Oslo from 21-24 March 1970
Claudia Tielt, from Brussels, stayed in Hotel Bristol, Bergen from 24-25 March
Claudia Tielt, from Brussels, stayed in Hotel Skandia, Bergen from 25 March to 1 April
Claudia Nielsen, from Ghent, stayed in KNA-Hotellet, Stavanger from 29 -30 October
Alexia Zarne-Merchez, from Ljubljana, stayed in Neptun Hotel, Bergen from 30 October to 5 November
Vera Jarle, from Antwerp, stayed in Hotel Bristol, Trondheim, from 6-8 November
Fenella Lorch, stayed in St Svithun Hotel, Stavanger from 9 to 18 November
Ms Leenhouwfr, stayed in Hotel Rosenkrantz, Bergen from 18 - 19 November
Elisabeth Leenhouwfr, from Ostend, stayed in Hotel Hordaheimen, Bergen from 19-23 November


BBC:n linkistä edellä.
Puhunut saksaa , ranskaa , englantia ja hollantia..
https://www.google.fi/maps/place/Thon+H ... d5.3230135
Bergenin ekan , hotelli Bristolin sijainti kartalla.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

http://scienceblogs.de/klausis-krypto-k ... revisited/

In one of the suitcases police discovered 500 Deutsche Mark. Witnesses reported that the Isdal Woman had spoken French, German, English and Dutch. One person testified that she had said “Ich komme bald”, which means “I am coming soon” in German.
Ote linkistä. Kirjoittaja saksalainen.

Olettaa naisen olevan mahdollisesti DDR:n agentti.
Toisaalta käsiala olisi tyypillistä ranskankielisillä alueilla.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
härkä
Posts: 6739
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Isdalen Norja 1970 Marraskuu. Nainen monella nimellä.

Post by härkä »

https://www.youtube.com/watch?v=KnC_kBf2tCk

Norjan TV:n lyhyt dokkari.
Englannin kielen taito onkin ollut sen mukaan huono.
Linkin naisen mukaan valkoinen takki / pusero ja mustat housut.
Synkkä , vakava , ja mysteerinen.
Miehen mukaan , voisiko sanoa , ennennäkemätön.

https://en.wikipedia.org/wiki/Isdal_Woman
of petrol; and a silver spoon with the monogram filed off.[3] Investigators also found a burned passport.

An Italian photographer's postcard was found in the woman's luggage. When police spoke with him, he said he had given her a lift to Hotel Alexandra in Loen. He said he also had dinner with her. The photographer said the woman told him she was from a small town north of Johannesburg, South Africa, and she had six months to see Norway's most beautiful places. This line of inquiry went nowhere.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply