Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
monoliitti
Posts: 571
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by monoliitti » Tue Dec 19, 2017 3:25 pm

Mahdollisesti on kuopattu, rakennus tai ongelmajätettä, kuljetus y.m kustannusten säästämiseksi.


Pk_etsijä
Posts: 169
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä » Tue Dec 19, 2017 10:48 pm

Toi multakasa on ollut tuossa muistini mukaan yli 15v, entisen valmetin telakan takapihalla, nykyisin satama-alueen kupeessa, metsikössä. Toisella puolen on venekerho, mutta tällä puolella ei ole kuin tämä paikka, jossa tyhjä kenttä ja joskus vuonna 1 ja 2 ollut talo, joka sitemmin poltettu ja purettu, joskus 80 luvulla, joten tämä tie varmaan joskus taloakin palvellut. Tosiaan välillä tuonne dumpataan jätteitä, huonekaluja yms, myös pilvenpolttovälineitä ym tullut tuolla vastaan.

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by itäviitta » Fri Jan 05, 2018 8:59 pm

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018010 ... unnankansa

Tutkimukset tiivistyvät, ruumista etsitty maastosta - Aarnion rikoskumppani liitetty vanhaan palkkamurhaan
Perjantai 5.1.2018 klo 20.14
Poliisi on tiivistänyt tutkimuksia Jari Aarnion rikoskumppanina tuomitun entisen jengipomon mahdollisesta osallisuudesta vanhaan palkkamurhaan. Ex-rikollispomo haettiin hiljattain vankilasta kuulusteluihin. Yhä kateissa olevaa ruumista on jälleen etsitty maastosta.

Volkan Ünsalin palkkamurhan tutkinta tiivistyy.

Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen haettiin vankilasta kuulusteluihin Volkan Ünsalin vanhaan palkkamurhaan liittyen
Murhasta tuomittu on väittänyt Vilhusen olleen teon takana
KRP selvittää myös, suojeliko Ünsalin murhaa tutkinut poliisi tietolähteenään ollutta Vilhusta
Turkinruotsalaisen Volkan Ünsalin palkkamurhan uusi tutkinta tiivistyy. Yli neljätoista vuotta sitten tapahtuneen palkkamurhan tutki aikanaan Helsingin poliisilaitos. Meneillään olevan tutkinnan takana on keskusrikospoliisi.

KRP selvittää nyt väitteitä, joiden mukaan murhan takana olisi ollut Jari Aarnion kumppanina tuomittu ex-rikollispomo Keijo Vilhunen. Samoin selvitettävänä on, tutkiko Helsingin poliisilaitos Ünsalin murhan kunnolla.
Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Helsingissä. Vaikka ruumista ei koskaan löytynyt, kolme suomalaismiestä sekä chilenruotsalainen mies tuomittiin murhasta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tammikuussa 2005.

"Saaran" asunnossa

Iltalehden lähteiden mukaan uuteen tutkintaan johtaneet tapahtumat alkoivat siitä, kun elinkautiseen tuomittu Jani-Markus Leinonen väitti Aarnion rikoskumppanina tuomitun Vilhusen olleen Ünsalin murhahankkeen takana.
Vilhunen kytkeytyi Ünsaliin myös Vuosaaressa sijainneen rikospaikan myötä. Poliisi sai selvitettyä muun muassa verijälkien perusteella, että Ünsal murhattiin kerrostaloasunnossa, joka kuului Aarnio-vyyhdin käynnistäneelle, alamaailmaan tiiviisti kytkeytyneelle "Saaralle".

Saaran huoneisto oli murhan aikaan vuokrattu Vilhuselle, mutta tosiasiassa siellä asui Jani Leinonen.
Leinosen väitteillä on arveltu olevan kostomotiivi, sillä Vilhunen oli Aarnio-jutun myötä paljastunut Helsingin huumepoliisin tärkeäksi tietolähteeksi. Tämä puolestaan olisi johtanut päättelyyn, että Vilhunen olisi edesauttanut Ünsalin murhan selviämistä antamalla poliisille tietoja, jotka lopulta johtivat nelikon vangitsemiseen ja tuomitsemiseen.
IL:n tietojen mukaan KRP on jo useita kertoja puhuttanut ja kuulustellut murhasta tuomittuja miehiä Vilhuseen liittyen. Myös useita Helsingin poliisilaitoksen silloisessa väkivalta- ja huumerikosyksikössä työskennelleitä tutkijoita on selvittelyn aikana kuulusteltu.

Etsinnät maastossa

Tutkinnan tiivistyessä viime vuoden loppupuolella kuulusteluihin kutsuttiin lisää poliiseja. Lisää kuulusteluja on sovittu tämän vuoden alkuun.
Vilhunen itse noudettiin kuulusteluihin Vantaan vankilasta joulun alla 20. joulukuuta.
Murhasta tuomitun Raimo Anderssonin kertomukset puolestaan johtivat IL:n tietojen mukaan viime vuoden puolella Ünsalin ruumiin uusiin maastoetsintöihin Tervakosken tienoilla. Ennen lumien tuloa tehdyt etsinnät eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Virallisesti tutkinta on Tampereen KRP:n eli Sisä-Suomen yksikön vastuulla. IL:n tietojen mukaan tutkinnassa on kuitenkin ollut mukana myös Turun eli Länsi-Suomen yksikkö.
Tiiviistä tutkintatoimista huolimatta juttu on yhä kirjattuna s- eli sekalaisilmoituksena. KRP on erittäin vaitonainen tutkinnan nykyvaiheesta.
- Poliisi selvittää kyseistä asiaa, KRP:stä todetaan lyhyesti.

Kiistää laiminlyönnin

Rikollispomon mahdollisen osuuden lisäksi KRP on selvittänyt juttuun liittyvää "poliisihaaraa". Poliisi epäili aikanaan Vilhusta osallisuudesta Ünsalin murhaan, mutta näyttöä häntä vastaan ei koskaan saatu.
Helsingin poliisilaitoksen laillisuusvalvonta teki asiasta tutkintapyynnön loppuvuonna 2015. Rikosilmoitus kirjattiin KRP:ssä keväällä 2016. Perimmiltään kysymys on siitä, laiminlöikö Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikkö murhatutkinnan ummistamalla silmänsä Vilhusen mahdolliselta osuudelta, koska tämä oli poliisin tärkeä tietolähde.
Selvityksen ei kuitenkaan uskota johtavan syytteisiin, sillä mahdolliset virkarikosepäilyt ovat jo vuosia sitten rikosoikeudellisesti vanhentuneet.
Silloista väkivaltarikosyksikköä johtanut nykyinen kansanedustaja rikosylikomisario Kari Tolvanen torjuu kaikki epäilyt tutkinnan laiminlyönnistä.
- Juttu tutkittiin aikanaan niin perusteellisesti kuin vain voitiin. Neljä henkilöä tuomittiin murhasta, jossa ruumista ei koskaan löytynyt, Tolvanen kuittaa Iltalehdelle.

Murhan motiivina kosto ja raha

Volkan Ünsalin murhan taustalla oli Tukholman Arlandan lentokentän arvokuljetusryöstö kesällä 2002.
Turkkilaistaustainen Volkan Ünsal oli päässyt Ruotsin poliisin todistajansuojeluohjelmaan ilmoittauduttuaan todistajaksi miljoonaryöstöön. Ünsal oli kertonut poliisille, että hänestä oli luvattu miljoonien kruunujen tapporaha.
Ünsalista tehtiin katoamisilmoitus lokakuussa 2003. Hänen tiedettiin lähteneen Suomeen ystävänsä Janne Ranisen luo.
Osa murhasta tuomituista oli tuolloin Helsingin huumepoliisin seurannassa. Telekuuntelun perusteella poliisi pääsi yllättäen sekä murhan että tekijöiden jäljille.

Syytetyt väittivät oikeudessa, että Ünsal oli itse lavastanut katoamisensa ja että verijäljet asunnossa olivat voineet syntyä kokaiininkäytöstä johtuneesta nenäverenvuodosta, joka olisi aivastuksen myötä levinnyt seinälle.
Oikeus kuitenkin katsoi, että Ünsal oli murhattu ja että murhan motiivina oli tämän tekemä ilmianto poliisille ja riita rahasta. Se tuomitsi elinkautiseen vankeuteen Raimo Juhani Anderssonin, Janne Tapio Ranisen sekä Jani-Markus Leinosen. Chilenruotsalainen Leopoldo Fernando Gonzalez Carmona tuomittiin samaan rangaistukseen murhan yllyttäjänä.
Helsingin hovioikeus hylkäsi lokakuussa 2016 Anderssonin anomuksen päästä ehdonalaiseen. Ranisen ja Leinosen loppuvuonna 2016 jättämät anomukset odottavat yhä hovin ratkaisua.
Kierrä minut rannan puolelta

Pk_etsijä
Posts: 169
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä » Sun Jan 07, 2018 3:02 pm

Volkanin ruumiin uskotaan poliisin toimesta olevan Tervakosken tienoilla, tuolla se Sakukin "katosi" 2015. Mutta eiköhän poliisi ole pystynyt päättelemään että miten kauas tuolla vuokra-autolla, siis pakulla on ajettu, luulisi että vuokrafirma ottaa kilsat ylös ennen vuokrausta ja sen jlk palautuksen yhteydessä, siitä pystyy laskemaan hieman sitä, miten kauas ajeltu, miinus matkat vuokraamoon. Tuo tieto kiinnostaisi. Hehän olivat polttaneet siellä Tervakosken mökillä tavaraa. Olen törmännyt Sakun etsinnöissä yhteen, jollei kahteenkin hämärään asumukseen, jossa polteltu jne kaikenlaista. Olisiko kuitenkin ollut pokkaa lähteä kropsun kanssa ajelemaan tuonnekin asti?

User avatar
Queen
Posts: 2062
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Queen » Mon Jan 08, 2018 10:34 am

Tämä Vilhunenhan tässä tapauksessa tuli jo viime kesänä esille ja tarkempaan tutkintaan. Tässä yhteydessä häntä on ajateltu tämän murhan tilaajaksi. Leinonen kai tällaista alun perin esille toi. Tosin hän taas on voinut ajatella, että Vilhunen saattaa kertoa Aarniolle plus muille poliiseille murhasta, joten parasta on osoittaa syyttävällä sormella itse Vilhusta.

Kyllähän Ünsal on tuolla pakettiautolla kärrätty, koska ruumiskoira merkkasi ruumiin sekä asunnossa, että pakettiautossa. Tämä muuttoautoksi vuokrattu pakettiauto palautettiin vuokraamoon seuraavana päivänä sen vuokraamisesta. Pakettiautolla ajetut kilometrit on varmasti saatavissa, mutta julkisuudessa niitä ei ole tainnut näkyä.

Outoa minusta on tämä "muutto". Kuka siis muutti minne?
Saara ei asunut ko. asunnossa, vaan hän oli vuokrannut sen eteenpäin eli ottanut ns. alivuokralaisen. Saaran mukaan hän vuokrasi asunnon Vilhuselle Aarnion kehotuksesta.
Muutamaa kuukautta ennen murhaa asuntoon oli muuttanut Vilhusen sijaan Jani Leinonen, joka myös tuomittiin Ünsalin murhasta. Leinonen muutti asunnosta kuitenkin pois muutama päivä murhan jälkeen Saaran häätämänä.
Eli tässä kyseisessä asunnossa ei näin ollen murhan aikaan mitään muuttoa tehty, mutta joitakin Saaran omistamia tavaroita (mm. sohva ja matto) oli viety ja tuhottu Tervakoskella. Sitten löytyi vielä ne Ünsalin Armanin paidan nappeja vastaavat napit polttopaikalta.
Eikö tämä muutto auton vuokraamisperusteeksi ole ollut vähän huono, kun näillä tyypeillä ei ole ollut mitään todistusta siihen mitä muutettiin ja mihin ja kuka muutti.

User avatar
härkä
Posts: 5925
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by härkä » Wed Jan 24, 2018 9:55 am

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005536542.html

Uutuuskirja: Murhasta tuomittu avasi suunsa – kertoo liivijengin ex-pomo Vilhusen järjestelleen Vuosaaren palkkamurhaa

Julkaistu: 24.1. 8:38

Epäillyistä poliisirikoksista ei ole avattu esitutkintaa Jari Aarniota koskevista väitteistä huolimatta.
Ainakin yksi Helsingin Vuosaaren 15 vuoden takaisesta murhasta tuomittu on kertonut poliisille United Brotherhood -liivijengin ex-pomon Keijo Vilhusen osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin, selviää Ruotsissa julkaistavasta uutuuskirjasta. Kirjan mukaan avautumisen taustalla on käsitys siitä, että myös Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio olisi tiennyt ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta ennen sen toteuttamista Vuosaaressa.
STT:n tietojen mukaan Aarniosta tai muista poliiseista ei ole aloitettu esitutkintaa, vaan mahdolliset poliisirikokset ovat yhä seurannan ja selvittelyn tasolla.

De kallar mig Solvallamördaren -kirja on niin ikään Vuosaaren murhasta tuomitun Janne Ranisen elämäkerta, jonka Raninen on tehnyt toimittaja Ivar Andersenin kanssa. Ranisen lisäksi Vuosaaren murhasta tuomion sai kolme henkilöä, joista yksi on Ruotsissa asuva teon tilaaja ja nykyinen rap-sanoittaja ja tuottaja Leo Carmona.
Raninen sanoo sekä kirjassa että haastattelussa, että ei ole vahvistanut toisen tuomitun väitteitä.
– Ei tässä ole mukana ketään muita kuin jo tuomitut, tuomiota istuva Raninen sanoo STT:lle.
Kirjassa Raninen kuvaa ärsyyntymistään Vilhusen ja Aarnion yhteydenpitoon, joka on tullut ilmi Aarnion aiemmissa rikosjutuissa. Hän sanoo kuitenkin periaatteekseen, että ”vasikointiin ei vastata vasikoinnilla”.

Aarnio ja Vilhunen kiistävät
Aarnio ei halua kommentoida STT:lle tutkintaa, jossa ei ole epäiltynä. Hän sanoo toivovansa poliisille tutkintarauhaa.
Vilhusen asianajaja Markku Fredman luonnehtii ilmiantoja päämiehensä puolesta perättömiksi.
STT ei ole tavoittanut murhasta tuomittua, joka kirjan mukaan kertoi Vilhusesta. Sama mies kytki aikanaan puhelinkuuntelussa Keijo-nimisen miehen murha-asunnon kalusteiden katoamiseen.
STT:n tietojen mukaan viranomaisille on kerrottu väitteitä, jotka liittävät sekä Vilhusen että Aarnion murha-asunnon alivuokraamiseen. Päävuokralaisena asunnossa oli Saara, jonka kanssa Aarniolla oli käräjätuomion mukaan seksisuhde virka-ajalla. Asiasta on kirjoittanut aiemmin Helsingin Sanomat.

– Sen verran voin sanoa, että minua ei tietystikään ole tarvittu näihin prosesseihin, kun kaikki osapuolet tuntevat toisensa, Aarnio sanoo STT:lle.
Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja ei kommentoi asiaa.
Raninen esitteli Vilhusen ruotsalaisille
Ruotsissa lapsuuden viettänyt Raninen kertoo kirjassa, että esitteli Vilhusen ruotsalaiskavereilleen muissa asioissa 1,5 vuotta ennen murhaa. Myös murhan tilannut Carmona kuuluu samaan lapsuudenystävien piiriin kuin Raninen ja Ünsal.

Raninen täsmentää, ettei esitellyt toisilleen Vilhusta ja Carmonaa.

Ünsalin murhan taustalla oli rahariita, jonka seurauksena Ünsal hakeutui todistajansuojeluun Ruotsissa. Muun muassa Ünsalin läheiset ovat kertoneet murhajutun kuulusteluissa, että Ünsal vei ilman Carmonan lupaa tältä rahaa Arlandan vuoden 2002 lentokenttäryöstön saaliista.
Carmona myönsi viime kesänä ETC-aikakauslehdelle osallisuutensa rahakuljetusryöstöön vain viikkoja sen jälkeen, kun syyteoikeus teosta oli vanhentunut. Noin 44 miljoonaa kruunua saaneita ryöstäjiä ei koskaan tuomittu.

Volkan Ünsal kuristettiin scart-johdolla
Vuosaaressa vuonna 2003 murhatun Volkan Ünsalin ruumista ei koskaan löydetty, minkä vuoksi teon yksityiskohtia on jäänyt pimentoon aiemmassa murhatutkinnassa. Uutuuskirjan mukaan tekijät kuristivat Ünsalin scart-johdolla, mitä ennen yksi heistä löi häntä pesäpallomailalla.
Kokonaisuutena kirja on kertomus siitä, kuinka Tukholman Jordbrossa asuva Janne Raninen siirtyy pikkurikoksista yhä kovempiin tekoihin ja lopulta lapsuudenystävänsä murhaan.
– Huono itsetunto, ympäristö ja hyväksynnän hakeminen olivat isoja syitä, Raninen arvioi STT:lle syitä rikollismaailmaan päätymiseen.
Raninen on tuomittu aiemmin jugoslavialaistaustaisen mafiapäällikkön Dragan Joksovicin murhasta. Hän ampui Joksoksi kutsutun miehen Solvallan raviradalle Tukholmassa vuonna 1998. Murhan taustasyy oli mafiosojen välinen valtataistelu.

Tällä hetkellä Raninen suorittaa Suomessa elinkautista vankeustuomiota Ünsalin murhasta. Ivar Andersenin kanssa kirjoitetun omaelämäkerran lisäksi hän on julkaissut vuonna 2013 kirjan Isänä vankilassa, jossa hän kritisoi muun muassa vankiloiden perhetapaamiskäytäntöjä.
Raninen kertoo STT:lle, että hakee tällä hetkellä uutta suuntaa rikollismaailman ulkopuolella muun muassa restonomiopinnoista, perhe-elämästä ja perustamastaan Voikukkalapset-yhdistyksestä. Yhdistyksen verkkosivuilla kerrotaan, että yhdistys tukee lapsia, joiden vanhemmat tai vanhempi on vankilassa
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
-Uta-
Posts: 2283
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by -Uta- » Sat Apr 14, 2018 7:28 pm

Poliisi epäilee henkirikosta: Suomen kovimpiin ammattirikollisiin kuulunut Raimo Andersson löydetty kuolleena
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.Eryq8SE
MTV - lauantai 14. huhtikuuta 2018

Ensitietojen mukaan henkirikos näyttää todennäköiseltä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa MTV:lle. Mahdollinen henkirikos on tehty joko perjantaina tai lauantaina. Tapahtumia selvitellään. Tekninen ja taktinen tutkinta rikospaikalla jatkuu. Tässä vaiheessa en voi kommentoida enempää, Minkkinen sanoo. Poliisi ei kommentoi, liittyvätkö tapahtumat alamaailman välienselvittelyihin. Poliisi on puhuttanut asiaan liittyen joitain henkilöitä. Ketään ei toistaiseksi ole otettu kiinni teosta epäiltynä.

Andersson oli lomalla vankilasta. Hän istui elinkautista tuomiota turkkilaissyntyisen Volkan Ünsalin murhasta.
Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 Vuosaaressa. Teosta tuomittiin Andersson ja kolme muuta miestä.
Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, onko joitakin muita henkilöitä syytä epäillä osallisuudesta Ünsalin palkkamurhaan ja miten tutkinta aikoinaan ylipäänsä suoritettiin. Helsingin hovioikeus hylkäsi viime syksynä Andersonin hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen. Anderssonilla on ollut kova asema alamaailmassa. 1990-luvulla Andersson johti huumeliigaa ja sai törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksista pitkän vankeustuomion.
Hän myös kuului vuosien ajan rikollisjengi United Brotherhoodin voimahahmoihin.

User avatar
Queen
Posts: 2062
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Queen » Mon Dec 31, 2018 11:44 am

Luin tuon Ranisen kirjan Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi. Olihan se ihan lukemisen arvoinen.
Volkanin murhasta hän kertoi, että hän houkutteli Volkanin Suomeen, koska oli perin juurin kyllästynyt siihen, että tämä kusetti kavereitaankin mennen tullen. Raninen hänet majoitti kämpilleen ja samassa porukassa aikaansa vietti Anderssonkin. Tämän Raimo Anderssonin ja Jani Leinosen olikin määrä hoidella Volkanin tappaminen. Alun alkaen Janne Ranisen piti vain johdattaa Volkan ko. murha-asuntoon Vuosaareen, mutta Leinonen oli ymmärtänyt asian jotenkin väärin, eikä Raninen ehtinyt häipyä paikalta, kun Volkan oli jo vainaja. Raninen oli sopinut opiskelukavereittensa kanssa ravintolassa, että hän käy toisessa paikassa pikaisesti. Häntä ärsytti, kun nämä kaverit jo soittelivat hänen peräänsä.
Leinonen oli kumauttanut Volkania pesäpallomailalla päähän ja pyytänyt sen jälkeen Ranista ojentamaan telkun johdon, jolla uhri kuristettiin hengiltä.
Raninen poistui pian tämän jälkeen asunnosta, eikä mennyt enää ravintolaankaan, vaan kotiin nukkumaan. Hän ei osallistunut kertomansa mukaan ruumiin hävittämiseen.

Kyllähän tuosta epäilys jää, että varmasti se Ranisen tietoonkin tuli, mihin ja miten Volkanin ruumis kärrättiin.

User avatar
-Uta-
Posts: 2283
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by -Uta- » Mon Sep 30, 2019 10:45 am

Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä esitutkinta siirtyy syyteharkintaan
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... taan_84644
30.09.2019 klo 10.00
Keskusrikospoliisi

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut. Asia siirtyy syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Asiassa on tehty lisätutkintaa asianosaisten toimittamien loppulausuntojen ja lisätutkintapyyntöjen johdosta.

Esitutkinnan perusteella kahta henkilöä on syytä epäillä asiassa murhasta ja yhtä henkilöä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virkavelvollisuuden rikkomisesta on ollut aiemmin epäiltynä myös toinen henkilö, mutta hänen osaltaan asiassa ei ole enää syytä epäillä rikosta. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Asiasta ei tutkinnanjohtajien toimesta tiedoteta enempää.

User avatar
itäviitta
Posts: 470
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by itäviitta » Mon Sep 30, 2019 2:42 pm

https://yle.fi/uutiset/3-10996759

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut. Asia siirtyy syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Poliisi katsoo esitutkinnan perusteella, että Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja ex-jengipomo Keijo Vilhusta on syytä epäillä murhasta.

Lisäksi yhtä Aarnion entistä alaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta on ollut aiemmin epäiltynä myös toinen Aarnion entinen alainen, mutta hänen osaltaan asiassa ei poliisin mukaan ole enää syytä epäillä rikosta.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Aarnio oli pidätettynä epäilyjen vuoksi
Asiassa tehtiin lisätutkintaa asianosaisten toimittamien loppulausuntojen ja lisätutkintapyyntöjen johdosta.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnion oli murhaan liittyvien rikosepäilyjen vuoksi pidätettynä kesällä 2018.

Aarnion epäillään tienneen etukäteen 15 vuotta sitten murhatun Volkan Ünsalin surmahankkeesta, mutta hän ei estänyt sen toteuttamista. Käytännössä Aarnion epäillään aiheuttaneen laiminlyönneillään Ünsalin kuoleman.

Myös Keijo Vilhunen oli pidätettynä kesällä 2018.

Murha oli alamaailman välienselvittelyä
Kansanedustaja ja entinen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on kertonut aiemmin, että ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhassa oli kyse oli alamaailman välienselvittelystä. Tolvanen toimi tapauksessa yleisjohtajana.

Ünsal surmattiin kostoksi, koska hän oli vasikoinut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä. Ünsal oli myös vienyt kaveriltaan rahaa ryöstösaaliista.

Hän oli päässyt Ruotsissa todistajansuojeluohjelmaan ja lähtenyt myöhemmin siitä.

Ünsalin murhasta tuomittiin neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Vanhan palkkamurhan tutkinta avattiin uudestaan, koska kaksi Ünsalin henkirikoksesta tuomittua kertoi tapauksesta uusia tietoja.

Aarniolle on tuomittu jo yhteensä 13 vuotta vankeutta
Aarnio on aiemmin tuomittu hovioikeudessa muun muassa törkeistä huumerikoksista niin kutsutussa "tynnyrijutussa" kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Myös Vilhunen sai kymmenen vuoden tuomion.

Aarnio istuu tuomiota parhaillaan, mutta hän on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Hänen mielestään KKO:n pitäisi linjata näyttöä huumerikokseen tuomitsemisesta. Hän perusteli valituslupahakemustaan myös vararikolla.

Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden lainvoimainen tuomio rikoksista, jotka kytkeytyvät poliisille laitteita toimittaneeseen Trevoc-seurantalaiteyhtiöön.
Kierrä minut rannan puolelta

Post Reply