Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
Queen
Posts: 2652
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Luin erään toisen tapauksen yhteydessä, miten poliisit mm. lunnaskirjeiden suhteen saattavat turvautua lingvisteihin eli kielitieteilijöihin/kielentutkijoihin. Nämä ovat erotelleet millaiset kirjeet tai viestit ovat miesten, mitkä taas naisten kirjoittamia.
Naiset usein kirjoittavat pidemmän ja selittelevämmän viestin, miehet taas etenevät yksinkertaisin sanakääntein ja päätyvät nopeammin vaatimuksiin. Naiset saattavat käyttää enemmän tunneilmaisuja, ts. vedota tunteisiin jne.

Joten minusta tässä Piian tapaukseen liittyvässä vihjekirjeessä näyttäisi olevan elementtejä naisen kirjoittamaksi sen allekirjoituksesta huolimatta. Ylipäätään kirjoittaja on kirjoittanut paljon liirum laarumia ja vähän asiaa:
-oli keväällä Suomessa - huhtikuussa
-miettii murhan vanhenemisaikaa
-miettii oliko hänen näkemänsä rikos vai ei
-selittää omaa tulemistaan Suomeen (todennäköisesti laivalla), ajokuntoaan
-kertoo suunnanneensa Itä-Suomeen Piikkiön kautta
-palaa jälleen epäilyyn, josko kyseessä olikin sairaustapaus

Yksinkertaisempaa hänen olisi ollut kertoa:

"Keskiyöllä 7.10.1988 näin kuinka Piikkiössä (tarkka paikka) kannettiin tajuttoman oloista tyttöä (millainen kantaja, mahd. tuntomerkit molemmilta) valkoiseen Volvo-henkilöautoon, jonka rekisteri oli XXX-000. "

Allekirjoitustakaan ei olisi tarvittu, kirjeen päiväys nyt on hyvä olla.
Vielä mietin voisiko Tom olla jonkun nimikirjaimet, mutta ei se oikein sovi, kun vain ensimmäinen kirjain on isolla.

Mutta, onko hän siis nainen?
User avatar
will
Posts: 2837
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

^ Kirjoittaja voisi hyvinkin olla nainen sekä mainitsemillasi syillä että auton rekisterinumeron vuoksi, joka viittaa seksuaalirikolliseen, auton kuitenkaan tutkinnan mukaan olematta Piikkiössä Piian katoamisen aikaan. Tältä osin kirjoitus voisi olla kosto. Jos viestiin kuitenkin sisältyisi jotain todellista tapaukseen liittyvää, voisiko se olla allekirjoitus "Tom on Borås"?

Jos allekirjoitus olisi englantia, saattaisiko se merkitä: Tom(s place was built) on (buried) Borås(-mark jeans)?

Kaukaisessa nuoruudessani amerikkalaiset, suomalaiset ja ruotsalaiset farkut ja niiden kantajat eroteltiin toisistaan nuorten puheissa. Boråsissa tuotetaan paikkakunnan nimeä kantavia farkkuasusteita. Viestin kirjoittaja ehkä tietäisi, mitä Piialla oli yllään, olettaen, että se oli Borås-farkkutakki tai -asu.

Hejacissa olleen nimimerkki Wexfordin kirjoituksen mukaan Piian oli nähty kulkevan kohti seuraavana vuonna rakennettavaa Tomin pikaruokapaikkaa, jonka kohdalla katoamisen aikaan oli Salvelan baari piharakennuksineen, minne hän olisi päässyt säältä suojaan. Siellä häntä ei kuitenkaan tiettävästi ole nähty, eikä missään muuallakaan sen koommin. Hän näyttäisi kadonneen tuolle n. 50m:n mittaiselle polku- ja katuosuudelle tai sen varrella olleeseen rakennukseen, ja katoamiseen liittyisi rikos. Allekirjoitus viittaisi hautapaikan sijaintiin.
User avatar
Queen
Posts: 2652
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Onpa mielenkiintoinen löytö tämä Borås-farkkuasia. Myytiinköhän niitä kuinka laajalti Suomessakin? Olikohan ne kalliita? Itse en hauilla löytänyt mitään tietoa.
Joskus aiemmin taisin kirjoittaakin, että kun Piian kerrottiin nuorempana kulkeneen huonoissa vaatteissa ja sittemmin ostelleen paljon herkkuja, että eikö hänen olisi kannattanut ostaa kivoja vaatteita itselleen vai eikö isä suvainnut "vaatteilla koreilua".
Ehkä Piia sentään hankki kouluvaatteita aloittaessaan Turussa opiskelut.
User avatar
will
Posts: 2837
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

Boråsilainen farkkuvalmistaja Algots konkkasi 1977, minkä jälkeen tuotanto osin jatkui Eiser-konsernin puitteissa.
Neljä vuotta ennen Piian katoamisvuotta julkaistu kappale myöhempänä esityksenä:
https://youtu.be/zKXbgrph_0A
Siinä toistellaan Boråsia ja Algotsia. Vm. asut olivat käsite 1980-luvun Ruotsissa. Niitä lienee saanut myös Suomesta, Ahvenanmaalta ainakin.

Nykyisin Boråsissa toimii 2010 farkkujen valmistuksen aloittanut Borås Jeansfabrik AB.
https://www.jeansverket.se/sv/jeansfabrik.html
Boråsissa vaikuttaisi valmistetun useita farkkumerkkejä.

Olisiko Piialla ollut Algots-merkkinen farkkutakki ja siinä maininta valmistuspaikka Boråsista, Ruotsin tekstiiliteollisuuden keskuksesta?
carppe
Posts: 37
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by carppe »

Hei nyt tuli mainio huomio, minua on kokoajan häirinnyt tuo kirjoitusmuoto "Tom ON Borås" -jotenkin tämä ei ole oikein istunut tuohon paikkakuntaan, miksei från jos kyseessä olisi paikkakunta! Ja miksi paikkakunta haluttiin mainita vaikkei kirjoittaja sittemmin ole tullut esiin, miksi antaa tuollainen vihje.

Tuli ajatus, voisiko kyseessä ollut jokin kuljetusliikkeen rekkakuski, joka kuljettanut jotakin tähän tuotemerkkinä liittyvää. Olen jotenkin koko ajan myös ajatellut kyseessä olevan rekkakuski. Jotenkin farkkuineen kaikkineen tulee mielleyhtymä Tom of Finlandiin, mitä kirjoittaja on halunnutkaan allekirjoituksella vihjata.

Mutta edelleen, miksi antaa väärän auton rekisterinumero tarkoituksella...
User avatar
Queen
Posts: 2652
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Se tässä tietysti outoa onkin, että tämä kirjoittaja on lähinnä keskittynyt itseensä tuossa vihjekirjeessä kuten aiemminkin kirjoitin ja jättänyt itse tapahtuman vähemmälle huomiolle, kun olisi pitänyt toimia toisinpäin.
Miksikäs ei kyseessä voisi olla rekkakuskikin.
Kun tuota valkoisen auton vihjettä tutkittiin, oliko kuitenkin niin, että sen omistajalla oli alibi? Ei autolla. Eli autohan on voinut olla jonkun toisen käytössä, joku seuruehan sitä käytti yleensäkin (vai miten se poliisi sen muotoili?)
Mikäli ko. autolla ei ole mitään tekemistä tuon kirjeessä mainitun ajankohdan suhteen, koko kirjelappunen on täyttä huuhaata ja sillä on vain ollut tarkoitus viedä tutkinta väärään suuntaan tai vaihtoehtoisesti joku on halunnut, että ko. auton omistaja tarkistetaan varmuuden vuoksi.

Olen viimeaikoina pohtinut taas Somertonin miehen mysteeriä :D . Siksi sekoitin tässäkin allekirjoituksen kirjaimet. Tom tarkoittaa myös tyhjää ja bår paareja. Loput kirjaimet saa tunkea mihin haluaa. Kyllähän se tyhjää paareilla on ollut, kun ei Piiaa ole löytynyt.
User avatar
härkä
Posts: 7663
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by härkä »

Ajattelen Tom viestin kohdistuvan juuri mainittuun autoon / kuljettajaan. Kuljettajalla oli muistaakseni alibi tuolle ajankohdalle.
Tuntuu erikoiselta, että Itä-Suomalainen / Ruotsissa silloin asuva muistaisi rekkaria.
Lisäksi mainita Piikkiön kautta.
Ko profiilim omaavalta voisi odottaa mainintaa Salon kautta tai VT 1:stä pitkin. Piikkiö paikkana tuskin palautuu edes monille satunnaisille mieliin.

Sitten se Itä-Suomi alueena. Oikeastaan Kotkakin on Etelä-Suomea. Vaikka se idässä onkin. Kotkan seutu ja miksei Imatra- Lappeenranta- Kouvola alueet ovat ainoita, joilla asustavat voisivat käyttää PK-seudun kautta kulkua Turkuun.
Eteläisen ja itäisen Savon asukkaat käyttäisivät Lahti -Hämeenlinna, eli VT 10 reittia. Kuopion- Joensuu seutukunta voisi ajatella myös Jyväskylän ja Tampereen kautta menemistä.
Joissakin säätiedotteissa kuvataan Itä- Suomea siten, että se alkaisi vasta Pohjois-Karjalan alueelta. Alue on veteen piirretty viiva.
Tiestö Piian katoamisen aikaan oli vielä erilainen kuin nykyään. Es VT 1 oli paikkapaikoin tukkoinen. Ajassa ennen motareita.

Kuten Queen mainitsee, on outoa, miten paljon kirjoittaja kertoo omista kuvioistaan.
Voisi olla nainenkin kirjeen takana. Mutta myös rahtari on mahdollinen. Ja onhan niitä naispuolisia rekkakuskejan aika paljon nykyään Kasarilla ei niin vielä ollut, joskin naisia oli jo silloin rekkojen rattien takana.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2652
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Etsin nyt tuon asian, että miten autosta ja sen kuljettajasta oli kerrottu, oliko molempien osuus tapahtumiin poissuljettu, vaiko vain kuskin.

MTV:n uutisten erikoisraportti kertoi näin:
Kaarinan poliisi selvittää, kenen autolle rekisterinumero on kuulunut vuonna 1988. Selvittelyt yhdistyvät mieheen, jota on aiemmin epäilty seksuaalirikoksista Turun seudulla. Tutkijat kiinnostuvat.
---
Valkoisella autolla vuonna 1988 liikkunut mies kuulustellaan epäiltynä. Epäilyjen tueksi ei löydy näyttöä. Heinonen pitää todennäköisenä, ettei nykyisin normaalia päivätyötä tekevä mies liity tapaukseen. Varmaa se ei ole.

Tämä siis vaikuttaisi sille, että miehen osuutta tapahtumiin on tutkittu, mutta ei kerro onko auto voinut olla jonkun muun käytössä ko. aikana.

Iltalehti taas kertoi samasta asiasta näin:
Kirjeessä mainittu auto saatiin selville ja samoin autoa käyttävät henkilöt. Erikoista oli, että autoon liittyi henkilö, joka oli syyllistynyt aiemmin seksuaalirikoksiin.
- Se osui todella hyvin. Hänet kuulusteltiin epäiltynä, mutta totesimme, ettei kiinniottoon ollut aihetta. Emme löytäneet näyttöä siitä, että auto ja henkilö liittyisivät Ristikankareen katoamiseen. Toisaalta mikään ei sulkenut niitä poiskaan. Todennäköisyys jäi kuitenkin puuttumaan, Heinonen kertoo.
(Oma huomautus: Kyseessä siis rikoskomisario Kimmo Heinonen)
User avatar
will
Posts: 2837
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

^
Selvittelyt yhdistyvät mieheen, jota on aiemmin epäilty seksuaalirikoksista
ja samasta ihmisestä samassa yhteydessä:
henkilö, joka oli syyllistynyt aiemmin seksuaalirikoksiin.
(lihavointi minun)

Kummin on?

Piian tapauksessa häntä uutisessa lainatun mukaan kuulusteltiin epäiltynä.

Onko henkilöä siis kahdesti kuulusteltu epäiltynä, kuitenkin ilman todisteita sekä edelliseen rikossarjaan että jälkimmäiseen rikokseen? Mistä lähti epäily ensimmäiseen, jälkimmäinenhän lähti ilmiannosta?

Vai onko henkilö todisteiden perusteella oikeudessa tuomittu seksuaalirikollinen, jota sittemmin on ilmiannosta johdettuna epälty uudesta teosta, kuitenkin ilman näyttöä sillä kertaa? Seksuaalirikossarjasta voisi olla tuomiona vankeutta. Onko sellaisesta tai muusta tuomiosta tietoa, vai onko toimittaja esittänyt mielipiteen faktana?
User avatar
Queen
Posts: 2652
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Olen itse pohtinut tätä samaa joskus mitä will edellä. Useimmin uutisissa taisi olla niin, että häntä kohtaan oli vain epäilys seksuaalirikoksista, mutta ei tuomiota. Julkisuudessa ei kait ole mitään tietoa tästä henkilöstä tai hänen aiemmin tekemistään tai epäillyistä seksuaalirikoksista.

13.8.2019 Seura-lehti kertoi:
Kirjeessä mainittua rekisterinumeroa vastaava auto löytyi ja selvitys johti mieheen, jota oli epäilty seksuaalirikoksista. Epäilyjen tueksi ei löytynyt näyttöä.
---
Tämä Seuran uutisointi on vieläpä hassusti sanottu eli epäilyjen tueksi ei löytynyt näyttöä. Minkä epäilyn? Edellä kerrotaan, että miestä on epäilty seksuaalirikoksista, siihenkö ei löytynyt näyttöä vai Piian tapaukseenko?
Post Reply