Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
monoliitti
Posts: 1222
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by monoliitti »

https://areena.yle.fi/audio/1-50640985
Marko Niemi on laatinut korkeatasoisen osion Piian katoamisesta, Viimeinen johtolanka sarjassa. Paljon uusia yksityiskohtia ja tarpeellista kertausta. Johtopäätös tasolla en kuitenkaan pysty muodostamaan uusia ideoita.
User avatar
will
Posts: 2784
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

^^Minfossa tosiaan käydään antoisaa pohdiskelua sekä Viimeinen johtolanka -podkastin että epokin paikallistuntemuksen perusteella.

Sivusta täällä ja muualla keskustelua seuranneena muutamia huomioita, oikeita tai ei:
- Viimeinen valokuva Piia Ristikankareesta kertoo nuoresta naisesta, joka on oivaltanut jotain. Tavallisesti jaettu valokuva hänestä on epävarmasta murkkutytöstä.
- Lähtö kotoa tihkuiseen lokakuun iltaan, säähän nähden kevyesti pukeutuneena viittaa edellisen perusteella siihen, että Piia on tiennyt pääsevänsä ilmoilta suojaan.
- Hyvän ruoan hankkimiskyky panee miettimään, työskentelikö hän vapaa-ajallaan jossain, mistä sellaista sai?
- Jos hänellä oli turvapiste kodin ulkopuolella, mikä meni vikaan sinä iltana?
- Katoaminen tuntuu erilaiselta tapaukselta kuin aikaisemmin.

Laitoin taustalinkkejä lukemistopuolelle.
carppe
Posts: 29
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by carppe »

Kiitos linkkien jaosta!
User avatar
härkä
Posts: 7574
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by härkä »

https://www.kuntsari.fi/2021/11/piian-s ... een-loppu/
Piian surullisesta tarinasta puuttuu edelleen loppu

Sain keväällä puhelun Ylen toimittaja Marko Niemeltä. Hän kertoi tekevänsä juttua piikkiöläisen 15-vuotiaan Piia Ristikankareen selittämättömästä katoamisesta yli kolmekymmentä vuotta sitten, lokakuussa 1988. Niemi oli saanut silloiselta Kunnallislehden päätoimittaja Ville Pohjoselta vinkin kysyä, mitä minä muistan tapauksesta.
Jouduin toteamaan, etten valitettavasti paljonkaan. Muistelin, että katoaminen uutisoitiin, kun poliisilta tieto meille tuli. Asiaa selvitellessä kävin läpi kyseisen syksyn ja alkutalven lehtiä ja mitä niissä tapauksesta kerrottiin.
Ei todellakaan paljon mitään. ”Pia edelleen kateissa” juttupätkiä oli muutama. Jutuissa tuntomerkit, muutaman kerran myös koulukuva. Aina lopussa muistutus, että poliisi kaipaa vinkkejä.

Marko Niemi tekee Ylelle Viimeinen johtolanka -podcasteja, ja Piia Ristikankareen tapauksesta hän julkaisi hiljattain kuusi jaksoa. Niissä äänessä on Piian isä Heikki ja veli sekä tapauksen tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen ja omaa aikaansa tutkimuksille uhrannut paikallinen nimimerkin taakse kätkeytyvä henkilö. Tämä viimeisin lupaa maksaa palkkion tiedoista, joiden pohjalta Piian kohtalosta saadaan vielä jokin selvyys.

Tällainen podcast on kuin kuunneltava poliisi-TV, todellakin koukuttava. Istuin yhden illan näiden jaksojen äärellä ja kuuntelin mitä Piiasta ja hänen elämästään oli selvinnyt, ja millaisia ajatuksia tutkinta oli missäkin vaiheessa herättänyt. Toki toimittaja Niemi myös kertoi omia ajatuksiaan ja pohdintojaan. Kuunnellessa syntyy kuva teinitytöstä ja lapsesta, joka kipuili äidittömyyden, haastavan perhe-elämän ja uskonlahkon velvoitteiden verkossa. Murrosikäinen teinityttö, joka katosi niin, ettei hänen kohtalostaan ole jäänyt jälkeen kuin arvailuja ja epämääräisiä epäilyjä.

Edelleen Pian tarinan ratkaisua kaipaa moni, ja se ilmenee myös siitä, miten tälläkin hetkellä tapaus on yksi keskustelluimmista sosiaalisen median murhafoorumilla.
En osaa antaa sen kummempaa selitystä sille, miksi ei katoamistapaus noussut isommin lehdessä esiin. Tuohon aikaan poliisi antoi ne tiedot, jotka pystyi ja halusi. Kulttuuriin toimitustyössä ei kuulunut se, että toimittaja olisi lähtenyt kyselemään tietoja naapurista, surua kunnioitettiin ja poliisiin uskottiin.

Varmasti alkuun moni kuvitteli, että tyttö lähti kiukuspäiten ja palaa aikanaan. Podcastissa kuultu isäkään ei kaivannut perjantai-iltana lähtenyttä Piiaa ennen kuin sunnuntaina, kun selvisi ettei tämä ollut ystävän luona. Sitten hän otti yhteyttä poliisiin.
Piia unohtui poliisin mappien varjoon vuosikausiksi. Jotenkin jännää, että joku Tom on Borås- viesti sitten nosti tapauksen tutkinnassa taas kierroksia. Se antaa ymmärtää tänäänkin, että joku tietää varmasti jotakin, muttei ole rohjennut tai voinut avata suutaan.

Podcastit myös vihjaavat, että tutkinnassa on voinut jäädä jotain setvimättä. Katoamisillan levottomuuksiin palataan monta kertaa, kuten myös siihen, miten tyttöjä oli Piikkiössä autoilla seurattu. Esiin nousee joidenkin paimiolaispoikien ajelut ja myös selittämätön raiskaushuhu tuolta samalta ajalta.
Jos siis tiedät jotain, ota yhteyttä poliisiin.

Minäkin otin, koska sain sähköpostitse podcastin tietoja koskevan kyselyviestin, jossa nimimerkin taakse turvallisuussyistä kätkeytynyt henkilö kysyi olisiko joku voinut estää toimittajia kirjoittamasta tapauksesta tuolloin.
Kukaan ei yrittänyt ainakaan minua vaientaa, enkä usko sellaiseen muidenkaan toimittajien osalta. Mutta sen uskon, että joku on vaiennut pitkään.
Olisiko jo aika kertoa, mitä Piialle kävi?

Yle Areena/ Viimeinen johtolanka- podcast

Paikallislehden tuore juttu.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2564
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by Queen »

Onhan tässä Piian tapauksessa hyvin erikoista juuri se, että tämän ikäisen teinitytön kadotessa saavat vuodet vaihtua, eikä tyttöä hae aktiivisesti kuin omaiset (isän kertoman mukaan hän etsi). Poliisikin antoi ymmärtää isälle, että kyllä se sieltä takaisin tulee. Vasta 2000-luvulla lehdetkin aktivoituivat enemmän kirjoittamaan Piian katoamisesta.
Mikä Piiassa ja hänen tilanteessaan oli niin erikoista, ettei häntä etsitty suurella volyymilla? Jos vertaa muutamaan muuhun kadonneeseen teinityttöön (ja poikaankin), on ero aikamoinen.
Olen viime aikoina miettinyt noita sääolosuhteita katoamisen aikaan. Sää oli kolea ja sateinen, varmaan kaiken kaikkiaan synkkä.
Piia oli ensin kotona tv:n ääressä ja muissa touhuissaan, joten hänellä on ollut sisävaatteet yllään, farkut ja jokin pusero (vaikkapa neule). Hän oli napannut lähtiessään naulakosta ylleen farkkutakin. Sateensuojasta ei ole puhuttu.
Jos ajattelee, että teinitytölle jo ulkonäkö on tärkeä, mihin ihmeeseen hän meni. Jos käveli tien varteen ja ryhtyi liftaamaan, hänhän on ollut kuin uitettu koira kylmissään. Ei ole kovin todennäköistä päästä kenenkään autoonkaan märkänä. Tokihan joku saalistaja ottaa kyytiin, mutta entä mahdollinen turvallinen kuljettaja?
User avatar
will
Posts: 2784
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

Joutaisiko kukaan ruumiskoiran kävelyttäjä tekemään ekskursion Piikkiön Hesburgerin parkkipaikalle, entisen baarin ja sen pihan kohdalle? Luulen, vaikken varmaksi tiedä, että tuoksut tulevat myös asfaltin läpi.

Maatutka tietysti olisi jotain, mutta sen vuokraaminen maksaa.
monoliitti
Posts: 1222
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by monoliitti »

Minä etsisin ruumiin jälkiä ,M.infossa mainituilta vanhoilta Paimion santakuopilta . Todennäköisesti auton valossa haudatun ruumiin päällä tuskin on 20cm enempää hiekkaa.
carppe
Posts: 29
Joined: Tue Jul 21, 2020 6:43 pm

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by carppe »

Työ haittaa harrastuksia, mutta olen myös rajannut alueen Paimion suunnalle, josta lähtisin hakemaan. Tosin tällä hetkellä vielä hakuammuntana melko tiettyjä alueita melko laajalla alueella.
User avatar
will
Posts: 2784
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by will »

^Sinulla on paikallistuntemusta. Kysynkin, mikä olisi ollut Pontelan ohittamisen jälkeen seuraava paikka päästä suojaan säältä? Kartoilta katsoen Piian kotoa Pontelaan on n. 300m ja siitä edelleen silloisen ykköstien varren baariin n. 70m. Oliko muita vastaavia paikkoja lähistöllä? Koska hänestä ei ole Pontelan (väitetyn) ohittamisen jälkeen tehty havaintoja hän on ilmeisesti mennyt sisälle melko pian. Edelleen, koska sisäänmenosta ei ole tietoa, hänen lienee käynyt huonosti siinä paikassa.

Tom on Boråsin kirjeeseen voi suhtautua ainakin kahdelta eri näkökulmalta: Joko se kertoo asiat juuri niinkuin niiden on muistettu tapahtuneen, tai kirjeen takana on jotain tietoa Piian kohtalosta, ja sitä on käytetty tarinan kertomiseen. Vaikea sanoa, kumman ottaa.

Jos Piia olisi viety pois Piikkiöstä, koko muu Suomi olisi ollut avoinna. Se on laaja alue etsittäväksi millä tahansa menetelmällä. Ennen sitä yksinkertainen testi olisi tutkia Hesburgerin parkkipaikkaa sopivin menetelmin. Baarin suuli tms. on ollut Hesburgerin lounaiskulmasta etelään. Sinne olisi voinut kaivaa ruumiin maahan hyvässä näkösuojassa.

Hieman verttimäinen olo tulee pohtiessa, tarkoittaako nimimerkki Tom on Borås Tomin paikkaa, joka on Boråsin päällä. Voisiko Piian mitenkään yhdistää siihen kaupunkiin tai nimeen, ajatuksissa, puheissa tai teoissa?
User avatar
härkä
Posts: 7574
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Kadonnut Piia Ristikankare, 15v. Piikkiö v. 1988

Post by härkä »

Entäpä sellainen pieni, mutta mahdollinen poistumistapa, jossa Piia olisikin kaikista oletetuista havainnoista poiketen noudettu jo kotitalon läheltä autolla ?
Siksi kevyt varustus sadeiltaan.

Hakijana jokin uusi tuttavuus ja haku voitu sopia väljällä aikataululla. Piia vain tarkkaillut katua ja kukaan naapuri es. olisi ko. autoa havainnut ?
Kaukosäädin riita olisi voinut silti olla todellinen, tai Piia olisi sitä korostanut ?
No. Tämä nyt on sellainen hajatelma, muttei aivan mahdoton sellainen.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply