Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
härkä
Posts: 7468
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008231858.html

Kadonnut Ilpo Härmäläinen ja hänen murhaajakseen epäilty mies olivat liiketuttavia
Murhasta epäilty mies oli mukana kadonneen lakimiehen yhtiötä hyödyntäneessä huijauksessa.


Vuonna 1994 kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta vangittu liikemies on ollut esillä tapauksen yhteydessä alusta lähtien. Hän oli katoamisen aikaan mukana petostuomioihin johtaneessa rahoitushuijauksessa, jossa hyödynnettiin Härmäläisen konsulttifirmaa.

Nykyään 67-vuotias mies vangittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina todennäköisin syin epäiltynä murhasta, jonka tekoaikaan hän oli 40-vuotias markkinointialan yrittäjä.

Mies pyöritti mainosyritystä ja tunsi Härmäläisen liiketoimiensa kautta. Hän oli toinen tekijä petoskuviossa, joka alkoi keriytyä auki Härmäläisen katoamisen jälkeen.

Härmäläinen katosi keskellä kirkasta päivää 3. elokuuta 1994. Hän poistui kotoaan puolen päivän aikaan. Vaimolleen hän sanoi, että menee liikemiestuttavansa kanssa katsomaan asuntoa.

Härmäläisellä oli yllään kiiltävä vihreä puku ja valkoinen paita. Jalassa oli mustat kengät. Mukana oli pieni vaaleanruskea asiakirjasalkku.

Sen koommin Härmäläistä ei elossa nähty. Ilmeisesti hän nousi auton kyytiin.

Lue lisää: 67-vuotias ex-yrittäjä vangittiin Turun oikeustalolla.

SAMOIHIN aikoihin pankin rahoitusyhtiö oli laittanut perintään Härmäläisen konsulttiyhtiöltä kesä-heinäkuussa 1994 erääntyneet satojen tuhansien markkojen laskut. Pankille selvisi, että Härmäläinen oli kadonnut ja laskut siksi hoitamatta.

Taustalta paljastui petoskuvio, jossa huijauksen kohteena oli pankki. Epäiltyjä oli kaksi: mainosmies ja eräs hänen liikemieskumppaninsa.

Mainosmies oli laatinut kolme laskua, joiden mukaan Härmäläisen konsulttiyritys olisi ostanut mainosmiehen yritykseltä lähes 800 000 markalla (noin 130 000 eurolla) lääkeyhtiöille tehtyä markkinointitutkimusta ja -konsultaatiota.

Näitä myyntilaskuja vastaan mainosyhtiö sitten haki pankilta luottoa. Tosiasiassa laskuissa kuvailtu markkinointityö oli epäilyjen mukaan tekaistua. Siten luoton vakuutena olleet laskusaatavat olivat arvottomia.

Kolmesta laskusta kahteen laskutusperusteeksi oli merkitty lääketehdas Farmokselle tehty työ. Mainosmiehen yritys olisi väitetysti laatinut Farmokselle hevoslääkevalmisteiden markkinointistrategian Skandinavian markkinoille sekä mainos- ja tiedotussuunnitelman.

Farmos oli silloisten lehtitietojen mukaan Härmäläisen entinen työpaikka. Hän oli ennen katoamistaan ollut yhteydessä entiseen työpaikkaansa. Ilta-Sanomat kertoi (IS 3.9.1994), että Härmäläinen oli lähettänyt lääketehtaaseen tulevaa työtehtävää koskevan faksin. Siinä hän oli kehottanut lääketehdasta ottamaan yhteyttä 3. elokuuta iltapäivällä eli katoamispäivänään.

MURHASTA epäillyn miehen kytkeytymisestä petoskuvioon kertoi aiemmin Yle. Pankilta saatuja luottorahoja oli rikostutkinnan mukaan ollut tarkoitus käyttää vakuutena ulkomaiselta pankilta haettavaan lainaan, jolla taas olisi pelastettu talousvaikeuksiin ajautunut mainosyritys.

Pelastussuunnitelma ei kuitenkaan toteutunut. Lehdistössä kerrottiin, että luottorahat olivat huvenneet mainosmiehen liikekumppanin taskuihin sen sijaan että niiden turvin olisi haettu ulkomainen pankkilaina.

Liikemiestuttavat olivat pidätettyinä Härmäläisen katoamisen johdosta jo muutama kuukausi katoamisen jälkeen (IS 11.3.1995). Tuolloin miehet laskettiin vapaaksi parin päivän kuulustelujen jälkeen.

Petosrikoksesta molemmat joutuivat syytteeseen. Turun käräjäoikeus tuomitsi miehet törkeästä petoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin helmikuussa 1996. Heidät tuomittiin myös maksamaan korvauksia asianomistajana olleelle Merita-pankille.

Mainosyritys meni konkurssiin. Mainosmies – nykyinen murhaepäilty – jatkoi liikemiesuraansa turkulaisessa ohjelmointialan yrityksessä ja myöhemmin rakennusalalla. Myös näissä liiketoimissa paljastuneet epäselvyydet johtivat talousrikostuomioihin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 4622
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

Poliisilla on nyt käsitys motiivista ja rikospaikasta
– näin vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhan tutkinta etenee

Poliisi uskoo tietävänsä, missä 27 vuotta kateissa ollut lakimies Ilpo Härmäläinen surmattiin. Eilen murhasta epäiltynä vangittiin todennäköisin syin 67-vuotias mies, joka oli Härmäläisen liikekumppani. Poliisilla on käsitys henkirikoksen motiivista.
https://yle.fi/uutiset/3-12080685
JESSE MÄNTYSALO
1.9. 11:08 •Päivitetty 1.9. 12:21


Image
Oikeustieteen kandidaatti Ilpo Härmäläinen oli kadotessaan 33-vuotias. Kuva: Poliisi

Poliisi jatkaa vuonna 1994 Turussa kadonneen Ilpo Härmäläisen tapauksen tutkintaa muun muassa eilen vangitun epäillyn kuulusteluilla.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen Keskusrikospoliisista vahvistaa, että poliisilla on käsitys henkirikoksen tekopaikasta. – En voi kuitenkaan avata tätä asiaa tarkemmin, Lahtinen sanoo. Poliisi uskoo tietävänsä myös motiivin murhaan. Siitäkin tutkinnanjohtaja on toistaiseksi vaitonainen, koska tutkinta on herkässä vaiheessa. – Vangittua epäillään todennäköisin syin murhasta. Meillä on olemassa sen tueksi tietynlainen tapahtumainkulku, hän muotoilee.

67-vuotias turkulainen mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä 27 vuotta vanhasta murhasta. Ilpo Härmäläistä ei ole poliisin mukaan toistaiseksi löydetty. Vaikka vainaja on yhä kateissa, poliisilla on todennäköisiä syitä epäillä murhaa. Murhan tunnusmerkistö täyttyy, jos henkirikos on tehty vakaasti harkiten tai erityisen raa´alla tai julmalla tavalla.

Tutkinnanjohtaja Aki Lahtisen mukaan tutkinnan yhtenä tavoitteena on löytää kadonnut henkilö. Lahtinen ei kerro, onko poliisilla käsitystä hänen sijainnistaan. Viimeinen havainto 33-vuotiaasta lakimiehestä tehtiin 3. elokuuta vuonna 1994. Turun keskustassa. Hän nousi todennäköisesti auton kyytiin.

Vangittu oli uhrin liikekumppani
Murhasta epäilty mies on entinen mainostoimistoyrittäjä, joka liittyi keskeisesti Härmäläisen katoamisen jälkeen paljastuneeseen petosvyyhtiin. Hän oli keskustellut Härmäläisen kanssa puhelimessa vain hetkeä ennen kuin tämä katosi. Härmäläinen oli ollut miehen kanssa tekemisissä liikeasioissa. Pari viikkoa katoamisen jälkeen mainosmies teki poliisille tutkintapyynnön Härmäläisen ja toisen liikemiehen toimista. Hän karhusi Härmäläiseltä 800 000 markkan velkoja. Mainosmiehelle langetettiin vuonna 1996 törkeästä petoksesta 10 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Hänet on tuomittu myös monista muista petosrikoksista sekä laittomasta uhkauksista.

Vangitun miehen puolustusasianajaja Kari Ek ei halunnut tiistaina kertoa, onko epäilty kiistänyt tai myöntänyt syyllisyytensä. Myöskään tutkinnanjohtaja ei ota kantaa siihen, miten vangittu on murhaepäilyyn vastannut.

Image
Ilpo Härmäläisen katoamisesta uutisoitiin muun muassa Helsingin Sanomissa 10. elokuuta 1994. Kuva: HS

Harvinainen tapaus
Tiistainen vangitsemiskäsittely Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kesti peräti kolme tuntia. Se kertoo siitä, että käsiteltävää ja perusteltavaa oli paljon.

Kyseessä on harvinainen tapaus Suomen oikeushistoriassa.
Ainoastaan kerran aikaisemmin on vangittu henkilö näin vanhasta rikoksesta epäiltynä. Kyseessä oli vuonna 1960 tapahtunut Bodominjärven kolmoissurma, josta epäilty henkilö vangittiin Espoon käräjäoikeudessa vuonna 2004. Vuonna 1987 Viking Sally -aluksella tapahtuneista murhasta ja murhan yrityksestä nostettiin syytteet viime joulukuussa. Asiaa käsiteltiin tuomioistuimessa toukokuussa, mutta epäilty ei ollut missään vaiheessa vangittuna, vaan vastasi syytteisiin vapaalta jalalta.
monoliitti
Posts: 1165
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by monoliitti »

https://yle.fi/uutiset/3-12090350
Tuula Lukkarisen surman tutkijatkin pyysivät taannoin alkuajan vihjeiden antajia toistamaan vihjeitänsä , joita oli hautautunut ja jäänyt kirjaamatta paikallispoliisilta.
User avatar
-Uta-
Posts: 4622
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty halusi vapaaksi – oikeus päätti pitää 67-vuotiaan miehen vangittuna
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on päättänyt jatkaa vuonna 1994 kadonneen lakimiehen murhasta epäillyn vangitsemista. Oikeuden mukaan vangitun vapauttaminen ei ole perusteltua.
https://yle.fi/uutiset/3-12103013
JESSE MÄNTYSALO
16.9. 15:30


Turussa 27 vuotta sitten kadonneen Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty mies pysyy vangittuna.

67-vuotias mies vangittiin pari viikkoa sitten todennäköisin syin epäiltynä murhasta.

Hän oli pyytänyt vangitsemisen uudelleenkäsittelyä. Käräjäoikeus käsitteli asiaa tänään kaksi tuntia. Oikeus ei katsonut miehen vapauttamisen olevan perusteltua.

33-vuotiaana kadonneen lakimiehen murhan epäillään tapahtuneen katoamispäivänä 3. elokuuta 1994 Turussa.

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, miten epäilty on kuulusteluissa murhaepäilyyn vastannut.

Mies liittyi petosvyyhteen, joka paljastui katoamistutkinnan yhteydessä. Petosjutulla uskotaan olevan tekemistä Härmäläisen epäillyn henkirikoksen kanssa.

Poliisilla on käsitys henkirikoksen motiivista ja rikospaikasta. Lisäksi poliisi on kertonut, että sillä on olettamus myös tekotavasta ja Härmäläisen ruumiin sijainnista. Härmäläistä ei kuitenkaan ole toistaiseksi löydetty.

Syytteen nostamisen määräpäivä asiassa on 23. marraskuuta.
User avatar
-Uta-
Posts: 4622
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty kiistää teon
Kadonneen Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty 67-vuotias mies kiistää teon. Hän yritti vapaaksi viime viikolla, mutta ei päässyt.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008281008.html
Sari Autio
22.9. 11:58


Image
Syytetty Turun käräjäoikeudessa elokuun lopussa. KUVA: TERHI YLIMÄINEN

KADONNEEN lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty mies kiistää syyllistyneensä tekoon, sanoo hänen nykyinen asianajajansa Heikki Uotila. Epäilty on vaihtanut asianajajaansa.

67-vuotias mies yritti vapaaksi viime viikolla, mutta Varsinais-Suomen käräjäoikeus ei suostunut hänen pyyntöönsä vaan piti hänet vangittuna. Uotilan mukaan he eivät ole vielä päämiehensä kanssa päättäneet, pyytävätkö he vielä vangitsemisen uusintakäsittelyä.

– Epäilty on kuulusteluissa käyttäytynyt asiallisesti, muuten en voi kuulusteluja kommentoida. Tutkinta jatkuu ja edistyy, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen keskusrikospoliista sanoi. Poliisi ei kommentoi sitä, onko tapauksen johdosta ketään muuta henkilöä tällä hetkellä epäiltynä.

Ilpo Härmäläinen katosi 3.8.1994 Turussa. Hän kertoi vaimolleen menevänsä katsomaan asuntoa.

Härmäläinen ja vangittuna oleva 67-vuotias mies olivat liiketuttavia. Katoamisen aikaan murhasta epäilty mies oli markkinointialan yrittäjä. Vangitulla miehellä on aiempaa rikostaustaa.
Post Reply